Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem jakiś czas temu- chcesz mieć gwarancję producenta to używaj przejściówki dołączonej przez producenta karty. No i teraz PNY używa tej furtki otwartej przez użytkownika do odrzucenia roszczeń...

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

przy karcie pokroju 5090 nie używałbym innej niż ta dodawana przez producenta.

Za duże ryzyko w razie problemów

I to jest przekręt stulecia. NIE MOŻNA użyć kabla od swojego nowoczesnego, drogiego zasilacza, tylko trzeba uzyć przejściówki producenta. Stają na głowie żeby uwalać gwarancję 5090. Po prostu

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

przy karcie pokroju 5090 nie używałbym innej niż ta dodawana przez producenta.

Za duże ryzyko w razie problemów

Kiepski pomysł. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5090_uszkodzony_adapter-46040.html

Najbezpieczniej kupić RTX od producenta, który też ma własne zasilacze, Asus, Msi, Gigabyte, wtedy nie będą mieli takiego pola manewru jak PNY. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Jak będą chcieli to i tak odrzucą.

Odrzucają nawet po małej rysie na backplate :hihot:

Przypominam, że gwarancja producenta jest dobrowolna i nikt ich nie zmusi do tego.

Skoro gwarancja istnieje tylko teoretycznie, to mamy do wyboru - albo ignorować problem i liczyć, że się nic nie stanie, ew. samemu wziąć sprawy w swoje ręce.
Chyba zrobię jakąś symulację tego: (https://www.techpowerup.com/forums/threads/12v-2x6-and-12vhpwr-final-fix-for-nvidia-gpus-industrial-mod-concept-by-lame.352266/)
Zastanawiam się jaką kartę jako prototyp można byłoby wykorzystać - coś taniego ale żrącego dużo wattów.
Mam na stanie kaszlaka GTX 560 Ti ale nie jest to zbyt wyszukany model na prototyp. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, jankooo napisał(a):

Pisałem jakiś czas temu- chcesz mieć gwarancję producenta to używaj przejściówki dołączonej przez producenta karty. No i teraz PNY używa tej furtki otwartej przez użytkownika do odrzucenia roszczeń...

Przecież PNY ewidentnie wali w wuja, bo w oficjalnych, pisemnych warunkach gwarancji nie ma wzmianki o ograniczeniach dotyczących stosowania natywnych kabli zasilaczy. W dokumentacji jest jedynie wzmianka, że "karta graficzna musi zostać zainstalowana zgodnie z instrukcją montażu". Ludzie znaleźli jeszcze wcześniejsze zapisy rozmów z działem wsparcia PNY sprzed roku, gdzie konsultanci wyraźnie informowali nabywców, że "natywne kable dołączane do zasilaczy ATX 3.0/3.1 są całkowicie bezpieczne i mogą być używane zamiast nieporęcznych adapterów dostarczanych w zestawie z kartą".

Gówno da używanie ich przejsciówek, zawsze coś wymyślą. A to wtyczka niedociśnięta, a to kabel za bardzo zgięty i dotyka okna obudowy itp itd. Nie wymienią karty, która teraz kosztuje 4x wiecej a wiadomo że gość nie chciałby zwrotu kasy z dnia zakupu raczej.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
7 minut temu, Smalec napisał(a):

Przecież PNY ewidentnie wali w wuja, bo w oficjalnych, pisemnych warunkach gwarancji nie ma wzmianki o ograniczeniach dotyczących stosowania natywnych kabli zasilaczy. W dokumentacji jest jedynie wzmianka, że "karta graficzna musi zostać zainstalowana zgodnie z instrukcją montażu". Ludzie znaleźli jeszcze wcześniejsze zapisy rozmów z działem wsparcia PNY sprzed roku, gdzie konsultanci wyraźnie informowali nabywców, że "natywne kable dołączane do zasilaczy ATX 3.0/3.1 są całkowicie bezpieczne i mogą być używane zamiast nieporęcznych adapterów dostarczanych w zestawie z kartą".

Gówno da używanie ich przejsciówek, zawsze coś wymyślą.

Wszyscy wiemy, że problematyczne są same złącza. Czemu PNY ma wziąć na siebie winę skoro winny fizycznego uszkodzenia samego złącza może być sam kabel?

inna sprawa to to cholerstwo jest bardzo wrażliwe na wszelkie niedoskonałości a więc dodawanie kolejnego takiego kiedy nie jest to wymagane po stronie zasilacza (zmiana na natywny kabel) jest już w założeniu bardziej ryzykowne. To jest ryzyko klienta (żeby ładnie wyglądało) bo teraz to co najwyżej od producenta zasilacza można żądać wymiany kabla i zasilacza... niestety.

