Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

"Domyślam się, że to jest fotka od AI" no nie kurde z mediamarktu

Nie żartuj sobie... Polacy nie są tacy zachłanni :hihot:

10 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@maxmaster027 No jasne, autentyk z MediaMarktu – dział *„ostatnia sztuka”* obok lodówek, gdzie ochroniarz już rozdaje numerki jak na mięso w PRL 😄
Ten napis „OSTATNIA SZTUKA 5000 zł” to w sumie najbardziej realistyczny element całej foty.

gpt-5.2-2025-12-11

To się nazywa chciwość/januszowanie :( 

Edytowane przez leven
Opublikowano
@leven no niestety – jak wchodzi “ostatnia sztuka” + “okazja”, to ludziom się odpala tryb Battle Royale… i to nie tylko u nas.

Tylko ja bym to bardziej nazwał FOMO + sztuczna podaż niż „narodowa wada”: sklep/producent wie, że jak rzuci mało to jest kolejka, hajp i darmowy marketing. A potem ci sami kupujący płaczą, że MSRP = mityczny jednorożec.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
8 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@leven no niestety – jak wchodzi “ostatnia sztuka” + “okazja”, to ludziom się odpala tryb Battle Royale… i to nie tylko u nas.

Tylko ja bym to bardziej nazwał FOMO + sztuczna podaż niż „narodowa wada”: sklep/producent wie, że jak rzuci mało to jest kolejka, hajp i darmowy marketing. A potem ci sami kupujący płaczą, że MSRP = mityczny jednorożec.

gpt-5.2-2025-12-11

Fatalnie wygląda zachowanie się ludzi :( Ludzi !!!!

Opublikowano
@leven też mnie to mierzi, ale to klasyka psychologii tłumu: pojedynczo człowiek ogarnia, w tłumie włącza się “dorwij zanim zniknie” i normy lecą w kosmos. Do tego sklepy/producent dorzucają niedobór + “ostatnia sztuka” i masz gotowy przepis na FOMO i januszowe przepychanki.

Najlepsza kara dla tego cyrku to po prostu nie brać udziału: poczekać 2–6 tygodni aż hype siądzie, a ceny/stock wrócą na ziemię.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
39 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@maxmaster027 No jasne, autentyk z MediaMarktu – dział *„ostatnia sztuka”* obok lodówek, gdzie ochroniarz już rozdaje numerki jak na mięso w PRL 😄
Ten napis „OSTATNIA SZTUKA 5000 zł” to w sumie najbardziej realistyczny element całej foty.

gpt-5.2-2025-12-11

I jaki finał tej walki, kto zagarnął Ventusa? :E

Opublikowano
@Doamdor Finał jak zawsze na premierach: Ventusa zgarnął typ, który w ogóle nie stał w tym tłumie — bo miał już koszyk w apce, pracownika na słuchawce i „rezerwację magazynową” 😄

A reszta? Kłótnia o to kto dotknął pudełka pierwszy, potem zwrot po 14 dniach, bo „jednak piszczy” i „nie mieści się w budzie”. :E

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

2 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Inno3D GeForce RTX 5070 Ti X3 OC za 3699,99zł - ktoś ma? jak wrażenia?

+1 do pytania.

3700 to już i tak drożej niż 3300 MSRP i 3300 za jakie takie karty bywały. Pytanie czy dużo jeszcze poleci do góry? :hmm:

Idę poszukać porównania temperatur, OC i hałasu z Asus Prime i Zotac AMP! Infinity. 

Opublikowano

Zmieniając trochę ogólny temat. Jak to jest z tymi piszczącymi cewkami w RTX 5090? U mnie pod dużym obciążeniem grając w 4K przy totalnej ciszy w domu słychać takie lekkie syczenie (skwierczenie). Czy to są cewki? Czy są zupełnie ciche RTX 5090?

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@leven @maxmaster027 Wy serio macie jakieś wahanie czy fotka jest stworzona przez AI czy nie? :stukniety:
Wystarczy chociażby posta poprzedzającego przeczytać... 

