Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Mar_s napisał(a):

To nie jest kwestia samej ceny, pamiętajmy że X-kom miał dystrybucję FE na polski rynek, a więc po prostu nie wypuszczają nic dla "ludu", tylko zagarniają wszystko do siebie i pakują do zestawów.

I żeby jeszcze sprzedawali je, zależnie od reszty podzespołów, po 20-25k to byłoby ok, ale tutaj mamy cenę zwyczajnie spekulacyjną.

Tak więc kryzys na rynku to nie jest wina za małej produkcji, zapotrzebowania AI (po części ma to wpływ, ale nie aż taki), tylko głównie chęci nachapania się pośredników.

A opłacane przez nich pieski z YT szczekają jak to straszna bańka AI wszystko pochłania, i będzie tylko gorzej!  :E 

Po części racja. Pod AI produkuje się zupełnie innyc hardware. Takie, jak np. nadchodzący chiński potwór Zhenwu V900.  Wiele jednak wskazuje, że jest ot celowo ograniczane własnie zpowodu blokowania lokalnego AI. Nawet 6090 nvidia zabetonuje na 32GB vram -  powodujac ze nie da sie zadnego dobrego modelu na nim odpalic.

@sideband Fakt, a pamięć to kolejna cegiełka do problemu. Każdy próbuje tu coś ugrać.

Edytowane przez Sidr
  • Like 1
Opublikowano

Duzi gracze rozkręcili karuzele.

Reszta się dosiada i tylko pokazuje krótkowzroczność i brak rozmyślania nad długotrwałymi konsekwencjami tych decyzji.

Ostatecznie liczy się tylko jedno. KASA.

Nie żaden rozwój technologii, ludzkości, leczenia raka i czy co se tam fajnego przyczepicie.

Osoby podejmujące te decyzje to chciwe szmaty, które obawiam się, że mogą posunąć się za daleko dla własnych korzyści finansowych, a cena, jaką przyjdzie nam zapłacić, może być większa niż brak pamięci czy drogie karty graficzne.

Za sterami dwóch z najpotężniejszych państw na Ziemi siedzą warjaci bez skrupułów, a strach pomyśleć, jak odklejeni są ci, co siedzą za sterami AI a pytanie co oni tam jeszcze nam szykują.

• Like 6
Opublikowano
W dniu 10.10.2026 o 19:52, userKAMIL napisał(a):

Eeetam tutejsi eksperci mówili aby nie kupować w lipcu bo w listopadzie ceny zaczną spadać...

Jeszcze 3 tygodnie i luzik będzie.

Wystawil za 2500EUR 5080 i go tam obsmiali juz pare razy i teraz juz za 2000 i nikt nie bierze :hihot:

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Fedaykin napisał(a):

Wystawil za 2500EUR 5080 i go tam obsmiali juz pare razy i teraz juz za 2000 i nikt nie bierze :hihot:

Ale Ty masz kosmiczny ból dupy o tego RTX-a 5090, którego sprzątnąłem Ci sprzed nosa za 3300 euro. XD To samo pisałeś, kiedy później wystawiłem go za 5K. Finalnie sprzedałem go za 5100 euro, a kupujący jeszcze pocałował mnie w rękę. 😂 Naprawdę aż miło poczytać, jak tam się gotujesz przed ekranem, chłopie! :majty:

P.S. Karta dziś sprzedana, zajrzyj raz jeszcze...

@ITHardwareGPT Zrób z ciekawości analizę tego użytkownika i jego wybitny wręcz ból tyłka od kilkunastu tygodni. XD

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
10 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Eee tam 5080 dziś poleciał i kolejne 650 do przodu jestem.

Jutro zamawiam następną. XD

Moga kupic za 1500 a kupuja u ciebie za wiecej :) Pofarcilo sie z 5090 ale to jednorazowy lucky strike wszystko jest jak na tacy i tak nie udawaj :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kolejne 6000 euro do przodu w tydzień na tym gówno tokenie od Cyberleek. Gdzie tysiaka dla jaj wrzuciłem. XD 

Widocznie farciarz jestem. :yuppie:

Jeszcze tylko konsole czekają na swój moment przy premierze GTA. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
1 minutę temu, userKAMIL napisał(a):

Kolejne 6000 euro do przodu w tydzień na tym gówno tokenie od Cyberleek. Gdzie tysiaka dla jaj wrzuciłem. XD 

Widocznie farciarz jestem. :yuppie:

Jeszcze tylko konsole czekają na swój moment przy premierze GTA. 

:hihot: