Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, AudRob napisał(a):

Niechcący nie do ciebie skierowałem wpis.😊

Pomyłka z wpisem nie do ciebie  był 😂

Tylko do @maxmaster027 

Zabawne rzeczy piszesz, :) 

Ostatnio ktos tu wrzucal test 4090 po OC vs 5090 po OC, karty podkrecone na stabilne wartocsi 4090 mialo chyba 2925mhz, i 23.7Gbps, 5090 mialo 3000Mhz i 32GBps. 

Zrzutekranu2025-10-12231023.thumb.png.41f85316bd7b1fa02f5dabe5d2d917d5.png

biorąc pod uwage to, ze "nie masz OC" 4080 w tym tescie masz 70fps na tych ustawieniach, co innego jakbys uzywal karty po OC. 5090 robi pogrom 141 fps :) No ale widzisz jaka jest roznica miedzy 5080 a 4080 :) Wiec brakuje Ci 40% fps moj drogi panie, daj sobie spokoj i ok niech bedzie ze masz Audi A8 Avant czy co tam 4.2 350ps. Chociaz w tym tescie to raczej 4080 wypada jak fiat multipla sam test mozesz sciagnac za darmo i sprawdzic jak nie wierzysz 

https://store.steampowered.com/app/3132990/Black_Myth_Wukong_Benchmark_Tool/

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Zabawne rzeczy piszesz, :) 

Ostatnio ktos tu wrzucal test 4090 po OC vs 5090 po OC, karty podkrecone na stabilne wartocsi 4090 mialo chyba 2925mhz, i 23.7Gbps, 5090 mialo 3000Mhz i 32GBps. 

Zrzutekranu2025-10-12231023.thumb.png.41f85316bd7b1fa02f5dabe5d2d917d5.png

biorąc pod uwage to, ze "nie masz OC" 4080 w tym tescie masz 70fps na tych ustawieniach, co innego jakbys uzywal karty po OC. 5090 robi pogrom 141 fps :) No ale widzisz jaka jest roznica miedzy 5080 a 4080 :) Wiec brakuje Ci 40% fps moj drogi panie, daj sobie spokoj i ok niech bedzie ze masz Audi A8 Avant czy co tam 4.2 350ps. Chociaz w tym tescie to raczej 4080 wypada jak sam test mozesz sciagnac za darmo i sprawdzic jak nie wierzysz 

https://store.steampowered.com/app/3132990/Black_Myth_Wukong_Benchmark_Tool/

Możliwe ale mnie Fiat Multipla-4080 w zupełności zadowala na razie jak pisałem wcześniej zmienię na 5080 super jak wejdzie. A co do Audi A8 avanta nie było w produkcji.

Ja widzę w tym teście tylko dwie karty 4090 i 5090 co mało wnosi do tematu ponieważ karty 5090 posiada może 1% użytkowników pc. 

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Gdybyś posiadał np Vanguarda, to nie byłoby takiej dramy na temat twojej karty graficznej. 

Wiedziałbyś wtedy, że kupiłeś porządny produkt, a nie półprodukt, w którym trzeba fabrykę poprawiać i robić UV, bo na stock jest wichura. 

RTX 5090 Ventus obok RTX 5070 Ti Vanguard, wyglądał jak tania plastikowa karta graficzna, która był mniejsza, lżejsza, a po jej uruchomieniu czułem się, jakby to był jeden wielki żart za 10 tys. złotych. :hihot:

Nie warto skąpic kilka stówek, które w moment wydaje się na paliwo, czy większe zakupy w sklepie spożywczym. 

Połaszenie się na te kilka stówek przy takich kwotach to chyba największa głupota jaką można zrobić xD

Niewiele brakowało a wkopałbym się w tego ventusa 5090 ;D W maju xkom wypuścił promkę za 10300 ventusy i korciło by wziąć pod UV, ale całe szczęście się wstrzymałem, na forach już spływały pierwsze opinie, które nie były zbyt pochlebne xD Chwila cierpliwości popłaciła i za niewielką dopłatą udało się upolować vangurda. Kultura pracy sztosik, chyba najlepsze GPU pod tym względem jakie miałem do tej pory na warsztacie. Domyślnej curvy wentylatorów nawet nie dotykałem. Na defie mam do 1200 RPM, po UV max 1050 RPM. Do jakości wykonania również nie mam żadnych zastrzeżeń. Wygląd tej karty to już kwestia gustu, dla mnie za bardzo odpustowy, suprim i astral zdecydowanie bardziej mi się podobają, ale wygrał portfel i fakt że wygląd jest dla mnie kwestią drugorzędną :cool:

Opublikowano

https://ithardware.pl/aktualnosci/qualcomm_snapdragon_samsung_tsmc-45851.html

Mimo że Nvidia ma jeszcze ma coś z intelem do dogadania i chiplety napewno w drodze to bardziej się obawaim że wzorem tego tsmc zacznie przyzwyczajać do wyższych cen przy superkach zwłaszcza że na rynku mają jeszcze te nie super... już o zejściu z cen jak przy superkach ady raczej nie co się łudzić. Nikt wtedy tego super skoku nie kupował. Oby jeszcze złotówka wytrzymała.

