Smalec 1 551 Opublikowano Piątek o 11:47 Opublikowano Piątek o 11:47 Godzinę temu, lukadd napisał(a): Dobra dobra, jeszcze nikt na forum nie przetestował 5090 MATRIX'a Może tam są w końcu cewki premium? Nie ma opcji że zagrają 4
sideband 1 768 Opublikowano Piątek o 11:50 Opublikowano Piątek o 11:50 Są tańsze suszarki do włosów nie ma potrzeby wydawać 18k od Asusa 3
Doamdor 1 778 Opublikowano Piątek o 11:59 Opublikowano Piątek o 11:59 Godzinę temu, lukadd napisał(a): Dobra dobra, jeszcze nikt na forum nie przetestował 5090 MATRIX'a Może tam są w końcu cewki premium? Bierz, jeżeli żona będzie pytać, to kupiłeś suszarkę. 8
Brolly 758 Opublikowano Piątek o 12:04 Opublikowano Piątek o 12:04 Jakiś sensowny model 5080 do OC nie za miliony? kumpel na 7900 xtx chce przesiadkę na 5080 do póki ceny nie wystrzelą w kosmos. On za gotóweczkę sobie kupi 16 minut temu, Doamdor napisał(a): Bierz, jeżeli żona będzie pytać, to kupiłeś suszarkę. Wygląda jak broń do kolejego DOOM-a Zamiast bfg to RTX 9000
lukadd 2 901 Opublikowano Piątek o 12:17 Opublikowano Piątek o 12:17 14 minut temu, Doamdor napisał(a): Bierz, jeżeli żona będzie pytać, to kupiłeś suszarkę. Żona nawet by nie pytała, ot kolejna zabawka wleciała Ale dla mnie zdecydowanie za słaby przyrost wydajności jak na nową generację względem 4090, więc olewka
Fenrir_14 825 Opublikowano Piątek o 12:18 Opublikowano Piątek o 12:18 Te podwyżki cen gpu to jakieś znaczące i czy to zaplanowana akcja w ogóle czy zwykłe ploty?
KamcioGF 67 Opublikowano Piątek o 12:24 Opublikowano Piątek o 12:24 https://www.purepc.pl/amd-szykuje-podwyzki-cen-kart-radeon AMD coś przebąkuje o podwyżkach. Jak oni to i Nvidia
lechoo84 13 Opublikowano Piątek o 12:46 Opublikowano Piątek o 12:46 Tak do końca to nikt nic nie wie dokładnego. Ceny gddr pójdą do góry. Przyjmując że cena pamięci to ok. 25% MSRP karty można próbować oszacować o ile powinny wzrosnąć ceny kart w zależności od wzrostów cen gddr. Tylko, że sytuacja nie jest taka 0 - 1. Jeżeli nastąpi rzeczywisty niedobór pamięci na rynku to wątpię, żeby producenci pchali wolne pamięci do sektora stricte gamingowego. Tu jakieś spektakularnej kasy i zysków nie mają. Największe zyski to rynek laptopów, rynek kart profesjonalnych - więc pewnie przy niedoborach pamięci tam będą w pierwszej kolejności wolne "moce" dawać. A to z kolei może spowodować ograniczenie w podaży gotowych kart na rynku. Niestety nikt nie powie o ile karty podrożeją, a jedynie że podrożeją.
Majkel_pb 2 Opublikowano Piątek o 12:56 Opublikowano Piątek o 12:56 Która wersja 5060ti 16gb jest obecnie warta uwagi? Bo rozumiem że te słabsze karty również dotknie podwyżka?
