Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Co to za owoc przywędrował i roznych ludzi, w tym mnie, w malo wyrafinowany sposob zaczepial.

Za malo ma emocji w politycznym?

I szuka nowych wrazen w sprzęcie jako alfa i omega :banana:

Też się zastanawiam. 
Na szczęście moderacja stanęła na wysokości zadania ostudzając dziwne zapędy jegomościa.
Oby coraz mniej takich krzywych akcji. Potrzebne jak kwiatek do kożucha. 

Opublikowano

Jak wymusisz pełen takt na karcie i wyłączysz oszczędzanie energie związane z pci-express to nie będzie tych błędów. Tylko wiadomo co się stanie z poborem mocy w idle :E

Sam w sobie sterownik od karty też wymusza przeskakiwanie do pci-express 1.1 ;) Do tego oszczędzanie energii związane z ASPM - chipset/CPU ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ta opcja jest absolutnym sztosem za 2500zl, giereczka 150zl od reki i 200zl na steam oraz karta 16gb. 

Dokładnie to samo pomyślałem. 
Nie dość, że karcioszka w fajnej wersji Gaming OC czyli wyższa półka od Gigabulca, dodatkowe benefity za 350-400zł jak wyżej, 16GB VRAM i jeszcze bym się pokusił o wgranie VBIOSu z 9070XT, bo też to da dodatkowego kopniaka wydajności.
A to wszystko w tej zacnej cenie. Gdybym nie ustrzelił 5070ti z amazona, to pewnie bym się pochylił ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja rozumiem, że musi byc z x-komu i tanio Ale Ventusa przy skladaniu PC w polecanych za 5999zł skoro jest za 5500 Zotac ? https://www.x-kom.pl/p/1323295-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5080-solid-core-oc-16gb-gddr7-dlss4.html
Jaki komputer do 13000 zł? Polecane zestawy komputerowe na marzec 2026 https://ithardware.pl/poradniki/jaki_komputer_do_13000-41279.html  

Nie wiem moze sie nie znam

Opublikowano

W końcu odpaliłem 5080 Windforce, który leżał w szafie od grudnia :E Mam 5070Ti prime i 5080 jeśli ktoś chce to mogę zrobić jakieś testy wydajności w grach jeśli mają wbudowany benchmark.

5080.thumb.jpg.b9ae95d9ebeac928559a3ea166a1d1fe.jpg

Opublikowano

@kekeke Pusc benchmark na max OC na driverze 591.86 tym stabilnym co jest. 

Wszystko w 4k
RDR2 wszystko na maximum TAA, Horizon 0 down, wszystko na maxiumum TAA, Cyberpunk jak Ci sie chce, mozesz dodac cos od siebie, jest Monsterhunter wild bench za free na steamie, podobnie jak bench wukonga na steamie. 

Porób wklej, ja Ci pokaze benchmarki te same na najnowszym driverze po UV.

Opublikowano
50 minut temu, kekeke napisał(a):

W końcu odpaliłem 5080 Windforce, który leżał w szafie od grudnia :E Mam 5070Ti prime i 5080 jeśli ktoś chce to mogę zrobić jakieś testy wydajności w grach jeśli mają wbudowany benchmark.

5080.thumb.jpg.b9ae95d9ebeac928559a3ea166a1d1fe.jpg

Pewnie wynik przy 396-400W :) nie tak źle. 

Zrzutekranu2026-03-01104837.thumb.png.fd6a44804c62f1096b3dd10d5292130c.png
Tutaj masz 275-280W w teście po UV w peaku 286 :) 

Nawet na nowych driverach (gdzie jak widac jest tylko 1 wentylator, 2 sa wylaczone xd daje rade karta bez problemu. 

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor

Dlatego chucham i dmucham na 4090. Żadnego OC (może delikatnie vram), podnoszenia power limitu czy cudowania z ekstremalnymi biosami, żeby ducha nie wyzionęła do przyszłego roku przez to felerne gniazdo zasilania. Chyba że znowu przesuną rubina, teraz gaming dla Kurtasa to bardziej kula u nogi.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
45 minut temu, Smalec napisał(a):

@Doamdor

Dlatego chucham i dmucham na 4090. Żadnego OC (może delikatnie vram), podnoszenia power limitu czy cudowania z ekstremalnymi biosami, żeby ducha nie wyzionęła do przyszłego roku przez to felerne gniazdo zasilania. Chyba że znowu przesuną rubina, teraz gaming dla Kurtasa to bardziej kula u nogi.

A mogłeś wymienić 4090 na Ventusa 5080 (były nawet osoby na forum szukające na siłę uzasadnienia po dokonaniu zmiany z 4090 na 5080).
Ciekawi mnie czy next-gen RTX 6000 nieprzypadkowo ma codename "Rubin", w końcu rubiny się kojarzą z czymś rzadkim i drogim ;) 
No i różne źródła podają realnie raczej pierwsze półrocze 2028 jak drugie półrocze 2027.

• Haha 1
Opublikowano

No jak ktoś jest odpowiednio stary, to nawet "rzadki i drogi" pasuje do tego telewizora.

Mi koledzy zazdościli, że mam kolorowo :E

No może aż tak rzadki, ale to nie było tak dostępne jak dzisiejsze telewizory/

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

A mogłeś wymienić 4090 na Ventusa 5080 

jeremy-clarkson-richard-hammond.gif

były nawet osoby na forum szukające na siłę uzasadnienia po dokonaniu zmiany z 4090 na 5080

GIF_20260301_185011_220.gif

No i różne źródła podają realnie raczej pierwsze półrocze 2028

GIF_20260301_212824_078.gif

Edytowane przez Smalec
  • Haha 4