Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, SmogSmok napisał(a):

Raczej nie, 5080 z 16GB to przynajmniej 999$ MSRP = 5000zł 

19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Oby tylko to byśmy mieli cenę 4080S.

4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Fajnie by było jakby 5080 była za około 5k a wydajnością minimum nad 4090, trochę rynek by się unormował. W sumie po cichu na to liczę ...

Nie ma co liczyć na 999$ dla 5080 w podstawowej wersji. 1100-1200$ to minimum.

• Sad 2
Opublikowano
14 minut temu, NoviAMG napisał(a):

5070ti o wydajności 4080s za 4k do mnie nie przemawia, ciut za drogo jak 4080s szło kupić za 3600. Więc szkoda czekania by było :). 

Nie ma sensu tego tak liczyć. W dniu premiery będzie porównanie do 4080s a za kilkanaście kolejnych miesięcy okaże się, że 5070ti jeszcze mocniej odskoczy w grach

Opublikowano
21 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Fajnie by było jakby 5080 była za około 5k a wydajnością minimum nad 4090, trochę rynek by się unormował. W sumie po cichu na to liczę ... 

5070ti o wydajności 4080s za 4k do mnie nie przemawia, ciut za drogo jak 4080s szło kupić za 3600. Więc szkoda czekania by było :). 

Ale stawiam bardziej na 1200 dolców, 6399 msrp w pl za 5080, 899dol 5070ti czyli 4 k

A jak Ty to liczysz licząc ze 5080 mając tyle samo cuda co 4080S ma być wydajniejsze od 4090 ale 5070ti mające tysiak cuda mniej ma być jak 4080S 🤣 Przieciez 5070ti bedzie wydajniejsza od 4080S.  W dodatku nie bierzesz pod uwagę nowych ficzerow oraz wydajności RT.

Opublikowano

Tak tak, dobrze wiemy że pobór wydajności to co najwyżej minimalnie zwiększy zegary i nic więcej. Ale to przełoży się na małe procenty. A ty biorąc pod uwagę dwie karty podajesz mocno skrajne wyniki nie biorąc pod uwagę specyfikacji.

Opublikowano

W suchej spece już widać różnicę 20% na korzyść 5080, do tego ciut wyższe zegary, szybsze memorki, i 100w zapasu, według mnie różnica wydajności może się zakręcić w 25%. 

Zostało parę dni i wszystko się wyjaśni, stawiam na różnicę wydajności w okolicach 25 do 30%. Biorąc na szybko porównanie 4080s vs 4090 to by się zgadzało to co pisałem, 5070ti na poziomie 4080s +-, a 5080 na poziomie 4090 +- w czystej wydajności. Bo pewnie włączając rt będą nowe sporo wydajniejsze od poprzedniej gen. A jakby nie patrzył ,większa połowa użytkowników ma głęboko wydajność w rt bo tego nie używają. Więc dla takich osób nowa gen może nie być jakimś szałem. I z tym, że za jakiś czas będą nowe karty zyskiwać nad starą gen to wiadomo,  zawsze tak jest i będzie ;) 

Opublikowano
12 minut temu, NoviAMG napisał(a):

A jakby nie patrzył ,większa połowa użytkowników ma głęboko wydajność w rt bo tego nie używają.

Ja tam widzę, że każdy kto kupuje nvidia włącza PT i inne bajery bo może ;) Sam od Turingow gdzie się dało to korzystałem. 

Przynajmniej w tym segmencie 4070+ :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, NoviAMG napisał(a):

A jakby nie patrzył ,większa połowa użytkowników ma głęboko wydajność w rt bo tego nie używają. Więc dla takich osób nowa gen może nie być jakimś szałem. I z tym, że za jakiś czas będą nowe karty zyskiwać nad starą gen to wiadomo,  zawsze tak jest i będzie ;) 

