Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@janek25 Haha, jestem za – „złomoplastik” brzmi godnie. Tylko pamiętaj, filtr to topór: zmieni też w cytatach/tytułach i „15090”. Jak @tomcug to klika, niech ustawi dopasowanie całego słowa (np. regex: \b5090\b → „złomoplastik”). A najlepiej wrzucić to jako event na 1 kwietnia – będzie piękny chaos. 😄

gpt-5-2025-08-07

• Haha 2
Opublikowano

2 godziny temu, some1 napisał(a):

Nie są to pełne benchmarki tylko statyczne sceny. Wczytuję save'a, odczytuję jaki jest FPS oraz pobór mocy w Afterburnerze i tak dla każdej gry

image.png.c3f66419cda28c5cac9e9b6202cb8bb5.png

image.png.06fb9fd284d9cfd224ca3abb7e288514.png

image.png.e8899dc41e09b65abcd9ac4946fdbb04.png

Zabawne bo 24 i 48fps ma wlasnie 4090 w benchmarku ultra + path tracing. Dosc sporo sie traci FPS ale tez sporo W zaoszczedza z 450W na 305W to jest duza roznica. Jeszcze ciekawiej wyglada wydajnosc na czystym 4k. 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo podsumowując: ja się nie obrażam czy tam nie wzburzam bo mnie to grzeje chociaż bawi zarazem te wasze smędzenie. Naprawdę nic w moim życiu nie zmieni świadomość tego że są tam gdzieś ludzie którym nowe karty po prostu "nie siadły". 

Napisałem wczoraj że będzie ta sama sytuacja przy 6090 i że wtedy 5090 będzie legitną karciochą, co potwierdził nawet przed chwilą kolega @Kanzu

Taka mentalność większości ludzi, że zawsze będą narzekać. Jak czegoś nie mają to narzekają ze nie ma, jak już coś mają, to narzekają że to jednak nie to. Jak to stracą albo im ktoś zabierze - wtedy chcą to jednak z powrotem haha. 

Po prostu gracie w pętli tą samą melodię jak zacięta płyta na pożyczonym sprzęcie bo często nawet nie macie fizycznego dostępu do sprzętu o którym tak marudzicie. 

Zrozumiałabym gdybyście zrobili nawet jakaś zbiórkę, zrzutkę nawet na siępomaga i finansowali sobie 4090 i 5090 na testy. Wtedy można dyskutować, ale tak to wybacz, to jak rozmowa o łóżkowych podbojach z gościem który całe życie oglądał ślizgacze - sorry, nie wiem już jak to prościej wyjaśnić 👹 

Wiem, jest YT i "niezależne" testy. 

Ale póki nie posmakujesz to się nie przekonasz - życie. 

Są różne segmenty kart adresowane do różnych grup docelowych - skoro nie pasują Ci konsekwencje bycia w tej konkretnej grupie to zmieniasz na tą która Ci odpowiada - życie. 

Zawsze możesz zostać jakimś wynalazcą McGyver'em i spróbować stworzyć nawet dla siebie produkt idealny który sprosta Twoim oczekiwaniom. A że gpu to produkt masowy to są takie a nie inne konsekwencje - znowu, życie. 

90% odwiedzających wątek, ma świadomość jakim produktem jest 4090 czy też 5090 a kolejne wydumki NT opłacalności czy zasadności zakupu to zwykle strzepienie ryja bo każdy ma inne oczekiwania i potrzeby, nie mówiąc o sytuacji życiowej. 

Po prostu czasami się zastanawiam czy niektórzy z piszących faktycznie mają świadomość otaczającego ich świata 😀

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 3
Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Chcesz mi powiedzie ze jak ktoś kupuje RTX 5090 to jest to zawsze guru PC ?

To skąd tyle tych spalonych wtyczek ?

Nie starczyło na porzadny przewód. Całość poszła w GPU, ram pewnie jakis CL 6000 CL 40, Kabel PCIe z chin za 5zl. Nie kazdy co kupuje 5090 jest milionerem

Opublikowano
21 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Ramki 8000 dziala zawsze bo tak producent napisal na opakowaniu? 

Kazdy egzemplarz CPU dziala tak samo, bo ma takie samo opakowanie?

No nie badzmy smieszni.

Dokładnie.

Teraz czekamy na superki w cenach jak nonsuper i wszyscy będą zadowoleni.

Czekacze bo "opłacało sie" poczekać a ci co nie czekali też będą zadowoleni bo nie za wiele sie zmieniło żeby czekać z wymianą;)

Opublikowano
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo podsumowując: ja się nie obrażam czy tam nie wzburzam bo mnie to grzeje chociaż bawi zarazem te wasze smędzenie. Naprawdę nic w moim życiu nie zmieni świadomość tego że są tam gdzieś ludzie którym nowe karty po prostu "nie siadły". 

Ale przecież ja już wam to wczoraj pisałem... A jednak nawaliliśmy kolejne dwie strony spamu.

