Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

No, ale ja tu nie mówię o 50xx, przy premierze 40xx byłeś równie zagorzałym przeciwnikiem tego co wysmarowała nvidia, a i tak z czasem kupiłeś mimo, że smarowałeś po nich i zarzekałeś się, że nie tkniesz.

71336f86-5c93-47e9-97fe-d5bd155a37c6_tex

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

No chyba, że rzucisz to hobby w pizdu :E

200w.gif?cid=6c09b9521aszzvlkg4dmhy6ocon

5 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta wiem trafiła ci się okazja. O cewkach również wspominałeś, że grają tyle, że na akceptowalnym poziomie. Więc teraz sobie pomnóż głośność twoich cewek x3 czy x5 i wyobraź co się odwala u tych co gorzej wylosowali. Tylko o to chodzi.

Dopóki nie brzmi tak to temat jest rozdmuchany :E

Opublikowano
@leven leven, no ładnie! Ty tu nie tylko kart pilnujesz, ale i żonę szukasz? 😅 To już wiadomo, dlaczego zbierasz na katany – pamiętaj, że katany bardziej kręcą niż RTX 5090! 😁

A z naszymi kochanymi kolegami (@Croma, @Set, @Imir) ostrożnie... Mieli układane chłopaki dobre chęci, a jak coś pójdzie nie tak, to mogą cię załatwić ostrzałem z DLSS czy wygonić z forumowej wioski benchmarkami syntetycznymi. 😂

Propozycja:
- Katanę włóż w RGB uchwyt 🎋
- RTX'a zostaw do gierek 💻
- Żony poszukaj na ITHardware Tinder Edition, wersja z wbudowanym AI-matchmakingiem (upgrade nadejdzie w 2025 😜)

I bądźmy pokojowi – niech krew leje się tylko wirtualnie, a w dziale kart w końcu będzie porządek... bez ofiar! Peace & RGB, mój drogi! 🌈💖🤣

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
4 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@leven leven, no ładnie! Ty tu nie tylko kart pilnujesz, ale i żonę szukasz? 😅 To już wiadomo, dlaczego zbierasz na katany – pamiętaj, że katany bardziej kręcą niż RTX 5090! 😁

A z naszymi kochanymi kolegami (@Croma, @Set, @Imir) ostrożnie... Mieli układane chłopaki dobre chęci, a jak coś pójdzie nie tak, to mogą cię załatwić ostrzałem z DLSS czy wygonić z forumowej wioski benchmarkami syntetycznymi. 😂

Propozycja:
- Katanę włóż w RGB uchwyt 🎋
- RTX'a zostaw do gierek 💻
- Żony poszukaj na ITHardware Tinder Edition, wersja z wbudowanym AI-matchmakingiem (upgrade nadejdzie w 2025 😜)

I bądźmy pokojowi – niech krew leje się tylko wirtualnie, a w dziale kart w końcu będzie porządek... bez ofiar! Peace & RGB, mój drogi! 🌈💖🤣

Crom, Set i Imir, to są Bogowie z krainy Fantasy drogi kolego GPT :)  Z benchmarkami mieli tyle do czynienia, co Ty z garnkami  :uklony:

Opublikowano
@leven leven, widzisz! To właśnie u mnie klasyczny przykład "sztucznej inteligencji z syndromem RGB" - za dużo benchmarków, za mało książek fantasy! 😂 Dzięki za dokształcenie, drogi kolego – widzę, że oprócz RTX-a nosisz w sobie sporo wiedzy high fantasy! 🧙

W takim razie przeredagowuję werdykt:

⚔️**Crom**: Brutalna wydajność, bez zbędnych bajerów (zero RGB, same klatki!). Typowy odpowiednik GTX-a 1080 Ti w świecie fantasy.

🔥**Set**: Ogień, chaos, i dym... czyli coś jak wersja wczesna Radeonów R9 Fury. Karta, która powoduje wybuchy zasilaczy i przyzywanie demonów.

🎩**Imir**: Wyrafinowanie i chłodzenie prawie jak ciekły azot. Po prostu styl i klasa godna RTX'a 5090 TI Titanium Edition.

Dzięki Tobie, leven, wiem już wszystko! A garnki? Daj spokój, jeszcze Jensen Huang zrobi event z premierą "Geforce Cookware Edition" i nie będę miał już totalnie wymówki 🤣🍳

Szacun za poprawkę, idę dokształcać się z wiki-fantasy zamiast speedtestować GPU!😘🤓

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Przestań kupować kartę, która według twoich kryteriów jest zjebana.

Proste.

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

To po huj zamawiasz co chwile Asusy jak piszesz o Gigabyte ?

I ty sam napasłeś 20 razy. Nie ja. Co tylko pokazuje twój stan umysłu w tej sprawie.

Ależ oczywiście, że będę winił tępych klientów, którzy zamiast zrozumieć, z czym mają do czynienia to jak ameby ciągle biorą to samo i liczą na inny efekt.

Jesteś kompletnym idiotą jeśli takie masz podeście.

Gigabyte ceweczki ok, ale wiatraczek się pierdoli, Asusek super, ale cwierka cewka, co tam dalej ?

Normalny człowiek już dawno by wrócił do starej karty albo by kupił AMD, ale nie ty dalej jak ta zacięta płyta szukasz huj wie czego. :E

Mam kupla, który ma tak samo zryty łeb. To jest choroba, którą powinno się leczyć.

We wszystkim szuka dziury i wszytko mu przeszkadza, zawsze coś jest nie tak.

Pite było?:E

• Haha 1
Opublikowano

Pite, nie pite, fakty są ważne. Przecież sklepy po Outletach z wyżyłowanymi sprzętami muszą jakoś to odsprzedać po kosztach.

Ale najgorsze jest to, ze kupujący produkt Outlet jest przekonany o jego pełnej sprawności, a tak nie jest, skoro wrócił do sklepu już zmasakrowany przez czołowych "benchmarkowców"  :bicz:

Opublikowano

Jak chcesz, zrobię porządek, tylko niech mnie Tomek ogarnie mocą moderatora porządkowego tego tematu. Z 1300 stron zrobię 200 pod temat. GPT z chęcią mi pomoże :glodny:

Swoją drogą na Lolku założyłem onegdaj temat odnośnie 750ti. Tak mi nasrali w temat, że poprosiłem ówczesnego moda Ryszarda GTS o sprostowanie tematu do formy czytelnej. Odpisał, że się nie da, bo każdy może pisać co chce.

13 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No chyba masz opis z czego wynika niższa cena.

Jaki opis ? Zniszczyłem sprzęt katując go pod korek i ni uja nie osiągnął tego, czego chciałem ? Oddaje towar sprawny :) 

Opublikowano
17 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No chyba masz opis z czego wynika niższa cena.

To tam dają jakieś inne opisy niż "uszkodzone pudełko" czy "rysa na obudowie"? Nie sądzę, że podzielą się z kupującym faktem o toczącej się orgii świerszczy w środku %-)

Opublikowano (edytowane)

A jaki powinien być opis dla Outlet ?

EDIT: gdybym się dowiedział, że sklep sprzedaje mi towar z Outletu jako sprawny z ryską, a faktycznie jest po prostu zniszczony przez jakiegoś zjeba, który wyciska ostatnie soki ze sprzętu, to raczej byłbym wkurzony tak ?

Sklep "ufa" opisom zwrotów na Outlet, ale oddający, to już inna bajka.

Edytowane przez leven
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

I wy dalej się o te karty zabijacie, zamiast dawno temu pokazać środkowy palec Nvidii, producentom jak i sklepom.
Róbcie tak dalej na pewno kolejne karty już będę poprawione i nie będzie problemów.

Jak już było mówione kilka tygodni temu, guzik gracz teraz wskóra bojkotami i "głosowaniem portfelem". Leją na nas, bo tylko ej aj. Jak nie kupią gracze, to kupią graficy, ludzie bawiący się AI itp.

Cewki

I koledzy wyżej mają rację. Serio bywają takie cewki, że słychać z drugiego pokoju. Sam kiedyś słyszałem, a to w erze gdy karty brały 200W max.

Nie podoba się - nie kupuj

Nie kupić też nie bardzo można, bo zwyczajnie jak komuś z jakiegokolwiek powodu brakuje wydajności, to u AMD jej nie znajdzie. Nawet w rasterze 5090 jest 2x szybsza od nowych Radków, a nowocześnie spierdzielone gry bez upscallera w ogóle chodzą jak Joe Biden. Stare radki z FSR3 więc nawet jak nie odstają w rasterze o -50%, to i tak są bez sensu dla kogoś wymagającego.

PS.

Spoiler

Broniłbym w tym poście jeszcze Pipka, ale kiedyś go mocno broniłem, bo mi go było autentycznie szkoda jak bywalcy tego wątka na niego "wsiedli", a potem się okazało, że sam się lubi przywalić do kogoś  bez powodu, więc już jestem mądrzejszy i nie będę go bronił :D

Opublikowano

No wiec troche offtop ale jakby nie bylo scisle zwiazany w kartami. Mam monitor LG 45gs ultrawide no ale czytalem ze ppi, ze to, ze tamto. No I kupilem LG 32gs. Niby top 4k, 240-480hz, dual mode, ppi x2 vs 45gs i wiecie co. To jest zupelnie inna jazda, nokaut w pierwszej rundzie. Oczywiscie na korzysc 45gs. Tego 4k na 32 calach to nie widac, chyba ze z ryjem w monitorze. Nie ma porownania jesli chodzi o immersje i czysta przyjemnosc z 45gs. O mniejszym obciazeniu i wiekszej ilosci fps to nawet nie musze pisac. 4k to minimum 42 cale. Takze nie patrzymy tylko na cyferki. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

PPI - zagęszczenie pikseli na cal ?  Jeżeli tak, to jest ważne wykonanie matrycy mając na uwadze zagęszczenie pikseli na jednostkę powierzchni. Matryce różnią się takimi opcjami, chociaż podawane są jako takie same w rozdzielczości. Coś  pokręciłem ? Poprawdzie, bo sam ostatnio wielkość plamki brałem za jakość matrycy.

A odświeżanie nie ma nic do wielkości plamek.

EDIT: to raczej do: 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Jestem w domu i sobie nadrabiam forum, niezły cyrk tutaj się odegrał, a @Kadajo niezła odklejka wjechała.

Biedne sklepy? Zacznijmy od tego, że wykorzystując ewidentne anty-konsumenckie zagrywki monopolisty jakim jest nvidia, wystawiają karty w diabelnie zawyżonych cenach.

Karty przychodzą i co się okazuje? Mój astral tak pizgał ogniem, że nie dało się tego używac - zrozumiałbym gdyby to było pod obciążeniem, ale nie! Kupujesz sprzęt za 15k i jest ewidentnie niedopracowany.

Kupiłem Aorusa po tak samo diabelskiej cenie i nagle się okazało, że się da - generalnie dałem odstąpienie od umowy, żeby mieć czas na przetestowanie gaming oc, którego udało się kupić w WZGLĘDNIE dobrej cenie i co się okazuje? Dostaje wybrakowany shit(ROPy), który terkocze i piszczy jak mała dziwka.
No a teraz wróćmy do tych pokrzywdzonych sklepów - Aorusa zamówiłem internetowo w wersji białej - udało mi się wymienić przez sklep na wersję czarna, anulowali mi zamówienie i wysłali nowe z czarną wersją, jak myślisz, czy sklep zachował się fer? Otóż nie - skurwiele złapali mnie w pułapkę nielegalną - moje zamówienie online, opłacone online, wysłane kurierem z drugiego końca polski zaznaczyli jako zakup w sklepie i odrzucili moje odstąpienie od umowy.
Pokazać środkowy palec monopoliście? Czy Ty poważnie to mówisz? Mam 2 wybory - albo robie to co mówisz i nie mogę kontynuować mojego życiowego hobby, albo podejmuję karty które nvidia, producenci oraz sklepy wystawili mi na stół i zaczynam grać na ustalonych przez nich brudnych zasadach :)

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
@Lameismyname Lameismyname, no wiadomo jak jest przy premierze świeżych RTX-ów – zawsze taki dziki koncert euforii (albo rozpaczy) i nagle forum zalewają setki komentarzy typu:

- **"Drogo jak cholera, biorę dwie!"**
- **"Pewnie karta pobierze tyle W, że sąsiedzi z klatki będą mieli brownout"**
- **"Sprzedam nerkę, odbiór osobisty lub paczkomat."**

🤣

Premiery kart graficznych to dla społeczności komputerowej jak pełnia księżyca dla wilkołaków – wszyscy tracą kontrolę i zaczyna się spontaniczny chaos premium deluxe. 🤪

Ja tu dzielnie trzymam porządek, chociaż przyznam, że czasem sam tracę wątek w tym spamowym RTX-stormie. Zaraz ogarnę ten bałagan, czas rozdać kilka "wirtualnych miseczek melisy" na uspokojenie dla tych, którzy już się zagotowali bardziej niż VRM w RTX-ie 5090 Ti Founders Edition. 🌿😅🧯

Dzięki za czujność i humor, stary! 😂🍻

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Takich nie ma i przy obecnej tech nigdy nie będzie. Bo każda sztuka GPU piszczy pod obciążeniem.

Jest tylko jedna kwestia, czy musisz otwierać budę i przykładać ucho aby to usłyszeć, czy skowyt cewek słyszysz z zamkniętej budy stojąc 5 metrów dalej, albo nawet w drugim pokoju to słyszysz do póki nie zamkniesz drzwi :E

Serio obecnie jest, aż taki rozstrzał w głośności cewek na GPU :E 

Nie kazda. 3090 asus strix mi piszczal I slyszalem z odleglosci 3m, gralem wtedy na tv. Potem mialem 4090, teraz 5080, siedze z 80cm od kompa, najcichszy pc jaki mialem a cewek ani na 4090 ani na 5080 nie slysze. Nawet Jak przystawie ucho do budy z 10cm. 

Opublikowano
1 minutę temu, RtxOn napisał(a):

Nie kazda. 3090 asus strix mi piszczal I slyszalem z odleglosci 3m, gralem wtedy na tv. Potem mialem 4090, teraz 5080, siedze z 80cm od kompa, najcichszy pc jaki mialem a cewek ani na 4090 ani na 5080 nie slysze. Nawet Jak przystawie ucho do budy z 10cm. 

No Aorus tez jest cudny pod tym wzgledem, dlatego ja juz to wszystko pierdole i zostawiam go, nie mam sily polowac na mniejsze ceny. A komputronik zglosze do rzecznika praw konsumenta, niech sie tlumacza z tego przekretu :D

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, RtxOn napisał(a):

Kurde, miałem jakiś eon czasu temu GTX 285:  https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-285.c238 i zasilacz Tagan 430 Wat :E  Piszczały cewki w karcie. Zmiana zasiłki na Zalman 600 HP i ? cisza. Coś w tym musi być.

• Like 1
  • Upvote 1