Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Zhao napisał(a):

Magicznie Morele jak im zaświeciła rekompensata z Allegro ożyło w oficjalnej dyskusji

Morele jak zwykle leci w uja 

Znajoma znajomej znajomego zamówiła monitor przed świętami dostawa miała być po świętach potem nagle w sylwestra a towaru nadal nie ma na magazynie oczywiście zapłacone z góry było :D 

Anulowała przed wczoraj zam i czeka na kasę trele morele zgniłe :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, raziel88 napisał(a):

Jedzie do mnie 5090 tuf zamówiony w wigilie z amazona w związku z tym muszę podjąć ostateczną decyzje co do zasilacza.

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-px-1200-80plus-platinum-atx-31-pcie-51-1200w-p8118212 może być ten? Na infolinii dopytałem już i mają go w standardzie 3.1 na sto procent.

https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020309-eu/hx1500i-fully-modular-ultra-low-noise-platinum-atx-1500-watt-pc-power-supply-eu-cp-9020309-eu czy ten będzie lepszy? No chyba, że jest jeszcze coś innego w standardzie 3.1 lepszego od tych dwóch propozycji nad którymi się zastanawiam.

Potwierdzam Seasonic od Proline jest już z nowym kabelkiem 12V-2x6 600W i ATX 3.1 ready.

Co do zasilaczy Corsair, to moim zdaniem tez dobry wybór. Obecnie mam RM850x, RM1000x i zero problemów. Wrzuciłem do obudowy i zapomniałem o temacie. Myślę, że z Seasonic będzie tak samo.

IMG_2712.jpeg

Edytowane przez choina
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, JohnyWol napisał(a):

Na konsolach i tak na pewno było jeszcze gorzej z ostrością nawet w odniesieniu do DLSS 3 :P

Po przekroczeniu pewnej granicy, to już bez różnicy. DLSS3, FSR3, TAA, whatever. Jak mam z takim czymś grać to wolę pograć w coś retro. Ale tak, zapewne masz rację. Od TAA wszystko jest lepsze :D

Opublikowano
9 godzin temu, raziel88 napisał(a):

Jedzie do mnie 5090 tuf zamówiony w wigilie z amazona w związku z tym muszę podjąć ostateczną decyzje co do zasilacza.

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-px-1200-80plus-platinum-atx-31-pcie-51-1200w-p8118212 może być ten? Na infolinii dopytałem już i mają go w standardzie 3.1 na sto procent.

https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020309-eu/hx1500i-fully-modular-ultra-low-noise-platinum-atx-1500-watt-pc-power-supply-eu-cp-9020309-eu czy ten będzie lepszy? No chyba, że jest jeszcze coś innego w standardzie 3.1 lepszego od tych dwóch propozycji nad którymi się zastanawiam.

Patrz jeszcze na gwarancję, Seasonic daje 12 lat ;) 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, choina napisał(a):

Potwierdzam Seasonic od Proline jest już z nowym kabelkiem 12V-2x6 600W i ATX 3.1 ready.

Co do zasilaczy Corsair, to moim zdaniem tez dobry wybór. Obecnie mam RM850x, RM1000x i zero problemów. Wrzuciłem do obudowy i zapomniałem o temacie. Myślę, że z Seasonic będzie tak samo.

IMG_2712.jpeg

Na pudełku w prawym górnym rogu "ATX 3.1 PCIe 5.1" to jest nadrukowane czy to tylko naklejka?

Daj znać jak cewki w tym nowym VERTEX, bo przerobiłem wcześniej 3 sztuki GX-1000 i w każdym wyły cewki w IDLE, w dwóch pierwszych sztukach nie do wytrzymania.

Edytowane przez walewtynki
Opublikowano
Godzinę temu, WJ_PR napisał(a):

Warto wymienic 5070ti na 5080 w 1440p?. Bo kiedys czytalem że ma to sens tylko w 4k

Jeżeli zadowala cię taki wzrost wydajności, to wymień. 

average-fps-per-game-2560-1440.png

average-fps-per-game-2560-1440.png

6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Serio nie widzicie roznicy?