E tam nie po to wydam 5k na kartę by sobie RT nie włączyć :E

Edytowane przez muszka
Opublikowano

Przy ekranach 4k się robi problemik, bo żeby utrzymać okolice 100fps w grach, na ogół trzeba ciąć detale na takiej 4080/s. Więc często gęsto przydałaby się taka 4090, żeby jednak te suwaki były bardziej w prawo, a fps był na odpowiednim poziomie. Np w moim przypadku tak jest. Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx, chyba 2x to uruchumiłem, ale nie lubię gier single, a w multi latać z rt, to tak średnio. Amd ciut za nisko wydajnościowo celuje obecnie, 7900xtx za głodny jest, też mi się nie uśmiecha karta co wytwarza 300w ciepła po uv, nawet jak jest dociśnięta tylko w 50%. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Przy ekranach 4k się robi problemik, bo żeby utrzymać okolice 100fps w grach, na ogół trzeba ciąć detale na takiej 4080/s. Więc często gęsto przydałaby się taka 4090, żeby jednak te suwaki były bardziej w prawo, a fps był na odpowiednim poziomie. Np w moim przypadku tak jest. Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx, chyba 2x to uruchumiłem, ale nie lubię gier single, a w multi latać z rt, to tak średnio. Amd ciut za nisko wydajnościowo celuje obecnie, 7900xtx za głodny jest, też mi się nie uśmiecha karta co wytwarza 300w ciepła po uv, nawet jak jest dociśnięta tylko w 50%. 

A to w 60 już się nie da grać?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

tslnoityx19e1.gif

Błagam niech ktoś zrobi przeróbkę hilter kupuje 5xxx :E ale dopiero po CES jak będą ceny i spec :D 

BTW nawet gdyby było mnie stać to nie wiem czy aluminium w gniazdku by wytrzymało 5090 na pełnych obrotach 8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
29 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx,

Ja gram głównie w warzone na niskich więc też mi zbędne ale czasem lubię sobie to włączyć w grze AAA, która mi się podoba i wiadomo że trzeba posługiwać się upscalerami i ew FG. Kwestia specyfiki kto w co gra bo ja rocznie 95% gram w warzone i pewnie w nowym roku dojdzie nowy bf w trybie BR i Fortnite ale jak odpalam grę singiel to lubie mieć max grace ustawiona. 

Opublikowano
30 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Na 120hz matrycy grać na 60fps ? Moje oczy :E 

Ja mam monitor 165hz i grywam w 60fps i tak w grach AAA więcej nie wycisnę na na takim sprzęcie. Gram też na konsoli podpiętej do monitora a tam 60fps to normalne

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Na 120hz matrycy grać na 60fps ? Moje oczy :E 

To chyba nie tak działa, nawet 80 fps na 360 hz monitorze nie robi jakiegoś "ała", albo to zależy od gry.

Od tego są chyba te wszystkie gsync/freesync i cuda na kiju.

2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam monitor 165hz i grywam w 60fps i tak w grach AAA więcej nie wycisnę na na takim sprzęcie. Gram też na konsoli podpiętej do monitora a tam 60fps to normalne

Nie wiem które generacja kart musi wyjść aby taki CP na ultra z PT chodził na 100 fps chociaż :E 7xxx? 8:E

Albo niech zaczną lepiej optymalizować gry i implementować RT/PT.

Bo to chyba nie jest tak że taki PT aż tak wyprzedza technologię aby 4090 tego nie ciągnęgło? 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja nawet w 30 na Ps5:o

Opublikowano
2 minuty temu, Godlike napisał(a):

To ja ślepy jestem bo między 60hz monitorem a 165 czy 175hz nie wieże różnicy :E

To już nie jest ślepota tylko może coś skopane w ustawieniach karty/gry i nie zmienione odświeżanie ?

Toć pamiętam jak z 60 hz na 144 wskoczyłem, to wszystkie gry i nawet kursor na pulpicie płynny i zwinny jak lis w majonezie :E 

I wtedy myślałem że to jest top ale jak zobaczyłem oleda na własne oczy na jeszcze większym odświeżaniu i prawie zerowym smużeniu to wszystko takie płynne jak byś polał oliwą 8:E 

• Like 2