Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na pewno nie przed CES 2026 w styczniu. I na 90% nie później niż na tym CESie.

Ale zapowiedź niekoniecznie musi zawierać info o cenia, a nawet jak takie info będzie, to MSRP można obecnie w kant dupy rozbić. Będziesz wiedział jak karty pojawią się w sklepach. Albo i nie - bo potem jeszcze ze 2-10 tygodni żeby zobaczyć jak się będą kształtować ceny po tym jak opadnie podatek od nowości. :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Jak chcesz kupić to za max 4500zł.Dawanie ponad 5000 to żaden interes.

Jak jest jakaś 5080 za 4500zł to podobno badziew bo głośna bo cewki itd. ja się już pogubiłem które modele są warte uwagi a które nie 8:E

3 minuty temu, leven napisał(a):

Rubin będzie za rogiem.  

Każesz mi siedzieć na 3060 do 2027? :E :E :E

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Zostaw Superki w spokoju.  Przepłacisz za 5% wydajności. Rubin będzie za rogiem.  Akurat w tym niewygodnym czasie chcesz grafikę zmieniać ?  

No nie powiedziałbym czy 1 do 1.5r. to "za rogiem"

Wydajność będzie pewnie mniej niż +5%. Wszystko się rozbije o pamięć. A Nvidia uwielbia kłamać naginając fakty, więc powie, że wszędzie RAM drożeje więc taniej się nie dało. Skoro podbicie ceny karty z powodu kosztów wafla podmpompowali z +100$ na +500$ to tu też im wystarczy prawdy do ulepienia z tego wielkiej śmierdzącej kulki gównoprawdy. 

Ja już myślę o robieniu memów odnośnie cen Superek, bo coś mi mówi, że będzie kupa śmiechu jak zobaczymy je w sklepach.

Opublikowano

No właśnie cewki mniej grają w tych tanich a co do głośności to pewnie Uv umiesz zrobić.

4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Jak jest jakaś 5080 za 4500zł to podobno badziew bo głośna bo cewki itd. ja się już pogubiłem które modele są warte uwagi a które nie 8:E

.

Opublikowano
Teraz, ODIN85 napisał(a):

No właśnie cewki mniej grają w tych tanich .

A tam gdzie cewki piszczą to po prostu dany model czy dany model i dana sztuka? jakiś model którego unikać jak ognia bo piszczy jak żona w nocy? 8:E

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Brolly napisał(a):

Ja nie wytrzymałem na karcie z 8GB Vram i kupiłem pod 2000zł 5060ti 16GB. Dobry krok, dla tego, że teraz nie widzę przycinek, HFW płynie, jak miód :)  Dopalacze działają, 160Wat, to max, który widziałem po drobnym obniżeniu Vgpu, a zarazem + 450mhz dla GPU i + 2000mhz dla Vram.  Da się przeżyć do Rubina :) 

EDIT: Rubin dopiero w 2027 ?

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano

Leven ma rację, da się przeżyć, ja tak żyję 10 lat na 970, bo ceny, bo krypto, bo nowa generacja, ale chyba już nie chce żyć do Rubina i tez myślę o tej Gaming OC, dołączam się do pytania powyżej...

• Haha 1
Opublikowano

W tych Gigabyte coś tam wypływa więc bym ich unikał.

3 minuty temu, Bodhi napisał(a):

Leven ma rację, da się przeżyć, ja tak żyję 10 lat na 970, bo ceny, bo krypto, bo nowa generacja, ale chyba już nie chce żyć do Rubina i tez myślę o tej Gaming OC, dołączam się do pytania powyżej...

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Nie coś, tylko żel termiczny.

I tylko w kartach które są montowane wertykalnie ;)

1 minutę temu, Brolly napisał(a):

To to wygląda na tym forum i ja też 8:E 

Brakuje, "Kupiłem 5090, bo się najbardziej opłaca" :hihot:

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Nie planuję montażu pionowego, z drugiej strony zdania widzę, że są podzielone na temat żelu...

Opublikowano
1 minutę temu, Bodhi napisał(a):

Nie planuję montażu pionowego, z drugiej strony zdania widzę, że są podzielone na temat żelu...

Żel sprawdza się podobno bardzo dobrze, i coraz więcej producentów może zacząć go stosować.

Minus taki, że przy każdym rozebraniu karty będzie trzeba nakładać nowy więc rosną koszta serwisowe.

Opublikowano
21 godzin temu, Brolly napisał(a):

Który będzie zapewne w maju kwietniu za 6k ? :E

Jak Bóg da :E i Jensen. Lub buk-Jensen, czy tam Jensen-book? :DxD 

Anyways, wątpię że nowość od nV, z turbo drogim vramem zmieści się w 6k. Bardziej 7-8 bym obstawiał na ślepo. Może oślepnę, może nie - ale jak widzę zestawy ramu za 1k/32GB to generalnie można wszystko :D

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Bodhi napisał(a):

10 lat na jednej karcie ? W co Ty grasz, że tak długo jesteś na jednej karcie ?  Serious Sam First Encounter na DX7 ? :E 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Jak Bóg da :E i Jensen. Lub buk-Jensen, czy tam Jensen-book? :DxD 

Anyways, wątpię że nowość od nV, z turbo drogim vramem zmieści się w 6k. Bardziej 7-8 bym obstawiał na ślepo. Może oślepnę, może nie - ale jak widzę zestawy ramu za 1k/32GB to generalnie można wszystko :D

Jak aktualny 5080 tak leci z cena to oznacza, że robią miejsce dla nowej wersji skoro ten nie będzie EOL ;)

24GB wersja w lepszych odsłonach będzie pewnie po 6,5k

Bardziej się martw o sklepu które odlecą jak zawsze ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No tych topowych Asus Msi Gigabyte:E

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5080-x3-oc-16gb-dlss-4 na upartego ta przejdzie? grzeje się mocno/ hałasuje? no cewki chyba nie piszczą :E 

Czaje się na 5080 poniżej 5k ale to raczej cud musi być no i tylko na ME

W nocy nawet nic nie było 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, leven napisał(a):

10 lat na jednej karcie ? W co Ty grasz, że tak długo jesteś na jednej karcie ?  Serious Sam First Encounter na DX7 ? :E 

No z tym to nie ma co wyśmiewać. Oto karta sprzed ponad dekady w najnowszej gierce:

Spoiler

Grywalnie. Czy grywalnie tak, żebym ja chciał tak grać? Nie. Ale są ludzie którym ok 60-70fps z lows 45-55 pasuje. 

Obok masz test na karcie która za pół roku będzie mieć dekadę, czyli 1080Ti w wersji Titan.

https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_10_series

Tu już całkiem nieźle. 100+fps avg i lows powyżej 70fps. Tu już od biedy można mówić o normalnym graniu. 

Jak sobie pomyślę o graniu w 2000r. na Tridencie 512KB albo w 2006 na 3dfx VooDoo 4MB to jakoś mi dziwnie. :E

Edytowane przez VRman
  • Haha 1