Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co mnie ochodzi "kiedys"? nie ide do sklepu i nie prosze o ceny z "kiedys". realia rynkowe sa jakie sa, jezeli ktos patrzy na nie przez pryzmat "kiedys", no to ma problem z percepcja otaczajacego go swiata.

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Ale jak ktoś celuje w kartę cichą i na poziomie "OK", ale nie naj-naj-najcichszą z naj-naj-najniższymi temperaturami itp. to ile musiałby wydać? 

Taka za 5400 na serio jest aż tak do dupy?

To już zależy od ciebie, dlatego warto mieć wiedze i samemu wyłapać z legitnych tesotw która karta będzie dla ciebie ok.

To, co dla ciebie jest cisza dla mnie może już być hałasem itd.

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No realia są jakie są, ale to nie znaczy ze trzeba udawać ze się nie widzi co się dzieje.

ale nikt nie udaje. napisze jeszcze raz - dostalismy produkt lepszy za nizsza cene.

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Może płonne nadzieje ale liczę że 5080 Super będzie fajną karciochą i wymienię, chcę więcej VRAM pod AI oraz wydajności pod VR

Jeśli Nvidia nie podniesie cen (tak jak było z "4" Super) to będzie sukces. Na więcej nie ma co liczyć. Sklepy i tak na początku odwala fuszerę.

Jeśli przed premiera Superkow nie będzie info o wygaszaniu starych wersji to będzie to bardzo zły znak.

8 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ale nikt nie udaje. napisze jeszcze raz - dostalismy produkt lepszy za nizsza cene.

Ale nie można ignorować ze poprzednia karta (4080) był katastrofalnie wyceniona a wydajność bardzo mało się zwiększyła do niej (5080).

Chcesz mi powiedzieć ze dla ciebie wywalenie ceny w kosmos w poprzedniej generacji nie maiło żadnego znaczenia a teraz jest super, bo te ceny obniżyli ?

Chyba sobie jaja robisz.

• Upvote 2
Opublikowano

J

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

To, co dla ciebie jest cisza dla mnie może już być hałasem itd.

asna sprawa, dlatego pytam o "jako-tako". Żeby była bliżej najcichszych niż nadroższych, żeby nie wyła wybitnie okrutnie cewkami, żeby wentylatory nie miały wad fabrycznych i nie terkotały, żeby poprawnie działał tryb pasywny w idle i żeby nie było problemów z przechodzeniem z niego na tryb aktywny. Żeby nie wyciekała pasta i nie było przyoszczędzone na niej 10 centów i gwarancja, że do końca gwarancji nie da rady wytrzymać. Żeby nie miała błędnego projektu sekcji zasilania czy fabrycznie nieadektwatnego chłodzenia np. VRM albo pamięci.

Jak ktoś chce topkę, to wiadomo, że musi za to zabulić.

Niektórzy dopłacą nawet za coś niedotyczącego wydajności, np. ekranik LCD albo malunek z chińską bajką na backplate. I spoko, jak się komuś podoba, to niech kupuje. Gorzej jeśli nas zaczną zmuszać do wyboru "albo klasa Ventusów, albo 40% drożej ale musowo musisz dopłacić za wspaniałe diody LED i ekranik wyświetlający autograf Kurteczki. ;)

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli przed premiera Superkow nie będzie info o wygaszaniu starych wersji to będzie to bardzo zły znak.

no już jest info o wygaszaniu wszystkiego jak leci, bo NV ogranicza produkcję :E

• Like 1
Opublikowano

@VRman ja jestem prostym człowiekiem PCMR, karta ma być cicha, chłodna i wydajana.

Reszta pierdół nie ma dla mnie żadnego realnego znaczenia.

Jedynie mogą mnie one drażnić, bo dopłacam do czegoś, co jest w moich oczach uja warte.

