Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Potwierdzam. Przerobiłem tysiąc różnych kart na składanych kompach i ŻADNA nie piszczała. Jaki wniosek? Statystycznie jest to niemożliwe żeby któraś nie grała więc mam to szczęście że mój słaby słuch nie ogarnia tej częstotliwości i żyję w błogiej nieświadomości.

Ja to ostatnio kobitę po prosiłem, aby posłuchała. To stwierdziła, że robię z niej idiotkę, bo nic nie słyszy. :E Jak chodziłem do medycy pracy, to babka od słuchu sprawdzała słuch po częstotliwościach. To mi mówiła że mam idealny słuch jak na mój wiek, bo wszystko wyłapałem. Dlatego pewnie serwisy nie uwzględniają tego, bo jest to kwestia słuchu. Jeden serwisant usłyszy, drugi nie to najlepiej po prostu za cewki nie uwzględniać. 
Niby fajnie, ale jednocześnie jako pc'towiec to piekło dla mnie. :Crash: 

Edytowane przez Garru
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Słuch sprawdzany jest tylko na niskich częstotliwościach także to badanie to możesz o kant dupy.

Bierzesz słuchawki na głowę włączasz generator i będzie wiedział gdzie Ci się kończy słuch obecnie. 

Ja tam słyszę nawet jak router popiskuje ;)

Edytowane przez sideband
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

To była w zasadzie transplantacja oragnów no ale w zasadzie to to samo co złożenie nowego komputera :P

Następna dopiero za rok/dwa jak stanieją ramy przesiadka na am5 albo może i 6 :E

Ja generalnie mam mega dobry słuch ale takie rzeczy mi najwidoczniej nie przeszkadzają, jak już wspominałem wcześniej 3060 ventus był dla mnie "cichy" :blant:

a JAK ogólnie wrażenia z przesiadki z 3060 :) ? Bo ostatnio chyba lipton testował i zachwalał te kartę, że zestarzała sie jak wino

Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Słuch sprawdzany jest tylko na niskich częstotliwościach także to badanie to możesz o kant dupy.

Bierzesz słuchawki na głowę włączasz generator i będzie wiedział gdzie Ci się kończy słuch obecnie. 

Ja tam słyszę nawet jak router popiskuje ;)

Chyba na NFZ. Słuch jest sprawdzany w Enel-med na wszystkie możliwe sposoby tylko abonament trzeba mieć korporacyjny :metal:

Opublikowano
23 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Chyba na NFZ. Słuch jest sprawdzany w Enel-med na wszystkie możliwe sposoby tylko abonament trzeba mieć korporacyjny :metal:

Nie sprawdza się wyżej jak 8khz ;)

Sprawdza się z reguły 500hz-4khz to jest najistotniejsze w kwestii sprawdzania ewentualne ubytku słuchu niezależnie od wieku ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Garru napisał(a):

Ja to ostatnio kobitę po prosiłem, aby posłuchała. To stwierdziła, że robię z niej idiotkę, bo nic nie słyszy. :E Jak chodziłem do medycy pracy, to babka od słuchu sprawdzała słuch po częstotliwościach. To mi mówiła że mam idealny słuch jak na mój wiek, bo wszystko wyłapałem. Dlatego pewnie serwisy nie uwzględniają tego, bo jest to kwestia słuchu. Jeden serwisant usłyszy, drugi nie to najlepiej po prostu za cewki nie uwzględniać. 
Niby fajnie, ale jednocześnie jako pc'towiec to piekło dla mnie. :Crash: 

Paniom od badania słuchu to nie wierz.

Spoiler

One tam są przyzwyczajone do 80letnich dziadków, którzy mają problem z usłyszeniem wystrzału z armaty 5m od nich. 

Po uszkodzeniu słuchu poszedłem i mi powiedziała, że nie no spoko, nie jest źle :E

to było jak już to samo słyszałem jedynie z metra, choć tydzień wcześniej z 20m. No i oni tam patrzą tylko na częstotliwości typowe dla mowy.

A mi się kończy teraz słyszenie na częstotliwości o połowę niżej od rówieśnika. Apka mi wywaliła wynik "88 lat". :E

Zostały tylko wspomnienia jak za dzieciaka się słyszało nawet pisk telewizora z parteru jak brat grał na Atari na piętrze w nocy. To jeszcze wyższe tony niż te cewki. 

Ale wracając

Niektóre tak się spieszą, że zanim się zastanowisz czy słyszysz, czy tylko może Ci się wydaje (nie taka prosta sprawa przy tinnitusie) to już babka przeleciała  na wyższe ustawienia :E

Potem jak bada kogoś wyczulonego, wytrenowanego w grach chociażby, kto reaguje szybko, to jej wychodzi o 3 szufladki lepiej niż dziadek, co odpowie "Słyszę" po 3 podgłoszeniach dalej.

Ale to nie jest regułą. Niektóre badają normalnie, bez pośpiechu.

