Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

I to są stabilne ustawienia ? :Up_to_s:

-80mV czasem się potrafi wykrzaczyć w specyficznych tytułach ale na -75mV nie. 
Jak testuje różne ustawienia to mam najczęściej -75mV albo -70mV i to takie moje "codzienne" ustawienie.
Tam widziałeś mniej-więcej listę gier w TPU, to są tytuły które aktualnie ogrywałem/sprawdzałem.

Póki co przyrost klatek miałem w większości gier, w niektórych co najwyżej (w najgorszym wypadku) wartość zbliżona do stock.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor całkiem realne 35k pod świąteczną choinkę 🤣 tak jak patrzyłem to w cenie 5090 można sprawić sobie Colta Python .357 Magnum plus CZ Shadow 2 z fajną optyką. Świat faktycznie zwariował 🤣🤣 

Kolega nie wytrzymał i wysiadł z pociągu za 22k, a ty wysiądziesz za ile? :przytul:

tenor.gif

Opublikowano
12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

RTX 5090 w 2027 roku za ponad 30 tys zł? Ventus już puka do bram. :E

E... nie jest tak źle. Za skromne 25999zł można jeszcze kupić:
- Zotac GeForce RTX 5090 Solid OC
- Gigabyte GeForce RTX 5090 Windforce OC
- Msi GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC

12 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

tak jak patrzyłem to w cenie 5090 można sprawić sobie Colta Python .357 Magnum plus CZ Shadow 2 z fajną optyką. Świat faktycznie zwariował 🤣🤣 

Po pieniądzu lepiej S&W 686. Co do czesiek to lepiej byłoby dołożyć do serii Tactical Sport, chociaż ciekawszą alternatywą wydaje się USP Expert/Tactical.
Tak na marginesie z 5 lat temu CZ kupiło Colta. Ciekawe czy kupując Colta M4 w zestawie jest MRE w postaci knedli w puszce xD 

Opublikowano

@Lameismyname Colt to klasyka i styl 😀 no i kwestia preferencji - uważam że jest świetnie wyważony i dobrze mi siedzi, ale sporo z niego cykałem. Cezetka s2 to ciężki, stalowy laser 😀 HK też jest mega fajne ale to typowa sportówka. W s2 tactical ten spust fajnie chodzi, chyba najbardziej wyraźny upgrade względem podstawki. Ale dość off topa bo zaraz się śmietnik zrobi. 

Ciekawe jakie ceny zobaczymy na początku nowego roku. Na razie cały czas wszystko rośnie, choć są jeszcze promki na 5080 w cenie 6k pln. 

Memki znowu drożeją także najgorsze przed nami :/

• Like 1
Opublikowano

Mi się wydaje, że po prostu trzymają rękę na pulsie ze względu na zapowiadane nowe Radeony. Chociaż przy takiej patologii na rynku to powrotu do normalności długo nie będzie ale może przynajmniej będzie jakaś alternatywa od AMD powyżej 9070xt

Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Traktujesz idiotów z YT jako wiarygodne źródło informacji to gratuluje :hihot:

Jedyne Rubiny w 2027 to wyjdą pod AI, a nie dla graczy.

"solidne"

TMLID raczej bym solidnym źródłem nie nazwał :hihot:

Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Mi się wydaje, że po prostu trzymają rękę na pulsie ze względu na zapowiadane nowe Radeony. Chociaż przy takiej patologii na rynku to powrotu do normalności długo nie będzie ale może przynajmniej będzie jakaś alternatywa od AMD powyżej 9070xt

Przy takiej patologi to Łubin może mieć premierę nawet jutro i mało którego gracza to zainteresuje.

Przy takich cenach te karty równie dobrze mogą wyjść tylko do AI i Nvidia graczami nawet niech sobie głowy nie zawraca.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Traktujesz idiotów z YT jako wiarygodne źródło informacji to gratuluje :hihot:

No i to jest kwintesencja dzisiejszego internetu. 
Że też wielu ludzi daje się złapać na te piękne fasady i grę aktorską.
Dzisiaj każdy z dobrą kamerką i wyuczoną, przekonującą gadką jest w stanie ciemnotę ludziom wciskać.

W sumie dałoby się zrobić poradnik jak wykreować się na youtube'owego/instagramowego tytania techu w parę wieczorów.

