Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

image.png.e8bb46ea492ec5d1037af8dabd4be8a6.png

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

To nie 4090 w niektórych grach nie starcza do 4K (edit: poprawiłem)

To 5090 w niektórych grach nie starcza do 1440p.

Ci co tu tak płaczą na wydajność 5090, a do 6090 potem będą musieli dołożyć 8-10k siedzą na monitorach 4K.

Do wszystkiego możemy podejść od dupy strony.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 2
Opublikowano

Wy dalej to młócicie, przecież wszyscy wiedzą, że 5090 to kupa. Nie ma się co oszukiwać i kropka. Można tę kartę brać pod uwagę z kilku powodów. Oto moje:

1. Sprzedałem 4090 w super cenie, dołożyłem do nowej i mam gwarancję i nowy sprzęt, przechodząc na 6090, łatwiej będzie sprzedać niż 4090.
2. Jak tak sobie renderuję dużą wizualizację to nagle mam zapchane 24GB Vram  i zaczyna się render na procku %-)

3. Chciałbym coś zacząć się bawić w AI na własnym kompie.
Gdyby nie to, to nawet bym nie brał tej karty pod uwagę 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, jankooo napisał(a):

4. Chcę mieć najwydajniejszy sprzęt na rynku

Rtx PRO 6000 :E

33 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

do 6090 potem będą musieli dołożyć 8-10k siedzą na monitorach 4K.

Ja już nie bawię się w odsprzedawanie moich kart. Zostawiam w kolekcji :E Trochę z sentymentu, trochę dla tego, że nie chce mi się bawić w olxy. A kasa obojętne.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.10.2025 o 22:32, maxmaster027 napisał(a):

12941MB vs 7397MB tak sie cos vram nie zgadza

Normalna sprawa na karcie z większością ilością pamięci, że alokuje więcej.

W dniu 23.10.2025 o 23:17, areczek1987 napisał(a):

Dużo lepiej ci wyszło? 

Już to podawałem będę w domu to podam.

@areczek1987

W najlepszych scenariuszach dla Blackwella 5-6.7% lepiej.

W gorszych od kilku do kilkudziesięciu procent gorzej ;) 

Co do wydajności to już pisałem nie raz Blackwell jest nierówny tak samo jak to było przy Turingu. Ze względu na teoretycznie do 2x wyższą wydajność w obliczeniach stałoprzecinkowych. Dlatego wydajność może się sporo wahać nawet na poziomie tej samej gry. Dlatego jak komuś wyjdzie różnica w jednym miejscu poniżej 1.3x, a innej osobie 1.45x to nie jest nic anormalnego ;)

23 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ja już nie bawię się w odsprzedawanie moich kart. Zostawiam w kolekcji :E Trochę z sentymentu, trochę dla tego, że nie chce mi się bawić w olxy. A kasa obojętne.

4090 to ostatnia karta z pełnym wsparciem dla Physx :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja nie zbieram elektrośmieci, które prędzej czy później nimi się staną.

Ja wystawiam na allegro. Zdjęcia+opis+zapakowanie i wrzucenie do paczkomatu przy okazji zakupów w mieście to 20 minut łącznie. Kasa z allegro z góry. Robota żadna, a zwrot kasy duży. Bardzo przyjemna nagroda za 20 minut aktywności.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

4090 to ostatnia karta z pełnym wsparciem dla Physx :hihot:

Superki jeśli chodzi o cykl wydawniczy ;) żałuję że zamiast tuf nie spróbowałem fe z końca sprzedaży... nie mniej. Można to obejść chyba kupując 3050 jako kartę specjalnie pod to i jestem ciekawy wyników. Pytanie czy ta ada jeszcze coś pobiera z tego pcie.

Tak BTW to fallout 3 mi wchodzi w jakiś bieg jałowy z racji pojedynczych % wykorzystania gpu i  działa w okolicach 60-70 fps :hahaha:więc można było na 4070ti zostać.

Ale zostawić 4090 jako akcelerator phsix to iście entuzjastyczniy pomysł :lol2:

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Skitter napisał(a):

Wy dalej to młócicie, przecież wszyscy wiedzą, że 5090 to kupa. Nie ma się co oszukiwać i kropka. Można tę kartę brać pod uwagę z kilku powodów. Oto moje:

1. Sprzedałem 4090 w super cenie, dołożyłem do nowej i mam gwarancję i nowy sprzęt, przechodząc na 6090, łatwiej będzie sprzedać niż 4090.
2. Jak tak sobie renderuję dużą wizualizację to nagle mam zapchane 24GB Vram  i zaczyna się render na procku %-)

3. Chciałbym coś zacząć się bawić w AI na własnym kompie.
Gdyby nie to, to nawet bym nie brał tej karty pod uwagę 

Bardzo Tobie współczujemy, że 5090 jest tylko taka, jaka jest   :uklony:

Musisz coś od konkurencji kupić :faja:

Opublikowano

Duża część użytkowników 5090 nie rozumie ze rozchodzi się o zbyt mały przyrost mocy miedzy 4090 a nie o to ze ich "przesiadka" mało kosztowała.