sideband 1 768 Opublikowano Piątek o 12:59 Opublikowano Piątek o 12:59 12 minut temu, lechoo84 napisał(a): Tak do końca to nikt nic nie wie dokładnego. Ceny gddr pójdą do góry. Przyjmując że cena pamięci to ok. 25% MSRP karty można próbować oszacować o ile powinny wzrosnąć ceny kart w zależności od wzrostów cen gddr. Tylko, że sytuacja nie jest taka 0 - 1. Jeżeli nastąpi rzeczywisty niedobór pamięci na rynku to wątpię, żeby producenci pchali wolne pamięci do sektora stricte gamingowego. Tu jakieś spektakularnej kasy i zysków nie mają. Największe zyski to rynek laptopów, rynek kart profesjonalnych - więc pewnie przy niedoborach pamięci tam będą w pierwszej kolejności wolne "moce" dawać. A to z kolei może spowodować ograniczenie w podaży gotowych kart na rynku. Niestety nikt nie powie o ile karty podrożeją, a jedynie że podrożeją. Nawet zakładając cene dla zwykłego śmiertelnika nie producenta kart to w przypadku 5090 to wychodzi ~18%. Tylko producenci kupują je taniej tylko nikt Ci o tym nie powie bo i po co
lechoo84 13 Opublikowano Piątek o 13:08 Opublikowano Piątek o 13:08 Nigdy nie analizowałem dokładnego rozkładu procentowego wpływu gddr na cenę karty graficznej. Czytałem ostatnio analizy na anglojęzycznych portalach, gdzie wskazano, że w zależności od modelu karty może to być w przedziale 20% - 30% (np. 5060ti 16gb i 5080 16gb to procentowy udział pamięci w cenie karty będzie inny). Przyjąłem po środku 25%. A czy to będzie 18% czy 50%.... Jak Cię będą chcieli orżnąć cenowo to to zrobią. Wystarczy obniżenie podaży - i będzie jak za kryptoszału towar deficytowy to za 5060ti będą ludzie płacić jak za 5080 teraz. Obecna sytuacja ma jeden pewnik - pamięci drożeją. Reszta to prognozy, domysły, spekulacje. Ale na pewno korzystnie na tym nie wyjdziemy.
Totek 774 Opublikowano Piątek o 13:14 Opublikowano Piątek o 13:14 (edytowane) Na razie to nie wiadomo, może podrożeją a może nie. Zapasy kart też są spore jeszcze, a jakiegoś szału na zakup w obecnych kwotach nie widać. NV na stronie nawet fundery wypuszcza. @Brolly Niech szuka Gigabyte 5080 Gaming OC, świetne chłodzenie, cicha, dual bios, 450W power limitu. Sam się na taką czaje, ale myślę też nad Windforcem bo to taki samo PCB i układy, tylko dograć bios na 450W i wio Edytowane Piątek o 13:17 przez Totek 1
brzecol 13 Opublikowano Piątek o 13:18 Opublikowano Piątek o 13:18 57 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Te podwyżki cen gpu to jakieś znaczące i czy to zaplanowana akcja w ogóle czy zwykłe ploty? Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać. Jak widzę cytat zaplanowana/zorganizowana akcja to od razu mi się kojarzy: 2
lechoo84 13 Opublikowano Piątek o 13:19 Opublikowano Piątek o 13:19 @TotekWindforce pojawił się w NEONET za 4649. W apce ING można wyrwać kod na 200 zł do NEONET na zakupy powyżej 4000.
Totek 774 Opublikowano Piątek o 13:23 Opublikowano Piątek o 13:23 @lechoo84 Dzięki kurcze, ale musze czekać na wypłatę
lechoo84 13 Opublikowano Piątek o 13:25 Opublikowano Piątek o 13:25 @Totek - odbiór osobisty, albo zamówienie z płatnością przelewem - zyskasz kilka dni 2
Fenrir_14 825 Opublikowano Piątek o 13:29 Opublikowano Piątek o 13:29 (edytowane) @brzecol nudy w temacie to pomyślałem że zarzucę wędkę i może poczytamy jakieś ciekawe historie forumowych gawędziarzy 🤣 ale scena wchodzi elegancko w temat akurat hehe Edytowane Piątek o 13:31 przez Fenrir_14
raffi23 11 Opublikowano Piątek o 13:52 Opublikowano Piątek o 13:52 W przyszłym tygodniu odbieram 5080 gaming Oc lub 5070ti eagle oc 1
oldfashioned 459 Opublikowano Piątek o 13:58 Opublikowano Piątek o 13:58 mystery box? Zeby 5050 sie nie trafila! 2
