Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, ale ja po to siedzę no topce z generacji na generację i wydaje niemałą kwotę, żeby tego nie robić. Dopóki będzie mi to sprawiać przyjemność będę to robił i nie jestem w tym odosobniony. Jak kiedyś mi się odmieni w tej kwestii to przejdę na max serię 80 (lub inną, która mi da najlepszy stosunek jakości do ceny). Nie jestem niewolnikiem suwaków, bo gram też na plejce, a GoY to dla mnie jedna z lepszych gier w tym roku.

5090 ma te magiczne 30-40%, których brakuje już 4090, żeby cieszyć się zadowalającą płynnością w 4K max RT. I w dupie z tym, że 4090 odjechała koncertowo 3090, a 5090 nie, bo to nie ma teraz już żadnego znaczenia. Można o tym pierd.. bez końca.

Tutaj nie przyłączyłem się do narracji, że 4090 jest super, a 5090 to śmieć. Dlatego jestem mydlarzem i pucuje sobie jajca.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)

DLSS Q + FG max detale daje lepszy efekt niż DLSS Q + FG i średnie detale. Na RTX 4090 musisz już obniżyć detale, ale DLSS Q+FG dalej musi być załączony.

Te 30-40% robi bardzo dużą różnice, bo 4090 leci na styk lub poniżej przy włączonym DLSS Q + FG, więc 5090 odczuwalnie daje kopa. Druga sprawa, że już w tym samych scenariuszach na 5090 nie trzeba załączać FG np. Wuchang, czy w DL: The Beast jak wyjdzie RT, a są gry gdzie i DLSS Q niepotrzebne jak np. wspomniany KCD2. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, some1 napisał(a):

DLLS Q renderuje 70% natywnej rozdzielczości, wiec daje około 30% wydajności. Różnica między kartami to około 30%, efekt jak na obrazku.

Panie napij sie piwa lub czego mocniejszego bo nie umisz w procenty :hihot:

DLSS Q to jest 0.67*0.67 = 0.45 czyli prawie 45% natywniej rozdzielczosci a nie 70%. To tak jakbys powiedzial że DLSS P renderuje 50% rozdzielczosci, a wiadomo, ze 25%, bo FULLHD to jest 1/4 4k co daje 25% (tutaj łatwiej zauwazyć)

Podsumowując nie 70%, a 45%

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
38 minut temu, SebastianFM napisał(a):

W tym zdaniu nic się nie zgadza.

Racja, gówniane AI googla i jego halucynacje :E

image.png.e5ea84f463f56c9792a6d15f64baf0b3.png

W rzeczywistości DLSS Q renderuje oczywiście 4/9 natywnej rozdzielczości. Tak czy siak, zysk FPS po włączeniu DLSS Q jest w wielu grach mniej więcej taki, jak różnica w wydajności pomiędzy 4090 a 5090, więc nic dziwnego, że 5090 w natywnej plasuje się w benchmarkach podobnie jak 4090 + DLSSQ.

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Nie jestem niewolnikiem suwaków

Dobrze, że edytowałeś posta, bo w pierwszej wersji napisałeś, że nie jesteś niewolnikiem suwaków ale lubisz mieć je na maksa. Nie widzisz sprzeczności? :hihot:

Opublikowano
4 minuty temu, some1 napisał(a):

Racja, gówniane AI googla i jego halucynacje :E

image.png.e5ea84f463f56c9792a6d15f64baf0b3.png

W rzeczywistości DLSS Q renderuje oczywiście 4/9 natywnej rozdzielczości. Tak czy siak, zysk FPS po włączeniu DLSS Q jest w wielu grach mniej więcej taki, jak różnica w wydajności pomiędzy 4090 a 5090, więc nic dziwnego, że 5090 w natywnej plasuje się w benchmarkach podobnie jak 4090 + DLSSQ.

Dobrze, że edytowałeś posta, bo w pierwszej wersji napisałeś, że nie jesteś niewolnikiem suwaków ale lubisz mieć je na maksa. Nie widzisz sprzeczności? :hihot:

Juz nie zwalaj na AI. Do tego nie potrzba CUDOwnej technologii. 

jak masz rozdzielczosc, pole 2D, Ekran, zawsze mnożysz bok przez bok. Np DLSS UP to jest 0.33(3) * 0.33(3) wychodzi Ci że DLSS UP to jest 1/9 natywnej rozdzielczosci, stad tez swietna wydajnosc i zauwazalnie nizsza jakosc obrazu

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, some1 napisał(a):

Sprzeczności w tym nie ma, bo napisałem również, że gram na plejce, a teraz dodam, że i na Switchu 2, czy na Q3 standalone. Niewolnikiem byłbym wtedy gdybym nie czerpał przyjemności z gry bez maksymalnych ustawień, a tak nie jest.

