RavenArsenal 6 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Na stronie nvidi w uk jest 5090 za 1799£, ale do tego jest tylko jeden blok wodny, a sama konstrukcja tego to porażka, coś pójdzie nie tak i zostaje drogi przycisk do papieru.
AudRob 175 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 57 minut temu, galakty napisał(a): 5070Ti jest jakieś 20% mocniejsza od 4070Ti... To niczego nie zmienia. Nawet 4080 ma problem przegonić bez OC. Bardzo dużo zmienia ponieważ 4070 ti ma tylko 12GB vramu miałem kiedyś 4070ti ale poszła do żyda ze względu na ilość vram i przycięcia w grach po przejściu na 4080 to niebo a ziemia😊
galakty 3 424 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tak tak, 12GB to za mało do 1440p, mhm festiwal głupoty widzę dalej trwa. 3
lukadd 2 935 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Przecież te 12GB w zupełności stykają do 1440p czyli do tego do czego były skrojone. Inna sprawa jakieś grube mody itp. jak ktoś się w to bawi. A tak gierki będą latać.
AudRob 175 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, galakty napisał(a): Tak tak, 12GB to za mało do 1440p, mhm festiwal głupoty widzę dalej trwa. 12GB kolego to już jest dolna granica do gier ma max detalach w 2k a nawet za mało włącz sobie np. Indiana Jones na ful.😊 51 minut temu, Marvf napisał(a): Jestem idiotą i wziąłem 5080 FE z dzisiejszego re-stocku, jeśli faktycznie pojawią się SUPERKi w niedalekiej przyszłości w podobnej cenie lub RTX 6000 wgniecie wydajnościowo blackwelle to sobie będę pluł w brodę. Wszystko w nadziei że ominę w ten sposób nadchodzące zwyżki (tfu) Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył.
lukadd 2 935 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu I co z tym Indiana? Jedyna gierka chyba na stock bez modów co po włączeniu PT i FG ma takie wymagania A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać To nie jest nic z czego powodu można by sobie wyrywać włosy. Jedna gra na tysiące
Phoenix. 4 783 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 22 minuty temu, AudRob napisał(a): 12GB kolego to już jest dolna granica do gier ma max detalach w 2k a nawet za mało włącz sobie np. Indiana Jones na ful. Oj jak ja lubie te powielane bzdury, mialem 5070 i gralem tak samo we wszystko jak dotad na karcie z 16gb vram, biadolenie o maly vram jest co gen, a pozniej sie okazuje, ze to jednak karta juz nie ma wydajnosci i trzeba ciac detale, a co za tym idzie zmniejsza sie zapotrzebowanie na vram 7 minut temu, lukadd napisał(a): A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać Dokladnie Zwsze sie znajdzie jakis rodzynek co polozy jakakolwiek karte, argument powtarzany bez konca jakby kazdy codziennie gral w indiane bez konca 27 minut temu, galakty napisał(a): Tak tak, 12GB to za mało do 1440p, mhm festiwal głupoty widzę dalej trwa. kadajo dzis gra w 4k na 4070ti i pytanie czy brakuje mocy czy vram idac tym tokiem myslania dzis 5090 jest za slab do 4k i co z tego ?? NIC Edytowane 2 godziny temu przez Phoenix. 1
Fenrir_14 830 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 18 minut temu, AudRob napisał(a):Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył. Ha ha już dawno mówiłem że teraz kupować 5080 to głupota tylko poczekać aż wyjdą 5080 super . Jak wejdą superki zwykłe dostaną cenowo ostro w tył. Dzisiaj rozmowa o RTX 5080 Super to jak dyskusja o jednoroźcach Fantastyka Także na dziś to bardziej perspektywa czekacza do serii 6xxx 1