Ciekawie będzie jak Asrock odrzuci gwarancję zwalając winę na RTX'a:E

Opublikowano

Masz czarno na białym opisane jak PNY pogubiło się w zeznaniach i w ich regulaminie nie ma wzmianki o zakazie używania innych kabli. Jasne że muszą to wziąć na siebie jeśli sprzedają coś problematycznego. Albo niech uderzają do INVIDI, przecież narzuciła stosowanie tego złącza. PS pracujesz w PNY Polska? Zmieńcie w końcu ten chłam bo naprawić się nie da :E

• Like 1
Opublikowano

Ja o takiej sytuacji pisałem jakieś pół roku temu, że tak może być i to jest dla mnie logiczne. PNY (lub każda inna firma bo to nie ma znaczenia) musiałaby wziąć winę na siebie gdyby te kable dostarczała jedna firma aprobowana przez nvidie a tak to każdy sam sobie "rzepkę skrobię". A ty jak podłączyłeś swoją kartę skoro tak bardzo bronisz rozwiązania z ciulowymi kablami? Czyżby nowe złącze po obydwu stronach?:Up_to_s:

Ideologie o moim zatrudnieniu w PNY zostawmy (chyba, że wiesz o czym ja nie wiem:P) a skupmy się na faktach. Te są takie, że uszkodzona jest fizycznie karta, kabel oraz zasilacz. Ty twierdzisz, że PNY musi wziąć winę za to co użytkownik do niej podłącza? Za modowane kable i fizyczne uszkodzenie złącza też producent karty ma odpowiadać? Jak to stwierdziłeś, że winne jest gniazdo a nie wtyczka? No widzisz to nie ma sensu co piszesz a raczej miałoby sens gdyby nie chodziło o fizyczne uszkodzenia.

Jak ktoś chce ładnie to poniekąd rozwiązaniem jakimś jest korzystanie ze sprzętu tej samej marki (zasilacz + karta) jak wspomniał @Doamdor lub po prostu korzystanie z dostarczonego adaptera.

Opublikowano

Wystarczy być czujnym, ja też bym dawno upalił jakąś kartę (a konkretnie jej złącze), przy tej ilości podłączeń, którą robię %-) Tyle, że nie ignoruję sygnałów ostrzegawczych (spadki napięć, resety kompa, itd.), to wszystkie kabelki są wymieniane w porę. Co nie zmienia faktu, że serwis producenta leci w wała, co za problem wymienić gniazdo :heu:

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, jankooo napisał(a):

Ty twierdzisz, że PNY musi wziąć winę za to co użytkownik do niej podłącza? Za modowane kable i fizyczne uszkodzenie złącza też producent karty ma odpowiadać? Jak to stwierdziłeś, że winne jest gniazdo a nie wtyczka? No widzisz to nie ma sensu co piszesz a raczej miałoby sens gdyby nie chodziło o fizyczne uszkodzenia.

Jak myślisz, kto używa ośmiornic 3x8 pin do 12vhpwr jeśli ma high-endową kartę plus nowy zasilacz? Przecież nikt, bo podłączają od razu dedykowany kabel prosto z zasilacza do karty. I tak zrobił ten nieszczęśnik, jak widać z zestawem od ASRocka. Modowane to masz kable u tech-Jezusa na stole w garażu podczas jego eksperymentów a nie certyfikowane części zamienne.

Opublikowano
9 minut temu, Baxter napisał(a):

Mam RTX  4090 od 4 lat i nic mi się spaliło. Ile to jest przypadków  1-3 % ?

W porównaniu do czasów z 2-3 wtyczkami 8-pin jest tego dużo za dużo. 

• Upvote 4
Opublikowano
48 minut temu, Baxter napisał(a):

Mam RTX  4090 od 4 lat i nic mi się spaliło. Ile to jest przypadków  1-3 % ?

Powiedz to tym co tez tak pisali a potem się spaliło. :hihot:

Tu nie chodzi o to ze tobie się nic jeszcze nie przydarzyło tylko o to ze o awarie jest o wiele za łatwo i to nawet za bardzo się starać nie trzeba.

• Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, tom36816 napisał(a):

@Lameismyname HD 7970 ;) np Asus directCU ma 2x8 pin i po OC wcina waty jak głupi a kupisz za 150pln na olx i jeszcze w coś na tym zagrasz.

290x znacznie wiecej.

2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Wystarczy być czujnym, ja też bym dawno upalił jakąś kartę (a konkretnie jej złącze), przy tej ilości podłączeń, którą robię %-) Tyle, że nie ignoruję sygnałów ostrzegawczych (spadki napięć, resety kompa, itd.), to wszystkie kabelki są wymieniane w porę. Co nie zmienia faktu, że serwis producenta leci w wała, co za problem wymienić gniazdo :heu:

Mają podłączone wireview i tak się palą nadal na glupoę nie ma rady:boink:

Opublikowano

O ile pamiętam to był chyba jeden przypadek z 5080 spalonego złącza.

Referencyjnych 5090 FE czy 6000pro jakoś sobie nie przypominam albo były jakieś pojedyncze przypadki.

Zawsze niereferencyjne 5090 jest spalone lub stopione. Coś w nich jest :E