Mogę sobie pozwolić na top kartę to kupuję i czerpie radość z maksymalnych ustawień. Edytowałem post, żeby nie musieć wyjaśniać tego łopatologicznie jak ktoś się przyczepi do tego 😆

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

5090 ma te magiczne 30-40%, których brakuje już 4090, żeby cieszyć się zadowalającą płynnością w 4K max RT

Ani jedna, ani druga nie nadaję się do grania w dzisiejsze gnioty z RT/PT w max detalach w 4k. Nie obejdzie się bez cięcia detali, rozdzielczości i posiłkowania się sztucznymi klatkami, które jakby nie było również obniżają jakość vs natywna rodziałka i  natywna płynność.

Ba, niejedne dzisiejsze gnioty AAA nawet bez RT nie dają rady chociaż tych 60klatek utrzymać w 4k na max detalach :E 

8E8EHsC.png

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Sprzeczności w tym nie ma, bo napisałem również, że gram na plejce, a teraz dodam, że i na Switchu 2, czy na Q3 standalone. Niewolnikiem byłbym wtedy gdybym nie czerpał przyjemności z gry bez maksymalnych ustawień, a tak nie jest. Mogę sobie pozwolić na top kartę to kupuje i czerpie radość z maksymalnych ustawień. Edytowalne post, żeby nie musieć tego tłumaczyć, jak ktoś się przyczepić do tego 😆

5090 super sprawa, ale uzywanie DLAA z Path tracingiem, jest po prostu głupie, nawet jezeli massz moc, to i tak lepiej uzyc jakiegos upscalera i miec wiecej FPS. 

Zauwaz tutaj nawet, DLAA vs DLSS UP,na PT, te drugi screen był renderowany w 9krotnie nizszej rozdzielczosci, teoretycznie roznice powinny byc kolosalne, a nie sa. FPS tez nie jest 9* wyzszy tylko około 2.5raza
AlanWake221_10.202512_44_56.thumb.png.867f2a6c8ebbfdb4fa490af62984d82c.png

AlanWake221_10.202512_42_53.thumb.png.b9363196f176d0569d3a837ba0abd973.png

Co innego jak wlaczysz gierke, bez PT, z rasterem ,albo samym RT, roznice sa o wiele wieksze

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Juz nie zwalaj na AI. Do tego nie potrzba CUDOwnej technologii. 

jak masz rozdzielczosc, pole 2D, Ekran, zawsze mnożysz bok przez bok. Np DLSS UP to jest 0.33(3) * 0.33(3) wychodzi Ci że DLSS UP to jest 1/9 natywnej rozdzielczosci, stad tez swietna wydajnosc i zauwazalnie nizsza jakosc obrazu

obviously.gif

A teraz weź rozdzielczość, którą błędnie podało AI (3200x1800) i policz według tego co sam napisałeś :lol2:

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, some1 napisał(a):

obviously.gif

A teraz weź rozdzielczość, którą błędnie podało AI (3200x1800) i policz według tego co sam napisałeś :lol2:

Ty naprawde napij sie piwa panie. 3200:1800 to jest 1.77777 , 3840 :2160 = 1.777777. Nawet jezeli masz cos takiego . Niczego to nie zmienia, bo to sa proporcje, a tam masz po prostu %scali. 

