Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Wiadomo, tylko zastanawiam się czy nawet jeśli sklepy będą teraz otrzymywać dostawy to nie będą  ich  chomikować aby sztucznie zaniżać dostępność i sprzedawać po 20k zamiast 12 ;) 

W US już się powoli zaczynają pojawiać tzw. bundle z RTX 5090 w zawrotnych cenach ;/ Oczywiście reszta komponentów to szrot, którego nikt normalny bez tych rtx'ów nie kupi :lol2:

Możliwe że na lokalnych rynkach zaraz zaobserwujemy to samo, plus oczywiście wypasione gotowce, obowiązkowo wraz z legalnym oprogramowaniem :D 

PS. Przypominam - każdą wersję do użytku prywatnego aktywujecie dożywotnio odpowiednią komendą za pomocą konsoli Powershell :D 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, cervandes napisał(a):

Hahahahahaha! Na Aoruska 5080 się zapina dodatkowy wentylator :D Padłem! 

https://www.facebook.com/reel/608127798648838

Było już coś podobnego w jakieś wersji PNY 40xx - chyba, ale wygląda to odpustowo :D 

8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

W US już się powoli zaczynają pojawiać tzw. bundle z RTX 5090 w zawrotnych cenach ;/ Oczywiście reszta komponentów to szrot

Coś ala bundle playstation z 10 starymi grami, 20 padami.. niezła patola się z tego robi :E 

1 minutę temu, Umpero napisał(a):

No a co @x-kom robi? Nagle się okazuje, że mają jakieś Pality, Gainwardy i oferują w cenie 12900, a cena na sklepie 20 tysi.
Mogą sprzedać jak człowiek człowiekowi, ale wolą być cholernymi skalperami.

Przeciez mój post nawiązuje do tego i troche późniejszych dostaw :) 

Edytowane przez dawidoxx
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Wiadomo, tylko zastanawiam się czy nawet jeśli sklepy będą teraz otrzymywać dostawy to nie będą  ich  chomikować aby sztucznie zaniżać dostępność i sprzedawać po 20k zamiast 12 ;) 

No a co @x-kom robi? Nagle się okazuje, że mają jakieś Pality, Gainwardy i oferują w cenie 12900, a cena na sklepie 20 tysi.
Mogą sprzedać jak człowiek człowiekowi, ale wolą być cholernymi skalperami.

Teraz przyznawać się, że się pracuje u nich to jak kiedyś obciachem było, że się pracuje w tepsie. Gównojady oczywiście nie znajo :hihot:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

@dawidoxx Dokładnie tak :D Tutaj prosty przykład lol

Dodatkowo sklep nie gwarantuje wzajemnej kompatybilności części składowych pakietu zakupowego LOL

Zasilacz to oczywiście przeciętna jednostka ATX 3.0 (outdated :D ) ze złączem natywnym ale 12vpwr (outdated :D ) zamiast 12V-2x6 pin.

rtx5090 combo.jpg

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Było już coś podobnego w jakieś wersji PNY 40xx - chyba, ale wygląda to odpustowo :D 

Nawet w za linkowanym artykule o tym piszą

"NVIDIA wraca z programem o nazwie "Verified Priority Access". Ten po raz pierwszy został uruchomiony przy okazji premiery modeli z serii RTX 40."

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@dawidoxx Dokładnie tak :D Tutaj prosty przykład lol

Dodatkowo sklep nie gwarantuje wzajemnej kompatybilności części składowych pakietu zakupowego LOL

Zasilacz to oczywiście przeciętna jednostka ATX 3.0 (outdated :D ) ze złączem natywnym ale 12vpwr (outdated :D ) zamiast 12V-2x6 pin.

Grubo to u nas będą wciskac jakieś leżaki 700w co by tylko sama karte zasilić :E 

• Haha 1
Opublikowano

Na NV fajnie działa UV bez zbijania zegarów, na XTX trzeba jechać z zegarem. 

Poza tym najważniejsze punkty zostały, ale tego już nie widzisz :E 

No i Stable Diffusion, chcę mieć dostęp do tego + modeli LLM, a tu niestety AMD odstaje bo wszyscy piszą pod CUDA :E 

• Upvote 1
Opublikowano

@MadDog

Dlatego nie zmieniam, a sam XTX to za mały przeskok w raster żebym wymienił. On się broni TYLKO ilością pamięci. RT, DLSS, FG, pobór prądu, CUDA - wszystko jest na minus :E 

Jedynie 4090 tutaj fajnie by było wziąć, po UV i w 1440p jak zablokuję klatki to pobór nie powinien być dużo większy, tylko dorwać w dobrej cenie po porażce 5080 i 5090 nie będzie łatwo xD 

Opublikowano

Dlatego uważam, że cichymi zwycięzcami tej premiery są 7900XT w cenie do 3000zł i 7900XTX w jakichś promkach za 3500-3800zł. Przy obecnych cenach stosunek tego co dają najnowsze karty NV to jest absolutny fail. I ani użytkownicy NV serii od 4070 w górę ani użytkownicy AMD RDNA3 (7900XT i XTX) nie powinni zmieniać kart i przykładać ręki do tego co aktualnie dzieje się na rynku kart graficznych. Zwłaszcza jak DLSS4 będzie wspierane na serii 4xxx. And fuck MFG :E 

No ale życie pokazuje swoje i mamy to co mamy :toast:

Opublikowano
6 minut temu, MadDog napisał(a):

Dlatego uważam, że cichymi zwycięzcami tej premiery są 7900XT w cenie do 3000zł i 7900XTX w jakichś promkach za 3500-3800zł.