Poza tym z wiekiem się pogarsza każdemu, więc "ma pan świetny słuch jak na 90-latka" nie oznacza, że taki ktoś w ogóle rozumie normalną mowę. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie sprawdza się wyżej jak 8khz ;)

Prywatnie wyższe zakresy też możesz sobie zrobić.  

Screenshot_20260124-203955(1).thumb.png.6de2c0b2ce0087e3e0e8c9f763b97955.png

Kolega robił sobie do 16khz

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Chyba nie było?

Jak było to zgłoście do wywalenia ten post.

W skrócie:

- rejtrejsink i lumeny-srumeny = mamy regres zamiast postępu. Szumy w RT były w 2018 i są 2026. Taki to cud postemp. Ciekawe co z tym RR będzie. Czy w ogóle będzie połączenie RR z 4.5.

Poza tym jak w filmiku HU - ogólnie na plus choć nie można zpaomnieć o tym, że zjada to więcej wydajności niż 4ka.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
9 minut temu, j4z napisał(a):

Prywatnie wyższe zakresy też możesz sobie zrobić.  

Kolega robił sobie do 16khz

Do pracy nie robisz wysokich częstotliwości chyba, że specyfika pracy tego wymaga. I w tym znaczeniu pisałem.

W domu zrobisz sam i nie musisz płacić jeżeli kogoś ciekawi do ilu słyszy.  Robiłem od dawna z ciekawości także jak byłem młody 19khz słyszałem, a teraz to już tylko 15khz.

Opublikowano
28 minut temu, VRman napisał(a):

Chyba nie było?

Jak było to zgłoście do wywalenia ten post.

W skrócie:

- rejtrejsink i lumeny-srumeny = mamy regres zamiast postępu. Szumy w RT były w 2018 i są 2026. Taki to cud postemp. Ciekawe co z tym RR będzie. Czy w ogóle będzie połączenie RR z 4.5.

Poza tym jak w filmiku HU - ogólnie na plus choć nie można zpaomnieć o tym, że zjada to więcej wydajności niż 4ka.

Ja testowałem ten 4.5 w DLAA i quality i nie siedzi mi on, więcej rzeczy migocze, wydajność gorsza, zbytnie przeostrzenie. Obraz w DLAA/Quality a na tym zazwyczaj gram bardziej podoba mi sie na presecie K (4.0) + wyostrzenie z panelu NVDIA (Ten stary tryb wyostrzania bez skalowania). Daje w NVDIA app po prostu zalecane i używam tak jak sobie to NVDIA zaplanowała czyli DLAA, Quality, Balanced jest Preset K, Performance preset M, Ultra performance preset L.

Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

a teraz to już tylko 15khz.

TYLKO :E

Ja się kończę pomiędzy 7-8kHz.

2 minuty temu, Nex1M napisał(a):

Ja testowałem ten 4.5 w DLAA i quality i nie siedzi mi on, więcej rzeczy migocze

Ja i tak będę z niego korzystał (chyba że będzie nowy i lepszy) bo mniej ghostingu to podstawa. Szkoda, że będzie szum i "shimmering", ale to mniejsze zło. Szkoda, że wygląda na to, że nadeszły czasy, że człowiek będzie musiał szukać info który upscaller wypada lepiej w danej grze.

Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Szkoda, że wygląda na to, że nadeszły czasy, że człowiek będzie musiał szukać info który upscaller wypada lepiej w danej grze.

Co Ty chcesz szukać? :boink: Oczy masz, więc samemu możesz łatwo sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)

Przecież raz coś wypada lepiej na 4, innym na 4.5. 

W niektórych grach źle wypada ten sam DLSS włączony "ręcznie", a dobrze wypada gdy twórcy go oficjalnie dodali do gry.

Na choćby tych dwóch porównaniach zrobionych przez Hardware Unboxed i przed Digital Foundry widać, że ogólnie 4.5>4, ale bywa, że to 4 radzi sobie lepiej. 

Kiedyś było prościej, 4 zawsze > 3. 

Wyjdzie jakaś gra to będzie trzeba szukać info. Oczy mam, ale w pierwszej misji w jakiejś grze mogę oglądać szum w odbiciach RT, w drugiej za to ghosting, a w trzecim jeszcze co innego, a przecież tu DF i HU jasno pokazują, że są różne aspekty i z niektórymi dany DLSS radzi sobie lepiej lub gorzej. 

Choć ja akurat nie będę miał dużego problemu. Sprawdzę w 3s który sobie radzi lepiej z ruchem i reszta wad/zalet mnie nie będzie interesowała :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Wyjdzie jakaś gra to będzie trzeba szukać info. Oczy mam, ale w pierwszej misji w jakiejś grze mogę oglądać szum w odbiciach RT, w drugiej za to ghosting, a w trzecim jeszcze co innego

To, jak coś zauważysz, zawsze możesz sprawdzić drugą opcję. To naprawdę nie jest wielka sztuka sprawdzić, który skaler najbardziej komuś odpowiada. Jednemu ogromne wyostrzenie DLSS 4.5 się spodoba, innemu nie, itd.