Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie racje. Za 200zl skladac 4-5h wlacznie z instalacja windy, sterow itp, brac odpowiedzialnosc za sprzet warty tysiace a na koniec przez najblizszy tydzien po 5 tel dziennie bo typ nie umie zmienic koloru rgb z zielonego na czerwony. 

Opublikowano (edytowane)

Najbardziej pozadana karta wsrod wlascicieli 4090. Generalnie najgorsza 80-tka od lat i slabo wypada pod wzgledem VfM. Za 4k mozna dostac 5070Ti.

+2K za 15% wiecej wydajnosi to tak srednio. 5080 zdcedowanie powinna miec wiecej vram, chociaz te 20GB.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 3
Opublikowano

Każdy jeden model tej generacji to wydajnościowo dno, albo słabizna bo nawet 5090 to zaledwie średnio 30-35% skok wydajności względem 4090 i jeszcze okupione większym poborem prundu. 

Gdzie w poprzedniej generacji 4090 nad 3090 robiło ~70% do przodu :E 

Ceny z kosmosu są utrzymywane tylko z tego powodu, że nvidia rzuca tak drastycznie małe ilości nowych układów na rynek, a karciochy poprzednich generacji się praktycznie wyprzedały w sklepach :E

Opublikowano
48 minut temu, lukadd napisał(a):

Czyli 100pln za zmianę GPU z 3080 na 4080 w 2022 roku to już było z zniżką dla stałego klienta? :E

Weź z ciekawości tak zadzwoń do nich i zapytaj ile by chcieli teraz jakbyś zmieniał 4080 na Astrala 5090 za usługę? i daj znać.

Przecież oni mnie tam znają i siara by była. Mogę Ci nr dać:red:

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież oni mnie tam znają i siara by była. Mogę Ci nr dać:red:

Powiedz, że się zastanawiasz nad zmianą i jesteś ciekawy ile teraz kosztuję taka podmianka GPU. 

Przecież chodzi o cenę po znajomości. Znają ciebie to dopytaj jeszcze ile by kosztowało nie po znajomości :E

Opublikowano (edytowane)

Nawet jakby Dali +20% I te 32gb vram I cene msrp 13k to nic by to nie zmienilo w kontekscie popytu, a najlepsze ze nv doskonale zdaje sobie z tego sprawe. Dlatego w uj laskawi byli ze dali 35%.

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tornado3 napisał(a):

tak się wyprzedały, że jest ich więcej jak 50XX

Jednych i drugich jak kot napłakał w sklepach dla tego takie ceny:E

Nvidia skończyła produkcję Ady w tamtym roku i nie kwapiła się z rozkręceniem klepania Blackwelli :E

To wszytko co się obecnie dzieje to jest w 100% zasługa Nvidii. Oni kontrolują rynek GPU dla desktop i graczy w 90%.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Pytanie odnośnie kart MSI. Może ktoś zna ich praktyki.

Ktoś pamięta w jakiej cenie był 5090 w sklepie MSI w pierwszym rzucie ?

Jak jest z gwarancją w tym sklepie ?

Rachunek na inną osobę nie będzie problemem ?

Odsyła się do PL czy EU ?

Opublikowano

Chcę kupić 5070ti i która karta będzie najlepszym wyborem biorąc pod uwagę temperatury, cewki i głośność?

Mam na oku MSI Vanguard i Asusa TUF i jestem ciekawy Waszych opinii.

Zawsze brałem karty EVGA ale żródło uschło.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, IceMan napisał(a):

Pytanie odnośnie kart MSI. Może ktoś zna ich praktyki.

Ktoś pamięta w jakiej cenie był 5090 w sklepie MSI w pierwszym rzucie ?

Jak jest z gwarancją w tym sklepie ?

Rachunek na inną osobę nie będzie problemem ?

Odsyła się do PL czy EU ?

12969 gaming trio,

Zwroty do PL.

Nie wiem jak z gw. Wiem, że nie pozwolili mi bloku założyć bez utraty gwarancji.

Dałem komuś za cene zakupu i ptasie mleczko xd

Edytowane przez sovas
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kabor napisał(a):

Zaraz, zaraz bo ja słaby z matmy jestem.

QHD (2560x1440) jest określany jako 4xHD jak sama nazwa wskazuje są to dokładnie 4 ekrany HD (1280x720) a nie połowa z 4K. ( 2560x2= 5120, 1440x2 = 2880).