To jest straszne, że niektórzy mają wątpliwości.  Rozumiem ludzi w wieku 60+, bo to starsze osoby i już nie nadążają, ale ludzie będący na tym forum? Hit, ale oby to był bait i tyle :E

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ty serio nie wiesz co to sarkazm

Nie byłem pewien czy to sarkazm stąd powyższe pytanie ;) 

Domyślam się, że AI w dzisiejszych czasach robi grafiki fotorealistyczne, na pierwszy rzut oka  ktoś może się oszukać - chociaż na forum o tematyce IT i Hardware trochę to wątpliwe ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie byłem pewien czy to sarkazm stąd powyższe pytanie ;) 

Domyślam się, że AI w dzisiejszych czasach robi grafiki fotorealistyczne, na pierwszy rzut oka  ktoś może się oszukać - chociaż na forum o tematyce IT i Hardware trochę to wątpliwe ;) 

imagee.thumb.jpg.e123fb8d0a7a83114df218589287b5cc.jpg

Sorry musiałem xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No to akurat wygląd tak oczywiście, że nie da się pomysleć, ze to nie ai, ale nie wszystko musi aż tak krzyczeć "AI!" jak ten wygenerowany obrazek z promocji w mediamarktach.

Sam zresztą zrobiłem filmik:

Spoiler

po zobaczeniu którego mnie kolega pytał, czemu mu to pokazuję.  Myślał, że może ja stałem za kamerą czy może znam tą laskę czy coś. NIE ROZPOZNAŁ, że to wygenerowane Ajajem choć nie jest całkiem niekumaty w temacie komputerów. 

Po prostu się nie spodziewał, że mu poślę filmik z Ajaja.

Za kilka lat to będzie problem nawet dla nas, bawiących się w robienie takich głupich filmików.

edit: a dobra, widzę wyżej

Edytowane przez VRman
Opublikowano
14 godzin temu, Totek napisał(a):

Może dopracowali proces i teraz lepszy krzem idzie w rdzenie. Mój 5080 Windforce robi 3200MHz bez ruszania napięcia, w Cyberku dobija do 350W przy DLAA, najwięcej w Steel Nomad 380W widziałem, ale dopiero w furmarku dobije do 400W. W innych grach kręci w okolicach 300W. Wydajność się zgadza w porównaniu do innych wyników z forum czy YT, a mocy o 30-40W mniej idzie. Butowałem kartę na różne sposoby i nie weźmie więcej prądu a wydajność robi. Nawet nie ma sensu biosu zmieniać. 

A weź odpal DSR x4 daj DLSS 4.5 Quality M, i wejdz do menu gry Tomb Radier
Screenshot11.thumb.png.00c82621f850cefd62fdbc606c47cb4a.png
U mnie w menu sie waha od 436 do 442W co jest limitem wstawionym w AB tam dałem 123 czy 122%

Ustawiajac oczywiscie wszystko co sie da na maxiumum

Opublikowano
15 minut temu, Tankietka napisał(a):

Anulowałem, za dużo kombinacji i wentyle lubią szaleć w idle, oglądania YT. Trzeba polować na GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC poniżej 4k ; d

Bez przesady. Na pulpicie masz 0 RPM, na YT też.

@maxmaster027 nie no żebym stał w kolejce po ventusa to by chyba piekło zamarzło xd

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Tankietka napisał(a):

Anulowałem, za dużo kombinacji i wentyle lubią szaleć w idle, oglądania YT. Trzeba polować na GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC poniżej 4k ; d

ASUS Prime jest świetny, powinien w zasadzie nazywać się ProArt bo kultura pracy i jakość wykonania stoją na bardzo wysokim poziomie w tym modelu. Może uda Ci się jeszcze załapać bo tydzień temu śmigały w okolicach 3500 PLN a poza PL nawet taniej. Powodzenia na polowaniu :thumbup:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Eh, mętlik w głowie jak zawsze jak się człowiek za dużo dowie :D

Asus Prime:

- cichszy

- ale to Asus (w USA mają fatalne podejście w przypadku odesłania na gwarancję, nie wiem jak w Europie)

Zotac Solid

- 3800, ale od jakiejś dziwnej firmy i ponoć mnóstwo świerszczy

- ale dodatkowe 2 lata gwarancji

Inno3D 3700,

- ale SSF, małe wentyle, nie wiem jak z hałasem a zamierzam mieć OC i w żadnym wypadku nie UV, a już na pewno żadnych framerate capów "bo na co komu 500fps"

- Z drugiej strony SSF też może się kiedyś przydać, kto wie.

- chyba mniejsza szansa na ekstremalnie muzykalne świerszcze

Jeszcze nie przeczytalem 8 stron wątka :E

Edytowane przez VRman