Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kondziowsky napisał(a):

Ktoś pomoże w wyborze 5070Ti? Myślę o Zotac Solid OC vs MSI Gaming Trio. Teoretycznie Gaming Trio jest wyżej ale szukam jakiegoś potwierdzenia :D

Ja Ci mogę polecić Asus 5070Ti TUF tylko aktualnie wszędzie ceny są zawyżone i nie warto dopłacać ~600zł względem Prime. Jak byś widział jakieś promo to polecam, karta petarda i na pewno lepsza niż Prime. (O ile nie trafisz na wrzeszczące cewki, moja pierwsza sztuka grała jak filharmonia, druga jest prawie bezgłośna może w menu 600fps+ coś słychać)

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, sovas napisał(a):

Hm no jak bierzesz na firmę to jeszcze ma sens jakiś. Karta na pewno godna polecenia, o ile nie trafisz na jakąś felerną sztukę, ale przy tym modelu to akurat rzadkość.

Jestem na etapie, że te 10900pln netto jeśli dowiezie mi cichą kartę i ze wszystkimi ROPami to będę bardzo szczęśliwy.

Mogłem kupić z Amazon.it za około 13100pln brutto, ale mam dość tych meneli. W xkom przynajmniej zwrot jest szybki i prosty (i bez użerania się z ciapakami)

Opublikowano
Godzinę temu, sovas napisał(a):

No ty jesteś akurat wyjątkowy :D

Nie bójmy się nazywać tego po imieniu. Specyficzny :hihot:

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Reszta ns śmietnik. Bez uv też na śmietnik.

Wróć do tego gainwarda co sprzedałeś, bo życia Ci zbraknie na znalezienie idealnej a takie nie istnieją %-) Na starość gdy nadejdzie twój czas klepniemy się z całym forum na paletę Astrali zamiast zniczy i odejdziesz w chwale otoczony swoim "marzeniem" :salut:

Opublikowano
3 godziny temu, sovas napisał(a):

@Mizu Trochę drogo 12750 nawet jak za suprima. Ogarnij sobie kod studencki to wtedy masz -10% czyli 11475.

W takiej cenie jest sens, o ile nie potrzebujesz FV, bo msi tylko paragon wystawia.

Co jakiś czas wrzucają. Zaobserwuj sobie na FB profil MSI, rano dają spojler jak będzie wrzutka jakaś do sklepu :)

Dzięki za tipy, biorę na siebie także paragon mi wystarczy.
Studentem już chwile nie jestem ale pewnie konto uczelniane nadal śmiga, jeśli MSI ma taką weryfikacje słabą statusu studenckiego jak Spotify to się pewnie uda ogarnąć kod :E

Opublikowano
7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Boże, jaki ja mam łeb zryty. Chodzi za mną kolejny Astral. No może tym razem już się uda %-)%-)

Na Amazon.es kilka sztuk po 2950 euro.

Dawaj, może dostaniesz nówkę - mi nie wyszło :D 

Opublikowano
7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale w głowie ciągle będzie pieprzony Astral jako niespełnione marzenie 😭😭

Walnij takiego na biurko i problem z głowy :E Astral będzie zawsze z Tobą :hihot:

e7732866147f72e774d23a51c878bc9b.jpg

• Haha 6
Opublikowano
6 godzin temu, Mizu napisał(a):

Czyli jaka jest aktualnie najtańsza najlepsza oferta na 5090 w jakimś normalnym sklepie?

Dodam, że nie jestem wymagający jak @PiPoLiNiO no ale jak mam dopłacić względem FE pewnie przynajmniej ponad 2K to musi być lepsza od niego

https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5090-32g-gaming-trio-oc?variant=50002036556119

https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5090-32g-vanguard-soc-launch-edition?variant=50394539360599

Nie znalazłem nic lepszego niż to, Vanguard ostatnia sztuka to zaraz pewnie ucieknie

Obecnie za "normalną" edycje chyba ta GIGABYTE GeForce RTX 5090 GAMING OC - 32GB GDDR7 RAM - Karta graficzna *DEMO* https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/GIGABYTE-GeForce-RTX-5090-GAMING-OC-32GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna-DEMO/3331129d 10300zł zl

Opublikowano
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Boże, jaki ja mam łeb zryty. Chodzi za mną kolejny Astral. No może tym razem już się uda %-)%-)

W techlord masz chyba najtaniej 13999 :) A w euro jest wodny astral też za 13999.

Opublikowano

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem, bo wydaje mi się, że coś kiedyś było o bardzo agresywnej krzywej wentylatorów w rtx 5000

Syn kupił sobie rtx5080FE, bo zawsze mu się FE podobały, jak był w Polsce, to grał, zadowolony, karta cicha itp. itd.

Teraz przyjechał do NL , gpu po podróży szaleje, a mianowicie wentyle wkręcają się na 3000rpm+ mimo temperatur gpu i pamięci na poziomie 67-69'c i poboru mocy rzędu 270-280W max

jak pisałem, kiedyś obiło mi się gdzieś na forach, że jest jakiś błąd i rtx 5000 wrzucają agresywną krzywą wentylatorów, sterowniki reinstalowane za pomocą DDU, co ciekawe w MSI afterburner , ustawiam ręcznie prędkość wentyli na 50% przykładowo, to osd pokazuje, jak by programowo ustawiało te 50%, ale obroty i tek wchodzą na 3k

• Confused 1
Opublikowano

Screenshot_2025-05-23-08-54-26-669_pl.xkom.jpg

3 minuty temu, ffallen napisał(a):

Bo żaden z nich nie napisał, że tylko i wyłącznie w aplikacji x-kom :boink:

Jesteśmy na takim forum, że raczej apka powinna być w każdym telefonie użytkownika :E