Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Co wy macie z ta gwarancja? Przeciez to nie ma zadnego znaczenia, bo realnie nic nie zyskujesz. Mozesz sprzedac karte z dluzsza gwarancja drozej ale po prostu krocej ja uzytkujesz, sprzedajesz pozniej, z gwarancja krotsza no ale tez z niej korzystasz dluzej. realnie nic nie tracisz ale nic nie zarabiasz. 

Nie chodzi tyle o kasę co czas i problem ze sprzedażą, GPU to najgorszy komponent do sprzedaży, a bez gwary jeszcze bardziej kręcą nosem. 

3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jak chcesz topową wersję RTX 5070 Ti, to odezwij się na pw. 

Dopiero październik/listopad ;) 

Opublikowano

Docelowo taki plan był/jest, a wykonanie będzie zależeć od tego czy mi się nudzić będzie zapewne :E 

Tak naprawdę wszędzie mi 4070Ti wystarcza poza Arma Reforger, niestety GPU leci na 100% cały czas i mam dropy do 60 FPS, a z grafiką już nie zjadę :/ 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Co wy macie z ta gwarancja? Przeciez to nie ma zadnego znaczenia, bo realnie nic nie zyskujesz. Mozesz sprzedac karte z dluzsza gwarancja drozej ale po prostu krocej ja uzytkujesz, sprzedajesz pozniej, z gwarancja krotsza no ale tez z niej korzystasz dluzej. realnie nic nie tracisz ale nic nie zarabiasz. 

Karta im krotsza ma gwarancje lub ja traci tym wartosc rynkowa spada bardziej i/lub trudniej sprzedac. To jest 100% pewne, ale nie ma 100% pewnosci, ze karty 50x0 beda tanialy dalej. Jak ktos mysli o upgrade to musi to wziac to pod uwage.

Ja z perspektywy czasu zauwazylem u siebie, ze sprzedaz na gwarancji daje mi najwiecej korzysci. Szybko sprzedaje za dobre pieniadze i zaczynam zabawe od nowa, ale juz na lepszej karcie, ktora za 2 lata utrzyma wartosc, a jak zostalbym na starym gpu to za 2 lata mialbym juz starego kapcia.

Juz tutaj temat poruszalem w kontekscie upgrade'u z 4090.

Koszt zmiany:

4090 -> 6090

~=

4090 -> 5090 -> 6090

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Dokładnie sprzedajesz 3-6 mies przed konicem gwarancji i masz 300-500 zł zalezy ile karta kosztuje do przodu. Guzik komu z tej gwarancji bo realizacja tego i w ogole prawopodobienstwo zeby cos sie zepsuło w normalnie funkcjonujacej karcie jest zniokome, ale przezorny zawsze ubezpieczony, ludziom po prostu slowo gwarancja kojarzy sie z jakims ubezpieczeniem, poniewaz gwarancje rozruchową np 3mies rzadko który sprzedawca daje wiec ogolnie to dobre podejscie przy sprzedazy (ogolnie) nie tylko kart

Opublikowano
50 minut temu, galakty napisał(a):

Tak naprawdę wszędzie mi 4070Ti wystarcza poza Arma Reforger...

No i sam sobie odpowiedziałeś. Sugerowanie się tym kmiotem a nie grą przemilczę bo to taka sama antyludzka wtopa jak samolotki od Microsoftu.

To już Tarkov działa lepiej.

kononowicz-major.gif

Opublikowano

Ja do składania całego nowego pc będę czekał, gdy będzie coś z wydajnością RTX 5080 przy max 200W. 4-5 generacje temu taki pobór miały karty z topu, dziś low-med segment w zasadzie jak spojrzymy na niereferenty. Gdyby wyszedł taki RTX 6060 Ti o wydajności RTX 5080, ale nierealne.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Nie chodzi tyle o kasę co czas i problem ze sprzedażą, GPU to najgorszy komponent do sprzedaży, a bez gwary jeszcze bardziej kręcą nosem. 

Nie będzie żadnego problemu ze sprzedażą. Niepotrzebnie się koncentrujesz tak na jak najlepszej sprzedaży tego GPU. 4070 Ti i tak już jest uja warta.

Najważniejsze to kupić nową kartę w dobrej cenie i żeby w ogóle była tego warta.

A nie potem się bujać z niczym, bo nie chciało się paru cebulinow stracić na złomie sprzed 3 lat.

Tak jak pisze @Phoenix. siedzieć na starym GPU najlepiej do Rubina a starej karty pozbyć się, DOPIERO jak wjedzie nowa na PC i ani sekundy wcześniej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tak jak pisze @Phoenix. siedzieć na starym GPU najlepiej do Rubina a starej karty pozbyć się, DOPIERO jak wjedzie nowa na PC i ani sekundy wcześniej.

Czyli klasyczne hold. Przyjdzie Rubin i dalej bedzie krecenie nosem. Tacy ludzie siedza na smietniku przez wiekszosc gejmingowego zycia.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, DżonyBi napisał(a):

Czyli klasyczne hold. Przyjdzie Rubin i dalej bedzie krecenie nosen. Tacy ludzie siedza na smietniku przez wiekszosc gejmingowego zycia.