Ja nie rozumiem jednego, nikt nie ma problemu że 4K to 3840x2160 i to są dokładnie 4 ekrany FULLHD 1920x1080.

4K/2 = 2K

3840/2 = 1920

2160/2 = 1080

Więc wynika z tego że 2k=1920x1080=FULLHD - więc skąd się bierze cały czas ta "mania" wpisywania, że 2K = 1440p.

Przecież to wynika prosto z matematyki (tej innej niż ty przytoczyłeś w cytowanym fragmencie).

Jesteśmy na portalu technicznym więc piszmy technicznie - jak ktoś tutaj piszę że ma monitor 2K to ja nie jestem pewien co ma na myśli.

Ale to nie matematyka, tylko slang branżowy. 4k, to 4k. Jego ćwiartka to fhd = 1k, a wszystko pomiędzy 1k a 4k zwykło się nazywać 2k (głównie mając na myśli 1440p).

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Się pobiera FanControl, wentylatory pracujące razem spina się przejściówkami/rozgałęźnikami, podpina się to do FAN gniazd na płycie głównej i w FanControl tworzy tabelki i przydziela czujniki z płyty/grafiki. Wszystko działa pod jednym softem, który można kontrolować spod systemu.

Proste jak budowa cepa ;) Ja akurat używam Argus Monitor, ale cel i działanie takie samo :) 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś pisze 2k w przypadku monitora to pierwsze co przychodzi do głowy to 1080p bo temu jest najbliższe.

Jak ktoś dalej dziś niepoprawnie mówi/pisze 2k na 1440p to po prostu trzeba edukować :E

Jeżeli fhd 1080p to... 2k, to 4x fhd, to... 8k? ;)

Z matematyki. ;)

Nie świrujmy. Fhd bylo wtedy, gdy nic innego nie było i było uważane za wysoką rozdzielczość. I długo długo nic. 4× fhd daje 4k. Łatwo policzyć, łatwo przyswoić, łatwo zapamiętać. Talatajstwo wszelkie pomiedzy slangowo nazywamy 2k. Poprawnie matematycznie? Nie. Poprawnie logicznie? Tak.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ale to nie matematyka, tylko slang branżowy. 4k, to 4k. Jego ćwiartka to fhd = 1k, a wszystko pomiędzy 1k a 4k zwykło się nazywać 2k (głównie mając na myśli 1440p).

Być może, nazewnictwo sie przyjęło i juz FHD, 2k i 4k. 

Jeżeli chodzi natomiast o różnice to FHD 2.07Mln px , 2k 3.69Mln px,  4k 8.29 Mln px

Czyli odpowiednio FHD 2k 4k to -> 1x, 1.78x, 4x

Dlatego 4k jest wiekszym przeskokiem z 2k, niż przeskok z FULL HD do (2k)1440p. Przeskok z FULLHD to 2k to 1.78x, przeskok z 2k do 4k to 2.25x

Jakby była rozdzielczosc o podobnej różnicy jak FHD do QHD to było by (2560x1440p) * 1.78 = 6.57Mln px 2560*1,78 

czyli byłaby to rozdzielczosc 3420x1920 albo coś takiego. Wiekszosc kart przez to znacznie lepiej by sobie radziła. A rodzielczosc do monitorów byłaby idealna. 

Obecnie bardzo popularna rozdzielczoscią jest 3440x1440p ma też całkiem przyjemne proporcje obrazu 

Opublikowano (edytowane)

@lukadd

Jak chcesz tak edukowac i negować to co się przyjęło w slangu to zacznij ludziom tlumaczyc, ze powszechnie stosowany uproszczony termin 4K do rozdzielczosci 3840x2160 jest używany niewłaściwie, bo:

Spoiler

UHD lub 4K

Ultra HD lub UHD wyświetla obrazy w rozdzielczości 3840 x 2160, podczas gdy tak zwane 4K ma w rzeczywistości 4096 pikseli poziomo na ekranie i 2160 pikseli pionowo. Mówiąc inaczej, wyświetla zawartość na szerokości osiągającej około 4000p. Jednak dostawcy paneli dotykowych lub sprzedawcy detaliczni wolą reklamować swoje produkty jako ekran 4K UHD . Należy więc zauważyć, że „4K UHD” lub „4K” w zasadzie odnosi się do rozdzielczości 3840 x 2160, która stała się całkowicie popularna na rynku.

Screenshot_20250310_122326_Chrome.thumb.jpg.6dfc329311f765aaeffa77a84ee760f8.jpg

Edytowane przez DżonyBi