To ja mam opory żeby się przesiadać na "teoretycznego" 5080 24GB bo przyrost mocy nadal "meh" a tutaj dziura sporo większa. To gdzie tu porównywać 4090 z 5090.

No ale jak ktoś jest zadowolony to spoko, w sumie to najważniejsze.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Niech w ogolę nie wychodzą i będzie święty spokój ;D

Zgadza się, po co w ogóle te superki, jak za rogiem będą 6xxx ? I znowu 60660 ti 8 GB Vram w średniej półce - słabo :(

Krwiopijca w kurtce dostanie podwyżkę, aż spadnie na dno - tak się dzieje z chciwymi ludźmi :/

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, leven napisał(a):

Zgadza się, po co w ogóle te superki, jak za rogiem będą 6xxx ? I znowu 60660 ti 8 GB Vram w średniej półce - słabo :(

Krwiopijca w kurtce dostanie podwyżkę, aż spadnie na dno - tak się dzieje z chciwymi ludziami  :/

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Duża część użytkowników 5090 nie rozumie ze rozchodzi się o zbyt mały przyrost mocy miedzy 4090 a nie o to ze ich "przesiadka" mało kosztowała.

To ja mam opory żeby się przesiadać na "teoretycznego" 5080 24GB bo przyrost mocy nadal "meh" a tutaj dziura sporo większa. To gdzie tu porównywać 4090 z 5090.

No ale jak ktoś jest zadowolony to spoko, w sumie to najważniejsze.

Ostatnio gralem w marvelGOTG, całkiem fajna gierka oczywiscie zrobilem benchmark, masz tą gre to mozna sprawdzic roznice ile teoretycznie bys zyskal, gra jest dosc stara wiec blackwell nie bedzie mial zadnych forow

Opublikowano (edytowane)

Super byłoby dostac wydajność 2x4090 w cenie 9.9k za niereferenta takiego jak Trio czy TUFa w dniu premiery. Natomiast zamiast płakać na to jaki świat jest zły można było sobie z tym sprawnie poradzić i dołożyć sobie te 30-40% nie wydając majątku.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

A spoko, jak wrócę do domu to coś tam można przetestować. Chociaż pewnie szybciej znajdziemy testy 4070 Ti w sieci z ta gra :E

Jest test 4070Ti w Full HD na max ustawieniach 159fps chyba. No ale to FULL HD a nie 4k. Poza tym, ver gry tez sie mogla nieco zmienic, stery tez itp

Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Super byłoby dostac wydajność 2x4090 w cenie 9.9k za niereferenta takiego jak Trio czy TUFa w dniu premiery. Natomiast zamiast płakać na to jaki świat jest zły można było sobie z tym sprawnie poradzić i dołożyć sobie te 30-40% nie wydając majątku.

To nie jest żadne płakanie tylko realna ocena wydajności karty.

Jak będzie 10% to tez będziesz pisał takie farmazony ?

Zastanawiam się jaki jest próg bólu takich mydlarzy. A może nie ma, może wy nawet kupcie kartę jak ona tylko numer będzie miała wyższy.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak będzie 10% to tez będziesz pisał takie farmazony ?

10% wiadomo, że nie, ale 30-40% warte było zachodu, gdzie 4090 już dostaje zadyszki z dlss Q+FG, a wielu grach leci na styk. W tym przypadku dołożenie tych 30% po prostu robi robotę. Tak ciężko Wam to zrozumieć? Lubię sobie też od czasu do czasu odpalić jakąś gierkę VR, a 5090 radzi sobie tutaj doskonale.

Korci mnie też, żeby kupić jakiegoś oleda z nowej linii z wysokim odświeżaniem i pobawić się jeszcze MFG.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Nie mozna po prostu tematu zamknac prostym: nie chcesz, nie kupujesz. Chcesz - kupujesz?

Jeden to rozbija na ilosc fpsow w CS'ie, drugi patrze na 4k dlaa z pt w alan wake, a trzeci na performance w 5k2k. 
Nie da sie tego 'zrownac', chyba ze bedziecie przeliczali przyrost % na wydana zlotwke, ale to tez nic nie da > bo kazdy ma inne wymagania/zasoby.

Dla jednego wyrzucic w miesiac 30k na nowa fanaberie to nic, a inny musi odkladac na tego 5090 pol roku. Na sile staracie tym co kupili udowodnic ze nie bylo sensu, a Ci co kupili - kupili bo mogli. Tyle. 

Nie ma tez sensu kupowac arteonow, czy gorszych passatow, fabia przeciez wystarczy i ma lepszy przelicznik cena/jakosc, a jednak troche tych vw jezdzi.