Fenrir_14 78 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): 16gb to jeszcze sporo lat upłynie zanim braknie Rozumiem, że piszesz o 1440p default vanilla gaming 😀 Bo myślę żeasz świadomość że to nie będzie karta do 4K. W moim przypadku 24GB to jest absolutne minimum przy 4K i modach. Total War Attila z 2015 roku zjada ponad 20gb z modami w otwartym polu, przy oblęzeniach oczywiście więcej. Nowsze edycje TW mają jeszcze większy apetyt lol. Mount & Blade 2 Bannerlord z modami zapycha w 4090 vram pod korek 😀 Wczoraj zacząłem doinstalowywać mody do świeżej instalki Cyberpunk 2077 i cyk 20gb na wejściu a gdzie reszta modów? 🤣 To tylko kilka przykładów. Także w 1440p bez modów może da radę, nie będę tutaj wyrokowal bo nie gram w takiej rozdziałce. Generalnie jakbym miał grać w to co rzuca studio w 1440p vanilla to bym chyba po prostu konsolę kupił. 1
Ravenik 2 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Jednak nie wiem czy 5090 jest dla mnie alternatywą dla 5080. Przy 600W poboru mocy 5090 może być zwyczajnie głośne jak suszarka. To mój główny powód aby rozważyć 5080 zamiast 5090. Działam w rozdzielczości 2560x1440. Bardzo nie lubię hałasu i nie jestem skłonny zakładać słuchawek do grania.
galakty 474 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Przecież 4090 były chłodne i ciche 1
Brolly 83 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 9 minut temu, Ravenik napisał(a): Jednak nie wiem czy 5090 jest dla mnie alternatywą dla 5080. Przy 600W poboru mocy 5090 może być zwyczajnie głośne jak suszarka. To mój główny powód aby rozważyć 5080 zamiast 5090. Działam w rozdzielczości 2560x1440. Bardzo nie lubię hałasu i nie jestem skłonny zakładać słuchawek do grania. Jak nie planujesz wskakiwać na 4k to spokoje 5080 styknie. Tylko czekaj z pół roku na więcej vram bo te 16 to plucie w ryj Edytowane 16 godzin temu przez Brolly
Ravenik 2 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Chcę zamówić od razu na premierę więc nie będę czekał. Zamówię z dostawą do pobliskiego salonu X-Kom z płatnością przy odbiorze i będę miał kilka dni na zastanowienie czy odbierać. Tylko waham się czy 5080 czy 5090. No chyba że ceny będą z kosmosu. A mówienie o pluciu w ryj nie jest potrzebne, zwłaszcza że sam dałeś sobie kartę 12GB, to już nie wiem co o tym myśleć Edytowane 15 godzin temu przez Ravenik
Brolly 83 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Przecież ten 3060 to gruz ja go kupilem na chwilę 1
Spl97 394 Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Godzinę temu, Brolly napisał(a): Tylko czekaj z pół roku na więcej vram bo te 16 to plucie w ryj Wątpię, żeby 24 GB w 5080 był za pół roku. Prędzej uwierzyłbym, gdyby to był rok albo nawet nigdy . 1
ODIN85 647 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 32 minuty temu, Ravenik napisał(a): Chcę zamówić od razu na premierę więc nie będę czekał. Zamówię z dostawą do pobliskiego salonu X-Kom z płatnością przy odbiorze i będę miał kilka dni na zastanowienie czy odbierać. Tylko waham się czy 5080 czy 5090. No chyba że ceny będą z kosmosu. A mówienie o pluciu w ryj nie jest potrzebne, zwłaszcza że sam dałeś sobie kartę 12GB, to już nie wiem co o tym myśleć Xkom i zamawianie na premierę 2
Doamdor 248 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 24GB vram? Dla Pana 32GB, dla reszty 16GB. Kurteczka doskonale wie co robi. 1 1
Brolly 83 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 13 minut temu, ODIN85 napisał(a): Xkom i zamawianie na premierę Powtórka z serii 3xxx gdzie karty miały być we wrześniu a niektórzy czekali do marca nawet gdzie karta miala byc na premiere ? Edytowane 15 godzin temu przez Brolly
ODIN85 647 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu No ale chociaż potem po premierowych cenach ludzie dostali.
