Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Szanownych użytkowników tego forum, miał lub ma może 5090-tkę ze stajni ASUSa, ale w wersji TUF? Jeżeli tak, to bardzo proszę o podzielenie się wrażeniami oraz plusami i minusami. Oczywiście poza ceną. Wcześniej polowałem tylko na Gamerocka lub Phantoma, ale obczaiłem, że jak wyrzucę jeden z trzech przednich wentyli, to wejdzie mi nawet TUF. Nic nie dzieje się bez powodu... :hihot:

Opublikowano
33 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Jeszcze jeden post na ten temat i naprawdę smutno się zakończy ten dzień dla niektórych, zrobiliście już z tego tematu burdel na kółkach, ale teraz to już po prostu przebiliście dno.

Jest jeszcze piwnica :D Przepraszam, już więcej nie będę, tak tylko na koniec :P 

Opublikowano (edytowane)

Chyba że użytkownicy dadzą mi zielone światło na pisanie. Jeśli dostanę 5 emotek pod tym postem to pokażę wam wypasa przy którym Astral to masowo tłuczona, nowa, widmo a mimo to już generyczna tik tokowa karta. Jak nie to znikam, tylko do konkretów będę. 

Edytowane przez RtxOn
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

on ma w 4 literach moderatorów i zasady na forum

Złamałeś ich tyle samo co ja ;) to taki szczegół. Dodatkowo wrzuciłeś prywatną rozmowę. Nie jestem zły, ale zanim ktokolwiek kogoś osądzi niech spojrzy na siebie. No offence. Sorry to nie Ty wrzuciłeś, ale reszta się zgadza. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano

Posiada ktoś z forumowiczów Gigabyte RTX 5070 Ti Windforce? Jestem ciekaw jak z kulturą pracy i jaki jest max power limit w msi afterburner. Nie moge nigdzie namierzyć recenzji/testów. 

Opublikowano
2 minuty temu, Nex1M napisał(a):

Posiada ktoś z forumowiczów Gigabyte RTX 5070 Ti Windforce? Jestem ciekaw jak z kulturą pracy i jaki jest max power limit w msi afterburner. Nie moge nigdzie namierzyć recenzji/testów. 

Na ile śledzę ten wątek to nie przypominam sobie aby ktokolwiek z forumowiczów chwalił się tą kartą.
Z tego co się orientuję jest na pewno lepsza od Ventusa ale też nie jest dobra.
Jedyna karta w cenie MSRP która ma dobre opinie i jest godna uwagi to ASUS Prime i tą opcją bym szedł na Twoim miejscu.

Opublikowano
8 minut temu, Nex1M napisał(a):

też szukam jakiegoś info ale w sieci cisza a przecież dostępność jakaś jest i sprzedają się od premiery... dziwne 

Opublikowano
55 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ten temat to jest jeden wielki syf, postów na temat jest tutaj może kilka procent.

A później jest płacz że nic tutaj nie da się znaleźć, i może by tak stworzyć dziesięć kolejnych tematów, z których po kilku dniach będzie kolejny burdel gdzie nic wartościowego nie da się znaleźć.

Jak chcecie sobie takie szambo produkować, i fajnie jest w nim siedzieć, to róbcie tak dalej, tylko żeby znowu płaczu nie było że tematu nie pilnujemy i jest syf.

Forum tworzą użytkownicy, no a co tworzą to widać.

Od czasów PcLab i pierwszych serii RTX jest płacz o "zaśmiecanie tematu" ale właśnie klimat czatu ma swój urok. Możecie stworzyć temat dla obrażonych i poważnych co chcą konkretów ale będzie ich tam 10, a reszta i tak będzie siedzieć na forumowym "discordzie" ;)

• Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, Nex1M napisał(a):

Jest tu taki forumowicz, ale nie wiem jaki ma nick, na screenie, który wrzucił temperatura  70C i 1900 RPM. Więc karta typowo pod UV.

Opublikowano (edytowane)

To i tak lepiej niż ventus na stocku :P  a no i ma 2 biosy od wentyli z tego co widze

Namierzyłem osobnika :) W dużej budzie powinno być naprawde ok bo mój obecny ventus w cyberpunk na stock ma mniejsze temp niż tu na otwartej budzie

568AA5F9-5DE3-4ABF-A7D9-56D491DC8C0D.thumb.png.f6e195d3910b50f9de7b6fc5a09c4a2f.png

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Od czasów PcLab i pierwszych serii RTX jest płacz o "zaśmiecanie tematu" ale właśnie klimat czatu ma swój urok. Możecie stworzyć temat dla obrażonych i poważnych co chcą konkretów ale będzie ich tam 10, a reszta i tak będzie siedzieć na forumowym "discordzie" ;)

+1, nie wiem w czym problem. Zaraz wszyscy się utkają i temat umrze, ale jak siła wyższa każe to się utkam.

