Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, VRman napisał(a):

Poza tym PNY jakoś tak mi nie pasi. Nie to że Inno3D to firma, którą cenię, bo obie to pewnie chińskie gówno-firemki, ale jak szukałem porównań pół roku temu to nie pamiętam, żeby PNY wypadało interesująco. Może przez to, że wtedy celowałem w półkę AMPa Infinity od Zotaca.

PNY ma bardzo dobre karty. Ich RTX 4090 w wersji XLR8 to była jedna z lepszych kart 4090 na rynku. Nie była fabrycznie mocno podkręcona więc wyniki były 1-2% niższe od wszystkich Strixów, itp ale chłodzenie było świetne. Niskie temperatury i wentylatory praktycznie nie wychodziły poza 30%, czyli 1050-1100 obrotów. Nie wiem jak przy Blackwellach, ale jeżeli utrzymali jakość i swoje systemy chłodzenia to mogę szczerze polecić. Oczywiście dla siebie sprawdzałem serię 4090/5090 więc nie wiem jak to wygląda w niższych, ale sama firma to nie jest firma wydmuszka i ma produkty dobrej jakości.

• Thanks 1
Opublikowano

Przeciez to nie ma znaczenia jaka firme wybral bo it ak ten model to szrot i 41mm grubosci karta wiec ani chlodno ani cicho nie eedzie.. A asus prime wisialy i pojawiaja sie ciagle w komputronie za 3700 :cool: To trzeba napreawde byc turbop dzbankiem zeby tego nie kupic ;D

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Chyba wszystkie firmy swoje topowe modele maja ogarnięte.

Dokladnie, tak samo jak kazda firma ma w swojej ofercie najnizej pozycjnowane modele, ktore sa jakie sa ;) 

Opublikowano (edytowane)

Dzbaneczku mój ukochany, dzbanusieńku ty mój.

image.thumb.png.febd0e39724b7f8e97a2ac13e7efcf39.png

Do tego dochodzą wątpliwości co do marki, bo w ostatnich 2 latach zasłynęli ze skandalicznego podejścia. Na pytanie "czy to tyczy tylko reklamacji w USA czy w Europie też" nie znalazłem odpowiedzi, nie znalazłem zaprzeczenia, więc byłoby to ryzyko. 

Jak dzbaneczku ty mój, potrafisz zmontować i odpalić wehikuł czasu, to daj znać i chętnie kupię tego Asusa za 3500. Albo Zotaca Infinity za 3750. Poza tym ponawiam apel - nie chcesz czytać "ściany tekstu" bo za dużo tych literek, to się nie wypowiadaj, bo napisałem konkretnie co wpłynęło na taki a nie inny wybór i dlaczego, ale po co czytać, lepiej wpaść i wyrazić po raz tysiąc ósmy swoją yntelektualnom wyrzszość :boink:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, VRman napisał(a):

Do tego dochodzą wątpliwości co do marki

Wez sie juz nie kompromitu, zadna marka nie jest idealna i poleganie na jakims pierdololo ze gdzies cos nie ma zadnego uzasadnienia, do tego asusy wisialy kilka dni dostepne i pojawiaja sie caly czas a Ty jak zwykle zamiast dzialac to wolisz pisac sciany tekstu na forum ;D 

Mniej gadac a wiecej robic ci polecam ;) 

A wybieranie marki tylko dlatego ze gdzies sie cos o gwarancji przeczytalo to dopiero glupota tak jakby inne marki nie mialy za uszami :boink:

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tysiąc w tą, tysiąc w tą, co to za różnica :D

Z kodem 3700 z drobnymi ;) 

obraz.thumb.png.26483d39bd4e950aefe417930f6e1968.png

Był asus i juz wyprzedany ale kto chce to kupi ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Jasne, setki sygnałów i kilka filmów GNa to nic, "gdzieś się usłyszało" :lol2:

18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Z kodem 3700 z drobnymi ;) 

Jakim kodem? Nie mam żadnego kodu. Dobra poczytałem. Za instalację apki chyba odpada 120 co daje 80zł ponad 3700, a nie żadne "grosze". O tej opcji wiem od kilku sekund a kartę postanowiłem kupić w niedzielę, z czego możliwość realną miałem dopiero wczoraj.

Przedyskutuję z kolegą który być może za rok-dwa będzie chciał zmontować sobie przenośnego kompa do VRu i może odeślę Inno i kupię PNY albo Asusa, ale tu najpierw bym się wolał rozeznać, bo kupowanie czegoś z ryzykiem bycia zrobionym w wała na gwarancji nie jest wcale lepszą opcją. Odeślę po awarii wentyla a mi kartę zaleją i powiedzą, że kartę ja uszkodziłem i dopiero się wtedy nacieszę z tego, że jest taka supercicha :D A jeszcze pomyśleć o potencjalnym szale z cenami i ryzyko, że zamiast mi kartę naprawić to mi oddadzą kasę, które mi wystarczy na 50% ceny zakupu takiej samej po aktualnych cenach. No jak nie rozumiesz logiki w moim podejściu to nic na to nie poradzę. 

