Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

@Kadajo Odbijasz piłeczkę, żeby przeforsować swój argument bez podawania żadnych konkretów. Nie mają 12 ani 8 GB, bo to już trochę za mało (szczególnie 8 GB). Ale 16 GB to wciąż na obecne czasy jest z grubsza sensowna wartość, szczególnie przy GPU o wydajności RTX 5080.

Jak wyżej, to niczego nie dowodzi. W teście TPU też masz alokację w kosmos, prawie 16 GB w 4K, a RTX 4060 Ti 8 GB (!) nic nie traci na wydajności. Mimo alokacji 2x ponad jego pojemność VRAM. Także ten tego, argument z alokacją jest inwalidą.

O nic innego tu nie chodziło, więc nie wiem po co drążysz. :E

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Przeszedłem całego Indianę z PT w 1440p + DLSS Q + FG na RTX 4080, nie było żadnych problemów. Jedynie tekstury trzeba było dać z tych najwyższych na ultra, co wizualnie jest nie do rozróżnienia. A to jedna z najbardziej pamięciożernych gier. Do 4K i tak za mało mocy GPU.

I tu ci przyznaje całkowitą rację, to nie jest tak ze nie da się grac. Wystarczy obniżyć detale.

I tak właśnie teraz robię, nie będę kupował na sile tego gówna które zaczęli produkować tylko wycisnę ile się da z aktualnej karty i zmienię ja jak mi się gry przestana uruchamiać.

Jak już nie ma wyjścia i ma się do tego rękę przykładać to, chociaż będę to robił jak najrzadziej. A najlepiej to wcale.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jest zadowolona czy im się tylko tak wydaje ?

Jak Nvidia i AMD przestaną produkować GPU i jednym sposobem będzie granie w chmurze to tez będą zadowoleni.

Rozumiesz, o co mi chodzi ?

Nie dość, że jesteśmy olewani jako konsumenci, bo se znaleźli lepsze źródełka to jeszcze nam ochłapy rzucają i każą udawać, że jest super.

Prędzej zrezygnuje z grania niż będę udawał ze coraz gorsze produkty są ok, bo innych nie ma, bo to przede wszystkim oszukiwanie samego siebie.

Po komentarzach w tym temacie, ludzie są bardzo zadowoleni z RTX 5080. 

RTX 6080 zapewne już dostanie 24GB VRAM, więc będziesz miał w końcu na co się przesiąść w 2027r. :przytul:

Opublikowano

Równie dobrze możemy grac na low, przecież dziś gry na low wyglądają super. :E

Teraz, Doamdor napisał(a):

Po komentarzach w tym temacie, ludzie są bardzo zadowoleni z RTX 5080. 

Po komentarzach z internetu to ludzie są zadowoleni z byle gówna ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czyli obniżyłeś detale. Teraz się będziemy kłócić kiedy obniżanie detali to faktycznie obniżanie detali ? :D

Tekstury to nie do końca detale ;) I obniżyłem tak, że nawet pod lupą nie widać różnicy, problemów nie było podczas długich sesji ze zmianą mapy, ale Ty się będziesz kłócił, że 16 GB jest be.

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Za dużo głupoli z YT się na oglądałeś ;) 

Nie pisałem ze tak bedzie tylko gdyby tak było.

Teraz, Doamdor napisał(a):

Team RTX 5090 czeka, zapraszamy. :D

13k żeby grac w gierki, nie dzięki ;)

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tekstury to nie do końca detale ;) I obniżyłem tak, że nawet pod lupą nie widać różnicy, problemów nie było podczas długich sesji ze zmianą mapy, ale Ty się będziesz kłócił, że 16 GB jest be.

Mam przykład symulatora pociągów :D gram w Sim Rail w 3440x1440 na maks detalach i potrafi mi zjeść z kart 21GB a ramu nawet 32 xD na 5080 bo zapychało te 16GB miałem dropy FPS a na 5090 stabilnie :)

Opublikowano

W MFS 16GB to tez lipa.

W ogóle, o czym my tu rozmawiamy. Wydajesz milion sestercji na kartę żeby grac w jak najlepszej jakości grafice i się rozbijasz o vRAM. Nie rozumiem czego tu bronic :D

I jeszcze zdziwienie ze gry które faktycznie graficznie gdzieś tam ciągną ten poziom wysoko nie mieszczą się w 16GB vRAM w 4K.

