Zalecam ostudzenie dyskusji zanim smutno się ona zakończy dla niektórych uczestników.
@Katystopej nie rób takich rzeczy, nas interesuje tutejsze forum, i jak chcecie dyskutować to kulturalnie i na argumenty.
a nawet jak ktos sensownie zapyta o cos ze specyfikacji to i tak na 99% nie kupi, ja juz nie odpisuje praktycznie na zadne wiadomosci
w tym tygodniu 3 zapytania o kable molex 19zł sztuka, 10-12 wiadomosci a na koncu
1. jednak nie potrzebuje kabla
2. znalazłem
3. przerobilem sobie sam
To nie jest mentalna oszczędność.
Kredyt i tak musze spłacać. Wpłacając dziś 100k w skali 3 lat odpada mi od tej kwoty 17,5k odsetek (nie wspominając, że tych odsetek od tej kwoty nie mam za każdy kolejny dzień, miesiąc, rok, więc to oszczędność do końca kredytu).
Wiec w skrócie tak, jeśli Leasing auta w 3 lata wychodzi 54k a na odsetkach "oszczędzam" w te 3 lata 17,5k to te odsetki zmniejszyły realny koszt leasingu (bo nie musze płacić od tej kwoty odsetek w banku).
Innymi słowy sa dwie opcje:
1. Wydajesz 100k na auto i płacisz przez 3 lata dodatkowe 17,5k odsetek w banku od hipoteki (+każdy następny okres w którym te 100k nie jest spłacone, bo przecież odsetki są od niespłaconej kwoty ) wychodzi w 3 lata 117,5k + nieznany koszt serwisu który zależeć będzie od sztuki jaka się trafi. A tu gwarancji nie ma żadnej.
2. Bierzesz Leasing z 0 wpłatą własną, wychodzi za modele które mnie interesuja ok 1500-1900PLN/miesiąc, w skali 3 lat wychodzi 54k, max 69,4k PLN). Jednocześnie wpłaciłem owe 100k na kredyt hipoteczny i od tego dnia nie biegnie mi dla tych 100k koszt odsetkowy, czyli w 3 lata 17,5k. Czyli realnie wybierając ten wariant samochód mnie wyszedł 37-51k przy czym mam nowe auto. Czyli wychodzi na to, że żeby dobić do kwoty 117,5k mógłbym wziąć drugi leasing na kolejne 3 lata (bo te 100k PLN nadal mi oszczędza odsetki bo to kapitał SPŁACONY).
Samochód i tak potrzebuję.
Jeśli to trzeba Ci tłumaczyć to nie wiem czy zrozumiesz
Ale to działa TYLKO przy założeniu że leasing % wychodzi taniej niż % kredytu hipotecznego.
Dlaczego złodzieja byś zgłaszał, a bandytę drogowego już nie? Prawo na Ciebie działa wybiórczo?
no to widzisz, Ci co mają kamerki też mogą natychmiast reagować, to chyba normalne nie
Rekomendowane odpowiedzi