maxmaster027 875 Opublikowano Piątek o 14:18 Opublikowano Piątek o 14:18 56 minut temu, lechoo84 napisał(a): @TotekWindforce pojawił się w NEONET za 4649. W apce ING można wyrwać kod na 200 zł do NEONET na zakupy powyżej 4000. Z tym, że ta oferta jest marna. W Xkomie 4-5 dni wisiał 5080 Expert (mocna wersja bez problemu uciagnie 450W bios jest test w necie) za 4499zł i jeszcze po zakupie wędrowało do 100€ do portfela steam, zapewne 250-300zł na zakupy w steam. Wychodzilo 4200zł za karte, a ludzie czekali na blackfrajdej. No to jest bieda wersja za 4649zl. 1
Totek 774 Opublikowano Piątek o 14:31 Opublikowano Piątek o 14:31 Wczoraj rzucili 5 sztuk tego 5080 expert i wisiało dobre 2 godziny za 4500. Karty powyżej tej kwoty też mizernie się sprzedają. Śledzę ostatni czas dosyć uważnie ceny i sklepy robią tylko sztuczne zamieszanie. Takie podstawowe PNY potrafi falować od 4,5 do 5,2k i to tego samego dnia. 1
brzecol 13 Opublikowano Piątek o 14:32 Opublikowano Piątek o 14:32 53 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @brzecol nudy w temacie to pomyślałem że zarzucę wędkę i może poczytamy jakieś ciekawe historie forumowych gawędziarzy 🤣 ale scena wchodzi elegancko w temat akurat hehe Co racja to racja. Akurat sytuacja jest teraz taka, że najwięksi wróże nie wiedzą co będzie. Więc w postach będzie teraz sporo spekulacji, pytań, itp. Oliwy do ognia dolewają media (czyt. portale). Praktycznie każdy większy portal techniczny np. równo 3-4 dni temu napisał, że Asus, MSI, itp wykupują pamięci. Oni mają kliknięcia a rynek dodatkową presję. Staram się spokojnie podchodzić do tematu i 5 razy sprawdzać źródła, szczególnie przy zakupach. W pracy kupuję 800-1000 ton stali w różnej postaci miesięcznie i jak huta przegina z cenami to rynek mówi stop, my także wtedy wstrzymujemy zakupy i po miesiącu jest reset i powrót do starych cen (chyba, że jakaś katastrofa się odwali). Niestety jako konsumenci z jednostkowymi zakupami na rynku ogólnie nazwijmy go "technologicznym" nie mamy takiego wpływu, a nadmuchany balonik AJ-EJ i tak łyknie wszystko co się da. Mądre podpowiedzi głosujmy portfelem, nie kupujmy bubli nigdy nie zadziała na rynku konsumenckim. Za duża różnorodność charakterów i parametrów przy podejmowaniu decyzji zakupowych. To takie kilka słów ode mnie. Jak nie w temacie, sorki ale coś dzisiaj taki melancholijny nastrój mnie dorwał.
Smalec 1 551 Opublikowano Piątek o 15:28 Opublikowano Piątek o 15:28 (edytowane) 2 godziny temu, lechoo84 napisał(a): @TotekWindforce pojawił się w NEONET za 4649. 1 godzinę temu, raffi23 napisał(a): W przyszłym tygodniu odbieram 5080 gaming Oc lub 5070ti eagle oc @Totek Dobra rada. Jak już wydajecie 5 koła na kartę graficzną, której codzienne używanie ma sprawiać radość za dobrze wydane ciężko zarobione pieniądze, to nie kupujcie kasztanów typu Windforce, Eagle czy inny Ventus. To są chłodzenia do budżetowych modeli, które nie radzą sobie w "kulturalny" sposób z tyloma watami. Przecież wydając spory grosz na frajdę, to raczej jej oczekujecie a tu dostaniecie w gratisie suszarki Przy takiej kwocie kilka stów więcej za Gaminga, xtrio czy tufa to nie majątek, nie pożałujecie. Edytowane Piątek o 15:31 przez Smalec 2
Totek 774 Opublikowano Piątek o 15:51 Opublikowano Piątek o 15:51 @Smalec dokładnie tak, popieram mocno twoje słowa. Ja mam w planie blok wodny więc chłodzenie mi nie robi.
Smalec 1 551 Opublikowano Piątek o 16:11 Opublikowano Piątek o 16:11 A ok, jak blok to kasztan może być, tylko sprawdź jaka tam jest sekcja zasilania, bo trafisz na nie za mocną i lipa z oc.
Rekomendowane odpowiedzi