Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale rakowisko z tym MFGx4 i porównaniem do RTX 2060 xD 

Porównanie do RTX 2060 jest ok, bo sporo ludzi siedzi na 2060 i 3060 i się zastanawia czy jest sens zmieniać ale MFGx4 to parodia testu. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, xtn napisał(a):

Porównanie do RTX 2060 jest ok, bo sporo ludzi siedzi na 2060 i 3060 i się zastanawia czy jest sens zmieniać ale MFGx4 to parodia testu. 

Dlatego test do kosza, sorry ale jak widzę jakiś dziwny portal i to po francusku gdzie na jednym wykresie jest RTX 2060 i MFGx4 to tylko się uśmiecham :E 

Opublikowano (edytowane)

Te testy na TPU mające być dowodem, że 8GB to nie problem to tak.. no.. ;)

BTW. Karta RX 480 8GB wydana bez miesiąca 9 lat temu, za 230$, oferująca wtedy półkę zajmowaną dziś przez 5070ti:

image.png.ad1e989fbe4f66ed314fedc0b0ab21c8.png

Nvidia mogła to zrobić inaczej. Ograniczyć sprzedaż GPU 5060 do tych producentów, którzy stworzą osobną dedykowaną markę dla kart.

image.png.385d789a3cdc915a27f90bca71df30c1.png

image.png.2e9b0b6f07965716115d953832f61df3.png

O, taką markę wymyśliłem (AI zrobilo obrazek) W ostatnim AI pokręciło nazwę, ale w końcu zrobiło napis o wspieranej technologii poprawnie. ;)

I niech kupują ci lubiący jak ich...

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

Nvidia ma w dupie karty dla graczy, już wszyscy o tym głośno mówią. Steve z HU, Steve z GN ale tak jak Steve "cytował" tego typka co go nazwał swoim mentorem, niestety on już nie żyje.

"Narzekacie, wyzywacie a i tak potem idziecie i kupujecie ich karty".

Tak ze, nie ma ratunku dla tej branży.

• Like 1
Opublikowano

@galakty

Nie mam pod ręką, nie notowałem.
Spróbuję notować, pewnie w nadchodzącym teście 5060 się coś pojawi to Ci wtedy podlinkuję, OK?
Póki co mam pod ręką to, bo właśnie obejrzałem test z 1080p medium w różnych grach. Oblivion remaster. 

image.png.23f1b4d46ecfe09a0d9d92f641fb5728.png

Całkiem spora kupa w 1% lows. 

W tym teście ze screenshota w innych nie ma problemu na medium 1080p. Ale na HU i gdzieś jeszcze widziałem problemy w 1440p medium lub 1080p z jeden czy dwoma levelami niżej od Ultra. 

Problem w tym, że słupki nie pokazują wszystkiego:

- po pierwsze lows. Niektórzy w ogóle tego nie testują. Jak widzę brak lows to nawet nie marnuję czasu na takie testy

- czasem problemy pojawiają się później, nie po 2 minutach a po np. 10, gdy RAM się zatka

- czasem słupek wygląda spoko, ale jest problem z gorszą jakością tekstur. To jeszcze spoko, ale czasem jest to nie tyle gorsza jakość, co kaszanka wyglądająca jak jakiś gltch, migotanie, dziki pop-in itp

Nie interesuje mnie temat aż tak bardzo, żebym zapamiętał więcej, więc wybacz, że nie podam konkretnych linków/timestampów. Przecież jakbym zmieniał kartę to na bank nie na coś z 8GB. Szczerze, to uważam, że 4070ti super/5070ti to minimum.

Ale może faktycznie czas zacząć notować, szczególnie testy kart 12GB, to się przyda za rok czy kiedyś na forum ;)

Opublikowano (edytowane)

A bez Lumena też takie różnice są? Bo 41 czy 58 FPS to i tak jedna wielka kupa... 

EDIT: Dobra znalazłem, w większości gier w 1080p nie odstaje, ale dowalenie RT/Lumena/1440p powoduje że 8GB dostaje czkawki, choć na 16GB i tak za mało FPS żebym to nazwał komfortowym graniem. Tak czy siak karta śmietnik do grania w Counter Strike albo Medium 1080p

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Przyjechał mój Vanguard. Kultura pracy lepsza niż Giguguś 4080S no i co najważniejsze ma wszystkie ROP wg GPU-Z ;) Kawał karty, dłuższy nieco od 4080S, zaraz odpalę "Half-Life 2 RTX" i wrócę do WoW pewnie :D 

• Like 1
  • Upvote 1