Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Spychcio napisał:

Widocznie Nvidia chce tą "dziurą" naganiać ludzi na 5090

Dokładnie o to chodzi, ten mechanizm nazywa się "upselling". Specjalnie wydajesz karty z niżej półki w takiej konfiguracji i cenie żeby wydawały się nieopłacalne i żeby optymalnym wyborem wydawało się dołożenie do topowego modelu.

Z resztą już przecież przy obecnej generacji ludzie pisali że najbardziej "opłacalną" kartą jest 4090 bo może i droga ale przewaga nad niższymi modelami jest bardzo duża. 

A w generacji 5000 ta przewaga będzie pewnie jeszcze większa.

W serii 4000 to dla mnie 4070Ti był jedyną sensowną kartą, wyniki jak 3090, DLSS3 + FG i fajny pobór prądu. 4000 zł za 3 lata gwarancji gdzie RTX 3080 używki latały po 3000 zł (lepsze modele nawet drożej, a tańsze to były grzałki). To miało sens.

Przy serii 5000 nie widzę takiego postępu, to lifting i nic więcej (pomijam 5090). Także czekam na serię 6000. 

Noooo chyba że zobaczę wzrost FPS o 50%+ w cenie 4000 zł to się zastanowię. 

3 godziny temu, cichy45 napisał:

Dokładnie o to chodzi, ten mechanizm nazywa się "upselling". Specjalnie wydajesz karty z niżej półki w takiej konfiguracji i cenie żeby wydawały się nieopłacalne i żeby optymalnym wyborem wydawało się dołożenie do topowego modelu.

Z resztą już przecież przy obecnej generacji ludzie pisali że najbardziej "opłacalną" kartą jest 4090 bo może i droga ale przewaga nad niższymi modelami jest bardzo duża. 

A w generacji 5000 ta przewaga będzie pewnie jeszcze większa.

Na premierę cena zwalała ale w pamiętne wakacje 2023 szło kupić 4090 za mniej niż 8k.:)

Edytowane przez ODIN85

3 godziny temu, galakty napisał:

W serii 4000 to dla mnie 4070Ti był jedyną sensowną kartą, wyniki jak 3090, DLSS3 + FG i fajny pobór prądu. 4000 zł za 3 lata gwarancji gdzie RTX 3080 używki latały po 3000 zł (lepsze modele nawet drożej, a tańsze to były grzałki). To miało sens.

Przy serii 5000 nie widzę takiego postępu, to lifting i nic więcej (pomijam 5090). Także czekam na serię 6000. 

Noooo chyba że zobaczę wzrost FPS o 50%+ w cenie 4000 zł to się zastanowię. 

Mnie właśnie interesuje jaką wydajność dostanie 5070Ti jak już się pojawi (czyli karta do 4000zł).

Siedzę na 12700k+DDR4 i pewnie byłby jakiś tam bootleneck a nie planuję wymieniać platformy. Do tego monitor 1440p/165Hz i hula tu wszystko z fps lockiem na max, a oledy 300Hz plus na razie za drogie, więc wymiana nie ma sensu. Z drugiej strony pakowanie chorego hajsu w pcmr to już u mnie choroba psychiczna od lat, więc kto wie, kto wie :E

43 minuty temu, Smalec napisał:

Siedzę na 12700k+DDR4

Ja siedzę na 5800X3D a jak finanse pozwolą to biorą 5090. 4090 jest za słaba do gier z mocnym RT i głównie to 4090 ogranicza FPS a nie CPU.

Jak pojawia się jakiś bottleneck w CPU to przykładowo w Horizon Forbidden West jest on gdzieś na poziomie 140 FPS więc bardzo wysoko. Jak to komuś mało, to sobie na 5090 odpali framegen i będzie mieć 280 fps.

Ja w takiej sytuacji odpalam zwykle frame gena i mam locka na 158 fps (tyle mi daje gsync przy 165 Hz) i gra się spoko, bo reflex + prawdziwe bazowe 79 fps powoduje że nie czuć różnicy w opóźnieniu mimo że drugie 79 fps jest "fejkowych". A i GPU też mniej obciążone, CPU mniej obciążone bo zamiast 140 fps to generuje 79 więc ma zapas wydajności na jakieś chwilowe wzrosty obciążenia.

36 minut temu, Passt napisał:

140fps przy włączonym G-sync to jest już elegancko.

Szczerze to dla mnie w grach singlowych 90-100 fpsow przy vsyncu jest optymalnie. Różnice między 60 a 100 zauważam, ale między 100 a 165 to już mi ciężko. Dlatego dla siebie nie widzę sensu by brać ścisły top kart do 1440p. 

Dać mi teraz 5070ti a za 3 lata na premierę gta6 na pc sobie wezmę coś w stylu 6070 super i będę zadowolony :)

12 minut temu, muszka napisał:

Dlatego dla siebie nie widzę sensu by brać ścisły top kart do 1440p. 

Niedociśnięta RT czy PT 4090-tka faktycznie się w 1440p trochę nudzi (dociśnięta już nie) ale daje np stałe 165 klatek z lockiem przy 1% low. To już robi różnice w porównianiu do takiej 4080. Do tego przewymiarowane chłodzenie powoduje to, że przy obciążeniu 70-80% Xtrio jest niesłyszalne i nie przekracza 60 stopni. To są duże plusy topu Ada.