Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, damyan123 napisał(a):

Strzelające kondensatory, palące się złącza - same niebezpieczeństwa na tym świecie 🤣

No niestety. Dużo producentów kart ma swoje specjalne ficzery xD Akurat strzelające kondensatory to ostatnio domena PNY, a szkoda bo ogólnie dobrze wycenione karty i często z cichymi cewkami.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No niestety. Dużo producentów kart ma swoje specjalne ficzery xD Akurat strzelające kondensatory to ostatnio domena PNY, a szkoda bo ogólnie dobrze wycenione karty i często z cichymi cewkami.

Zobaczymy co wylosowałem na loterii. Narazie DDU w akcji bo zegary nie spadają poniżej 2500Mhz. 

Opublikowano

Mam tylko MSI AB, po DDU jest ok.

Na razie jest mniej więcej tak, wszystko prócz POE2 było robione przed DDU to nie wiem czy jest to miarodajne:

obraz.png.632c1a46d171efdb8df52148047dd239.png 

Jutro będę walczył dalej, HWInfo nie widzi karty, może reinstall pomoże?

Po OC wrzucę aktualizację, jak ogarnę krzywą.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Zachy napisał(a):

Niby troche miejsca w EVO XL jest, ja od poczatku mialem riser i mesha :)

tylko na riserze jest teoretycznie PCIE 4.0, prawda?

Jak mi się zmieści horyzontalnie, to chyba tak zostawię, jeśli nie, to będę myślał

xD

EDIT: patrzę, że już są jednak kable do pcie 5.0

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

tylko na riserze jest teoretycznie PCIE 4.0, prawda?

Jak mi się zmieści horyzontalnie, to chyba tak zostawię, jeśli nie, to będę myślał

Sa tasmy 5.0, u mnie na tej fabrycznej tez 5.0 pokazywało:) wiec raczej bylo.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 09:54, szafir00 napisał(a):

Dla potomnych: czas operacji +/- 30 min uważnie sprawdzając każdy krok

po  prostu 

cd c:/nvflash

nvflashk.exe --protectoff

nvflashk -6 nameofyourbios.rom
czy  safe mod, ddu na golasa, nowe stery ect?

Opublikowano

to inno nie ma nawet  duala... ale jak zakładam blok to  i bios chyba nowy  nie zaszkodzi  spróbować

krztusi  sie na tych 575W,nie żebym potrzebował

ale lepiej mieć i nie potrzebować niż odwrotneie

Opublikowano

krztusi sie na 575W xD 

No raczej tylko dla osiagniecia wyniku w benchmarku gry/3dmark 

Tak to raczej lepiej stabilne UV zrobić. 575W daje też jakis tam bufor 25W do maksymalnych 600W. 

46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak uceglisz kartę to ci iGPU nie pomoże.

To jakby wgrał bios od innej karty to jest na to mała szansa, jak bedzie wgrywał od swojej karty raczej 0.0001% szans

Opublikowano

Nawet mała szansa to szansa. Przed świętami może być niektórym mniej przykro i tak. Tylko po co wgrywać ten sam bios... z upalonym złączem ciekawe czy coś więcej nie pójdzie i czy flash wtedy przejdzie. Przy tak drogim i średnio wymienialnym aktualnie sprzętem powinni już sprawdzać bo może w Niemczech te 2.5k euro nie robi różnicy.

Zwykle szukało się info co i jak dobrze łykało jaki bios a było to już jak nowości trochę mieszały we wszystkim innym niż vram...

Ty przeczytaj górę swojego postu(początek).

98% szans że przejdzie i będzie działało przynajmniej do chwili jak 12pin odmówi albo będzie się dało sflashować ponownie na orginał.

Opublikowano

na aorus master to sporo inno 5090 kart lata

nawet nie chodzi mi o jakieś przekraczanie 575W

chciałem sprawdzić czy i na jakim napięciu  karta zrobi np 3000mhz

obecny  bios mam już zapisany jakby co

Opublikowano

Wiedźmin potrafi  lepiej trzepać kartę niż steelnomad :D.

Mi taki  blok bykskiego jakiś czas temu  wpadł  w oko (ewidentna zrzynka z heatkillera, ale mam pomysł na rurki spójne z tymi  z CPU), a że mam 4090 to  jedynym wyborem była 5090.

Wszystko jest/będzie w EVO XL - dwie x420m i  jedna p420m (razem coś ok 2l  płynu na dwóch  pompach).

A mora i mała budka z 2x240 cały czas mi chodzi po  głowie, ale mam 1080 i  w zwykłym EVO z 3x360 super się sprawowała - zwłaszcza latem, ba lepiej chłodziła niż ten setup w EVO XL.

Zmęczyła mnie tylko  staniem na ziemi, ale mam przygotowane wyjście z tyłu EVO XL na koolancach, jak zbiorę się powiesić na ścianie to wrócę do  pomysłu.

bykski-geforce-rtx-5090-msi-gaming-trio-mit-backplate-2jpg.jpg.62509473cf7671275bcdec6accf88f45.jpg

Opublikowano

Ja mojego RTX oddaje  na zwrot - cena spoko,ale męczy mnie jedna rzecz mianowicie minimum obrotów wentylatorów to 30% czyli 1400 i strasznie mnie to denerwuje.. gdzie w moim kompie w spoczynku to wentylatory lecą ledwo 700~~ z kawałkiem  zastanawiałem się czy wodować,ale wodować to mogę i FE za 8 stówek taniej  

To właściwie druga rzecz jaką kiedykolwiek zwróciłem do sklepu.. jeśli idzie o zwrot 14 dni 

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

A co do tego to do końca nie jestem przekonany, bo były nvflashe z całkowitym pominieciem procedur bezpieczenstwa i wszelkich tablic. 

Chociaz sam nigdy nie sprawdzalem :P 

To niech Ci się wydaje dalej;)

Ostatni Nvflash zmodowany co dało się wgrać coś więcej był za czasu Maxwella. Całkowicie kasowanie biosu znikło jeszcze wcześniej w nvflashu.

Od Pascala Nvflash jest tak zabezpieczony, że poza wgraniem biosu od innego sub vendora nic więcej nie zrobisz.

2-3lata wstecz komuś się wydawało, że złamał zabezpieczenie w Nvflash, ale jedynie mu się wydawało i projekt upadł. 

2 minuty temu, Zhao napisał(a):

Ja mojego RTX oddaje  na zwrot - cena spoko,ale męczy mnie jedna rzecz mianowicie minimum obrotów wentylatorów to 30% czyli 1400 i strasznie mnie to denerwuje.. gdzie w moim kompie w spoczynku to wentylatory lecą ledwo 700~~ z kawałkiem  zastanawiałem się czy wodować,ale wodować to mogę i FE za 8 stówek taniej  

To właściwie druga rzecz jaką kiedykolwiek zwróciłem do sklepu.. jeśli idzie o zwrot 14 dni 

Wgraj bios od GB pasuje min obroty spadną do tysiaka. Jak wygrasz silenta spadną jeszcze niżej.

Ale to chłodzenie daje radę do 450W później już młockarnia.

Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Wgraj bios od GB pasuje min obroty spadną do tysiaka. Jak wygrasz silenta spadną jeszcze niżej.

Ale to chłodzenie daje radę do 450W później już młockarnia.

Pomyślałem o tym,ale zwrot już zgłosiłem więc nie będę tykał 

po prostu doprowadza mnie to do nerwicy