Jak ktoś siedzi poniżej półki 4070Ti to tak, super oferta. Tylko smutne jest to, że zwycięzcami są karty sprzed 2 lat... 

• Upvote 1
Opublikowano

Czemu cen nie podajcie, niby karty msrp ale wypadałoby potwierdzic :P

Opublikowano
21 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Żebym znalazł coś 2x wydajniejszego od rtx3070 to musiałby kupić aż rtx5070ti rtx4080 :E Wątpię by kiedyś używane spadły do 2000 zł, przy takich nowych generacjach kart i rosnących cenach, zamiast spadających.

W moich obliczeniach wyszło, że żeby mieć coś 2x wydajniejszego od RTX 3070, to trzeba wskoczyć na minimum RTX 5080. 4080 czy 4080 Super, 7900 XTX to jest ~90-95% lepiej od 3070.

18 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Dałeś tyle bo dałeś się wydymać. Jak się rzucasz na premierę na karty to wiadomo że jesteś dymany. Racjonalnie się czeka z 2-3m aż kurz opadnie. 

Dokładnie, tak to powinno wyglądać :)

2-3 msc przy normalnych czasach bez cyrków. Nie raz w historii, szczególnie w ostatnich latach, że trzeba było czekać kilka ładnych miesięcy czy ponad rok jak cieć na unormowanie tego, co się wyprawiało :E. Nie tylko krypto do tego się przyczyniło.

18 godzin temu, Wacuaw napisał(a):

Zaczęli produkcję na początku stycznia, w niecały miesiąc nie wyprodukują 1000000 kart i jeszcze wysłać to trzeba. To samo z 5070Ti, słabsza wersja 5080. Nie mogli przełożyć premiery, bo akcjonariusze, a przesunięcie o miesiąc czy nawet dwa to nic by nie dało bo CN Nowy Rok... No i jest jak jest, trzeba czekać do marca(końcówka)/kwietnia na prawdziwe dostawy. Nie ma tutaj nic do zgadywania. 

Z początku stycznia to były karty z premierowego rzutu dla zwykłego Kowalskiego, jak się dobrze spojrzy na sztuki kart, które otrzymali recenzenci na testy, to były sztuki wyprodukowane w grudniu ubiegłego roku.

17 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

i jeszcze mała rozrywka - iść na mecz Rakowa z Górnikiem piątek 20:30, tam można przy okazji trenować darcie ryja :E

Jak się zdecyduje na wybieranie się do Częstochowy, to niech nie zapomni wklepać adresu: Stadion MSP Raków zwany potocznie "kurnikiem" na Limanowskiego 83, Częstochowa ofc. ;)

7 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

A NVIDIA przeliczyła po kursie 5,2 i dlatego wyszło 3899 z 745 $. 

W momencie ogłoszenia cen, dolar w relacji do naszej waluty stał w okolicach 4,10 zł. Ktoś kiedyś pisał, że oni przy wycenach w przeliczeniu na inne krajowe waluty ustalają z lekką górką, z uwagi na zmienność kursu. A od niedawna u nas jest podwyższone ryzyko sporej zmienności kursu PLN/USD.

5 godzin temu, maras2574 napisał(a):

A gość się cieszył z EVGA 3080 Ultra FTW3 ! A cieszył się z tego gość z Laba, któremu tą kartę, dzięki mnie, kupił znajomy w USA za normalne pieniądze. Wtedy 3080 chodziły po 10k ! Kuźwa nawet "dziękuję" nie usłyszałem !!!

Kiedyś była EVGA, a teraz nie ma EVGA :wariat:.

56 minut temu, deathrabit napisał(a):

Przykładowo 16GDDR6 ~ $40 vs 16GDDR7 ~ $160

Na początku zawsze jest wysoka cena czegoś nowego, jak tu pamięci GDDR7, z czasem cena tych pamięci GDDR powinna spadać.

Opublikowano

@dawidoxx czyli wszystko o czym pisaliśmy się zgadza LOL

Karty są na stanach magazynowych w sklepach ale priorytetem są zestawy komputerowe.

Dla zainteresowanych:

Przed chwilą rozmawiałem na czacie Komplett i oczywiście mają na stanie RTX 5090 - Asus TUF oraz PNY. Obstawiam że mają jeszcze Gainwarda ale jak się wysprzęglił to uciął rozmowę haha.

Zapytałem czy mogę kupić zestaw z kartą RTX 5090 i uzyskałem odpowiedź że tak i że mogę wybrać spośród dwóch kart. Wyraźnie napisano że mogę wybrać jeszcze RTX 5090 Asus TUF i ta karta jest na magazynie.

Gdy zapytałem czy mogę kupić samą kartę RTX 5090 Asus TUF otrzymałem negatywną odpowiedz. Stwierdziłem wówczas że w najbliższym czasie zakup samej karty będzie niemożliwy jeśli karty będą szły priorytetowo do zestawów.

Odpowiedź: karty będą dostępne w regularnej sprzedaży gdy dostępność samych kart będzie lepsza :D 

Oczywiście odpisałem że to skalperska taktyka.

_Komplett_chat.jpg

• Haha 1