Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

10% wiadomo, że nie, ale 30-40% warte było zachodu, gdzie 4090 już dostaje zadyszki z dlss Q+FG. Lubię sobie od czasu do czasu odpalić jakąś gierkę VR, a 5090 radzi sobie tutaj doskonale.

Przepraszam bardzo ale wydajnosc miedzy 4090 a 5090 nie osiąga nawet nędznych moim zdaniem, 30%...

obraz.thumb.png.51dc1bac6154a35c29781de052a45831.png

Opublikowano

Dokladnie.

Jeden kupi 5070, drugi 5070 ti - bo najlepszy stosunek perf/cena

inny kupi 5080 bo chce troche wiecej mocy, a nie chce wydawac sporo wiecej na 5090

trzeci kupi 5090 bo moze/potrzebuje

kazdemu wedle uznania i zapotrzebowania

o co kaman? :)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A gdzie grasz w 4k dlss Q i FG?

Podam przykład Wukonga w którym spędziłem ponad 100h. Przeszedłem go na 4090 z dlss Q i FG, bo bez tego to nie dało się grać i wydawało mi się, że jest płynnie (~75 fps srednio), a małe potknięcia/chrupnięcia od czasu do czasu ignorowałem. Pierwsze co zrobiłem po zakupie 5090 to odpaliłem Wukonga. Byłem w szoku jak ta gra stała się responsywna i żadnych chrupnięć na 5090 oczywiście też z dlss Q i FG.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przepraszam bardzo ale wydajnosc miedzy 4090 a 5090 nie osiąga nawet nędznych moim zdaniem, 30%...

Są gierki gdzie osiągnie 40% nawet z hakiem do przodu, ale i są takie gdzie te przyrosty są na poziomie 20% :E No i takie gdzie buja się ten przyrost w okolicy 30%. Średnia wyjdzie w okolicach 30% biorąc większą pulę gierek.

Dla mnie to za mało zdecydowanie jak na nową generację. Tym bardziej, że 4090 w zupełności mi styka do moich "indyków". Z gierek AAA w tym roku kupiłem jedynie KCD2 :E Bo po prostu jest bida z grami AAA, a wiele jeszcze dalej czekam, aż połatają może dopiero na 6090 zagram :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

W KCD2 pograsz na 5090 bez wspomagaczy.

Screenshot_20251024-163650.png

20 minut temu, Kadajo napisał(a):

obraz.thumb.png.51dc1bac6154a35c29781de052a45831.png

To jest crap nie tylko pod względem wydajności, ale low fps na 5090 masz wyższy o 15% niż sredni na 4090. Na 5090 z dlss Q  już pograsz normalnie. Na 4090 musisz dodatkowo załączyć FG.

Z Dying light The Beast RT będzie podobnie. Na 5090 swobodnie wystarczy dlss Q, a na 4090 bez FG nie będzie do czego podchodzić.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W KCD2 pograsz na 5090 bez wspomagaczy.

I co z tego jak mnie totalnie nie rajcuje przyrost 30 kilka % wydajności, gdzie nowa generacja dostała ~30% więcej jednostek, prawie 30% więcej papu. Słabo po prostu, proces prawie nic nie dał, architektura też. Na 4090 przesiadałem się z wywieszonym jęzorem takie były przyrosty wydajności, a tutaj dosłownie ziew :E 

W KCD2 mam przegrane z 150h, DLSS-Q dla 4k detale mix v.high i extreme i mam w zależności od miejscówki na mapach 90-120fps co w zupełności mnie satysfakcjonuję. I to w zasadzie najbardziej wymagająca gra w jaką grałem w tym roku :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Top Ady robi się już w miarę ok do premium 1440p. 4k to będzie z tymi nowymi technikami oświetlenia zawsze drenował kieszenie. Jak ktoś chce siedzieć na tym 4090 to będzie co najwyżej schodził z tą rozdzielczością(monitorem) jak nie z ustawień w nowych gierkach. Łykaj paskudną prawdę.

Opublikowano
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Są gierki gdzie osiągnie 40% nawet z hakiem do przodu, ale i są takie gdzie te przyrosty są na poziomie 20% :E No i takie gdzie buja się ten przyrost w okolicy 30%. Średnia wyjdzie w okolicach 30% biorąc większą pulę gierek.

Dla mnie to za mało zdecydowanie jak na nową generację. Tym bardziej, że 4090 w zupełności mi styka do moich "indyków". Z gierek AAA w tym roku kupiłem jedynie KCD2 :E Bo po prostu jest bida z grami AAA, a wiele jeszcze dalej czekam, aż połatają może dopiero na 6090 zagram :E 

No i właśnie o tym mowie.

Nie być średnia 30% ma być minimum 30%. Średnio to powinno być powyżej 45%...

Opublikowano
Teraz, DżonyBi napisał(a):

Pisałeś, że kolekcjonujesz elektrośmieci. 5090 jak znalazł do kolekcji.

Ale złomu nie kolekcjonuję :E Pomijam świadomie tą generację. Kiedyś za grosze sobie kupię do kolekcji po prostu :E 

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No i właśnie o tym mowie.

Nie być średnia 30% ma być minimum 30%. Średnio to powinno być powyżej 45%...