Jezeli juz sie tak uparłeś to 3200 jest 0.833(3)  wiec z takiego rozdziałki wyciągnać %, to masz 0.833(3) * 0.833(3) = 0.69, masz 69% rozdziałki, jaka piekna liczba ,

Natomiast czasami jest w grach DLSS Ultra Quality i ma on przelicznik 0.75% scale, czyli 0.75* 0.75 masz około 56% natywnej. To jest Ultra Quality, innego nie ma.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Zauwaz tutaj nawet, DLAA vs DLSS UP,na PT, te drugi screen był renderowany w 9krotnie nizszej rozdzielczosci, teoretycznie roznice powinny byc kolosalne, a nie sa. FPS tez nie jest 9* wyzszy tylko około 2.5raza

Chodzi ci o różnicę w jakości obrazu? To jest przepaść, tylko trzeba do porównania zrobić zrzuty ekranu podczas ruchu. A to, że przy 9 razy mniejszej ilości pikseli nie jest 9 razy więcej FPS to powinno być dla ciebie oczywiste. W żadnej grze to się nie skaluje liniowo a przy użyciu DLSS dochodzi jeszcze kolejny czynnik, post-processing i efekty wolumetryczne są obliczane w wyjściowej rozdzielczości.

Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

Chodzi ci o różnicę w jakości obrazu? To jest przepaść, tylko trzeba do porównania zrobić zrzuty ekranu podczas ruchu. A to, że przy 9 razy mniejszej ilości pikseli nie jest 9 razy więcej FPS to powinno być dla ciebie oczywiste. W żadnej grze to się nie skaluje liniowo a przy użyciu DLSS dochodzi jeszcze kolejny czynnik, post-processing i efekty wolumetryczne są obliczane w wyjściowej rozdzielczości.

Chcesz to zrobie, tylko napisz bo nie chce mi sie odpalac jak to olejesz

Opublikowano (edytowane)

Ludzie płacą kupę kasy za karty graficzne, aby grać w gry, których nawet za darmo nie chciałbym ograć, bo szkoda czasu na oglądanie samej grafiki z marną rozgrywką lub generycznym projektem i jeszcze gorszą historią. :E

Rozumiem zakupy do pracy lub z nadmiaru kasy, ale bez przesady w innych przypadkach... Aparat sobie kupcie, zamiast finansować tą chciwość korporacyjną.

A żeby nie było tylko filozofii...

Kiedyś patrzyłem w testy i średnio DLSS4 Q to jakieś x1.25 wydajności, a DLSS4 P x1.45, chociaż zaraz się upewnię bo chyba walnąłem się w liczbach. Edit. Jednak jakieś +5%, patrząc w nowszy test.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jezeli juz sie tak uparłeś to 3200 jest 0.833(3)  wiec z takiego rozdziałki wyciągnać %, to masz 0.833(3) * 0.833(3) = 0.69, masz 69% rozdziałki, jaka piekna liczba ,

Brawo! I właśnie to napisałem w pierwszym poście, bo zerknąłem na streszczenie AI i dla takiej (błędnej) rozdzielczości policzyłem piksele. :E

A ty już trzeci post tłumaczysz jak obliczyć pole prostokąta. :lol2:

Edytowane przez some1
Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Chcesz to zrobie, tylko napisz bo nie chce mi sie odpalac jak to olejesz

Dla mnie to nic nie musisz robić, ja sam porównywałem to wiele razy i wiem jak to wygląda. To jednak ty napisałeś, że nie ma różnicy między natywną a DLSS UP. 😊

Opublikowano
58 minut temu, DżonyBi napisał(a):

DLSS Q + FG max detale daje lepszy efekt niż DLSS Q + FG i średnie detale. Na RTX 4090 musisz już obniżyć detale, ale DLSS Q+FG dalej musi być załączony.

Te 30-40% robi bardzo dużą różnice, bo 4090 leci na styk lub poniżej przy włączonym DLSS Q + FG, więc 5090 odczuwalnie daje kopa. Druga sprawa, że już w tym samych scenariuszach na 5090 nie trzeba załączać FG np. Wuchang, czy w DL: The Beast jak wyjdzie RT, a są gry gdzie i DLSS Q niepotrzebne jak np. wspomniany KCD2. 

Ja na 4070 Ti nie obniżam detali a ty na 4090 chcesz obniżać? 😎

Może po prostu nie graj we wszytko jak popadnie a w szczególności w gry które optymalizacyjnie gniją.

Opublikowano

Twierdzenie, że jest jakiś współczynnik mówiący o tym ile średnio zwiększa FPS włączenie DLSS jest pozbawione sensu. To zależy od zbyt wielu czynników, m. in. od karty graficznej, od rozdzielczości wyświetlania, oczywiście od danej gry i tego ile obliczeń wykonuje na GPU, które nie są zależne od rozdzielczości, ile obliczeń na piksel, ile obliczeń już po przetwarzaniu DLSS, w rozdzielczości wyjściowej.