Phoenix. 564 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 4 godziny temu, Spl97 napisał(a): To może być podobny casus co karty z 8 GB Vram. Następne 4-5 czy 6 lat i czas kart z 16 GB Vram dobiegnie końca. Być może ale dziś większość i tak gra na 8GB, ten promil ludzi co się zabija na forum i vram to margines Nikt tego pod uwagę nie bierze. Napewnwo nie producenci kart. 3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a): Rozumiem, że piszesz o 1440p default vanilla gaming 😀 Bo myślę żeasz świadomość że to nie będzie karta do 4K. W moim przypadku 24GB to jest absolutne minimum przy 4K i modach. Tak 1440p w 4k i mody to nie oszukujmy się ale to promil ludzi i dla nich jest top 32gb Po prostu ludki myślał że karty 16gb to będą dobre do 4k a nie będą i nie ze względu na brak a po prostu niska wydajność. A te 4k i małe 24gb to też strasznie naciągane bo Ty mylisz alokacje z rzeczywistym zapotrzebowaniem , cyberpunk nawet z modami tyle nie potrzebuje. Ale wiadomo zawsze mieć lepiej niż mniej.
Fenrir_14 78 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu No zależy jeszcze o jakich modach mówimy bo jeśli chodzi o textury/meshe/3d objects w rozdzielczości 4k+ to niezależnie czy będzie to Cyberpunk, MFS czy Total War to będzie zapychać vram pod korek 😀 Sprawdź sobie np. Elden Ring z pełnym texture pack'iem 4k ile vramu Ci połknie. Pełny set z teksturami waży jakieś 110gb 😀 ale warto pobrać. Ja polecam. 1
Brolly 83 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Albo teksturki HD to wersji NG wieśka 3 https://www.nexusmods.com/witcher3/mods/9963 Edytowane 12 godzin temu przez Brolly 2
Fenrir_14 78 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @Brolly Oglądałem właśnie ostatnio na YT materiał o nowej edycji od Pana Hogana i tak sobie myślę ... kurcze może bym ograł jeszcze raz na Oledzie 😀 1
Umpero 258 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Ravenik napisał(a): Chcę zamówić od razu na premierę więc nie będę czekał. Zamówię z dostawą do pobliskiego salonu X-Kom z płatnością przy odbiorze i będę miał kilka dni na zastanowienie czy odbierać. Tylko waham się czy 5080 czy 5090. No chyba że ceny będą z kosmosu. A mówienie o pluciu w ryj nie jest potrzebne, zwłaszcza że sam dałeś sobie kartę 12GB, to już nie wiem co o tym myśleć Zdecydowanie 5080 3 godziny temu, ODIN85 napisał(a): Xkom i zamawianie na premierę A co nie tak z x-komem? Zamówiłem 9800X3D w cenie MSRP na premierę i nie było problemów. W sumie pół ITH zamawiało u nich w tym samym dniu. Swoją drogą to chwalić się czy ktoś dostał bon na 5090 pod choinkę? Edytowane 12 godzin temu przez Umpero
Spl97 394 Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 11 minut temu, Umpero napisał(a): A co nie tak z x-komem? Lata 2020-2022 i seria RTX 30xx. Od tego zaczęły się jazdy u nich, a tłumaczyli się na brak dostępności kart w cenach z premiery jako problem globalny itd. . Ci co zamawiali pewnego wrześniowego dnia 2020 roku 3080, to czekali grubo ponad rok na tego RTX-a w cenie premierowej (a ostatecznie w niewiele wyższej cenie względem tej z premiery). Nie licząc grona szczęśliwców, którzy najszybciej klikali co trzeba i nie musieli długo czekać, dostając w miarę prędko swojego RTX-a. Ale za to po sporo wyższej cenie, niemalże od ręki. Więc nie dla x-komu na premierę czegokolwiek, inaczej jest, jeśli zamówisz tam po jakimś czasie od premiery. Edytowane 11 godzin temu przez Spl97
Godlike 183 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu A w Media Expert na premierę z odbiorem osobistym? Bo osobiście też planowałem u iksow na premierę z odbiorem.