Opublikowano
19 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

i po co znowu kłamiesz?

kastrowany do 290-300W z zegarem 2550mhz ma 144.96fps

STOCKOWY z PUDEŁKA ma 150.72FPS

po UV+OC będzie miał więcej 

148fps to ma rtx 5080 wykręcony pod korek na bloku wodnym u kolegi z najszybszym procem w porównywanych zestawach, u niego stockowy rtx 4090 miałby pewnie z 153+++fps 

image.thumb.png.9a41eca6048ab3a5672afc106cc982e1.png

Nie kłamie sam tak wrzuciles pod spodem piszesz ze stokowy 144 

A na drugim zdj pod spodem ze undervoltowany 4090 150 pogubic sie mozna

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chcesz mi powiedzieć

On jak dostanie w nowym genie +5% wydajnosc i cene nizsza o 100zl to tez bedzie pisal, ze gunwo to miod i sie cieszył bo dostalismy przeciez wiecej za mniej:hihot: Z takimi ludzmi to nawet nie ma co dyskutowac...

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Realnie nawet nie gralem bez FG wiec nie moge Ci powiedziec ile jest realnie co najwyzej w benchmarku, gram z x3 3440x1440 dlss quality pt. jest 160fps w benchmarku i gdzies 155 srednio wgrze.

Zrób test bez FG, bo sztuczne klatki nie zastąpią prawdziwych. 

Opublikowano
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

image.thumb.png.9a41eca6048ab3a5672afc106cc982e1.png

Nie kłamie sam tak wrzuciles pod spodem piszesz ze stokowy 144 

A na drugim zdj pod spodem ze undervoltowany 4090 150 pogubic sie mozna

"Underwoltowany na 2550mhz 4090 z poborem 290-300W" i jest zdjęcie 144fps

"stockowy 4090" i jest zdjęcie 150fps

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chcesz mi powiedzieć ze dla ciebie wywalenie ceny w kosmos w poprzedniej generacji nie maiło żadnego znaczenia a teraz jest super, bo te ceny obniżyli ?

mialo znaczenie takie, ze serie 4000 sobie odpuscilem. a to, ze cene obnizaja to chyba dobrze? czy nie :hmm: nigdzie nie napisalem, ze jest super, tylko tyle, ze nowy produkt jest odpowiednio wyceniony - jest wydajniejszy i tanszy (vide 4080/5080), a nie wolniejszy i drozszy lub wydajnieszy i drozszy. dla mnie to jest logiczne. a to, ze oczekiwania u niektorych przerastaja otaczajaca ich rzeczywistosc, to juz zupelnie inna kwestia

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Misiu kolorowy, nie masz szans z RTX'em 4090 nieważne jak bardzo będziesz się starał :D

4K Pure

abafbad6444f87801a299682191be49c.png.6658e3a44068218beccf41d8f9b30d26.png

459b89e06cb0684fd09a0ff3bbcd77bc.png.b42ab54bbc6c52111f91ab338217c099.png

Możesz co najwyżej trochę się do niego zbliżyć po porządnym OC. Tylko podkreślam, porządnym a nie takim co tutaj mamy wyzej :E

4K+FG

4219194dfbba27664d84d33a6d54dc5a.png.d70cabb3bdcb90f8e069df97ce9ec4a5.png

Założę się ze właśnie dlatego RTX 5080 Super będzie miał wyższe TDP, bo Nvidia będzie chciała trochę zamknąć dziurę między nim a 4090.

Największym problemem RTX 5080 jest to ze nie nazywa się i nie kosztuje tyle co RTX 5070(Ti) :E

Wiesz czemu 5080 ma 30fps? Poniewaz rąbie cały czas po powerlimicie. Tam gdzie wczesniej mialem 245W, na tych samych ustawieniach podchodzi pod 340W! 

