Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mpro napisał(a):

W x-komie są odklejeni z cenami, zawyżają rzeczywistość zawsze cenowo. Od dłuższego czasu nic tam nie kupuje.

No nie wiem, jakos na tydzien dwa przed blackfriday mieli za 4499zl 5080 experta + 60Euro(jakies 250zl) na gierke na steam. 

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

No przecież PC VR leży i kwiczy. Nawet standalone zanika. Żadnej dużej wysokobudżetowej gry nie chce zrobić nawet Valve. Są kokpitówki, są mody. Do teraz były jeszcze jakieś porty ze standalone i PSVR2, ale Sony też nie wkłada w V R już kasy, a developerzy masowo lamentują, że nie dają rady. 

Eee  wieczny pesymizm 
image.png.70a8bf5e51739589ea589e2635a6f8cc.png 
image.png.7c06424cb80b6f51c47ae853735cfdcf.png
Czyli masz blisko 8000 gier wspierajacych natywnie VR

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Jak tak dalej będziecie pisać o 5080, to mi się przyśni... dupcę, idę łowić :glodny:

W sklepach i na allegro są jeszcze cenowe niedobitki 5070Ti poniżej 4k pln.
Więc jeżeli chodzi Ci po głowie upradge....

5080 to już 5.5k pln za najtańsze modele, a der8auer mówi że mają niedługo podrożeć o 50% (tylko nie wiem czy miał na myśli zeszłoroczne ceny, czy już te obecne jako podstawę %-)).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie, bo już jadę na ratach za remont pokoju + odświeżenie komputera :P 

Ale na spokojnie, ja  sobie przeczekam pykając na 5060ti 16GB  :)  

Skoro Lipton jest zachwycony 3060 12GB Vram, to ja mam nie być zadowolonym z 5060ti ? 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Nic złego, tylko to moje ubzdurane podejście, że ma być pełny 5080 :E 

Za to lubię wersję Ti w średniakach :) 

Swego czasu wybrałem 750Ti 2GB Vram i dobrze zrobiłem, ponieważ po paru miesiącach zaczęły wychodzić gry, które już przy 750 1GB Vram miałyby problem.

Ofkors Sideband mnie podsumował, że z GTX 670 przejście na GTX 750Ti jest "........." :E

Edytowane przez leven
Opublikowano
54 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

tygodniach od kupienia obudowy dałem to do serwisu bo sąsiad jechał autem do tego samego i btw w serwisie mówił że cewki piszczą ale ja nie słyszę tego xD 

Spoiler

bo jesteś stary/przygłuchy (niepotrzebne skreślić)

A na filmikach cokolwiek słyszysz? Bo na 20 filmików w tym wątku pokazujących pisk cewek, ja nie usłyszałem żadnego. Aż pobrałem jeden z nich, wrzuciłem w program do edycji audio i zmniejszyłem częstotliwość - tak, jednak coś tam jest. Tylko że ludzie z uszkodzonym słuchem guzik słyszą. U kolegi ponoć 4090tka z zasilaczem Corsair Shift + płytą b650 Gigabyte'a ponoć rozdzierało uszy - tak strasznie piszczało. Ja nie słyszałem nic. 
No poza tym sykiem/piskiem Tinnitusu na jaki cierpię bez przerwy. Tego nie da się nie słyszeć niestety, więc jak ktoś chciałby zazdrościć to nie warto ;)

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):
  Ukryj zawartość

bo jesteś stary/przygłuchy (niepotrzebne skreślić)

Potwierdzam. Przerobiłem tysiąc różnych kart na składanych kompach i ŻADNA nie piszczała. Jaki wniosek? Statystycznie jest to niemożliwe żeby któraś nie grała więc mam to szczęście że mój słaby słuch nie ogarnia tej częstotliwości i żyję w błogiej nieświadomości.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Nowa buda, nowy kabel i nic nie haczy :wariat: w końcu po dwóch tygodniach od kupienia obudowy dałem to do serwisu bo sąsiad jechał autem do tego samego i btw w serwisie mówił że cewki piszczą ale ja nie słyszę tego xD 

Buda kloc :blant:

sdgsdg.jpg

Ładnie :) 

A cewki słychać przeważnie, gdy karta leci powyżej odświeżania monitora.

Opublikowano
2 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Nowa buda, nowy kabel i nic nie haczy :wariat: w końcu po dwóch tygodniach od kupienia obudowy dałem to do serwisu bo sąsiad jechał autem do tego samego i btw w serwisie mówił że cewki piszczą ale ja nie słyszę tego xD 

Buda kloc :blant:

sdgsdg.jpg

O, kolejny user w Naszy Universum co daje kompa do serwisu aby Mu poskładaali :hihot:

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

O, kolejny user w Naszy Universum co daje kompa do serwisu aby Mu poskładaali :hihot:

To była w zasadzie transplantacja oragnów no ale w zasadzie to to samo co złożenie nowego komputera :P

Następna dopiero za rok/dwa jak stanieją ramy przesiadka na am5 albo może i 6 :E

11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak nie słyszysz cewek to znaczy, że masz głośny komputer.

Proste :D

Ja generalnie mam mega dobry słuch ale takie rzeczy mi najwidoczniej nie przeszkadzają, jak już wspominałem wcześniej 3060 ventus był dla mnie "cichy" :blant:

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano (edytowane)

Jak jeszcze miałem normalny słuch to najbardziej grały karty (8800gt, 260, 470) w grze gdzie w menu prawie nic nie było, ale karta liczyła obraz normalnie, co skutkowało np. 700fps.

Nie sądzę, żeby więcej niż 0,00001% kart irytująco grało cewkami przy locku na 60fps

Myślałem, że każdy rozmawiający o cewkach to wie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
23 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

@caleb59 dokadnie.

Na swojej INNO3D RTX 5080 X3 Slim zaożyem blok i powyżej 200 fps zacząłem słyszeć cewki. W menu gier.

Daily mam 160 kl/s ograniczenie dla gsync i mońka 165 Hz.

Ja słysze przy ponad 1000fps. np w solar bay, ale nie tym nowym extreme tylko tym starym. Tak czasem tez sie zdarza, ale raczej są cicho. Wentylatory tez swoje robią

• Like 1