Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przy takim monitorze (27 cali 1440p - czyli to samo co u mnie) inwestuj w 5070Ti. Moja 4070 sobie radzi calkiem dobrze, ale w zbyt wielu grach nie potrafi utrzymac 144fps - pomijajac najbardziej wymagajace tytuly, biega gdzies miedzy 100-120fps. Licze ze 5070Ti utrzyma te 144fpsy. 

Ta, ale to jest ponad wszelkie moje budżety, ja celują coś w okolicy 3tyś zł +- 100-200zł zależnie czy będzie warto dopłacać, coś jak rx 7900XT na dzień dzisiejszy, plus osobny budżet na wymianę zasilacza, pewnie ok 500zł+. Oczywiście ewentualne przejście na AMD zmienia kilka rzeczy, ale może nie będzie tak źle.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Te Slimki od MSI to akurat są zrobione porządnie. Trzymają fajne temperatury jak na tak kompaktowe chłodzenia. 

Ja akurat nie mam slimki, tylko basiora pierwszego. 4 sloty zajęte.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No, na pewno w Silent Hill czy Alien Isolation gra się super z karta, która wyje na 2000 RPM :smiech:

No bez jaj, że mały szumik wentyli komuś przeszkadza. Mój mózg to wyłapuje to już jako szum tła. Mózg jest w stanie każdy dźwięk zhabituować.

No, na pewno w Silent Hill czy Alien Isolation gra się super z karta, która wyje na 2000 RPM :smiech:

No bez jaj, że mały szumik wentyli komuś przeszkadza. Mój mózg to wyłapuje to już jako szum tła. Mózg jest w stanie każdy dźwięk zhabituować.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Zamknięte nie mają podjazdu do otwartych jeśli chodzi o dźwięk. A i wygoda wentylacja ucha to przepaść.

Tak jest, przestrzenność i scena w słuchawkach otwartych jest nieporównywalnie lepsza.

Konstrukcje słuchawek zamkniętych najlepiej się sprawdzają z ANC na wyjście w plener, no chyba ze 30 stopni na zewnątrz :D

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

A tutaj lipa:

Brak większych przecieków, praktycznie jest ich znikoma ilość w porównaniu do RTX, ale i pan Kurteczka robi takie show, że ludzie nie mogą się doczekać tej super zabawy o 3:30 7 stycznia!

Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Brak większych przecieków, praktycznie jest ich znikoma ilość w porównaniu do RTX, ale i pan Kurteczka robi takie show, że ludzie nie mogą się doczekać tej super zabawy o 3:30 7 stycznia!

Głupoty gadasz, było multum przecieków.

Nawet wiadomo jak karty będą wyglądać.

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Problem w tym, że 2000 RPM nie równe 2000 RPM. U mnie w Gainward te 3x2000RPM jest cichsze niż 4x1000 RPM silent wings 4 w obudowie 🤣🤣🤣

Charakterystyki akustyczne będą się trochę różnic, ale nie ma wentylatorów, które miałyby "cichy" szum przy 2000 RPM.
Poza tym to gdzie wentylator pracuje jest tak samo ważne jak jego wielkość, nie porównuj wentylatorów z karty graficznej do tego co masz w budzie, bo to ani nie ta wielkość, ani nie te warunki pracy.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

2k rpm to jest hardcore. U mnie w kompie wentyle zwykle w budzie nie przekraczają 600-650rpm pod obciążeniem, na chłodnicy noctua jedynie czasami do ~800rpm, ale to jest umiejscowione powyżej linii moich uszu i dźwięk się nie wybija. Na GPU, optymalnie ~1000 do 1100rpm, a przy najbardziej wymagających grach ciągnących dużo papu staram się nie przekraczać 1350rpm.

1400-1500rpm na gpu w zależności od modeli to już dla mnie nie jest przyjemne :E I nie mówię tu o jednym GPU np. tym co mam obecnie, ale ogólnie czy to wentyle na Strixie czy MSI już zaczyna być głośno :E

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Oczywiście ewentualne przejście na AMD zmienia kilka rzeczy, ale może nie będzie tak źle.

Ja przeszedlem z 1070 na 6700XT glownie z powodu braku dostepnosci kart od Nvidii (era Covida i scalperow), ale bardzo sobie ta karte chwalilem. Nie mialem zadnych problemow z softem, ale mialem 2 inne problemy: Ray tracing w wydaniu AMD to byla porazka - w CP2077 mialem zjazd z 90fps'ow na 30fps'ow i w zaden sposob nie szlo tego niczym wtedy wyrownac - do tego wygladalo to fatalnie w porownaniu do tego co widzialem w tamtym czasie na kartach Nvidii. To jednak byl tylko dodatek, i bylbym w stanie odpuscic RT, ale pojawil sie tez drugi problem - zaden emulator Switcha (Yuzu, Ryujinx) nie chcial poprawnie dzialac na kartach AMD - stary problem, ktorego nigdy nie udalo sie naprawic. Dlatego zmienilem 6070XT na 3060Ti. 

Ale jesli nie bawisz sie w emulatory, a RT Cie nie interesuje - to jak najbardziej polecam karty od AMD. Tyle ze nie baw sie w jakies modele ABC, bierz wyzsze modele od Sapphire albo Powercolora. 

Opublikowano
37 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie nie ma żadnego pewniaka, na każdy model trzeba patrzeć indywidualnie. Bo producenci lubią sobie zmieniać i dostosowywać chłodzenia pomiędzy generacjami GPU, a również i potrafią wydawać w trakcie trwania generacji rev v.2. Które to wcale nie musi oznaczać, że będą lepsze bo np. jak w PNY więcej RPM na minimalnym, totalnie bezzasadnie.

To co w takim wypadku bys polecal w nadchodzacej generacji? Tak czy siak poluje na FE, ale jakies sensownie wycenione modele AiB tez wezme pod uwage. 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Charakterystyki akustyczne będą się trochę różnic, ale nie ma wentylatorów, które miałyby "cichy" szum przy 2000 RPM.

Nie napisałem, że jest cicho. Napisałem, że w obudowie 1000 rpm jest głośniejsze trochę niż 2000 rpm z karty :)

Ja mam w obudowie na 480 rpm ustawione bo tylko wtedy jest dla mnie cicho :)

• Like 1
Opublikowano

Mój limit to było 1700rpm w 2080super, w przypadku 3080 już wpadł blok wodny i wentyle na 800RPM, ale za do dostałem wyjące cewki:rotfl2:

Kolejna wymiana karty to celowanie w ciche cewki, może po tylu latach w końcu trafię ciche GPU