Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam znajomego, któremu oddałem w ubiegłym roku swój stary sprzęt, ale bez karty graficznej( 10900k @5.1 ghx,16 gb ramu ddr4 wyżyłowane 4200 cl 16, swego czasu bardzo fajne wyniki) Nie oddawałem karty, bo siedziałem na 3080 w oczekiwaniu na kupno 5090, trochę mi sie przeciągnęło, bo liczyłem na coś innego, ale nieważne.  

Znalazłem mu 5070 ti prime w rozsądnej cenie ( 3550 bodajże z 2 tygodnie temu). Jest mega zadowolony. Karta cicha, chłodna, cewek nie słychać nawet jak się głowę włoży do obudowy. Uznaliśmy, że pora grać, a nie czekać na świąteczne promocje. Patrząc na obecne ceny, to był strzał w 10.

Jak się trafi prime w Dobrej cenie, to ja gorąco polecam. Jeśli miałbym dopłacić 200 zł do tej wersji, względem np ventusa, to bym się nie zastanawiał.

Pozdrawiam

Opublikowano

Gaming OC, tylko 5080 mam od kilku dni. Polecam maniakom ciszy, ta karta to złoto, ani się nie poci, ani wiatraków nawet prawie nie uruchamia. Na razie bez żadnych kręceń, czy UV, ale wrzucam różne gierki kręcone na maxa i chyba maksymalna temperatura, to 61 stopni, a zwykle siedzi poniżej i jest pasywna. Wczoraj młody grał w warzone 2k i chyba prawie najwyższe ustawienia, temperatura po dłuższym czasie 39 stopni, na kilku programach sprawdzana, bo nie wierzyłem....cisza i wydajność, a cewki słychać, tylko po przyłożeniu ucha do karty...bajka

Opublikowano
1 godzinę temu, copyname napisał(a):

A kultura pracy ok ?

Gigabyte lepszy jednak jak kolega wspomniał - agresywna krzywa wentylatorów może być upierdliwa i ręcznie trzeba będzie przestawiać.
Druga kwestia to Thermal Putty - producent zastosował w swoich kartach kit termoprzewodzący, który potrafi wypłynąć
hero-image.fit_lim.v1746535446.jpg

Nie chciałbym być w skórze osoby, której wypłynął i chciałaby na własną rękę go wymieniać. Chociaż w sumie jest gwarancja/rękojmia...
GIGABYTE-METAL-THERMAL-GREASE-5090AORUS-

Znowu główny zarzut do PNY to eksplodujące kondensatory, chociaż takich przypadków naliczyłem 3 (powtarzają się w newsach) tj. na RTX 5090, 5070 i 4070ti Super
(https://ithardware.pl/aktualnosci/uzytkownicy_producent_problem_kondensator_rtx_50-44664.html)

Więc można chyba zignorować, bo marginalna kwestia.

Podsumowując - do Gigabyte musiałbyś dopłacić 300zł. Ja osobiście zostałbym przy PNY.

Opublikowano
14 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Trudno utknąłem na razie na 3060 bo mój bik leży i 5080 w raty nie wchodzi w grę. :E

Twój BIk leży,a mnie mimo funduszy karty nie chcą sprzedać ;) na jedno wychodzi 

Generalnie dla mnie byłoby to slabe jeśli następca 5090 miałby tyle samo VRAM

Motywem napędowym przy zmianie 4090 na 5090 był rozmiar pamięci 

Opublikowano

To, plus niepewność co do daty releasu konsumenckiego Rubina.

Rubin 48GB podgryzałby Nvidii rynek Pro, więc i tak byłoby polowanie rodem z ery koparek, tak więc 32GB w 6090 niestety nawet pasuje do  profilu sprawcy i  byłoby czystym "masz 32Gb i się odpier..."

btw mogę dodać, że przy  bliższym poznaniu blackwell  zyskuje, na tym inno x3 z biosem matrixa 16390 w 600w zrobił  w steel nomad.

Na więcej poczekam na Ampinela, ale i  tak 10Ax12Vx6 to max 720W plus coś po  PCIE niech będzie 750W, więc z zakładką bezpieczeństwa  max 700W :wariat: bym ustawiał.

btw 6900 powiesiłem 4090 i po 5 min chce chłop po  odbiór jutro  jechać, ciężkie czasy na high end gaming

Opublikowano

To moze do A.I. brał, bo tak pod gry to 6900 sie srednio kalkuluje. 