1. Idź do elektromarketu i kup porządną kamerkę i mikrofon.
2. Poproś na forum aby pomogli Ci ustawić kamerkę i mikrofon.
3. Nakup pustych pudełek po kartach graficznych, płytach głównych i innych komponentach (przykład).
4. Kup kilka zepsutych komponentów za bezcen, ew. mogą być też atrapy - koniecznie przynajmniej jednego RTX 5090 dla prestiżu.
5. Rozstaw te pudełka i zepsute komponenty/atrapy na półkach. 
6. Ogarnij jakieś oświetlenie. Może być coś ledowego na pilota. Na sztukę, w sklepie chińskim coś ogarnie ekspedientka.
7. Znajdź na tubie/portalach jakiś chwytliwy temat, który jest teraz wałkowany - spalone wtyczki, palące się procki, ceny ramu itd. Koniecznie wybierz jedno z niewielu rzetelnych źródeł wiedzy (ostatnich bastionów jakości) i zacznij na nim pasożytować. 
Najbezpieczniej wziąć coś zagranicznego i AI-em przetłumaczyć. W sumie to prawie gotowy materiał i nikt o plagiat nie posądzi.
8. Popracuj z AI nad treścią, niech Ci wszystko tam ładnie ułoży. Skup się priorytetem na budowaniu swojego ego, osobistej marki, bo wiedza to tylko dodatek do tego co chcesz ugrać. Może jakieś logo duże na ścianę, nick?
Dobrze by było jakbyś przy tym budowaniu swojego wizerunku użył magii liczb. Skoro dostałeś od chrzestnego peceta na komunię, to śmiało mów, że w branży siedzisz od dwóch dekad. W końcu nie kłamiesz...
Umiejętnie nafaszeruj tekst elementami, które podniosą (w teorii) Twój profesjonalizm. Mówisz o wtyczkach? Powtarzaj do znudzenia "Nvidia"! Mówisz o spalonych cepach? Wałkuj w kółko "AMD"! Mówisz o zdegradowanych prockach? Gadaj jak najęty "Intel"!
Teraz popracuj w lustrze nad swoim "warface". Musisz wyglądać przekonująco jak ktoś wpływowy, z którym każdy się liczy. Potrenuj np. mowę opierając się rękami o biurko - w odpowiednich momentach energicznie telep biurkiem - niech to symbolizuje jak telepiesz rynkiem.
9. Jak już jesteś gotowy, to zleć w międzyczasie jakieś intro budujące markę osobistą, które wpleciesz na początku wideo. Jakiś napis z nickiem wyskakujący zza szafy. Sypniesz parę stówek to ci ogarną.
10. Poświęć trochę czasu na ogarnięcie prostego programu do obróbki video. Niech AI będzie Twoim przewodnikiem.

Jeżeli uznasz, że jesteś gotowy, to:
rumble.gif

Oczywiście parodiuję tylko tych ludzi, którzy na jedno kopyto stawiają swoje ego ponad wartość merytoryczną. 
Współczuję ludziom, którzy chcą naprawdę tworzyć coś dobrego, a ten gąszcz im mocno przeszkadza.
"Sąsiad ma sklep spożywczy i mu żre... hmm... to ja też otworzę sklep spożywczy."

xD 

Opublikowano

Dobra już nie przesadzajmy, myślicie ze skąd się biorą przecieki na temat czegokolwiek.

Niby każdy taki mądry a jak tylko jeden filmik powstanie i ktoś zaraz zrobi newsa na jego podstawie (nawet nie na podstawie źródła) to wszyscy lecą jak ćmy do światła.

Zresztą, ci sami co się nabijają za chwile sami wrzucają filmiki z "porównaniem" GPU z jakiś kanałów które nawet tych GPU nie maja wiec ten tego.

W takim świecie aktualnie żyjemy.

Zawsze możesz nie wchodzić na forum a jak masz z tym problem to daj znać, zastawie ci blokadę konta i nie będzie kusić :hihot: 

No i na koniec, odróżniajmy plotki od potwierdzonych informacji.

Opublikowano

Dosłownie dwóch ludków ma jakieś info o kartach NV reszta produkuje bzdury wyssane z palca.

Czasami zdarza się, że jeszcze inny jeszcze puści parę z gęby na zasadzie, że już klepią GPU albo jest opóźnienie ze względu na poprawki i powrót do fabryki. Tylko tego na YT nawet nie ujrzysz :hihot:

• Like 1
Opublikowano

@Kadajo Pogubiłem się, bo nie wiem kto jest adresatem Twojego posta - Ja czy @sideband?

Problemem nie jest to, że brakuje wiarygodnych źródeł... problemem jest dysproporcja. Przewaga śmieciowego contentu nad czymś wartościowym i to drastyczna.

Mnie to już głowa boli od tych gadających głów co się wszędzie pchają. Dobrze, że jeszcze z lodówki nie wyskakują.

A z tym wrzucaniem tych "filmów porównawczych" z GPU nieraz przestrzegałem, bo nawet niektórzy ze starej gwardii potrafią coś takiego badziewnego wrzucić.
Goście nie mają kart i tną materiał między wyklikiwaniem ustawień. Widzieliście kiedyś aby ktoś wyklikiwał ustawienia, przechodził krok po kroku pokazując wszystko włącznie z wczytaniem save?
Nawet jeśli, to też dobrym montażem dałoby się zamaskować. Niektórych argument to tytaniczny wysiłek oszukania OSD... tylko jak koleżka pokazuje jedno ustawienie, a realnie gra na drugim to dosłownie można dowolnie manipulować wynikami.
Można wykazać, że 9070XT jest szybszy od 5090 przeklikując parę ustawień na niżej dla radeona, a i tak przy kompresji YT człowiek tego nie wychwyci. 
Tym Mirkom co lepią takie video można wierzyć jak handlarzom używanych aut na giełdzie :D Ważne, że kliki im się zgadzają hehehe

Opublikowano

Ja tam na tubie czasem rzucę okiem na GN albo HU, chociaż te źródła mają też swój sznyt.
Da się jeszcze sporadycznie parę innych wartościowych źródeł odwiedzić ale to kropla przy zalewie badziewia.
W sumie mógłby ktoś ze starej gwardii ruszyć pupsko i zrobić jakiś wartościowy kanał.

Oczami wyobraźni widzę np. Kadajo Unboxed albo Gamers Kadajo :magik: