Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, duzyNosal11 napisał(a):

Panowie Rtx5070Ti wersja SOLID SFF OC warta zachodu ? 

"

W dniu 11.04.2025 o 09:51, duzyNosal11 napisał(a):

Witam

Wstrzymywałem się z wymianą długo,długo ale pora już coś kupić.

Szukam grafiki do 4000zł +- 200-300zł jeśli warto dopłacić.Gram w 2k ,w grę wchodzą używki.

Mój komp:

9800x3d/32GB 6000/850Antec

Nie zależy mi na RT,karta ma być jak najwydajniejsza w tym przedziale cenowym.Co byście polecili ?

A to jeszcze nie kupiles? Jak miales 6800XT to ciezko powiedziec, zależy jaki masz budżet. Jak do 4000zł i nic wiecej to wtedy tak 5070Ti. Natomiast jak masz wiecej to warto dolozyc do 4090.

Najtansze na allegro obecnie 
8300zł bez gwarancji niestety 
Karta graficzna MSI RTX 4090 SUPRIM X 24GB 24 GB   https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-rtx-4090-suprim-x-24gb-24-gb-17462822891
8500 z gwarancja Gigabyte GeForce RTX 4090 Aorus MASTER 24GB GDDR6X + 2 lata gwarancji https://allegrolokalnie.pl/oferta/gigabyte-geforce-rtx-4090-aorus-master-24gb-gddr6x-ids?rep=1085366402

Poczujesz różnice szczególnie w RT. Bo tak jak kupisz 5070Ti to bedzie szybciej oczywiscie, ale jeżeli masz budżet to zdecydowanie warto dopłaci lub potargowac sie ze sprzedawca, ewentualnie tutaj na forum moze ktos sprzedawac i pewnie bedzie taniej 6500-7000zł.

Potem masz 5090 okolo 10 tysiecy złotych za najtansze do 11500zł~ 
Karta graficzna MSI GeForce RTX 5090 32GB OC VENTUS 3X 32 GB 

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5090-32gb-oc-ventus-3x-32-gb-17733001173

I tutaj zdecydowanie poczujesz zmiane. Natomiast jak od kwietnia kupujesz 5070Ti i jeszcze nie kupiles to wlasnie moze dlatego, ze chcesz cos lepszego. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
29 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

IMO znaczenie ma celne lub pechowe combo PSU + GPU + MOBO. Czasami dziaderskie configi bezproblemowo. Czasami topka gra piskiem. Loteria.

Dokładnie bo wcale tu nie chodzi o to żeby wydawać miliony monet na zasilacze po 1,5kW a po prostu bierzesz udział w swoistej loterii dotyczacej spasowania stopnia wyjściowego zasilacza względem sekcji zasilania karty ze względu na użycie innych komponentów w ich budowie i ch różne charakterystyki pracy.

Ciekawe, ze pomimo iż temat jest dla wielu osób znany i drażniący to nikt ze specjalistycznej branży IT do tej pory nie podjął sie wyjaśnienia tej kwestii od strony technicznej. Chyba zbyt trudny temat a grono odbiorców jednak ograniczone...

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

"

A to jeszcze nie kupiles? Jak miales 6800XT to ciezko powiedziec, zależy jaki masz budżet. Jak do 4000zł i nic wiecej to wtedy tak 5070Ti. Natomiast jak masz wiecej to warto dolozyc do 4090.

Karta graficzna MSI RTX 4090 SUPRIM X 24GB 24 GB   https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-rtx-4090-suprim-x-24gb-24-gb-17462822891
8500 z gwarancja Gigabyte GeForce RTX 4090 Aorus MASTER 24GB GDDR6X + 2 lata gwarancji https://allegrolokalnie.pl/oferta/gigabyte-geforce-rtx-4090-aorus-master-24gb-gddr6x-ids?rep=1085366402

Poczujesz różnice szczególnie w RT. Bo tak jak kupisz 5070Ti to bedzie szybciej oczywiscie, ale jeżeli masz budżet to zdecydowanie warto dopłaci lub potargowac sie ze sprzedawca, ewentualnie tutaj na forum moze ktos sprzedawac i pewnie bedzie taniej 6500-7000zł.

Potem masz 5090 okolo 10 tysiecy złotych za najtansze do 11500zł~ 
Karta graficzna MSI GeForce RTX 5090 32GB OC VENTUS 3X 32 GB 

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5090-32gb-oc-ventus-3x-32-gb-17733001173

I tutaj zdecydowanie poczujesz zmiane. Natomiast jak od kwietnia kupujesz 5070Ti i jeszcze nie kupiles to wlasnie moze dlatego, ze chcesz cos lepszego. 

Czy ktoś jeszcze ogląda te pseudobenchmarki? Ten gość nawet nie ma tych kart i rzuca losowymi cyferkami. Radzę szukać informacji gdzie indziej.

• Upvote 3
Opublikowano

Po co w ogóle analizować czy się coś zgadza, skoro widać, że to masówka robiona AI? Tego typu "testy" mają specyficzny wygląd miniatur i czcionek (ich kolorów) itp. 

Ogólnie +1, że na takie guano się nie patrzy

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

A co sie w nich nie zgadza? 

