Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Totek napisał(a):

OLED i 165Hz+ to był dla mnie największy skok jakościowy od 20 lat, od tego czasu nie potrafię powrocić do 60FPS. Niestety RT kłóci się z wysokim klatkarzem. 

Trzeba było zostać na 60Hz, jak mówi przysłowie "Lepsze jest wrogiem dobrego" I kartę dziś tańszą można by kupić.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Widać różnicę między 144hz 165hz a gdy mamy 60hz, jeszcze nie dawno miałem 75hz IIyamę, zanim zmieniłem na 144hz a teraz mam 165hz(monitor ma możliwość OC 180hz, ale nie włączałem).
Ja nie mam zamiaru dyskutować o tym, że 60hz to jest jakieś super itp, jak mogę to grywam w multi na odblokowanym fps, ale w sporo gier typu AAA grywam na padzie, więc nawet te 60fps mi nie takie straszne gdy się obraca gałką kamerę, to nie jest takie dynamiczne gdy trzymamy myszkę i robimy szybkie ruchy. Teraz jak zmienię kartę np na RX 7090Xt, to zapewne te 60fps może odejść do lamusa- choć zapewne znajdą się gry gdzie przez jej optymalizację i tak 60fps może być "standardem". Jak się da, to będę nawet na padzie mógł sobie pogrywać w wyższej ilości fps. Tu bez dwóch zdań płynność gry jest sprawą nadrzędną, choć nie kosztem ustawień na low, bo nie mam na myśli grania w całej okazałości w ULTRA, że tak podkreślę tą wielkością.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Reddzik napisał(a):

Tak to jest ten sam co miałeś, mam go cały czas. Mam 165hz i ovedrive na medium. Tak według recenzji, chyba na rtings. Ok to zrobię to, dzięki za info.

Też miałem tego LG, ustawiaj 180Hz fast I ciesz się płynnością.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Tylko, że nie wiem jak to ma się przy niskim fps, nie grywam w 120fps+ na tej obecnej karcie to 60fps to czasem ciężko w wymagających, to też może być zależne od ilości fps na ekranie.

Nie ma to znaczenia w ilu fps grasz, monitor zawsze powinien być ustawiony na jego max możliwości ;) Choćby dla czasu reakcji pixeli która jest większa bądź mniejsza niezależnie w jakim fps grasz. 

Korzyści z czasu reakcji pixela można mieć i przy niskim fps. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

w multi latać z rt, to tak średnio

Czy multi czy nie multi nie po to kupuję super wypaśne monitory i inne sprzęty aby patrzeć na piksele.
Gram od wielu lat w War Thunder i nie wyobrażam sobie aby obniżać detale po to aby mieć responsywność o kilka mikrosekund większą.
Ostatnio zaimplementowali RT do tej gry i gra generalnie zyskała na wyglądzie. Jest cud miód i orzeszki.
Świetna sprawa gdy lecisz sobie samolotem i słońce oświeca maszynę.
Tak samo single jak i multi ma mi dawać przyjemność wizualną jak i pod względem innych aspektów jak np grywalność.

• Like 4
Opublikowano

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_5090_polityka_cena-37604.html

Cytat

Dla tych, którzy nie wiedzą, propozycja Trumpa obejmuje 10% taryfę na import z krajów innych niż Chiny, a 60% taryfę na import z Chin, a biorąc pod uwagę, że większość konsumenckich GPU do gier pochodzi z Chin, oczekuje się, że ceny mogą wzrosnąć nawet o 40%, a nawet więcej.

Zmianę odczują konsumenci, ponieważ firmy odbiją sobie podwyżki na cenach kart graficznych.

Chociaż nie znamy sugerowanych cen detalicznych GPU nowej generacji NVIDIA i AMD, to sugeruje się, że za RTX 5090 możemy zapłacić około 2500 dolarów.

Opublikowano
22 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Amerykanie takiego człowieka wybrali na swojego Prezydenta, że to co zrobi, Amerykanom odbije się czkawką :wariat:.

Dotyczy to zresztą nie tylko GPU, ale w zasadzie wszystkich importowanych do USA towarów, na które Trump chce nałożyć wyższe cła.

Opublikowano
48 minut temu, Spl97 napisał(a):

Amerykanie takiego człowieka wybrali na swojego Prezydenta, że to co zrobi, Amerykanom odbije się czkawką :wariat:.

Dotyczy to zresztą nie tylko GPU, ale w zasadzie wszystkich importowanych do USA towarów, na które Trump chce nałożyć wyższe cła.

Odbije się i nam bo firmy podwyższą ceny i nam żeby mniej podwyższać w USA. Jak zwykle upiecze się dla Apple które ma być zwolnione z taryf.