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Nex1M napisał(a):

To i tak lepiej niż ventus na stocku :P  a no i ma 2 biosy od wentyli z tego co widze

Namierzyłem osobnika :) W dużej budzie powinno być naprawde ok bo mój obecny ventus w cyberpunk na stock ma mniejsze temp niż tu na otwartej budzie

Mam Ventusa i na stock to faktycznie jest lipa 2150 RPM. Jaki wynik uzyskałeś po UV? Możesz wrzucić test z 3DMark Time Spy?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Mam Ventusa i na stock to faktycznie jest lipa 2150 RPM. Jaki wynik uzyskałeś po UV? Możesz wrzucić test z 3DMark Time Spy?

UV 910mV  2820 MHz  1500 Memory + 
9BF495E0-C249-43CC-A463-5DEF14552F75.thumb.png.dc36174403dcfd049480b0b4cc3a50d8.png

UV OC  950 mV 3052 MHz +2000 mem
565107AB-7A40-43FA-952D-A0712B17616D.thumb.png.5b44194fad67a7ee92006076b00d9266.png

Max oc pod wynik  +420 core +2000 mem  wentyle na 100% w karcie
B9E44EA3-4272-4704-8891-07653B0D1F22.thumb.png.19a18dcd15cdc62d311dbc6256c1b2e0.png

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, darekz napisał(a):

Czy ktoś z Szanownych użytkowników tego forum, miał lub ma może 5090-tkę ze stajni ASUSa, ale w wersji TUF? Jeżeli tak, to bardzo proszę o podzielenie się wrażeniami oraz plusami i minusami. Oczywiście poza ceną. Wcześniej polowałem tylko na Gamerocka lub Phantoma, ale obczaiłem, że jak wyrzucę jeden z trzech przednich wentyli, to wejdzie mi nawet TUF. Nic nie dzieje się bez powodu... :hihot:

Ja mam TUF'a OC, jak chcesz to przejrzyj moje wiadomości, robiłem jakieś tam testy. Generalnie mogę polecić.

• Upvote 1
Opublikowano

Karta dobrze wykonana i cicha.

Na początku cewki trochę było słychać, ale zrobiłem małe UV na 0,9 i jest git. Teraz przy zamkniętej obudowie, praktycznie w ogóle nie słychać.

Nie przekracza raczej 1500 rpm. A w takim zakresie jest bardzo cicha :)

• Upvote 1
Opublikowano

Ja odkąd miałem RTX 4080 Asus Tuf mam uraz do ASUSa i boje sie jakiegokolwiek gpu od nich :P   Mialem od tego czasu zze 3/4 karty w kompie zadna tak nie jojcyla (cewki) jak tamta. W lecie wieczorem mozna sie pomylic czy dzwiek dochodzi zza okna czy z kompa xd  

Opublikowano
1 minutę temu, Nex1M napisał(a):

Ja odkąd miałem RTX 4080 Asus Tuf mam uraz do ASUSa i boje sie jakiegokolwiek gpu od nich :P   Mialem od tego czasu zze 3/4 karty w kompie zadna tak nie jojcyla (cewki) jak tamta. W lecie wieczorem mozna sie pomylic czy dzwiek dochodzi zza okna czy z kompa xd  

No i ja wlasnie miedzy innymi przez to sprzedalem Astrala, wczesniej nie orientowalem sie, ze to zasada, ze asus cwierka :P

// Wiem, ze to nie temat od tego - ale to chyba serio jedyny temat który czytają tu ludzie - jak ktoś się zna na UV intela 13gen. i tej całej historii z nowym mikrokodem, zeby zapobiec degradacji procków to prosze o pomoc :C 

Opublikowano

właśnie przeglądałem recenzje 5070 Ti na fps guru pl 

Wnioski końcowe na "minus"

Wszystko teraz zależy od FAKTYCZNYCH cen, z jaką pojawią się karty w sklepach. Obawiam się, że możemy się srogo zawieść.

Przy 5000 zł, to kompletne zdzierstwo.

4000-4200 zł to powinien być maks.