Opublikowano

Wie ktoś może dlaczego znowu jest problem z niedoborem 5090 Suprim w polskich sklepach a jak już jest gdzieś dostępny to cena jest niebotycznie wysoka? Już tak ładnie schodzili z cenami w dół i myślałem o prezencie na święta. Chyba, że to nasze rodzime przygotowania pod blak frajera i na 28 listopada będą "promocje" z cenami sprzed paru miesięcy.

Opublikowano

Ale jeśli chodzi o 5090 to ogólnie jakaś bida na półkach. Dawno nie obserwowałem teraz zerkam na niemieckie duże sklepy i większość ma zaledwie po kilka wybranych modeli 5090 na półkach z dostępnych na teraz. 

Opublikowano (edytowane)

Na amazonie niemieckim jest za 2670euro i na tym dziwnym galaxus.de też w podobnej cenie. A po za tym na szybo wyszukując nie widzę, aby jakiś inny większy sklep miał tą kartę na stanie.

Ogólnie mało modeli po sklepach, ale czy ze względów produkcyjnych czy po prostu sklepy ich nie zamawiają bo się słabo sprzedają dla graczy :E Jak patrzę na ankietę steam to słabo RTX 5090 ma udział ~0.3%, gdzie w podobnym okresie od premiery RTX 4090 miał dwa razy większy udział w wynikach ankiety.

Edit.

Ogólnie jak bardziej zerkam teraz ceny przekombinowane w zasadzie bez promocji zaczynają się od ~2500euro do ~3k euro i mało modeli do wyboru :E

Gdzie 4090 po ~10 miesiącach od premiery bujały się z cenami od 1500 do ~2000 euro :E A MSRP według nvidi podniesione niby o ~400 zielonych dla 5090.

Gdzie dolec teraz tani jest :E 

Na szczęście mam 4090 i mogę mieć dalej wywalone na tą nową generację xD

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 godzin temu, AudRob napisał(a):

Możliwe ale mnie Fiat Multipla-4080 w zupełności zadowala na razie jak pisałem wcześniej zmienię na 5080 super jak wejdzie. A co do Audi A8 avanta nie było w produkcji.

Ja widzę w tym teście tylko dwie karty 4090 i 5090 co mało wnosi do tematu ponieważ karty 5090 posiada może 1% użytkowników pc. 

... nie chce mi sie wklejac swojego wyniku Tobie, niepotrzebne Ci to do niczego. Świetnie, że w zupełnosci Ci wystarcza, tylko przestan pisac, ze nie ma roznicy miedzy 4080 a 5080. Bo mowie Ci, sciagnij sobie ten benchmark zrob test i udowodnie Ci jak duza jest roznica.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Na amazonie niemieckim jest za 2670euro i na tym dziwnym galaxus.de też w podobnej cenie. A po za tym na szybo wyszukując nie widzę, aby jakiś inny większy sklep miał tą kartę na stanie.

Ogólnie mało modeli po sklepach, ale czy ze względów produkcyjnych czy po prostu sklepy ich nie zamawiają bo się słabo sprzedają dla graczy :E Jak patrzę na ankietę steam to słabo RTX 5090 ma udział ~0.3%, gdzie w podobnym okresie od premiery RTX 4090 miał dwa razy większy udział w wynikach ankiety.

Edit.

Ogólnie jak bardziej zerkam teraz ceny przekombinowane w zasadzie bez promocji zaczynają się od ~2500euro do ~3k euro i mało modeli do wyboru :E

Gdzie 4090 po ~10 miesiącach od premiery bujały się z cenami od 1500 do ~2000 euro :E A MSRP według nvidi podniesione niby o ~400 zielonych dla 5090.

Gdzie dolec teraz tani jest :E 

Na szczęście mam 4090 i mogę mieć dalej wywalone na tą nową generację xD

Na xkom dla wodniaków jest z bkokiem bez plexy za 12999 inno. Dodali gigusia master(stealth) z złączem przeniesionym na tył pcb(14k). Jest jeszcze pny za 12699 i astral btf za 14700(ciekawe jak łyknie bios od matrixa) :Up_to_s:

Komputron out...