Ja myslalem ze to ja mam problemy ze wzrokiem %-)

Używam DLSS od RTX 3080 w 4K i raczej to się nie zmieni widząc w jakim kierunku idziemy. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, WJ_PR napisał(a):

Warto wymienic 5070ti na 5080 w 1440p?. Bo kiedys czytalem że ma to sens tylko w 4k

Myślę że to ostatni moment jak ktoś myśli o takiej wymianie. Ja wymieniłem bo wyrwałem 5080 w dobrej cenie a ceny lecą w górę jak szalone. Za jakiś czas myślę sprzedać 5070ti w dobrej cenie  więc koszt wymiany wyniesie pewnie parę stówek.

Opublikowano
12 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nakręcanie sprzedaży 5xxx ciąg dalszy :E 

Kupuj bo wykupią przed Tobą :E 

Haha nie zależy mi aż tak, ale żal mnie sciska bo przepłaciłem za strixa niewiadomo poco, myślałem że 5080 są po 9k i nie sprawdziłem  Nie znałem tematu po ostatnim upgradzie z czasiw covida.

Opublikowano
8 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Patrz jeszcze na gwarancję, Seasonic daje 12 lat

Zawsze brałem zasilacze z długą gwarancją, finalnie po kilku latach wymiana, a to zbyt mało mocy a to nowe wtyczki więc 10 czy 12 jeden grzyb 

Opublikowano

@Pablloo faktycznie, zerkam na Ceneo i wykres cen poszybował ładnie przez ostatni tydzień. Wygląda na to, że jednak zaczyna być 5 minut po dzwonku. Z Niemcowni było info tydzień temu że wstrzymano dostawy do jakiegoś magazynu.

Opublikowano (edytowane)

Był przez chwilę Assus prime 5070ti w niemieckim MM za 3500. Już jest za 4400. 

Ale przy okazji chciałem zapytać - jak to wtedy z gwarancją? Kupował ktoś przez pośrednika? W sensie, że MM wysyła do firmy, która wysyła do nas - do Polski.

I tu mam pytanie - nie będzie to czasem traktowane jako sprzedaż firmie i np. tylko rok zamiast dwóch gwarancji? 

Nie bardzo się orientuję jak dokładnie takie kupowanie przez pośrednika działa. Na pepperach sporo ludzi korzysta.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Nakręcanie sprzedaży 5xxx ciąg dalszy :E 

Kupuj bo wykupią przed Tobą :E 

Taniej nie będzie. Kto nie chce czekać do 2027 to serio ostatni dobry moment (albo już się skończył) na 5070Ti lub 5080. Holdowanie nie pykło.

• Upvote 5
Opublikowano

Wstrzymywanie się z zakupem już od dawna nie ma sensu, no chyba że zaraz po premierze to jeszcze rozumiem. Ciągle mamy kryzysy na jakieś podzespoły. Praktycznie czas kiedy można złożyć kompa w normalnych cenach to tylko wąskie okienka czasowe. 

A to kolejne fale krypto, a to AI, a to kataklizmy, zawsze coś :Crash:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Heja od wczortaj jestem szcześliwym posiadaczem rtx 5080 jak to jest  z tym kablem na co uwazac aby nie  spalić. Przesiadlem sie z rtx 3080 jest moc :)

Edytowane przez AlienT
Opublikowano
26 minut temu, AlienT napisał(a):

Heja od wczortaj jestem szcześliwym posiadaczem rtx 5080 jak to jest  z tym kablem na co uwazac aby nie  spalić. Przesiadlem sie z rtx 3080 jest moc :)

A jaki model? i jak zamierzasz uzytkowac karte? na defie czy max oc? i w co pykasz albo zamierzasz pykac