Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, chimichanga napisał(a):

Zobaczymy jutro czy się wywiążą bo napisali otwarcie, że dystrybutor wyśle im na jutro tyle Tufów żeby pokryć wszystkie zamówienia na nie + da opcję negocjacji z tymi co czekają na Astrala

Pisali, że Astrale mają u producenta zaklepane i co wyszło? 8:E

Dystrybutor to kolejny pośrednik :E No, ale może faktycznie coś dostaną, ale ile i za ile to się okaże.

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem słupki.

Niespodzianki nie było.

Kaszana.

Góra 10% jakby traciła do 4080S to jeszcze nie byłoby tak źle, ale 4080 często jest kilkanaście procent szybsza. 

Gdyby nie strategia NV, czyli "zwisa nam to, my jesteśmy teraz firmą od AI" i było normalnie to ta karta zastąpiłaby 4070Super w cenie 2800zł. 

Tymczasem pewnie będzie trzeba czekać wiele miesięcy zanim jakiś sensowny model będzie w MSRP.

Jakby 9070xt miało realnie konkurować to byśmy nie widzieli takich napompowanych cen, więc ja osobiście nie robię sobie nadziei.

W VR ta karta może wypaść o jakiś margines błędu opłacalniej od 4080s, jak/jeśli ceny zejdą do MSRP. Chciałbym napisać "dobre i to", ale nie po 2,5 latach. +3% po takim czasie to jak strzał w pysk.

Cieszyłby port Displayport w nowej wersji, ale ta karta i tak się do wyższych rozdziałek w VR nie nadaje. 

Zostaje frame gen.

Tu znowu - im wolniejsza karta tym mniej przydatny, bo potrzeba solidnej liczby klatek przed włączeniem FG.

Ta karta nawet w MSRP w wersji 24GB byłaby bez szału po takim czasie, a zanim wyjdzie będzie blisko 3 lata od 40xx

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Wacuaw napisał(a):

Najlepsza karta to 5090 po UV...
Idź Pan w las z 16GB VRAM :lol2: 

Dobry bait :) karta widmo za 14k, 600w i palące się wtyczki. Najwydajniejsza a najlepsza to różnica. 16gb vram do 1440p starcza aż nadto. 4090 jest do 4K za słaba mimo 24gb vram. 5090 jest dobra do 4K ale zła ogólnie. W ogóle pewnie wy 4K macie ale na 27 lub 32 calach. 4K widzieli. Ja mam 4K ale 55 pod PC to wiem co to 4K. 3440x1440 w 45 calach i nawet na tym 5080 gra mi się lepiej w 120fps jak na 4K w 60fps.

• Haha 4
Opublikowano
7 minut temu, RtxOn napisał(a):

Dobry bait :) karta widmo za 14k, 600w i palące się wtyczki. Najwydajniejsza a najlepsza to różnica. 16gb vram do 1440p starcza aż nadto. 4090 jest do 4K za słaba mimo 24gb vram. 5090 jest dobra do 4K ale zła ogólnie. W ogóle pewnie wy 4K macie ale na 27 lub 32 calach. 4K widzieli. Ja mam 4K ale 55 pod PC to wiem co to 4K. 3440x1440 w 45 calach i nawet na tym 5080 gra mi się lepiej w 120fps jak na 4K w 60fps.

To co dopiero muszą widzieć ludzie na 65 albo 77 calach :smiech:

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Normalnie benchmarkowe astralne pisały by o ppi. Że już rozjechane. Tak wszyscy tymi liczbami się zachwycają że siedzieli by na 8k w 15 calach bo by mieli 1600ppi. 

Opublikowano

Nawet jak ceny beda wyzsze na poczatku to i tak lepsze 5070Ti po OC niz 5080 za 600e wiecej, ktore da nam w porywach do 15% wiecej wydajnosci... lol Tragikomedia

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Przecież ten gość trolluje tutaj od dnia w którym się zarejestrował na forum 8:E

Gdzie Ty widzisz trollowanie? Serio pytam. Ja jedynie czasem odpowiadam na trollowanie mnie trollowaniem i to jedyne przypadki. Spójrz na historię. To mnie trollowali a ja nie zostawałem dłużny. 90% moich postów to jednak jestem prawdziwy JA.