Stjepan 487 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 16GB jeszcze na długo starczy w 1080p. 2
Radio Tirana 150 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 38 minut temu, Spl97 napisał(a): Więc nie dla x-komu na premierę czegokolwiek, Ludzie z forum pozamawiali u nich Ryzeny 9800X3D za 2399 i na drugi dzień mieli je u siebie. 1
Doamdor 248 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 31 minut temu, Godlike napisał(a): A w Media Expert na premierę z odbiorem osobistym? Bo osobiście też planowałem u iksow na premierę z odbiorem. Za 9800X3D doliczyli sobie ekstra 100zł, w przypadku RTX 5090 może to być 400-500zł. Chciałbym tam kupić, ale tylko w cenie premierowej i to przed końcem stycznia, co zapewne okaże się nie możliwe. 7 minut temu, Stjepan napisał(a): 16GB jeszcze na długo starczy w 1080p. Szarpiesz się na RTX 5070Ti do FHD?
Stjepan 487 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 12 minut temu, Doamdor napisał(a): Za 9800X3D doliczyli sobie ekstra 100zł, w przypadku RTX 5090 może to być 400-500zł. Chciałbym tam kupić, ale tylko w cenie premierowej i to przed końcem stycznia, co zapewne okaże się nie możliwe. Szarpiesz się na RTX 5070Ti do FHD? One nie mają wersji 19cm raczej 5060Ti 16GB GDDR7 styka do 1080p, monitora nie zmieniam. Działa to p co. 1
Godlike 183 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 16 minut temu, Doamdor napisał(a): Za 9800X3D doliczyli sobie ekstra 100zł, w przypadku RTX 5090 może to być 400-500zł. Chciałbym tam kupić, ale tylko w cenie premierowej i to przed końcem stycznia, co zapewne okaże się nie możliwe. Szarpiesz się na RTX 5070Ti do FHD? Bardziej miałem na myśli to czy, że jak zamówię to odbiorę po kilku dniach a nie tak jak wcześniej ludzie pisali ze po kilku miesiącach u iksow Cena swoją drogą i przed zakupem porównam jak u konkurencji ale generalnie preferowałbym odbiór osobisty.
Johnny Tomala 8 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 1000 zł od babci dostałem w kopercie pod choinkę. 7110,65 zł mam odłożone ze swoich wypłat i innych oszczędności na zakup GPU. Dodając do tego ten tysiąc, na ten moment mam 8110,65 zł odłożone. Jedna wypłata, za styczeń, którą odłożę i myślę, że realny jest zakup RTX 5090 i będę miał spokój do serii 8000 z GPU, a na pewno do 7000. Jeszcze to przemyślę, ale nie jest nierealny dla mnie zakup tego RTX 5090 32 GB, na pewno nie kupię RTX 5080 16 GB. 1
Doamdor 248 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 48 minut temu, Stjepan napisał(a): One nie mają wersji 19cm raczej 5060Ti 16GB GDDR7 styka do 1080p, monitora nie zmieniam. Działa to p co. Daleko do premiery tej karty graficznej, która zapewne będzie kosztować jedyne 2499zł. Warto byłoby wymienić w końcu ten monitor na WQHD. 44 minuty temu, Godlike napisał(a): Bardziej miałem na myśli to czy, że jak zamówię to odbiorę po kilku dniach a nie tak jak wcześniej ludzie pisali ze po kilku miesiącach u iksow Cena swoją drogą i przed zakupem porównam jak u konkurencji ale generalnie preferowałbym odbiór osobisty. Nie ograniczaj się do jednego sklepu. Lecz nie ma się co napalać, bo może być wielkie rozczarowanie. 18 minut temu, Johnny Tomala napisał(a): 1000 zł od babci dostałem w kopercie pod choinkę. 7110,65 zł mam odłożone ze swoich wypłat i innych oszczędności na zakup GPU. Dodając do tego ten tysiąc, na ten moment mam 8110,65 zł odłożone. Jedna wypłata, za styczeń, którą odłożę i myślę, że realny jest zakup RTX 5090 i będę miał spokój do serii 8000 z GPU, a na pewno do 7000. Jeszcze to przemyślę, ale nie jest nierealny dla mnie zakup tego RTX 5090 32 GB, na pewno nie kupię RTX 5080 16 GB. Zawsze możesz zabrać na raty, tak jak to robił litwicki. Edytowane 10 godzin temu przez Doamdor
Rekomendowane odpowiedzi