Nie zgadza sie to na przyklad, ze premiera 5080 odbyla sie 30 stycznia a gosc 13 stycznia juz mial ja do testu XDDDDDDDD

A wy nadal lykacie to g... jak pelikany XD

image.thumb.png.f3387d2737a99d2cbc60468c63223fd0.png

Edytowane przez dhyde00
  • Upvote 9
Opublikowano
22 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Nie zgadza sie to na przyklad, ze premiera 5080 odbyla sie 30 stycznia a gosc 13 stycznia juz mial ja do testu XDDDDDDDD

A wy nadal lykacie to g... jak pelikany XD

Jemu pasuje bo RTX 5080 wygrywa z 4090, nieważne że fejk... ;) 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

Jemu pasuje bo RTX 5080 wygrywa z 4090, nieważne że fejk... ;) 

Tyle że ja wkleiłem porównanie 5090 vs 6800XT i 4090 vs 6800XT (jak sie okazuje najpewniej to fake), Tobie pasuje obrazek do narracji i strzelasz nie czytajac reszty watku ze ja to wkleiłem :) Wspominałem tylko o 5090 4090 6800Xt i 5070Ti nic wiecej

Opublikowano
53 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

dqd9SMB.jpg?fbplay

dead-stripe.gif

:hihot:

25 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No to rzeczywiscie nie wyglada legitnie

Masz tę kartę i nie jesteś w stanie wyłapać fejk testów... ? Nie bierz tego do siebie, ale twój autorytet właśnie upadł całkowicie.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

:hihot:

Masz tę kartę i nie jesteś w stanie wyłapać fejk testów... ? Nie bierz tego do siebie, ale twój autorytet właśnie upadł całkowicie.

Twój w tym momencie też. Przeciez ja nie wkleiłem testu w którym mam tą karte, tylko 4090 5090 i 6800Xt. Wiec nie czytasz watku po prostu. On wszedł na konto i sprawdzil video, i znalazl te ze stycznia i pokazal ze daty sie nie zgadzaja i m a racje. Natomiast do czego Ty pijesz to nie wiem.

Opublikowano
39 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No to rzeczywiscie nie wyglada legitnie

Jest parę legitnych, jak Zwormz... Może GameOracle jeszcze się zgadza, bo testy były zbieżne z moimi, przy rtx3070 oraz rtx4060.
Znalazłem go, ponieważ szukałem testów z Power Limitem. 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Data oczywiscie sie nie zgadza ale wyniki w teorii przynajmniej moga byc prawidlowe. Wymagasz ode mnie, żebym weryfikował video na pół roku wstecz do tego, reszty kart nie mam, i sam wynik w teorii moze sie nawet zgadzac. Skoro sam nie potrafisz zweryfikowac obrazka, że ja takiego video nie wkleiłem on po prostu pokazal ze takie video jest u niego na kanale youtube. Wiec szanujmy sie

@musichunter1x Przecież te np testing games i te inne kanaly co ja wkleiłem to przegladarka bing poleca i nie da sie tego w zaden sposob oznaczyc oflagowac dla innych bo pamietam ze cos takiego zrobilem a na innym koncie i tak to mi sie pokazalo po paru dniach w rekomendowanych

Opublikowano

Masa tych fejków wyglądających tak samo latała jeszcze przed premierą kart gdzie fizycznie nikt tego w rękach nie miał. 

Odbiegając od tematu.

Nie łapcie się na te przecenione karty w komputroniku gdy kwoty są na czerwono. Dają promocje na 90 wyłączając kod zniżkowy a po kilku dniach jak im nie zejdą ustawiają te same ceny jako stałe, które można już ponownie obniżyć o dodatkowe 5% %-) 

Taki suprim za 10.9k wtedy wychodzi, więc teoretycznie najtaniej ze wszystkich sklepów. 

Opublikowano
9 godzin temu, Mizu napisał(a):

Która minuta bo nie chce mi sie całości oglądać?
Myślałem, że to powszechna już wiedza jak mocno cewki w tym samym GPU potrafią się różnić w zależności od zasilacza i już nic tu więcej nie można dopowiedzieć

5:25 ;) ta powszechna że to mit :E przyznam szczerze że sam uważałem to za bzdurę ;D

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Send1N napisał(a):

5:25 ;) ta powszechna że to mit :E przyznam szczerze że sam uważałem to za bzdurę ;D

A ja nie, ponieważ sam to przerabiałem. Karta Strix GTX 1080Ti na zasilaczu Enermax platimax 850W cewki na karcie były wyraźnie słyszalne, a po zmianie zasilacza na Seasonica 850W platinum cewki co prawda też było słychać ale trzeba już głowę do obudowy przyłożyć. 

A skoro o zasilaczach mowa to tak to tylko zostawię xD 

https://www.youtube.com/shorts/5o4NDzsc0vc

Edytowane przez Faflucy
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Jak do 4000zł i nic wiecej to wtedy tak 5070Ti. Natomiast jak masz wiecej to warto dolozyc do 4090.

Co ty polecasz? Używane 4090 za 8k+ pln?

To totalnie bez sensu

Trochę słabszy rtx 5080 można dostać za 4850 pln bdb Foundersa 

Edytowane przez SylwesterI.