To są ustawienia 4k RT ultra z tym ze nie napisane czy DLAA czy TAA100%  W tym lesie north oak
image.png.06f9bb103095be043d0cf766e5db9fbc.png

po UV

Screenshot(143).thumb.png.bab7f6b6d43d27f98d47276ac94d6591.png

Musisz sciagnac jak chcesz obejrzec te 3kropki

Screenshot(135).thumb.png.c5f24d5de52aa3529aa3d72bd54fc1db.png

Natomiast z TAA masz odpowiednio 2-3 fps wiecej i tu masz tez film z north oak tym miejscu testowym do ktorego sie odnosisz 

30fps to jest minmalny w 4k z DLAA na tym north oak wiec tak to wyglada , rzeczywistosc a wykresy to jednak troszke inaczej. Jeszcze masz zgrywanie w 4k tez zabiera pare %

Filmy sa z north oak nie benchmarku

Opublikowano

Hurra! Karta o 15% szybsza jest 15% droższa. Ale super! ;)

A jeszcze karta o 15% wolniejsza jest o 15% tańsza. 

Cóż za łaska Nvidii!

Praise Jensen, halleluyah!

Kadajo ma rację. Jak ci z karty za 1500 zrobią kartę za 6000, a potem zjadą z tego po 2 latach do 5000 to nie jest to "dobrze wyceniona karta" i "jest więcej a taniej" tylko jest nadal cena z kosmosu, z galaktyki Dark Asshole.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, SuLac0 napisał(a):

mialo znaczenie takie, ze serie 4000 sobie odpuscilem. a to, ze cene obnizaja to chyba dobrze? czy nie :hmm: nigdzie nie napisalem, ze jest super, tylko tyle, ze nowy produkt jest odpowiednio wyceniony - jest wydajniejszy i tanszy (vide 4080/5080), a nie wolniejszy i drozszy lub wydajnieszy i drozszy. dla mnie to jest logiczne. a to, ze oczekiwania u niektorych przerastaja otaczajaca ich rzeczywistosc, to juz zupelnie inna kwestia

Czyli jeśli w roku 2025 Netflix nagle by kosztował 500zl a w 2026 już "tylko" 200 to ogólnie jest spoko według ciebie ? :E

Ciekawe jakie by były reakcje społeczne jakby nagle piwo w sklepie poleciało z cenę w przeciągu 8 lat o prawie 200% :hihot:

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli jeśli w roku 2025 Netflix nagle by kosztował 500zl a w 2026 już "tylko" 200 to ogólnie jest spoko według ciebie ? :E

nadinterpretujesz. przyklad, przykladem, ale procentowo co do wartosci wrecz odleciales w kosmos :E 

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe jakie by były reakcje społeczne jakby nagle piwo w sklepie poleciało z cenę w przeciągu 8 lat o prawie 200% :hihot:

normalnie. przestana kupowac. a ci co "musza", beda kupowac i narzekac jakie to drogie, bo "kiedys" bylo tansze :E 

wrocimy do tematu za kilka mies, jak pojawia sie karty z przedzialu cenowego "pomiedzy" i wtedy nagle sie okaze, ze jednak obecne ceny MSRP nie byly w sumie takie zle.

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

48fps to ma rtx 5080 wykręcony pod korek na bloku wodnym u kolegi z najszybszym procem w porównywanych zestawach, u niego stockowy rtx 4090 miałby pewnie z 153+++fps

Nie pod korek, tu jest prawie, bo w pokoju 27 stopni, a nie chce mi się wentylatorów na radach podbijać.

Cyberpunk2077(C)2020byCDProjektRED06_07.202516_25_54.thumb.png.fa8494362712434dc7575a0db45a92ce.png 

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli aktualne karty których wersje Super się pojawia zostaną wygaszone to będzie oznaczać ze ceny będę takie same lub niższe.

Tak jak było w przypadku "4" Super.

Jeśli nie to wszytko będzie jasne. Wersje super na bank będą droższe.

Nvidia wersje Super wydaje nie bo się nudzi a po to aby pobudzić sprzedaż.

Co daje nam wyraźnie sygnał które karty się słabo sprzedawały i dlaczego.