AudRob 175 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Miałem 4070 ti to wiem jestem zadowolony że ją w czas sprzedałem a wtedy jeszcze po 3 koła chodziły. 13 minut temu, lukadd napisał(a): A wystarczy zmniejszyć bufor textur o oczko i już nie ma problemu, a różnic z lupą szukać Kolego to po co kupowałeś RTX 4090 trzeba było kupić 4070 zmniejszyć detale i git jeszcze w uj kasy by zostało 😊 Tu kolega broni tej 4070 ti bo taką posiada bo co ma powiedzieć że zła? Edytowane 2 godziny temu przez AudRob
lukadd 2 935 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Ta a 5080 to super duper. Też wymięka w Indianie przy 16GB vram 4k DLSS-Q i FG w Indianie, do tego nawet 4090 nie dosięga wydajnościowo 6 minut temu, AudRob napisał(a): Kolego to po co kupowałeś RTX 4090 trzeba było kupić 4070 zmniejszyć detale i git 😊 Tu kolega broni tej 4070 ti bo taką posiada bo co ma powiedzieć że zła? Nic nie broni tylko wykłada fakty prosto na ławę. Przesiadka z 4070Ti na 5070Ti to średnio ~20% przyrost fps w gierkach w 1440p To jest bardzo słabo jak na przejście z generacji na nową i tyle. 20% różnicy na fps to w niektórych gierkach wystarczy zrzucić np. wolumetryczną mgłę z Ultra na High i się wyrówna, a różnice z lupą będziesz oglądał Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
Fenrir_14 830 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Stjepan 8% wyższa wydajność w 4K. Idź pan w uj z taką ofertą Do tego FE - ciekawe czy w ogóle bloki na to są bo grzeje się pewnie jak wściekła ta suszarka Edit: OK, built by PNY lol Edytowane 1 godzinę temu przez Fenrir_14
Phoenix. 4 783 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): Do tego FE - ciekawe czy w ogóle bloki na to są bo grzeje się pewnie jak wściekła ta suszarka A ludzie jak kupuja karty maja panike bo karta ma 70st, a tu wlatuje do stacji roboczych i dziala 24h bez problemu w tropikach
lukadd 2 935 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Tylko, że jest głośnie bo w serwerowni nikomu to nie przeszkadza jak siedzi do tego klimatyzowanej, ale są na to bloki. Edytowane 1 godzinę temu przez lukadd
Fenrir_14 830 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Phoenix. pewnie mało kto tego używa w klitach 2x2m gdzie po godzinie użytkowania robi się 27 stopni Zresztą w dużej mierze to leci na automacie, ma zadany projekt i go tłucze. Druga sprawa że to ma robić kasę. Yebnie to yebnie, dajesz na gwarancję i byle jak najszybciej przysłali nową sztukę, prosta logika. Chyba nikt nie kupuje tego 4 fun.
Phoenix. 4 783 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu https://videocardz.com/newz/asus-rog-matrix-rtx-5090-reportedly-hit-by-quality-issue-shipments-paused 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Tylko, że jest głośnie bo w serwerowni nikomu to nie przeszkadza jak siedzi, ale są na to bloki. Tak ale mi nie chodzi o halas tylko wytrzymalosc komponentow podczas pracy 24h w wysokiej temp
AudRob 175 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 17 minut temu, lukadd napisał(a): Nic nie broni tylko wykłada fakty prosto na ławę. Przesiadka z 4070Ti na 5070Ti to średnio ~20% przyrost fps w gierkach w 1440p Z twego rozumowania wynika że po co dużej pojemności silnik w aucie z dużą mocą co dużo pali . Wystarczy wywalić turbinę jeździć do max 90 km/h i spalanie spadnie albo najlepiej silnik zmienić na mniejszy no szok. Po co karta 5090 jak można kupić 5060 grać też będzie można.
