Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

nie ma realnej konkurencji to ceny świrują...

Ale jak sprawdzałem ceny 7900XT też poszły górę, a to lepsze karty niż 4070S, wszystkie karty podrożały więcej lub mniej, ale jest różnica. Sam celują w kartę w okolicy 3tyś i widzę jak tę granicę nawet przekroczył RTX 4070S, tylko nieliczne karty mają cenę poniżej. Radeony droższe, wszystko powyżej 3.2tyś

Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

Ale 900 euro w u nas czy MSRP ? u nas to będzie jakieś 5 tysięcy zł jeśli 900 euro MSRP

na 4 tyś zł w sklepie zapomnij xDDD

Według leaków 5070 ti = 4080 super ~~~~ + lepszy RT no i pewnie dlss 4.0

Ja się czaję na 5070ti jednak ja ta karta będzie po 5tys a będzie to odświeżona 4080S którą można było kupić za mniej niż 4tys to poczekam na 6xxx.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Gdzie wy znajdujecie coś takiego? 8:E

Na ogol kupuje z 1-2 sprawdzonych zrodel, ale zawsze robie spory research - ceny, recenzje, opinie uzytkownikow itd. Tak samo mam "w rezerwie" jednego 4070 Ti Super za £749, gdyby Kurteczka wyskoczyl z £1000+ za 5070Ti. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Dla mnie to logiczna polityka cenowa ze strony producenta, podnieść ceny starszej rewizji po to aby nowa mogła być jeszcze droższą ... Konsument ma dostać po portfelu. Chyba nici u mnie z zakupem RTXa - zostanie mi wybierać coś z AMD.

Opublikowano
8 minut temu, Brolly napisał(a):

Sory ale granie w cokolwiek poniżej 60 fps to abominacja grania :wariat:

Przecież napisałem + FG do tego. Indiana to jest wolna gierka więc można grać z fejkowymi klatkami :E Jest taka opcja gdyby nie vram.

A 5080 przecież ma być wydajniejszy od 4080 i też dostać 16GB vram, które to powodują ograniczenia właśnie w Indianie. A co będzie w kolejnych gierkach? :E

Opublikowano
5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ale jak sprawdzałem ceny 7900XT też poszły górę, a to lepsze karty niż 4070S, wszystkie karty podrożały więcej lub mniej, ale jest różnica. Sam celują w kartę w okolicy 3tyś i widzę jak tę granicę nawet przekroczył RTX 4070S, tylko nieliczne karty mają cenę poniżej. Radeony droższe, wszystko powyżej 3.2tyś

7900XT tak chodziły. To że przez jakiś czas była promka na sferisie za 2899zł i ostatnio na Sapphire Pulse ok. 3050zł nie zmienia tego.
Wiem bo co jakiś czas wrzucam coś na peppera oraz obserwuje niektóre oferty.
Za to 4070S bywały już regularnie w okolicach 2450zł i było parę strzałów gdzie się dało kupić taniej (ok. 2200-2300zł) więc różnicę w cenie teraz czuć mocno.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

W Indianie bardziej 40-45fps 4k-DLSSQ, a nawet i więcej bo cały Watykan i Egipt jest mniej wymagający od Sukhothai.

To prawda, Watykan i Egipt miałem masę FPS na 7900 XTX w 4K (oczywiście bez PT %-)). Ale te bardziej zalesione lokalizacje robią rzeź ;)

Opublikowano
20 minut temu, Element Wojny napisał(a):

£899 to jest mój limit. Powyzej tego rezygnuje. Ale ten limit zalezy tez od tego co sama karta zaoferuje pod wzgledem performance, bo jesli dostane jedynie jakies 25% extra mocy w stosunku do obecnej 4070, to podziekuje za taki deal. 

silna-wola-1.jpg

18 minut temu, lukadd napisał(a):

W Indianie bardziej 40-45fps 4k-DLSSQ, a nawet i więcej bo cały Watykan i Egipt jest mniej wymagający od Sukhothai. Więc + FG gdyby nie vram granie by jakoś uszło nawet na 4080.
A przecież 5080 ma być wydajniejsze i też dostanie 16GB vram :E

RTX 5080 to karta do WQHD. :hihot:

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na szczescie (?) mam u siebie 4070, wiec w najgorszym wypadku poczekam do 5070 Super/ Ti Super. Gdybym jednak nadal siedzial na 30XX/20XX to bym sie ostro wkur... gdybym nie mogl teraz zmienic (ze wzgledu na ceny). 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

I co, podejdzie Ci ten Fortis 3 na AM5?

Nie, jak pisałem mam backplate w postaci "krzyżaka", więc raczej to ta wersja, która nie podejdzie pod AM5, do samej przeprowadzki mam jeszcze daleko, ale szkoda, bo to zawsze zaoszczędzony pieniądz, chyba pójdę w Arctic Freezera 36, ale to pewnie gdzieś za rok, bo wpierw to GPU.