Jakiś cytat z ustawy czy raczej uzasadnienia projektu ustawy?
Dyrektywa z tego co wiem, nie nakłada norm czystości, tylko % odzysku danego materiału, jako stosunek masy wprowadzonej do obiegu i przetworzonej ponownie. Zwiększenie czystości przez system kaucyjny nie przybliża do spełnienia tego progu.
Dyrektywa nie określa, że mamy przetwarzać 70 czy 90 procent butelek pet. Mamy osiągnąć poziom przynajmniej 55% dla ogółu opakowań plastikowych.
Dlatego pytałem o dane, bo jeżeli w tych powiedzmy 35% przetworzonego plastiku pety stanowią niewielki ułamek, to tak system kaucyjny pomoże dociągnąć do progu. Jeżeli stanowiły większość, to praktycznienic ten system nie przybliży nas do wymaganych 55%.
Jeżeli chodziłoby wyłącznie o czystość, to oznaczałoby że ten system został wylobbowany przez firmy zajmujące się przetwórstwem tych materiałów. To by dowodziło, że system powstał dla kasy, a nie jako wynik dążenia do spełnienia poziomów z dyrektywy. Zyskuje niewielka grupa operatorów kaucyjnych i przetwórców surowców, tracą spółki gospodarowania odpadami (przeważnie gminne) i my jako społeczeństwo upierdliwością systemu.
Taka propozycja, odzwyczaj się od napojów w puszkach. Wygodniej i zdrowiej
@CryptTM Dzięki, już zapomniałem o tych urządzeniach, a rzuciłem termowizje jako żart, bo modele na których można polegać są drogie. Może znajdę sposób by oszacować w miarę realną temperaturę.
Jesteś w stanie uzyskać powtarzalne odczyty z radiatorów? Może nie da to realnych temperatur, ale mógłbym mierzyć zmiany.
Rekomendowane odpowiedzi