Pytałem o kwestie Asus vs. gwarancja w EUROPIE. Jak ktoś cokolwiek wie to będę wdzięczny za info. 

Opublikowano

Nie ma kart bezawaryjnych? O dzięki za info! Nie wiedziałem! W takim razie spoko, nie ma sensu żaden wybór bo nie ma kart idealnych, nie ma firm idealnych, nie ma gwarancji. Niczego nie ma, jest Kononowicz. 

PS. Oczywiście nie dałeś rady się powstrzymać od wypisywania swoich urojeń na mój temat 

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Natomiast ty patrzsysz jak szpak w p... i na tym sie konczy ;) 

Jacy tacy ludzie jak ty są smutni i śmieszni to brak słów.

Opublikowano

@VRman za dużo reddit'a się chyba naczytałeś i amerykańskiego Youtuba z tym Asusem. Nikt Ci nie będzie wysyłał tej karty do US w przypadku problemów. Co by nie było to Asus jest dzisiaj największym producentem GPU więc w przypadku potencjalnego załamania dostaw jest duże prawdopodobieństwo że będzie miał najwięcej kart w obiegu. Do tego masz krajowy oddział Asus Polska gdzie możesz się zgłosić bezpośrednio w razie jakichkolwiek problemów. 

Opublikowano

Przecież Amerykański serwis Asusa jest jeszcze gorszy niż Europejski :E

Znajomy ostatnio serwisował 70 Ti TUF, za pierwszym razem uznali ze wszystko ok :E (Gdzie hotspot przebijał już 100 stopni)

Dopiero za drugim wymienili mu pastę (wątpię ze dali PTM) i być może dali nowe termopady.

Najlepsze ze dostał tez nowy shraud, podejrzewam ze stary uszkodzili i nie nadawał się ponownie do montażu.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

za dużo reddit'a się chyba naczytałeś i amerykańskiego Youtuba z tym Asusem. Nikt Ci nie będzie wysyłał tej karty do US w przypadku problemów. Co by nie było to Asus jest dzisiaj największym producentem GPU więc w przypadku potencjalnego załamania dostaw jest duże prawdopodobieństwo że będzie miał najwięcej kart w obiegu. Do tego masz krajowy oddział Asus Polska gdzie możesz się zgłosić bezpośrednio w razie jakichkolwiek problemów. 

Brzmi jak bardzo pomocna wypowiedź, ale masz jakiekolwiek info o tym, że w Europie jest lepiej? Bo dedukowanie z braku głośnych afer może prowadzić na manowce. Argument o byciu największym producentem kart jest przydatny. Myślałem, że podział jest raczej równomierny. Obawiam się, że amerykański oddział mógł nie działać jak działa/działał sam z siebie a z racji wytycznych z góry, a te mogą być takie same i dla Europy. Do tego sygnały są negatywne np. kwestie BIOSów do płyt AM5 na początku, co sugeruje, że zarząd może być debilny i szukać oszczędności nie tam gdzie powinien. Szkoda, bo 30 lat temu Asus to była marka kojarząca mi się z wysoką jakością. Asus, Abit, miało się te płyty za czasów Intel Pentium 2, miało się pomiędzy 2012 a 2026 (nadal się ma) i miało się po drodze jeszcze 3 inne Asusy. Nie jestem więc uczulony na markę, ale dymu i smrodu wokół niej sporo i dlatego próbuję się dowiedzieć jak jest z perspektywy Polaka a nie Amerykańca.

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze ze dostał tez nowy shraud, podejrzewam ze stary uszkodzili i nie nadawał się ponownie do montażu.

Nie no, fachura! :lol2: 

Muszę złożyć tam CV. Często bywam niewyspany i wtedy popełniałbym masę błędów przy pracy, ale widać im to nie przeszkadza, więc gitara :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano

No wiem, bo po cholerę miała by karta frunąć do USA.

Teraz, VRman napisał(a):

Nie no, fachura! :lol2: 

Muszę złożyć tam CV. Często bywam niewyspany i wtedy popełniałbym masę błędów przy pracy, ale widać im to nie przeszkadza, więc gitara :D

Nie licz na to że inne marki będą miały lepszy serwis.

To jest loteria.

Dziś wszyscy na wszystkim próbują oszczędzać. Kryzys za kryzysem więc wszystko się sypie. Ale muzyka gra dalej, jak na Titanicu :E