Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nikt pewnie nie sprawdzał, ale XBAR jeżeli skaluje się to podnosi pobór mocy przynajmniej dwukrotnie bardziej procentowo względem wzrostu wydajności. Mowa o wzrostach na poziomie 3%, a nie jakieś magicznej ukrytej turbo mocy :hihot:

W przypadku zdejmowania XBAR w dół to nawet jest ponad dwukrotny spadek poboru mocy względem spadku wydajności procentowo. Także wcale nie dziwie się, że NV ustawiła tak dzielnik na XBAR. 

Do tego są gry gdzie podnoszenie XBAR nic nie daje, a pobór mocy rośnie ;) Także dla zwykłego zjadacza chleba podnoszenie XBAR nie ma żadnego sensu.

Dając offset w dół te 25mV XBAR/SYS/Video da się zejść jeszcze delikatnie z poborem mocy oczywiście bez straty wydajności.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
W dniu 16.09.2026 o 09:57, Fenrir_14 napisał(a):

Ja jadę dalej 😀 chociaż za 30k bym pewnie pomyślał nad opyleniem jednej karty hehe

Nie śledziłem jakiś czas tego wątku i sytuacji na rynku. W pracy armageddon i codzienne sprawdanie TGE aby podjąć jakieś najbardziej racjonalne wybory w obecnej sytuacji. Niemniej jednak 30K to dla mnie też taki próg, że chyba bym sie dał skusić. Oczywiście tyle bym musiał dostać za swój używany model wiec jak ktoś chętny to... :). Od razu bym jeszcze ram pogonił, bo w sumie do tego na co mam teraz czas spokojnie wystarczą mi laptpop i tablet. Wróciłbym z kolei do dłubania przy projekcie Scalplel oraz Stigmata. Tam się każde wolne środki przydadzą.  

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@brzecol lada moment taki topowy konfig na sell to może być całkiem fajny kapitał inwestycyjny 😀 

Powiedz coś więcej o tych projektach. 

A co tu dużo mówić. Dodam po jednym słowie z przodu i już będzie wiadomo co to za skarbonki. Cannondale Scalpel i Santa Cruz Stigmata :)

Opublikowano

@brzecol aaa... rowery, no tak. Mi na szczęście wystarczy jakiś przyzwoity Scott albo Orbea ale wiem że są emtuzjasci którzy ścielą więcej niż my na kompy. Widziałem po ile gonili graty Eddie Merckx'a a było to dobre kilka lat temu. Dzisiaj pewnie taniej nie jest 🤣 

Opublikowano (edytowane)

Ja tam osobiście i personalnie jestem osrany po pachy wędzoną rybą...

KTO BY KIEDYKOLWIEK (!!!) pomyślał, że dobijemy czasów...

OD LAT wiadomym było, że auta i elektronika starzeją się drastycznie i tracą na wartości od momentu zakupu. Z minuty na minutę tańsze.
Do tego postęp, tania siła robocza, skok technologiczny, łatwość produkcji, powszechność i konkurencja powdują, że elektronika tanieje jak barszcz i nie warto kupować dziś, bo jutro to samo będzie już taniej.

No to się ZESRAŁO!

Kiedyś (jak z furą), można było pośmigać GPU ze 2 latka, rok przed gwarą sprzedać, dołożyć kilka miedziaków i wskoczyć na "wyższy model".
Dziś, na myśl o padzie mojej 4090, włos mi się jeży, bo... polizało się dobrego, to po co ja mogę teraz sięgnąć po zabawie z 4090?
Gdyby padła, to 5090 jest u mnie poza progiem bólu. ABSOLUTNIE poza! Wariactwo IMO.
Nadchodzące 60xx (?) - to będzie dopiero gwałt i rzeź niewiniątek zapewne. :)

Mobo? dysk? gpu? Pad czegokolwiek powoduje zgrzytanie zębów.
Po prostu jebnę to w kąt i zapiszę się do koła mandolinistów na osiedlu, bo ja pier...

Do niedawna szczytem obelgi do burżuazji był tekst - "nie każdy ma kompa za 20K!".
20K ? Pff... :D poskładajcie dziś od zera jakiegoś grubasa PCMR z 5090, na czymś sensownym, plus dobry cepek, ze 2 dyski po 2TB (od biedy - na jotpegi).

Gratuluję i powodzenia życzę. 

No się zesrało!
A stopYranu nie widać. :(

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@JeRRyF3D no zesrało się po całości. Ale nie tylko pcmr. Zobacz w szerszej perspektywie co się dzieje. Koszty utrzymania zobacz ile wzrosły. Rzeczy które jeszcze przed pandemią były zwykłymi narzędziami - dzisiaj powoli stają się dobrem luksusowym. Powoli i cyklicznie ludziom się po prostu zabiera coraz więcej lub zmusza do większych wyrzeczeń aby te zwykle rzeczy jeszcze przez chwilę posiadać. 

Coś konkretnego się dzieje ale nie każdy rozumie po co, dlaczego i w jakim celu :/

A to był prosty cykl - najpierw oswoić ludzi z tym że "nie możesz", "nie wolno Ci", "to dla Twojego bezpieczeństwa" a teraz po prostu odbierają to czego sami wciąż potrzebują więcej i więcej. 

• Like 1
  • Upvote 2