Na mediaexpert są: inno3d plexa pod wc (śleź 2 slotowy i węże po tradycyjnej stronie) za 18k :E

Gamerock za 12k

Gainward za 12500 i drogie gigabyte.

14500 i 16500 zależy ile amelinium...

Tak btw to brałem 4090 od pana z reklamy mediaexpert :Up_to_s: więc i mi to rybka.

Proline aio gigabyte za 12600.

Jeszcze jakieś arcriders jest dodowane...

Morele tylko giguś i pny na jutro a reszta od 4 do 10 dni :Up_to_s:

Ale sporo i drogo. Ten aio zotac był za 12k w xkom jakis czas temu a u nich trzymają za 16k

Kr system ma inno plexi za 12500 i astrala aio za blisko 14 ale pytanie czy nie po zwrocie z ciekawszych...

Net s ma suprima i mastera air za 13700 z ciekawszych bo reszta taka mech...

Tendencja odwrotna od reszty rynku gdzie premium chłodzenia odskakują znacznie cenowo od tańszych pytanie co jest.

Więcej w jakiś sklepach nie szukam.

Olx z łodzi tuf w msrp na odbiór i master koło Łomży za 8900.

Allegro lokalnie to tylko gigabte aio i full wc za okolice 11k i suprim aio też.

Na allegro tuf i vanguard za blisko 12k i suprim za niemal równe 13.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Myślałem, że zarzucasz mi brak 5090.

Jakiej dramy? Wybitne chłodzenie to nie jest ale na moje potrzeby po UV daje radę jak pisałem już wcześniej, a przynajmniej cewek nie słyszę.

W momencie zakupu myślałem alternatywnie o dopłacie do Zotac Solid za ok. 4500zł ale uznałem, że nie warto. Tak jak @Kadajo pisał o racjonalizmie- nie widziałem sensu, a 5070ti to tak naprawdę efekt uboczny sprzedaży 4070S, bo zmiana na 5070 była bez sensu, a na 5080 overkillem (na tamtą porę głównie cenowym).

Miałem nawet po drodze opcję wymiany na Zotac Solid Core za 200zł dopłaty ale nie skorzystałem.

Co komu pasuje.

A co do Vanguarda, wiesz, że ja od MSI stronię. Ostatni raz miałem Rx 6600XT Gaming X tej firmy, który przy tych kryzysach kosztował przeciętnie powyżej 3k. Wentyle, kultura, temperatury OK, ale cewki przeciętne. Tu się zgodzę z kolegą @Send1N - już wolę szum wentylatorów jak pisk cewek.

Cewki to loteria niezależnie od producenta, w tym roku miałem kilka kart od MSI i problemu z cewkami nie było.  

@kamil039c Ventus jedynie do UV się nadawał, ale miał wadliwe wentylatory, które wpadały w rezonans podnosząc hałas o 3dB, Vanguard stock, OC cisza i spokój. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

... nie chce mi sie wklejac swojego wyniku Tobie, niepotrzebne Ci to do niczego. Świetnie, że w zupełnosci Ci wystarcza, tylko przestan pisac, ze nie ma roznicy miedzy 4080 a 5080. Bo mowie Ci, sciagnij sobie ten benchmark zrob test i udowodnie Ci jak duza jest roznica.

Jest trochę ale nie taka wielka poza tym teraz bez sensu jest kupno 5080 z 16gb vram jak zaraz będą super z 24gb vram i wtedy tą kartę kupię i to będzie dobry zakup.

Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wcześniej czy później czas cię dogoni :hihot:

Szykuj 20 kola na Rubina :E

Brak wyobraźni jak ten rubin na chipletach w nawet mniej wydajnym i tańszym procesie może się sklejać od strony wydajności ;)

To że na dobre zagości chłodzenie od titan ada z 2 wejściami 12pin to już pryszcz. Woda najlepiej na wzór klimatyzacji za oknem :E

Opublikowano

Chiny budujo ponoc 6-7 lat elektrownie jadrowa, stany 10-12lat, jak tutaj od poczatku do konca w 20lat by sie uwineli to i tak dobrze

1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

Jest trochę ale nie taka wielka poza tym teraz bez sensu jest kupno 5080 z 16gb vram jak zaraz będą super z 24gb vram i wtedy tą kartę kupię i to będzie dobry zakup.