lukadd 2 935 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 10 minut temu, Phoenix. napisał(a): Tak ale mi nie chodzi o halas tylko wytrzymalosc komponentow podczas pracy 24h w wysokiej temp Te GPU mogą pracować do ~85-90stopni ciągle jak dobrze pamiętam bez throttlingu. Zresztą one normalnie tak nie dochodzą pracując w klimatyzowanych pomieszczeniach. Ale jeśli chodzi o domowe GPU dla konsumentów, cóż ja wolę, aby sobie pyrkało do max ~75stopni Ale to takie moje preferencję 6 minut temu, AudRob napisał(a): Z twego rozumowania wynika że po co dużej pojemności silnik w aucie z dużą mocą co dużo pali . Wystarczy wywalić turbinę jeździć do max 90 km/h i spalanie spadnie albo najlepiej silnik zmienić na mniejszy no szok. Po co karta 5090 jak można kupić 5060 grać też będzie można. Ale ty dalej nie rozumiesz o czym mowa? Mowa o 4070Ti vs 5070ti, średnia 20% wydajności z generacji na generację do przodu, to nie jest porównanie jak maluch do Ferrari, co najwyżej czy passat lepszy od skody superb Edytowane 1 godzinę temu przez lukadd
AudRob 175 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 18 minut temu, lukadd napisał(a): Mowa o 4070Ti vs 5070ti, średnia 20% wydajności z generacji na generację do przodu Tu się zgadza 5070ti nie bardzo warta zakupu jak ktoś ma np. 4070ti super to na pewno . Ale jak ktoś ma zwykłą 4070ti to już kwestia przemyślenia . Edytowane 1 godzinę temu przez AudRob
maxmaster027 905 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, lukadd napisał(a): @maxmaster027 5070Ti w takim 1440p jak większość siedzi w średnim segmencie to raptem średnio ~20% do przodu względem 4070Ti w gierkach na fps i stock nastawach Przy OC do ~25% dojdzie przewaga, ale do OC też trzeba lepszą droższą wersję kupić, aby nie wyła śmigłami No nie wiem, możliwe że po OC obu kart to bedzie srednio 25%. Jednak tutaj tez sporo osob ma 4070Ti na UV. Porownujac 5070Ti UV do 4070TI UV to jednak blackwell ma lepsze UV. Jest zawsze te 16GB vram, niby do 1440p 12GB styknie, chociaz czasami przy wlaczeniu FG to tego vramu idzie pod korek. Jest też MFG, jakolwiek wlaczysz FG na 4070Ti to na 5070Ti masz te MFGx3, inputlag i tak bedzie sporo nizszy na nowej karcie, FPS bedzie jednak wiecej, wiecej plynnosci, wiecej przyjemnosci z grania. Czy to warte wydania 3.5k? Zależy ile sie dostanie za uzywana karte, jeżeli wychodzi że trzeba dołożyć 2gie tyle do nowej karty, trzeba sobie przemyslec w co sie gra.
Kadajo 7 468 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu Ja na 70 Ti w 4K siedzę a tu widzę jakieś rozkminy czy do 2,5K starcza 12GB Poza paroma zdechle zoptymalizowanymi tytułami te 12GB starcza naprawdę częściej niż by się mogło wydawać. I jeszcze starczy pewnie przez jakiś rok może dwa jak nie będzie nikt miał problemu z obniżaniem detali. Karcie za chwile stuknie 3 rok. Za to do 4K żeby mieć spokój na parę lat to trzeba mieć już więcej niż 16GB a tego znowu nie zapewni żadna karta prócz RTX'a 5090. Przejście z 4070 Ti na 5070 Ti to wydajnościowa pomyłka, prędzej 5080, ale znowu ona jest upośledzona i ma tylko 16GB pamięci. Nawet jeśli założymy ze Superkow nie będzie, to i tak bardziej się opłaca siedzieć na 4070 Ti dalej niż wydawać pieniądze na jakieś karty na przeczekanie, chyba ze cię taka zmiana wyniesie parę zł. Oczywiście niech sobie każdy robi ze swoja kasa co chce, ale niestety aktualne wersje RTX 5xxx są mało atrakcyjne dla posiadaczy 4xxx, nawet posiadaczy 4090. A przejście na RTX 6xxx lub nawet na 5xxx Super będzie bardziej opłacalne. 57 minut temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/asus-rog-matrix-rtx-5090-reportedly-hit-by-quality-issue-shipments-paused Karta za 4 tys. dolców, tylko 1000 sztuk i nawet tutaj pokpili sprawę... 3
AudRob 175 Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): trzeba mieć już więcej niż 16GB a tego znowu nie zapewni żadna karta prócz RTX'a 5090. Zapewni 5080 super z 24GB vram.
Phoenix. 4 783 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu Nie piszmy o czyms czego poki co nie ma bo to rozmowa jak o zeszlorocznym sniegu 2
maxmaster027 905 Opublikowano 42 minuty temu Opublikowano 42 minuty temu @Kadajo Mozna też trzymac kciuki za sterowniki, fakt, ze najczesciej to dotyczy wszystkich kart, ale jeżeli ktoś chce jeszcze trzymac sie swojej karty dla przykladu 4070Ti, to jednak drivery moga pomoc. Kwestia optymalizacji gier to juz inna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi