Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

No nie do końca 

Często karty wychodzą sporo poza sloty dlatego nie ma to nic wspólnego z rzeczywistą grubością konstrukcji

Ze co? Masz tabelke. Jak karta ma podane 2-slot, to ma sie zmiescic cos w 3 slocie na styk, jak jest 2.2 slot, to wiadomo, ze juz w 3 nie upchasz. Odleglosc miedzy slotami to 20.32mm. Pokaz mi karte, ktora oznaczona jako 2-slot, do 3 lub 4 wyjdzie poza obrys slotu (odpowiednio 3, 4, 5). I to jest przeciez logiczne, ze jak karta jest 2.5, to ma sledzia na 2 sloty i wystaje poza niego.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Spychcio napisał(a):

5070Ti Super już bankowo wyprzedzi 4080 Super a co do 5080 Super to żeby miała sens to powinna być robiona na szynie 384Bit coś na modłe 5090D 24GB.

Screenshot_20250530_203453_Chrome.jpg

Tabelka na nowych sterownikach? 

Opublikowano
2 godziny temu, BarBar009 napisał(a):

Dołożą 8GB do 5080, a 5070Ti Super nie wydadzą żeby nie skanibalizować sprzedaży serii 80. Takie jest moje zdanie ;) 

albo dadzą do 5070ti super szybszy vram z 2gb juz niepotrzebny do zwykłych 5080 co pewnie z 5% da i tyle, w 4000 tisuper było najfajniejszą wersją to w 5000 tisuper może być najsłabszą  ;) 

Opublikowano
10 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Tabelka na nowych sterownikach?

A jakie to ma znaczenie? Od wydania Blackwell nie było żadnych istotnych poprawek wydajnościowych do gier. Jedynie Steel Nomad czy inny smark przyspieszył :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Tak i nie z tą wtyczką. Wyjście z zasilacza 12V jest z jednego punktu tak ? No to gniazdo w karcie powinno mieć zwarte +12 i  0V

wtedy na PCB karty zostaną rozdzielone  przydziały z 6 plusowych 12 V i 0 Volt  przewodów podających te same amperaże !! 

Edytowane przez leven
Opublikowano
28 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Bo to nowość więc logiczne że są problemy.

Przy 40xx paliły się wtyki na potęgę.

Jaka tam nowość już ~5 miechów od premiery :E 

Z Adą nie było takich cyrków. A wtyczki, jak ludzie się nauczyli dociskać wtyczkę to problemy zostały znacznie ograniczone. Do tego przy Adzie wtopa od strony cablemod którzy sprzedawali wadliwe kabelki, a ludzie zmieniali na to bo myśleli, że będzie lepiej :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wyjście z zasilacza wspólne (12V)  ma być dostarczone do gniazda karty i tam ma by zwatre !! Wtedy wszystkie przewody staną się prawilnie równoległe dając większy -> taki sam  amperaż. 

EDIT: dostarczenie prądu z zasilacza do karty (przewód)

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale ciekawe jest to, że głównie problemy mają ludzie z 5000, na 4000 jakoś śmigają :E 

Też mnie to pasjonuje ale tutaj pewnie chodzi o dodawane profile stricte pod RTX 5xxx, stare profile już dodane w poprzednich wersjach są nie zmienione i zapewne dlatego na RTX 4xxx nie ma takich problemów.

Ogólnie podziwiam ludzi z RTX 5xxx. Przez te lipne sterowniki osobiście dostałbym psychozy i skończył w Choroszczy a tu udają, że nic się nie dzieje - zapłacili za karty tysiące, dostali gówniane sterowniki i gitara. :E Chyba znowu efekt gotowanej żaby i Nvidia przyzwyczaja ludzi do bylejakości.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja się nie zdziwię jak ci odpałowcy z Nvidii w pewien sposób zatrudnili "AI" do zautomatyzowania prac nad sterownikami i stąd tyle krzywych akcji bo czynnik ludzki został zminimalizowany.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Ogólnie podziwiam ludzi z RTX 5xxx. Przez te lipne sterowniki osobiście dostałbym psychozy i skończył w Choroszczy a tu udają, że nic się nie dzieje

A co tu podziwiać- sterowniki są ciulowe ale więcej o tym czytam niż doświadczam. Jedynie z black myth wukong mam dziwne akcje, że pomimo gsync jest widoczny tearing. Cała reszta pracuje znakomicie a grałem w stalkera, cyberpunka, wiedźmina, god of war, avatar, red dead redemption, helldivers, kcd, star wars outlaws i jeszcze kilka bym wymienił...

Standardowo najwięcej narzekają ci, którzy nigdy karty w ręce nie mieli;)

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, jankooo napisał(a):

Standardowo najwięcej narzekają ci, którzy nigdy karty w ręce nie mieli;)

Ale nie rzucaj mi tu takimi tekstami bo to nie ja wymyślam problemy tylko wystarczy rzucić okiem na changelog Nvidii od premiery RTX 5xxx.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, jankooo napisał(a):

Uważam, że geforcy nie znikną z rynku ale widać, że ten segment jest traktowany przez nvidie delikatnie rzecz ujmując " nie jako priorytetowy"

Ale co dla ciebie znaczy priotytet i skad niby takie wnioski ?? Co by sie niby mialo zmienic gdyby byl priorytet ?? Gaming leci swoja droga jak lecial tylko czasy ida do przodu i rynek wszedl w AI wiec gpu do gier ida tez ta sama droga, a mozliwosci krzemu i architektur nie sa nieskonczone.

A tymczasem raport nvida: "Wzrost w segmencie gier wyniósł 42% (3,8 mld USD)"

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale nie rzucaj mi tu takimi tekstami bo to nie ja wymyślam problemy tylko wystarczy rzucić okiem na changelog Nvidii od premiery RTX 5xxx.

Bo taka jest prawda- to nie są błędy, które wszyscy doświadczają a jest to stricte powiązane z tym, ze jest mnóstwo konfiguracji samego sprzętu i oprogramowania i występujących zależności pomiędzy nimi. Nie umniejszam tu winy nvidii bo to występowało od zawsze ale kiedy piszesz, że

Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Przez te lipne sterowniki osobiście dostałbym psychozy i skończył w Choroszczy a tu udają, że nic się nie dzieje

to dementuje to ponieważ ja tu nic nie udaje (wymieniłem ci testowane przeze mnie gry i dodam jeszcze harego potera z tych bardziej znanych ;) ). Po prostu ten sprzęt i model karty, który posiadam spisuje się fantastycznie a o problemach czytam w sieci i na forum...%-) 

@Phoenix. Moje wnioski są podobne do tych autora filmu- nvidia jako monopolista aktualnie traktuje rynek gamingowy po macoszemu i skoro do tej pory stabilne sterowniki zawsze były jej mocną stroną a teraz nie potrafi sobie z tym poradzić to wnioskuje, że moce produkcyjne programistów zostały w jakiejś części przesunięte do bardziej dochodowego segmentu AI. Tego nie wiem czemu i nikt z nas nie może być pewien ale sytuacja z tą premierą jest zupełnie inna niż ta, do której przyzwyczaiła nas nvidia w poprzednich latach.

Edytowane przez jankooo
  • Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, jankooo napisał(a):

Uważam, że geforcy nie znikną z rynku ale widać, że ten segment jest traktowany przez nvidie delikatnie rzecz ujmując " nie jako priorytetowy"

Co za burak.

Aha, to wujek Zmasła :hihot:

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tomcug napisał(a):

A jakie to ma znaczenie? Od wydania Blackwell nie było żadnych istotnych poprawek wydajnościowych do gier. Jedynie Steel Nomad czy inny smark przyspieszył :lol2:

Gry, które sprawdzałem też przyśpieszyły. 

Edytowane przez Doamdor