Opublikowano

Generalnie często myślę odwrotnie od 90% ludzi. Na początku wydaje się to kontrowersyjne ale tylko na początku. Potem często nawet po latach ktoś mi przyzna rację. Powiedziałem raz przy stole że jeb** biedaków, to wszyscy się oburzyli, jak wytłumaczyłem jak to wygląda z mojej perspektywy to już zeszli z tonu. Taki przykład. 

Opublikowano
24 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Dobry jestes.:wariat:

Powinienes pracowac w NV Polska i naganiac chetnych na nizsze modele kart NV, bo ich wydajnosc to beczka miodu i czekolady :)

Ludzie nie kupujcie 5090, 5080 Wam wystarczy taki to potwor jest :puchar::smiech:

19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wieksze pixele? :banana:

Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Dobry jestes.:wariat:

Powinienes pracowac w NV Polska i naganiac chetnych na nizsze modele kart NV, bo ich wydajnosc to beczka miodu i czekolady :)

Ludzie nie kupujcie 5090, 5080 Wam wystarczy taki to potwor jest :puchar::smiech:

Oczywiście że wystarczy. 5090 to Titan w przebraniu. Karta bardziej pro jak gaming. 5080 jest typowo najmocniejsza gamingowa karta. Ktoś kto kupuje 5090 do grania nie jest normalny. 14k, 600w do grania? Jensen ładnie nam mózgi wyprał. 

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Generalnie często myślę odwrotnie od 90% ludzi. Na początku wydaje się to kontrowersyjne ale tylko na początku. Potem często nawet po latach ktoś mi przyzna rację. Powiedziałem raz przy stole że jeb** biedaków, to wszyscy się oburzyli, jak wytłumaczyłem jak to wygląda z mojej perspektywy to już zeszli z tonu. Taki przykład. 

Luuuuuuudzieeee! 

Mamy wizjonera na forum!

Tacy doceniani sa czesto dopiero po smierci (czego Ci nie zycze, tzn zgonu) :wariat::jupi:

A wracajac do tematu kart, jacys chetni i zdecydowani na 5070ti po wynikach testow?

Opublikowano
2 godziny temu, Brolly napisał(a):

"kupić" XDDDD

dziś w xkomie odbieraliśmy części na jego nowego kompa, powiedzieli że jeśli chodzi o 5070ti to lepiej się nie nastawiać jutro XD :E

Wspomnieli coś o 5090 Astral? :E 

5070Ti w MSRP to prawdziwy killer. Bardzo słabo że nie daje rady z 4080S, ale liczę na sterowniki i wsparcie że to załatwi. Wkręciłem się w monitor 500 Hz więc będę musiał kupić 5xxx pod DP 2.1 :E 

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

5090 to w przebraniu 4090ti i do koksowane jeszcze stu pińdzisięcioma watami :E 

Mi 5090 przypomina podejscie J. Clarksona - unlimiteeeeed poooooooweeeer... w zapotrzebowaniu na W :salut:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

A wracajac do tematu kart, jacys chetni i zdecydowani na 5070ti po wynikach testow?

Tak, ja jestem wstępnie zdecydowany - jak tylko będzie w cenie 4k cebularów polskich złotych, inaczej mnie mogą pocałować w doope :E 

Jak patrzę na to co się odjaniepawla znowu na rynku GPU to mogę to tylko podsumować w jeden sposób: 

e6fb2b23931c44ad4569779064a3a294.gif

Edytowane przez lamparcicho
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Tak! Ja! Oczywiście nie za 5k, jak nie będzie opcji kupić taniej to poczekam sobie jeszcze, trudno.
Od jesieni czaję się na zmianę GPU, najpierw hold bo nowa generacja na horyzoncie, teraz hold bo brak dostępności i skalperskie ceny, przywykłem :D 
Pierwotnie polowałem na 4070TiS/4080S więc 5070Ti to gdzieś pomiedzy :D

• Upvote 1