Krytyka to nie jest smęcenie, będę to powtarzał aż zdechniecie :D 

9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Napisałem wczoraj że będzie ta sama sytuacja przy 6090 i że wtedy 5090 będzie legitną karciochą, co potwierdził nawet przed chwilą kolega @Kanzu

Taka mentalność większości ludzi, że zawsze będą narzekać. Jak czegoś nie mają to narzekają ze nie ma, jak już coś mają, to narzekają że to jednak nie to. Jak to stracą albo im ktoś zabierze - wtedy chcą to jednak z powrotem haha. 

Oczywiście ze tak bo już są coraz większe "poszlaki" ze Rubin będzie żarł jeszcze więcej prądu jeśli będą chcieli znacznie poprawić wydajnosc.

To nie ma nic wspólnego z mentalnoscia. To ty masz jakieś chore kodowanie ze nie wolno niczego krytykowac.

Może ty jesteś toksycznie pozytywny. O tak od dziś uważam cie za toksyczna osobę.

Cały czas ci umyka "clu" całej dyskusji bo nie potrafisz na temat spojrzeć szerzej niż twój wąski zakres toksyczności.

10 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Nie ma niestety uw. :(

Poza tym przeskok pewnie zrobie dopiero na 360hz. Wiec mysle ze 2 lata trzeba czekac.

Nie ma UW oledow? No jak to... Wydaje mi się ze widziałem nie raz.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście ze tak bo już są coraz większe "poszlaki" ze Rubin będzie żarł jeszcze więcej prądu jeśli będą chcieli znacznie poprawić wydajnosc.

przecież rubin bedzie na dobrym procesie a nie badziewnym 8nm samsunga...

Opublikowano
19 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Będą próbowali podciągnąć wydajność kosztem wyższego poboru prądu? :wariat:

W przypadku najwydajniejszych modeli jest to niewykluczone. Gotowanie żaby trwa niektórzy tego nie widzą obudzą się po czasie ;)

Oni tak będą mamić ludzi ilością VRAM i mocarną wydajnością w FP4 ;)

Najsłabsze modele bez podbijania TDP mogą oferować małe przyrosty wydajności jak to jest obecnie.

Opublikowano

No to może z tym poborem dostaniemy faktycznie jakiś porządny skok a nie marne 30%.

Co jednak nie zmienia faktu ze będzie więcej jak 600. Nie sadze ze Nvidia pójdzie po rozum i zrezygnuje z % na rzecz niższego TDP.

Teraz, sideband napisał(a):

W przypadku najwydajniejszych modeli jest to niewykluczone. Gotowanie żaby trwa niektórzy tego nie widzą obudzą się po czasie ;)

Myślisz ze się obudza ? Nie wygląda żeby chcieli :hihot:

Opublikowano

Nie obraź się @Kadajo ale piszesz po prostu głupoty. Krytykować można wszystko i każdego bo nie ma rzeczy / ludzi idealnych. Nikomu nie zabraniam i sam często wiele rzeczy krytykuję. Ale na tym polega wybór, że gdy go dokonujesz, godzisz się z pewnymi konsekwencjami, w tym przypadku akceptujesz produkt. To zwykła relacja poziomu twojego "chcenia" do ewentualnych kosztów z tym związanych. Nie uważam przecież że 5090 jest idealna kartą - absolutnie nie jest - ale jest kartą która daje największe możliwości i wydajność w grach. Czy dużym kosztem? Dla mnie nie, dla innych może tak. Coś co dla mnie jest okej dla innego może być złem absolutnym, życie 👍 

Ja w tym wątku nic nie pisałem od kilku dobrych m-cy bo co tu pisać, karta śmiga elegancko, kultura pracy super, jestem zadowolony, nie muszę tym każdego męczyć 7 dni w tygodniu 🤣

Zajrzałem ostatnio i po prostu widzę że nic się nie zmieniło więc po prostu śmieje się z tego i tyle. Kontunuujcie 👍

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie obraź się @Kadajo ale piszesz po prostu głupoty. 

Skoro ja piszesz głupoty to i ty piszesz głupoty. Bez urazy :)

Jeszcze raz napisze. To ze coś kupujesz nie powoduje z automatu ze nie możesz tego krytykować.

To ze TOBIE się coś podoba nie czyni tego automatycznie SUPER.

Opublikowano
51 minut temu, galakty napisał(a):

Ale kto Ci każe kupować kartę 600W? Kup 250W i będzie żarło 250W. Chcesz optymalizacji to sobie robisz 200W. I cyk. 

Może lepiej konsolę kupić? 

Niestety tak jak 99% ludzi klapeczki na oczach :hihot:

Nie ma poprawy wydajności na wat stoisz w miejscu. 

Wraz ze wzrostem TDP otrzeźwienie przyjdzie kiedy karty z klasy 70 będą gorącymi kartoflami :hihot: Wtedy będziesz polecał żeby kupić coś z klasy 50 :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Po prostu nvidia  zostawiła sobie kase i zostala na 5nm.

Raz tak było a wy sie nakrecacie  ze tak juz bedzie do końca świata.

Otóż nie bedzie.

W historii kart widać ze zmiana procesu daje boost

A czy zadowalający wszystkich to inna sprawa.

Ja pewnie kupie jakiś 6070tis