Tak i pewnie dlatego mają prawie cały czas aktualne GPU w komputerach. Generalizujesz niepotrzebnie. Kto powiedział, że ktoś wiecznie będzie czekał.

Teraz, ODIN85 napisał(a):

Obojętnie ile jest to i tak zawsze na plus.

Aha, czyli nie widzisz problemu dopłacić do karty 300-500zl więcej, bo ma miesiąc gwarancji? :E

19 minut temu, caleb59 napisał(a):

wtopa jak samolotki od Microsoftu.

Najwięcej problemów z samolocikami mają ci, co w nie w ogóle nie grają.

Klasyka :hihot:

Screenshot(351).thumb.png.355ebfc62bddcf8b8d347f7fc6945b0a.png

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Tak i pewnie dlatego mają prawie cały czas aktualne GPU w komputerach. Generalizujesz niepotrzebnie. Kto powiedział, że ktoś wiecznie będzie czekał

Chodzi o to, ze jak ktos chce zrobic teraz upgrade i ma karte jeszcze na gwarancji to dobry moment na zmiane. Po co komus pisac, ze to nie ma sensu, bo nic nie traci. Niezdecydowani ludzie traca najwiecej, bo okazje im caly czas przelatuja obok nosa. 

Opublikowano
38 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Karta im krotsza ma gwarancje lub ja traci tym wartosc rynkowa spada bardziej i/lub trudniej sprzedac.

No ale ameryki nie odkryles, ze im sprzet starszy to jest mniej warty, wow :o Tylko za tym kryje sie jego uzywanie, cos za cos.

Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Chodzi o to, ze jak ktos chce zrobic teraz upgrade i ma karte jeszcze na gwarancji to dobry moment na zmiane. Po co komus pisac, ze to nie ma sensu, bo nic nie traci. Niezdecydowani ludzie traca najwiecej, bo okazje im caly czas przelatuja obok nosa. 

Ale upgrade na co ?

Jak nie ma porządnej karty, nie liczę ultra drogiej 5090.

Tobie się w ogóle jakieś niezdecydowanie mąci z chłodną kalkulacją.

Opublikowano

@Kadajo już zapomniał jak Microsoft leciał w jajko MIESIĄCAMI po premierze, która była katastrofą. Obecnie to tak - pewnie jest już grywalne ale nadal w zależności z jakim serwerem się połączysz mogą być przeciążenia lub nie doładuje tekstur.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Jak Nvidia robi co może aby nie dać szybszych kart? Przecież fachowcy z DF mówili, że inflacja i że koszty wafli i że raster się skończył i dlatego od teraz postęp będzie tylko szedł z AI. Idź się doucz a nie wypisujesz jakieś bzdury że NVidia nie chce. 

Zapamiętaj: NIE DA SIĘ to raz i NIE POTRZEBA to dwa.

nno!

A co do kart z gwarancją. Jak ktoś lubi ryzyko to niech siedzi na starej. Mieć kartę czwarty rok, bez gwarancji, gdy nadal jest warta 2500zł to moim zdaniem ryzyko nie warte oszczędności

- tyle samo stracisz zmieniając teraz co później o ile nawet nie mniej teraz niż później

- mało kto będzie chciał kupować kartę co ma 4 lata pracy na karku. Bujaj się z nią potem. A jak chcesz szybko - to trać więcej

- jeszcze pewnie po drodze padnie jakiś wentyl i znowu stówka w plecy i czas na szukanie, zamawianie, wymienianie. 

Nie widzę sensu nie wymieniać karty gdy zostało 7-3 miesiące gwarancji.

I po co ludzie chcą? Ano po to, że nie wiesz co z tą kartą się działo wcześniej. Nawet te 4 miesiące pomaga, bo może wentyl siada, a może karta już niestabilna a może jeszcze coś. Tylko że to zakłada kupowanie od kogoś zaufanego albo marki, która pozwala na cesję praw do gwarancji.

8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale upgrade na co ?

a choćby nawet na dokładnie to samo :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Ale upgrade na co ?

Jak nie ma podrzędnej karty, nie liczę ultra drogiej 5090.

Tobie się w ogóle jakieś niezdecydowanie maci z chłodną kalkulacją.

Dokaldnie tak, albo sprzedajesz karte szybciej i siedzisz pol roku na integrze, albo czekasz do konca, tracisz troche wiecej ale korzystasz caly czas z karty.  ja juz tego bledu nie popelnie, sprzedam stara jak bede mial do odbioru nowa.

Opublikowano
Teraz, caleb59 napisał(a):

@Kadajo już zapomniał jak Microsoft leciał w jajko MIESIĄCAMI po premierze, która była katastrofą. Obecnie to tak - pewnie jest już grywalne ale nadal w zależności z jakim serwerem się połączysz mogą być przeciążenia lub nie doładuje tekstur.

Przecież to dziś standard.

Dziwie się jak coś działa jak trzeba na premierę.

Co do MFS to nic mnie już nie zaskoczy. Jeszcze 10 razy go zepsują i 15 razy naprawia.

• Upvote 1