Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, CS_pAqu napisał(a):

Tak trochę zejdę z tematem, bo trafił mi się ze sklepu morele.net - outletowy RTX4080 Super za 3k w takiej oto wersji

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4080-super-verto-oc-16gb-gddr6x-vcg4080s16tfxpb1-o-13168097/

Z pełną 3 letnią gwarancją, po zwrocie.

Ja niestety z tej oferty nie skorzystam, bo nabyłem rtxa w jeszcze lepszej wersji XLR8 za taką samą kwotę. Nie chce ktoś sobie przytulić do swojego zestawu? Bardzo dobra cena za praktycznie topkę poprzedniej generacji z sprzetowym physxem. 

Ja pier jak zwykle widzę po czasie takie rzeczy 8:E

ciekawe czemu po zwrocie? :wariat: czyzby cos nie tak? :blant:

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo ja na świeżym kablu od moddyi (wesja H++ 675W) i czujnikach tasiemkowych  od Corsair'a zamontowanych na wtyczkach nie widziałem więcej niż 56-57  stopni przy maksymalnym poborze. Od strony karty nie przekraczałem nawet 50 stopni ale to pewnie dlatego że przy pionowym montażu / klasycznej wtyczce prostej i wentylatorom 6 x T30 jako side intake mam dobry nawiew na dupkę karty. Karta też jest przesunięta w stronę frontu dzięki regulowanemu mocowaniu od Cooler Mastera, który gorąco polecam swoją drogą :thumbup: 

Dlatego też zawsze zachęcałem - do nowej karty z tym zjebanym złączem wpinamy nowy kabel.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wcale nie ma problemu 🤭

Przy zasilaczu jest fajnie 😄

Dlatego właśnie od tego złącza przy karcie jeszcze gorszym jest wersja przy zasilaczu.

Zasilacz był zły, kabel był zły, karta była zła. :hihot:

• Haha 3
Opublikowano

Corsair hx1500i będzie dobry dla 5090 czy to przerost formy nad treścią i lepiej wziąć coś o mniejszej mocy? Obecnie mam rm850x również od korsarza ale rozumiem, że to za mało dla takiego astrala na jakiego się czaje.

Opublikowano

Grafiki nie będzie, Ramu nie będzie, dysków nie będzie.., jak żyć?

Ne Reddit już snują teorie, że to wszystko po to, żebyś nic nie miał i był szczęśliwym posiadaczem abonamentu na granie w chmurze. Bo tam przecież będzie wszystko.

Mam nadzieję, że w związku z tym, że AI właściwie nie zwraca kosztów, które się na nią ponosi, banieczka pęknie raczej prędzej niż później. Ciekawe czy będą robić wyprzedaże starych kart graficznych, albo ramów z tych dużych centrów AI?

Opublikowano

@Ryszawy Na pepperze ludzie są bardziej optymistyczni, to jest tymczasowa bańka, a ceny dzięki chinom szybko spadną, nie kupujcie, a sklepy obniżą cenę. :hihot:

17 minut temu, raziel88 napisał(a):

Corsair hx1500i będzie dobry dla 5090 czy to przerost formy nad treścią i lepiej wziąć coś o mniejszej mocy? Obecnie mam rm850x również od korsarza ale rozumiem, że to za mało dla takiego astrala na jakiego się czaje.

Od 1000W w górę.  

Wczoraj była dobra oferta na kartę Astral 12 642 zł.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, raziel88 napisał(a):

Nie napisałeś jakiego masz procka ale tak, będzie jak najbardziej w porządku. Na porządnym kablu H++ / dobrej sztuce i biosie performance jesteś w stanie wykrzesać z Astrala te 620-630W. Aha, na standardowego czarnego Astrala jak i Astrala LC nie wgrasz biosu z Matrix'a, więc jeśli masz możliwość warto brać białego Astrala. Jest to jedyna 5090 od Asusa (poza Matrix ofc) która przyjmnie ten fantystyczny bios. Oczywiście jeśli nie potrzebujesz wyższej wydajności i chcesz pracować na domyślnych ustawieniach karty to zupełnie nie interesuje Cię ta kwestia :D 

Opublikowano
Godzinę temu, raziel88 napisał(a):

HX1500i to bdb PSU ale zbadaj temat na podstawie tego materiału i decyduj...taki zakup jest raczej na wiele lat

i posłuży z kolejnymi platformami i new gen GPU.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@raziel88 ten Seasonic to też jest bardzo dobry zasilacz. Jakbyś kupował to upewnij się że dostaniesz nową rewizję w standardzie ATX 3.1. Jeżeli chodzi o Seasonic'a to łatwo można to zweryfikować. Gniazdo 12V-2x6 jest opisane jako PCIe Gen5. Dodatkowo kable 12v-2x6 są dwu kolorowe - mają niebieskie końcówki :thumbup:

Jak widać pod załączonym linkiem w sklepie proline używają zdjęć starszego modelu ATX 3.0 także lepiej dopytać przy zakupie.