No rozumiem, czyli nie mozesz sciagnac benchmarka 7gb i puscic :) Tak wszyscy to wiedza ze 24GB w 5080 to bedzie karta na dluzej. Tylko że tych kart jeszcze nie ma i nie wiadomo jakie ceny beda

Opublikowano

Skąd wiesz że 20 ? Zgoda z Niemiec już poszła 🤣

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Wcześniej czy później czas cię dogoni :hihot:

Szykuj 20 kola na Rubina :E

2705c2a943b0983656c3ccacaafa.jpeg.4a1993cd9e0571c12697447170556c0d.jpeg

Te ruskie to śmiecie produkują od pocztku świata i im to nie przeszkadza 😆

Opublikowano
30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Chiny budujo ponoc 6-7 lat elektrownie jadrowa, stany 10-12lat, jak tutaj od poczatku do konca w 20lat by sie uwineli to i tak dobrze

No rozumiem, czyli nie mozesz sciagnac benchmarka 7gb i puscic :) Tak wszyscy to wiedza ze 24GB w 5080 to bedzie karta na dluzej. Tylko że tych kart jeszcze nie ma i nie wiadomo jakie ceny beda

Wiem że nie ma ale 4080 to nadal dobra karta więc parę miesięcy wytrzymam jak to mówią ciśnienia nie mam więc jak wyjdą wtedy kupię a cena jaka będzie taka będzie na kartę mam już dawno odłożone . A po kupnie jeszcze swoją się pogoni. Na razie nie ma gry żeby mi czegoś brakowało.😊

Opublikowano

Nie wiem, w Nadolu mieli budować, to tyle to mniej wiecej trwa, raczej wiele sie nie zmienilo w tej kwestii. Musisz stworzyc najpierw infrastrukture, potem hotele pracownicze, potem zaprzać zespół naukowców, wszystkie elementy musza wspolpracowac, obecnie jest tez A.I. wdrozenie tego wszystkiego lacznie z oczekiwaniem na przerozne zgody tyle mniej wiecej w PL moze trwac. Tymbardziej, ze PL nie ma technologii aby budowac samodzielnie. Tylko moga nam zbudowac inni, tzn moze sobie rzad wybrac, Koreanska technologia, Japonska, Francuska, Rosyjska, Amerykanska. A co wybiorą? Zapewne Amerykanska, bo najdrozsza

Teraz, AudRob napisał(a):

Wiem że nie ma ale 4080 to nadal dobra karta więc parę miesięcy wytrzymam jak to mówią ciśnienia nie mam więc jak wyjdą wtedy kupię a cena jaka będzie taka będzie na kartę mam już dawno odłożone . A po kupnie jeszcze swoją się pogoni. Na razie nie ma gry żeby mi czegoś brakowało.😊

To juz nawet, przynajmniej bedziesz wiedzial ile zyskasz na nowej karcie, + potencjalnie 1-1.5% z racji szybszych pamieci.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem, w Nadolu mieli budować, to tyle to mniej wiecej trwa, raczej wiele sie nie zmienilo w tej kwestii. Musisz stworzyc najpierw infrastrukture, potem hotele pracownicze, potem zaprzać zespół naukowców, wszystkie elementy musza wspolpracowac, obecnie jest tez A.I. wdrozenie tego wszystkiego lacznie z oczekiwaniem na przerozne zgody tyle mniej wiecej w PL moze trwac. Tymbardziej, ze PL nie ma technologii aby budowac samodzielnie. Tylko moga nam zbudowac inni, tzn moze sobie rzad wybrac, Koreanska technologia, Japonska, Francuska, Rosyjska, Amerykanska. A co wybiorą? Zapewne Amerykanska, bo najdrozsza

To juz nawet, przynajmniej bedziesz wiedzial ile zyskasz na nowej karcie, + potencjalnie 1-1.5% z racji szybszych pamieci.

Wiesz jakiś zysk na pewno będzie wszystko w kompie jest oki więc już tam niczego nie ulepszę bardziej mi chodzi o te 24gb vram tak na przyszłość. Żebym chciał bym kupił 5090 ale taka karta to mi nie potrzebna do samych gier jak komuś potrzebna do pracy to tak.

Opublikowano

Zawsze jak coś chcę kupić do komputera kasa leży i czeka na okazję jest dobry i opłacalny towar kupujesz i już . A  nie wystawiasz swoją kartę i myślisz skąd tu dozbierać do  drugiej karty i czekasz aż sprzedaż swoją . Najpierw kupujesz potem gonisz swoją ja tak robię.

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

5090 to jest karta juz naprawde dla wyjadaczy, kosztuje tyle co cały komputer z 5080, a nawet wiecej komputer z monitorem, za normalna przyzwoita wersje. Wiec... 

Gdzieś tam wcześniej chyba pisałem kolega przynosił mi swoją 5090 na sprzedaż z gwarancją itp. za 8 koła ale że była 22 wieczorem i nie miałem tyle gotówki nie kupiłem a on chciał kasę na już.