Minimum 50% i wtedy bym ot tak do zabawy brał mimo, że i tak bym nie wykorzystał tego potencjału bo z gierkami AAA taka bida, że nie gram po prostu w te czarne Assassiny czy inne Outlawsy, Outerworldsy i inne badziewia AAA co wychodzą. Stalkera to już zaczynam wątpić, że kiedykolwiek ogarną :E 

Opublikowano
25 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To jest crap nie tylko pod względem wydajności, ale low fps na 5090 masz wyższy o 15% niż sredni na 4090. Na 5090 z dlss Q  już pograsz normalnie. Na 4090 musisz dodatkowo załączyć FG.

Z Dying light The Beast RT będzie podobnie. Na 5090 swobodnie wystarczy dlss Q, a na 4090 bez FG nie będzie do czego podchodzić.

Ale to jest topka, ona powinna każdą grę miażdżyc jak prasa hydrauliczna bez wspomagaczy w 4K. A nie taka bieda.

Zobacz sobie jaki przyrost mocy był miedzy 3090 a 4090, tego oczekuje od topki. Wszytko inne to jakaś szajs.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to jest topka, ona powinna każdą grę miażdżyc jak prasa hydrauliczna bez wspomagaczy w 4K. A nie taka bieda.

Zobacz sobie jaki przyrost mocy był miedzy 3090 a 4090, tego oczekuje od topki. Wszytko inne to jakaś szajs.

A daj Pan spokój. O czym my w ogole piszemy? 4090 też była topka i mimo, że pieknie odbiła się od 3090 to nie wystarczyło to do grania natywnie w 4K  - dalej jedna wielka kupa. Na 5090 chociaż z ficzerami już można pograć normalnie (czasem juz samo DLSS Q wystarczy, albo nic jak KCD2 z nowych tytułów), a 4090 nawet z nimi ma problem. Mogli 4090 od razu zrobić jak 5090 i siedziałbym grzecznie na 4090, i chwalił.

Odkąd granie w 4K z RT stało się modne jest jak jest. Zawsze można wrócić do czasów:

03_unreal-1.thumb.jpg.630b3981e15fea6a6041ab3e87bde342.jpg

early-beta-versions-of-laras-3d-in-game-model-for-tomb-v0-3lf5r310sdod1.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, jankooo napisał(a):

5090 to złom, minimum 50٪... no grubo grubo koncert życzeń sie zacząl:hihot:

Żaden koncert. Naprawdę można oczekiwać od nvidii zdecydowanie czegoś więcej niż to co dali w tej generacji :E 

QTMguze.png

mwM1okV.png

• Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

A daj Pan spokój. O czym my w ogole piszemy? 4090 też była topka i mimo, że pieknie odbiła się od 3090 to nie wystarczyło to do grania natywnie w 4K  - dalej jedna wielka kupa. Na 5090 chociaż z ficzerami już można pograć normalnie (czasem juz samo DLSS Q wystarczy, albo nic jak KCD2 z nowych tytułów), a 4090 nawet z nimi ma problem. Mogli 4090 od razu zrobić jak 5090 i siedziałbym grzecznie na 4090, i chwalił.

Nie no 4090 względem 3090 (nawet Ti) to był spory skok wydajności. To cena była galaktyczna. I tak już zostało ;D

Gdyby 5090 odskoczył tak jak 4090 (nawet 10% mniej), gdyby 5080 miał na premierę  24GB vRAM i był 10% szybszy od 4090 to może by nie było takiej dramy.

Przecież wszytko poniżej 5090 zostało ścięte jak mieczem laserowym. 5080 który nie przegonił poprzedniej topki gdzie 4080 był prawie 30% szybszy od 3090 ( 25% od 90Ti ?)

No bieda panie, aż strach pomyśleć co będzie z Rubinem, ja się naprawdę nie zdziwię jak oni wyskoczą z MFGx16 a przyrostu będzie naprawdę tyle co kot napłakał z jeszcze wyższym TDP.

Dadzą więcej Vram dwie wtyczki zasilania, wielka naklejkę AI i wio.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Żaden koncert. Naprawdę można oczekiwać od nvidii zdecydowanie czegoś więcej niż to co dali w tej generacji :E 

No i jak mieli to zrobić? Podwójną wtyczkę do zasilania zainstalować? Przecież widzisz, że ratowali tą generację jak mogli- TOP ma wyśrubowany pobór prądu na limit wtyczki i tylko dzięki temu przesunęli nieco sufit wydajności.

W średnim segmencie stosunek $/FPS się poprawił. Jakby nie patrzeć to ta premiera była rozczarowująca ale pozytywne zmiany dla graczy bo mogli nic nie robić jak AMD a i tak mieli by w sumie ta sama pozycje na rynku...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No bieda panie, aż strach pomyśleć co będzie z Rubinem

Stagnacja zresztą nie dotyczy tylko gpu. W wielu segmentach widać, że producenci zaczynają się kręcić w kółko. Refresh powoli staje się standardem. Rynek dobija do granic opłacalności - łatwe ulepszenia już zeszły z taśmy, a za te trudniejsze nikt nie chce płacić.

Jeśli Rubin faktycznie wyskoczy z MFGx16 z symbolicznym przyrostem i nie uda się bez wydania majątku przeskoczyć na 6090 to ja raczej wysiadam z tego pociągu, a będzie mi łatwiej wysiąść z 5090 w plecaku niż z 4090.

Edytowane przez DżonyBi