Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lata mijaja, cyferki sie zmieniaja, a bicie piany/ masla :D  na tym samym, wysokim poziomie. najlepsze, ze to praktycznie ciagle ci sami ubijacze :D jak milo, z lekka nostalgia sie to przeglada :gordon:

Opublikowano

Mnie właśnie ciekawi jak 5090 będzie się skalował w dół. 4090 jak nie trzeba było jej dociskać to z lokiem na FPS, przy zegarze 2550MHz, potrafiła genialnie zjechać z poborem mocy, będąc przy tym dalej maga wydajną.

Opublikowano (edytowane)

No lipa, ale może nie będzie, aż tak źle z wydajnością, aby musieli pałować 600W na stock. Max 550 :E Może 520.

W sumie jak będą musieli dać 600W stock dla tych kilku % na słupkach to będzie tragedia :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Zakładając to samo skalowanie i teoretyczne 600W po max UV zlecisz do poziomu 4090 bez UV :E

Żona właśnie kupuje sobie suszarkę do prania, będzie na co zgonić z wyższymi rachunkami za prąd :E

Opublikowano

Kurde, przy 600W ja sobie daruje. Te 500W jak już kiedyś pisałem jestem w stanie zaakceptować. I nie chodzi o rachunki, a fakt, że będzie gorąco albo głośno. Chyba, że 5090 będzie miała jeszcze większe, 3kg chłodzenie :D

Opublikowano (edytowane)

Obecnie nvidia tak fajnie pocięła karciochy, że w zasadzie to według przeciekowego specu taki 5070 12GB to ląduje do low endu razem z 5060 :E 5070Ti i 5080 to najwyżej mid-end. I następnie jedna wielka przepaść do high endowej 5090.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, SmogSmok napisał(a):

Dzieje się tak bo producenci żydzą na pamięci od dobrych kilku lat. 

1060 6GB 2016

5060 8GB 2025 

Tak naprawdę 5060 to nie klasa 60 tylko jakiś odpad 5050 non Ti, tak samo jak 4060. Możemy za to podziękować AMD, które wywiesiło białą flagę.   

4 godziny temu, Spl97 napisał(a):

Wcześniej przez wiele lat nie miało to jakiegoś wielkiego znaczenia, ile dane GPU ma Vramu, bardziej się liczyła przy wyborze GPU surowa wydajność. Teraz to się zmieniło, teraz na pierwszym miejscu stało się ile dane GPU ma Vramu. Dlaczego się to zmieniło? Game dev-y robią od stosunkowo jeszcze niedawna gry wręcz łase na Vram, nawet jeśli się gra na rozdzielczości 1080p, nie wspominając o tym, że na premierę wypuszczają bardzo niedopracowane gry pod kątem optymalizacji w celu zaoszczędzenia kosztów i maksymalizacji zysków (optymalizacja gier to również są koszta :E). Przeglądając testy ostatnich gier jakie wychodziły, to wysuwa się wręcz jeden wniosek, czas kart z 8 GB Vram powoli dobiega końca, a karty z 8 GB Vram są od 2015-2016 roku, kontynuowane również w latach 2018, 2020 itd. jak RTX-y 2070, 2080, 3060 Ti, 3070 etc. 8 GB Vram jeszcze wystarcza do 1080p High, ale za chwilę wystarczyć będzie tylko do 1080p Low :E, a później już wcale xD.

misie kolorowe - chodzilo tylko i wylacznie o to, ze gimbaza dopytywala o ilosc ramu, a nie wydajnosc :) im imponowalo jak karta miala x2 pojemnosc, na szynie 64bit i wolniejszy DDR3 :E

Edytowane przez ryba
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Spychcio napisał(a):

5080 już totalnie zakopany... wszystkiego mniej o połowę od 5090 a teraz jeszcze szybkość pamięci przycieli z 32Gbps na 30Gbps:E

Ta karta to największy przegrany serii 5000.

Ale za to nie będzie problemu z kupnem na premieręxD

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko rozejdzie sie o cene, jesli dadza taka jak na premiere 480 to slabo ale jesli dadza cene 4080S to spiewka bedzie inna ;)

Wątpię, żeby podstawową 5080 zaserwowali za 1000$.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko rozejdzie sie o cene, jesli dadza taka jak na premiere 480 to slabo ale jesli dadza cene 4080S to spiewka bedzie inna ;)

Tutaj jak najbardziej przyznaje Ci rację. Gdyby za tego wykastrowanego 5080 zawołali 4900zł to sam bym się zastanawiał czy zamiast 5070Ti nie brać właśnie 5080.

Opublikowano

Im bliżej do premiery tym mam większe przekonanie że moja 4080S tak prędko nie pójdzie na olx.

5090 sobie odpuszczam, aż takim entuzjastą nie jestem żeby wywalić naście K do okazjonalnego grania a 5080 zapowiada się tragicznie. Poniżej nie ma sensu schodzić z 4080 w budzie.

Zresztą mam podobne odczucia z wymianą 5800X3d na 9800X3d, dopłata co najmniej 4K a efekt w 4K niewielki ( wiem wiem, są gry gdzie jest większy ), myślałem że lepiej będzie wymienić GPU.

Wygląda na to że na razie pas z upgradem.

• Like 2