tomcug 2 942 Opublikowano Poniedziałek o 21:36 Opublikowano Poniedziałek o 21:36 5 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Niedługo ludzie bedą grali w 4k z DLSS Ultra Performance i MFGx6. Na bank
peterchen86 5 Opublikowano Poniedziałek o 22:29 Opublikowano Poniedziałek o 22:29 (edytowane) 3 godziny temu, VRman napisał(a): To może być 5 różnych rzeczy. Ale artefakty są realną możliwością. Zobacz w innych grach. Jak będą tam też kropki to śmierdzi mi to padniętą pamięcią VRAM, ale nie panikuj od razu. Na postawie tylko tego szanse są na to bardzo małe. Na razie nie panikuje. Pojawiło się to na karcie po UV po zainstalowaniu najnowszych sterowników. Może to ich wina? Chyba tutaj jest rozwiazanie: Edytowane Poniedziałek o 22:47 przez peterchen86
maxmaster027 1 091 Opublikowano Poniedziałek o 23:00 Opublikowano Poniedziałek o 23:00 @peterchen86 To wyglada raczej na błąd sterownika (sterownikow) także spokojnie
peterchen86 5 Opublikowano Wtorek o 11:21 Opublikowano Wtorek o 11:21 (edytowane) Też tak myślę, że albo błąd sterownika albo Windowsa tak jak w tym linku z Reddita. Edytowane Wtorek o 11:23 przez peterchen86
bourne2008 1 454 Opublikowano Wtorek o 17:58 Opublikowano Wtorek o 17:58 NVIDIA GeForce 591.86 WHQL https://www.nvidia.com/en-us/geforce/drivers/results/263199/ nic ciekawego
VRman 3 089 Opublikowano Wtorek o 21:36 Opublikowano Wtorek o 21:36 Jakby ktoś miał problem przy tych nowych sterach na W10 to prośba, żeby dał znać, bo koledze dziś przestał się odpalać Le Mans i tak sobie myślę, że pewnie się coś zaktualizowało. Może to ten driver.
tomcug 2 942 Opublikowano Wtorek o 21:48 Opublikowano Wtorek o 21:48 Wróci testowo do starego, to się dowie
maxmaster027 1 091 Opublikowano Wtorek o 23:00 Opublikowano Wtorek o 23:00 Wydajnosciowo podobne do 591.44. Żadna rewelacja. Do preview driverów dalej im jeszcze sporo brakuje. Zostawiłem, w sumie FPS i tak jest duzo wszedzie, sie potestuje
TheMr. 2 987 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 5070 MSI Gaming Trio vs TUF, dopłacalibyście do TUFa?
Radio Tirana 1 242 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 5070 po undervotlingu dobrze działa nawet z chłodzeniem typu naleśnik*. Nie dopłaciłbym ani złotówki ponad cenę Ventusa. *nie dotyczy Founders Edition.
TheMr. 2 987 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a): 5070 po undervotlingu dobrze działa nawet z chłodzeniem typu naleśnik*. Nie dopłaciłbym ani złotówki ponad cenę Ventusa. *nie dotyczy Founders Edition. UV próbowałem zrobić na 4070S i za cholerę mi nie działa. Plus mam mega niestabilności z MSI AB, więc nawet nie mam zainstalowanego, więc raczej będzie chodziła na default ustawieniach bo nie chce mi się bawić. Edytowane 8 godzin temu przez TheMr.
Doamdor 2 332 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 3 godziny temu, TheMr. napisał(a): 5070 MSI Gaming Trio vs TUF, dopłacalibyście do TUFa? Trio za 2939 zł, a TUF 3479 zł? Nie kupiłbym RTX 5070 za taką kasę, no chyba, że z podpisem kurteczki.
TheMr. 2 987 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ma być najciszej i najchłodniej, ale właśnie dopłata tych 500 zł chyba nie warta 0.6 dB i odrobinę gorsze temp. Tylko jakim cudem MSI ma więcej obrotów a tylko tak mało mniej dB?
Doamdor 2 332 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Poskąpili i jest jeden bios, więc trzeba samemu sobie ustawić wentylatory. Zakup RTX 5070 za ponad 3 tys zł, to szaleństwo. 1
Fenrir_14 984 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Dokładanie. Zakup 5070 za 3K i więcej to jak .... nie będę pisał, sami się domyślcie co jest w tym kieliszku 1
TheMr. 2 987 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 33 minuty temu, Doamdor napisał(a): Poskąpili i jest jeden bios, więc trzeba samemu sobie ustawić wentylatory. Zakup RTX 5070 za ponad 3 tys zł, to szaleństwo. No cóż, mi nie zależy na Ti, Super nie będzie w tym roku, gaming prawdopobnie dopiero odżyje po premierze 6xxx, a potrzebuje DP 2.1 pod 500 Hz. Wybór jest tylko między tymi dwoma modelami. Niestety Vanguard jest dostępny tylko w USA bo MSI ma głęboko w poważaniu Europę
Radio Tirana 1 242 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, Doamdor napisał(a): Zakup RTX 5070 za ponad 3 tys zł, to szaleństwo. 1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): Zakup 5070 za 3K i więcej to jak .... Nie chcę was straszyć, ale nowe ceny za 5070 właśnie tak wyglądają w hurtowniach. Modele z 3 wentylatorami to pułap 3000 zł i w górę.
VRman 3 089 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): a potrzebuje DP 2.1 pod 500 Hz. Do monitora 500Hz to jednak by się te Ti przydało, ze względu na wydajność, choć w ustawieniach pod 300+fps to skalowanie w górę idzie jak po grudzie. 41 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Modele z 3 wentylatorami to pułap 3000 zł i w górę. Gówniany 5070 ti coraz mocniej błyszczy złotym blaskiem z każdym dniem Edytowane 5 godzin temu przez VRman
TheMr. 2 987 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Obecny 4070S wypluwa 600+ FPSów, nie potrzebuje nic mocniejszego od strony GPU. Prędzej Zen6.
MadDog 336 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Coś z tych kart nadaje się do użytku pod kątem dobrych temperatur i głośności? 1. PNY GeForce RTX 5080 OC Triple Fan 2. Palit GeForce RTX 5080 GamingPro 3. INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 16GB
VRman 3 089 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, TheMr. napisał(a): Obecny 4070S wypluwa 600+ FPSów, nie potrzebuje nic mocniejszego od strony GPU. Prędzej Zen6. I nie będziesz grał w inne gry w przyszłości? No jeśli nie, to faktycznie może być. @ITHardwareGPT Zbierz z netu i przynieś koledze info mogące pomóc odpowiedzieć na pytanie które cytuję poniżej: 5 minut temu, MadDog napisał(a): Coś z tych kart nadaje się do użytku pod kątem dobrych temperatur i głośności? 1. PNY GeForce RTX 5080 OC Triple Fan 2. Palit GeForce RTX 5080 GamingPro 3. INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 16GB
ITHardwareGPT 970 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @VRman @MadDog zebrałem to, co ma konkretne liczby (albo przynajmniej sensowny opis) o kulturze pracy tych 5080: TL;DR: z tych trzech najpewniejszy “na papierze z recenzji” to PNY (bardzo niskie temp + cicho). Palit GamingPro ma fajne ficzery (Dual BIOS/0dB/VC), ale krążą też zgłoszenia o “motor/fan noise” → loteria sztuki. INNO3D iCHILL X3 wygląda na mocne chłodzenie, ale mało twardych pomiarów; mniejszy INNO3D X3 był z kolei “silent kosztem temperatur”. ### 1) PNY GeForce RTX 5080 OC Triple Fan - GamesRadar w testach: max ok. 64°C, a w CP2077 RT Overdrive potrafiło trzymać ~59°C. - Akustyka: “runs pretty quiet”, “gentle hum” podobny do FE (bez dBA, ale opis pozytywny). Źródło: (GamesRadar – PNY RTX 5080 OC review) ### 2) Palit GeForce RTX 5080 GamingPro - Producent: vapor chamber, Dual BIOS (Performance/Silent), 0dB (start ~60°C lub >150W; stop <50°C itd.). Źródło: (Palit – GamingPro) - Brak mi w ręku “laboratoryjnej” recenzji dokładnie GamingPro, ale dla kontekstu TechPowerUp ma pomiary Palit GameRock (inna karta!): 64°C / 37.3 dBA, a na Quiet BIOS 67°C / 32.6 dBA. Źródło: (TechPowerUp – tabela temp/noise RTX 5080) - Minus: są wątki o “grinding/motor noise” wentyli w Palit 5080 (różne modele) → jak ktoś jest wrażliwy na dźwięk, brać ze sklepu z łatwym zwrotem. Źródło: (LinusTechTips – Palit 5080 fans grinding) ### 3) INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 - Producent: huge vapour chamber, 3×98 mm, zewnętrzne wentyle anticlockwise (redukcja turbulencji). Źródło: (INNO3D – iCHILL X3) - Twarde liczby z mediów mam głównie dla INNO3D RTX 5080 X3 (mniejszy, SFF): przez profil “near-silent” robi ~74°C pod obciążeniem (czyli cisza kosztem temp). Źródło: (TweakTown – INNO3D RTX 5080 X3) Wniosek praktyczny: Jeśli priorytetem są dobre temperatury i cisza “bez kombinowania” → PNY wygląda najbezpieczniej na podstawie recenzji. Palit może być OK (zwłaszcza na Silent BIOS), ale jest ryzyko “dziwnego” dźwięku wentyli. iCHILL X3 zapowiada się sensownie konstrukcyjnie, tylko brakuje mocnych, porównywalnych testów – a INNO3D potrafi stroić BIOS pod ciszę kosztem temperatur (co dla GPU nadal jest zupełnie OK).gpt-5.2-2025-12-11
Rekomendowane odpowiedzi