Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prime 5070 non OC. Cena w proshop 679euro ~2800pln.

https://www.proshop.fi/Naeytoenohjaimet/ASUS-GeForce-RTX-5070-Prime-12GB-GDDR7-RAM-Naeytoenohjaimet/3331034

Ale uwaga, tylko 5 sztuk na magazynie i to cena promocyjna z ograniczoną ilością sztuk po MSRP.

"Promocja jest ważna od 05-03-2025 00.00 do 31-03-2025 23.59. Produkty promocyjne są ograniczone pod względem liczby kopii, a gdy ilość jest wyprzedana, produkt jest sprzedawany po normalnej cenie."

Opublikowano
Godzinę temu, tomek25 napisał(a):

@Tester WrażeńPrzetłumaczyłem fragment, z tego wynika że gość ma bardzo dobrą temperaturę, nie ma piszczących cewek i głośność wentylatorów jest bardzo dobra:

5090 Gaming OC ma dobre, ale już odstające od Suprima czy Astrala chłodzenie. Tak więc Windforce raczej nie może być lepszy ;) Od Gigsona bym poniżej Gaming OC nie schodził.

• Sad 1
Opublikowano
58 minut temu, offensive napisał(a):

Czy przez ostatnie 1250 stron watku ktos byl w stanie przedstawic manual step-by-step jak przekonac zone ze 5090 przyda sie w rodzinie? 

Jest tylko jedna opcja. 14 tysi zachomikowane w najczerniejszych czeluściach do których żona nie ma dostępu.
Tysiak wydany ze wspólnego konta.

Opublikowano (edytowane)

@tomcug Gość w tym wątku na reddicie z linka, którego zamieściłem pisał, że ma tego windforca 5090. Może, jest lepszy pod względem kultury pracy niż poprzednie generacje gpu windforce.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
Godzinę temu, offensive napisał(a):

Czy przez ostatnie 1250 stron watku ktos byl w stanie przedstawic manual step-by-step jak przekonac zone ze 5090 przyda sie w rodzinie?

Powiedz jej ze jak teraz nie kupisz to za chwile będzie 4x drożej bo Trump się nie pier.. w tańcu :smiech:

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że wiecie, że ten Windforce to jest model pod MSRP nvidii, on w zasadzie powinien kosztować ~10k pln, a nie 14 czy 15k :E

Kupując go w takich cenach przepłacacie nawet ~50%. Astral ma MSRP ~13k.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tylko, że wiecie, że ten Windforce to jest model pod MSRP nvidii, on w zasadzie powinien kosztować ~10k pln, a nie 14 czy 15k :E

Kupując go w takich cenach przepłacacie nawet ~50%. Astral ma MSRP ~13k.

Tylko co z tego, skoro z Astrala nie da sie korzystac?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Tylko co z tego, skoro z Astrala nie da sie korzystac?

Ale cewki to loteria, przecież nawet tutaj ludziom się trafiają sztuki czy na innych forach gdzie cewki są znośnie i nie ma cyrków na pulpicie jak u Pipusia.

Oczywiście ryzyko cewek wygląda, że jest większe w Astralach. No, ale nie 15k za windforce.

To już lepiej przerzucać te Astrale jeden za drugim, aż się trafi znośna sztuka :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Napisałem do Gainward jak w ich przypadku wygląda kwestia gwarancji i samodzielnego wymienienia pasty. Ciekawe co wymyślą.

To jest dobre pytanie. Moj Gainward 4090 po dwoch latach mial juz temperatury hotspot szturmujace 100c…… 

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale cewki to loteria, przecież nawet tutaj ludziom się trafiają sztuki czy na innych forach gdzie cewki są znośnie i nie ma cyrków na pulpicie jak u Pipusia.

Oczywiście ryzyko cewek wygląda, że jest większe w Astralach. No, ale nie 15k za windforce.

To już lepiej przerzucać te Astrale jeden za drugim, aż się trafi znośna sztuka :E

Problem w tym, ze ja znowu mam kupca na tego Astrala z 1k zysku, jak go odpakuje i sie okaze ze halasuje to juz sobie tak latwo nie sprzedam + bede dalej skazany na windforce'a za 14k

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ciężko przewalać jednego Astrala za drugim jak ich nie ma, a w X-kom 18200 stoją :D :D :D

To czekać dostępność będzie się poprawiać z miesiąca na miesiąc. Masz 4090 masz na czym grać.

A Ty @Tester Wrażeń, lubisz wrażenia to upoluj sobie nowego Radka może jakoś za ~3-3.5k i czekaj na na normalną dostępność 5090. Nie wiem po co się pałować na premierę w takich cenach, grubo przepłacać i tracić czas.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

To czekać dostępność będzie się poprawiać z miesiąca na miesiąc. Masz 4090 masz na czym grać.

A Ty @Tester Wrażeń, lubisz wrażenia to upoluj sobie nowego Radka może jakoś za ~3-3.5k i czekaj na na normalną dostępność 5090. Nie wiem po co się pałować na premierę w takich cenach, grubo przepłacać i tracić czas.

Po co mam kupowac radka jak mam 4070TI? Albo 5090 albo nie zmieniam kompa

Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Problem w tym, ze ja znowu mam kupca na tego Astrala z 1k zysku, jak go odpakuje i sie okaze ze halasuje to juz sobie tak latwo nie sprzedam + bede dalej skazany na windforce'a za 14k

Przecież masz tego Astrala za ~14k jak dobrze pamiętam. Nawet jak będzie wył cewkami to trafi się jeleń i go odsprzedasz po cenie zakupu.

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Po co mam kupowac radka jak mam 4070TI?

A żeby ci się nie nudziło :E Zawsze jakaś nowość do po testowania do czasu, aż dostępność 5090 się poprawi i na spokojnie będziesz mógł kupić.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Przecież masz tego Astrala za ~14k jak dobrze pamiętam. Nawet jak będzie wył cewkami to trafi się jeleń i go odsprzedasz po cenie zakupu.

Pierwszego Astrala kupilem za 15,200 i sprzedalem za 16,500, drugiego kupilem za 15,500 i mam kupca na 16,500 - ten sam chinczyk co kupil 1wszego sie odezwal xd

Opublikowano

Z innej beczki pytanie do „szczesliwych” posiadaczy 5090. Obmacywaliscie wtyczki? Gorace, cieple zimne podczas obciazenia? Wiem ze to pojecie wzgledne i czysto subiektywne ale tak zapytam :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, offensive napisał(a):

Zapisz się do wieczorówki online i... do nauki! To działa od 40 lat! ;)

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mocno odstające? Bo niby Gigabyte łatwiej trawić z ogarniętymi cewkami. 

Zależy od obudowy, u mnie w małej 4000D Airflow różnica była 3 stopnie. Na TPU w większej budzie widziałem 7 stopni w teście. To jest w porównaniu do Suprima oczywiście, do Astrala różnica jest mała bez względu na budę.