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

Ale grałeś pewnie w 1440p, bo z PT + FG i skalowanie do 4k z dlls bufor ultra textury nie styknie, trzeba by do high obniżyć i już z lupą znajdzie różnice w texturach, ale z lupą :E 

No chyba, że coś zoptymalizowali w tej grze od czasu dodania PT.

Ale ogólnie 16GB dzisiaj styka do skalowania nawet do 4k. Nie licząc sporadycznych przypadków jak Indiana, pewnie CP2077 z modami by zapchał te 16GB, MFS też. Co będzie jak wyjdzie kolejna generacja, pewnie już z tymi 16GB nie będzie tak kolorowo i wtedy wymianka na nowy model z większą ilością Vram. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

@tomcug

Ale grałeś pewnie w 1440p, bo z PT + FG i skalowanie do 4k z dlls bufor ultra textury nie styknie, trzeba by do high obniżyć i już z lupą znajdzie różnice w texturach, ale z lupą :E 

No chyba, że coś zoptymalizowali w tej grze od czasu dodania PT.

Ale ogólnie 16GB dzisiaj styka do skalowania nawet do 4k. Nie licząc sporadycznych przypadków jak Indiana, pewnie CP2077 z modami by zapchał te 16GB. Co będzie jak wyjdzie kolejna generacja, pewnie już z tymi 16GB nie będzie tak kolorowo i wtedy wymianka na nowy model z większą ilością Vram. 

Wymiana kart co dwa lata w tej ekonomii kompletnie się nie opłaca już.

Dlatego trzeba kupić raz porządnie, a skoro dla Nvidii raz porządnie to karta za 13k no to powodzenia jej życzę i tym którzy w to inwestują tylko i wyłącznie dla gierkowania.

Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Włącz sobie wszytko na maksa, a potem nałóż na to MFG plus RT RR i inne bajery, pograj tak z 2H, zobaczmy co z bufora zostanie.

Nie wiem, o czym tutaj dyskutować.

Lepiej mieć więcej pamięci niż mniej, zawsze tak było i zawsze tak będzie.

I nie mowie ze dzis od razu trzeba 32GB, ale te 20-24 w takiej 5080 powinno być i to bez żadnego, ALE.

Ja gram w 3440x1440 DLSS Q mi ramu nie brakuje. Ale na unobtanium podchodzi pod 15GB

Nawet na unobtaium raczej vramto nie jest problem, raczej wydajnosc konkretnie w niektorych miejscach, i po prostu trzeba grac na ultra. Bo spojrzysz sie w lewo i masz 100fps spojrzysz w prawo i masz 150 xD wiec trzeba miec tych fpsow po prostu wiecej. A vramu może i gdzies pewnie na tych najwyzszych nieosiagalnych ustawieniach moze brakowac, nie twierdze, że nie. 
Natomiast na ultra nie, nawet w 4k jest ok z DLSS Q, FPS juz gorzej, trzeba grac na balance, z racji wlasnie tego, że niektore miejsca w tej grze bardzo dropia FPS. 
Screenshot(110).thumb.png.6730f9f4a19b568ffbadf821f91277ea.png
Mimo że to DLSS Q i ray reconstruction + MFGx3 i vramu nie brakuje, to jest to niegrywalne. 

Dlaczego, a no juz Ci wyjaśniam
Screenshot(115).thumb.png.c8feb028adb08e8d813bf3a7eceae699.png
Dasz w lewo i masz 150fps
Screenshot(114.thumb.png.0b79b07f59c09d22a82b067b72046e6f.png
Dasz w prawo i masz 117fps...i to jest na MFGx3

A jak grasz z First Person, i dasz max field of view to jest jeszcze intensywniej
Screenshot(112).thumb.png.d6add54dfaa8f8122fd480c9bb7c8a48.png
Spojrzysz w lewo 
Screenshot(116).thumb.png.f49d0a7b378c04146a0281bcaf288172.png
A w prawo jest kaszana. przy takim machaniu myszka potrafi zejsc ponizej 100fps. I to nie przez vram, tylko po prostu to jest taka gra. Że jak masz w benchmarku z 220-240fps z MFGx3 to wtedy mozna grać, inaczej lipa. Te 90-100fps bez FG musi byc w benchu inaczej beda mocne dropy, i to nie przez vram, tylko po prostu gra jest w niektorych miejscach tak intensywna, ale nie ma stutteringu co najlepsze. Chodzi plynnie.

Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale grałeś pewnie w 1440p

Tak, pisałem że 1440p. Do 4K i tak by brakło mocy GPU, chyba że cudować, że Peru i Tajlandia 1440p, a reszta 4K :lol2:

15 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Mam przykład symulatora pociągów :D gram w Sim Rail w 3440x1440 na maks detalach i potrafi mi zjeść z kart 21GB a ramu nawet 32 xD na 5080 bo zapychało te 16GB miałem dropy FPS a na 5090 stabilnie :)

A co to za popsuta gra? %-)

Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@Kadajo Zawsze jest wybór, kupić, albo czekać do premiery RTX 60xx, która niewiadomo kiedy będzie. 

No niestety skoro Nvidia woli AI i ma mnie (nas) w dupie to Ja mam ją w dupie i na nic nie będę czekał.

Zrobią porządną kartę to się zainteresuje. Nie ? Trudno. AI mnie nie interesuje.

To, co się odpitala na rynku konsumenckim to się po prostu w pale nie mieści i nie chce nawet mi się o tym już dyskutować po raz kolejny.

Ale skoro ludzie, jak to ująłeś  "są zadowoleni" to powodzenia i bawcie się dobrze ;)

Ja zadowolony nie jestem i nie będę udawał, że jest inaczej.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tak, pisałem że 1440p. Do 4K i tak by brakło mocy GPU, chyba że cudować, że Peru i Tajlandia 1440p, a reszta 4K :lol2:

Mocniejszy DLLS po prostu :E 

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego trzeba kupić raz porządnie, a skoro dla Nvidii raz porządnie to karta za 13k no to powodzenia jej życzę i tym którzy w to inwestują tylko i wyłącznie dla gierkowania.

Nie wiesz co będzie przy 60xx :E Po niezbyt udanym Blackwellu można być pesymistycznie nastawionym, ale równie dobrze nvidia może zaskoczyć większymi wzrostami w kolejnej generacji, nowymi pierdoletami AI, lepszym DLSS(FG/MFG) dostępnym tylko dla nowej generacji i nagle się okaże, że jednak serie 40xx i 50xx i nawet 5090 z 32GB vram będą dostawać wciry w nowych gierkach :E 

Nie ma co patrzeć za daleko przyszłościowo bo nie wiesz co nvidia wywinie w kolejnej generacji. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Balance(1253p) do 4k to i tak znacznie wyższa baza niż np. quality(960p) do 1440p.

Nawet performance do 4k ma render z 1080p

Ale oczywiście to wszystko to mniejsze lub większe kompromisy.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie wiesz co będzie przy 60xx :E Po niezbyt udanym Blackwellu można być pesymistycznie nastawionym, ale równie dobrze nvidia może zaskoczyć większymi wzrostami w kolejnej generacji, nowymi pierdoletami AI, lepszym DLSS(FG/MFG) dostępnym tylko dla nowej generacji i nagle się okaże, że jednak serie 40xx i 50xx i nawet 5090 z 32GB vram będą dostawać wciry w nowych gierkach :E 

Nie ma co patrzeć za daleko przyszłościowo bo nie wiesz co nvidia wywinie w kolejnej generacji. 

Ale to nie chodzi o patrzenie co pokaże następna generacja tylko żeby aktualna karta posłużyła minimum 3-4 lata jeśli będzie trzeba.

Jak ktoś myśli ze RTX 5080 za 3-4 lata będzie super karta no to nich się dzieli materiałem który pali :E

Nie masz karty ? Masz stary model lub jakiś niski ledwo zipiący ? Spoko zmieniaj kartę w każdej chwili na taka co ci pasuje, bo okno zmiany już dawno minęło, wszytko ok.

Ale jak masz porządną miarę jeszcze dającą sobie rady kartę to siedź na niej i czekaj aż będzie faktycznie coś warte wymiany, a nie kupuj na sile, BO TAK.

Opublikowano
25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie bierzesz pod uwagę faktu, że przy 90 i późniejszej odsprzedaży odzyskasz ten hajs :E

Chyba, że ktoś usilnie chce sobie zostawić ją na lata i trzymać później na półce.

Dla mnie nie ma to żadnego sensu, skoro można sprzedać w odpowiednim momencie i odzyskać praktycznie całą kwotę.

Przy sprzedaży 4090 straciłem raptem 1k. Ubolewam nad tym? Nie, bo w skali roku to nie jest duży hajs a i tak to co na niej pograłem to moje. Mogłem potrzymać do premiery i sprzedałbym za tyle co kupiłem. 

• Upvote 1