Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, mikas napisał(a):

Mam płytę ASUS Rog strix x870e-e i zmieniłem kartę RTX 4090 na ASUS Rtx 5090 Astral OC. Z 4090 nie miałem nigdy żadnych problemów. A teraz zauważyłem że na niektórych grach komputer sam się nagle wyłącza i na CORSAIR iCUE H150i pokazuje się wykrzyknik. Myślałem że to błąd jednej gry Age of Mythology Retold która nie jest chyba aż taki wielkim obciążeniem dla 5090. Ale dzisiaj miałem to samo kilka razy w Black Myth Wukong. I teraz zastanawiam się jak sprawdzić co może to powodować.

Jak rozumiem masz problem z chłodzeniem CORSAIR iCUE H150i , a nie z zasilaczem, 5090 bierze znacznie więcej papu od 4090, więc może przy słabo wentylowanej budzie przegrzewa się płyn w chłodzeniu, może podłączając gpu , odpiąłeś jakiś kabelek od wentylatora CORSAIR iCUE H150i

Sprawdź temperatury na cpu w czasie gry i dane z chłodzenia , temp. płynu jak to pokazuje, albo obroty pompy (może przypadek i pompka zaczyna padać )

Opublikowano (edytowane)

A u mnie karta dojechała:

@Element Wojny kiedyś wspominał, że mu się ten model bardzo podoba - mi spodobał się również... nie sądziłem, że za kartę zapłacę kiedyś więcej jak 3,3k. Zobaczymy czy zostanie ze mną, czy też wrócę do poszukiwań 4070 ( super-Ti-Ti super.)

IMG-20250313-WA0002.jpg

Edytowane przez cruzier
  • Like 3
Opublikowano

@Phoenix.

Największą wadą tych wszystkich RT remasterów jest rozjaśnianie. Często mamy miejsca które w oryginale są ciemne, mroczne, a RT powoduje ich naświetlenie i cały urok diabli wzięli. Nie wierzę że nie idzie tego zrobić tak jak być powinno. 

Opublikowano
28 minut temu, cruzier napisał(a):

A u mnie karta dojechała:

@Element Wojny kiedyś wspominał, że mu się ten model bardzo podoba - mi spodobał się również... nie sądziłem, że za kartę zapłacę kiedyś więcej jak 3,3k. Zobaczymy czy zostanie ze mną, czy też wrócę do poszukiwań 4070 ( super-Ti-Ti super.)

Jak będziesz testował to napisz czy wentylatory klekoczą jak wchodzą w tryb pasywny. Aorus i windforce tak, ciekawe jak gaming oc

• Upvote 1