Ale to że 6090 ma miec "tylko" 32GB vram ram to troche dziwne, bo to znaczy, że do 2029 albo 2030r nie wyjdzie zadna karta majaca wiecej vram, a chca dodawac LLMy do gier...wolne zarty nie wiem o co tu chodzi. Bo jak te LLMy wejda to 32GB bedzie raczej minimum.

Opublikowano

Potwierdzam- Gigabyte RTX5070Ti Gaming OC to bardzo dobra karta pod względem kultury pracy.
Chłodzenie dokładnie to samo co w Gigabyte RTX5080 Gaming OC (a tam jest BIOS z max. limitem 450W vs max. 350W w RTX5070Ti).

Na Biosie Silent 73C GPU/74C Mem/1389rpm w najbardziej ekstremalnym przypadku (40min. w Quake 2 RTX 4K z kartą po OC, odkręconym na max. Power Limitem i poborem rzędu ~345W).
https://forum.ithardware.pl/topic/8005-rtx-50x0-blackwell-w%C4%85tek-zbiorczy/page/1858/#findComment-352256
I tu bardziej nie wyrabiała już wentylacja obudowy (tylko dwa baaardzo konserwatywnie ustawione wentylatory), niż sama karta.

Drugim najwyższym wynkiem jaki widziałem było ~1280rpm po dłuższym testowaniu w American Truck Simulator (3840x2160p ze skalowaniem 400%, pobór ~300W).
W 1440p którego używam normalnie karta wciąga w grach 200-280W i śmiga w niesłyszalnym praktycznie przedziale 1000-1250rpm.

Jak zawsze na kartach robiłem UV, tak tutaj nie czuję takiej potrzeby, bo karta po podkręceniu i tak jest zwykle relatywnie energo-oszczędna i bardzo cicha, a zawsze to +10% do wydajności.
Co wbrew pozorom potrafi być bardzo przydatne.
Np. w Cyberpunk'u 2077 z path-tracingiem gdzie nawet w 1440p z DLSS Q karta walczy o 60fps w bardziej wymagających miejscówkach.
No ale gra przy tych ustawieniach wygląda zjawiskowo.
Już RT Ultra wygląda świetnie, ale RT Overdrive dodaje jakby dodatkową warstwę do oświetlenia.

Polecam powyłączać wszystkie znaczniki w interfejsie i po prostu pojeździć/pochodzić po mieście.
Zazdroszczę ludziom którzy mają OLED'a. :P

koWvHBT.jpeg

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Paw79 napisał(a):

Chłodzenie dokładnie to samo co w Gigabyte RTX5080 Gaming OC (a tam jest BIOS z max. limitem 450W vs max. 350W w RTX5070Ti).

Oj chyba nie. Zważ sobie karte jak wazy 1.82KG to masz to samo. Ale 5080 ma na biosie quiet mniej C. Chociaz możliwe, że chłodzenie te samo. Rozmiarami sie zgadza. Moze uzyli nieco tanszych termopadow/pasty

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Przepraszam, zwracam honor na bios Quiet faktycznie jest dobrze :D

image.thumb.png.dec853239cec169f292bad55c528a02e.png

Na jednym i drugim jest git 😂 

Krzywą delikatnie ruszyć i już 😀 chociaż w moim modelu tego nie trzeba robić. 

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To moze do A.I. brał, bo tak pod gry to 6900 sie srednio kalkuluje. 

Ale to że 6090 ma miec "tylko" 32GB vram ram to troche dziwne, bo to znaczy, że do 2029 albo 2030r nie wyjdzie zadna karta majaca wiecej vram, a chca dodawac LLMy do gier...wolne zarty nie wiem o co tu chodzi. Bo jak te LLMy wejda to 32GB bedzie raczej minimum.

AI to  pojemny  temat, skwantowane modele językowe będą i w 2GB działać, a takie na potrzeby zachować NPC pewnie i da się mniejsze zrobić.

Generowanie grafiki w realtime odpada, bo tu nawet  blisko  nie jesteśmy, poprawianie działa świetnie (DLSS).

Wygląda, że gaming na 16GB  spokojnie da radę jeszcze długo