Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zamówienie a odbiór zamówienia to dwie różne rzeczy i tą furtkę wykorzystuje RTV Euro AGD.

Skoro odbierasz osobiście w sklepie to znaczy, że możesz się zapoznać z produktem. I już twoje prawo 14 dni zwrotu nie obowiązuje.

W xkom odbieralem w sklepie zamowienia i bezproblemowo mozna bylo zwrocic.

Takze co sklep to obyczaj.

Jak w koncu w euro zwracalem stacjonarnie to typek 10min oglądał plyte, szkoda ze mikroskopu nie mial, ale uznali zwrot.

Jak dla mnie jak zamowienie skladasz przez internet to jest to zakup na odleglosc

Ale sklepy kombinuja jak tu nie przyjmowac zwrotow towaru.

Opublikowano

No tak, ja pisze o RTV Euro AGD.

Ogólnie zwroty w sklepach stacjonarnych to tylko i wyłącznie dobra wola sklepu. Nie mają obowiązku ich przyjmować.

Mało tego, dużo zależy od konkretnego kierownika. Jeden cię oleje a inny przyjmie bez problemu jeśli wszytko jest ok.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ventus i cicha praca, na pewno :hihot:

Po co dopłacać do porządnych kart jak o Ventusik za 4,4 i pora na CS'a.

Ze ktoś się daje nabierać na takie bzdury :E

Ta karta jest tania nie bez powodu.

Tak szczerze to podzielam zdanie JayzTwoCents czyli nie rozumiem dopłaty "premium" do i tak drogich kart.
Uważam, że zawsze warto celować w tańsze modele i z nich wybrać ten w miarę poprawny.
Akurat ciekawi mnie jak miętus w wersji 5080 by się zachowywał po przyzwoitym UV (tak zachować stock wydajność i zejść z napięciem w okolice 0,89V).

Na szybko popatrzyłem na ten filmik:

No i ciekawi mnie to 1100-1450 RPM na stockowych ustawieniach. Paradoksalnie wygląda obiecująco do podłubania, a zawsze parę stów w kieszeni.
Powiem tak... z ciekawości kartę bym wziął, pobawił się UV, a jakby trafił się egzemplarz z cichymi cewkami i po UV rezultaty byłyby dobre, to bym może zostawił.
Ew. zawsze jest możliwość zwrotu.

Opublikowano
34 minuty temu, Zachy napisał(a):

A co to za cudo zasilacz 1600w ?

Przepraszam wczoraj pisałem w dużych emocjach zasilacz to Dark Power Pro 13 1600W 80+ Titanium, właśnie przestawiłem go w tryb OCK i testuję.

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ventus i cicha praca, na pewno :hihot:

Po co dopłacać do porządnych kart jak o Ventusik za 4,4 i pora na CS'a.

Ze ktoś się daje nabierać na takie bzdury :E

Ta karta jest tania nie bez powodu.

Tylko trzeba rozgraniczyc pewna kwestie, ventus 'Plus" ma 6 heatpipe i jest sporo cichszy niz zwykly z 4 heatpie.

43 minuty temu, Miszek napisał(a):

A płatność była online czy w sklepie? 

Nic jeszcze nie kupilem ;) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname Oszczędność to jak najbardziej spoko podejście, ale jednak mówimy o TDP 360W (nie wiem ile ma konkretnie Vetnus).

To wymaga już konkretnego chłodzenia. Z mojego doświadczenia ja zainwestowałem raz w "tania" kartę graficzna i nigdy więcej tego błędu już nie popełnię.

Wole dopłacić do porządnej konstrukcji. Dla mnie UV ma być ciekawostka, a nie musem, poza tym w oczekiwaniu na RTX 5080 Super jeśli zainwestuje w tą kartę to mam zamiar ja jak najbardziej podkrecic aby wydusić ostanie soki wydajności i zbliżyć się do tego co oferuje RTX 4090. A do tego będzie potrzebne porządne chłodzenie.

Jak masz ochotę to testuj. Moim zdaniem już RTX 5070 Ti jest ciekawsza karta niż 5080, ale kto co woli. Najchętniej to bym kupił 5090 ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kanzu napisał(a):

Tu raczej chodzi o to w jaki sposób była zawarta umowa kupna a nie jak rzecz będzie odbierana. Jeśli było kupione i opłacone przez neta to raczej normalnie zwrot przysługuje

Nie raczej tylko na pewno. Placac z gory podpisujesz umowe ze sklepem internetowym i jest to zakup na odleglosc. Sklep wtedy jest tylko punktem odbioru. Wtedy czy sie stoi czy sie lezy wzrot sie nalezy. W ME robilem tak kilka razy. Zakup przez internet, a odbior i wzrot stacjonarnie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Pobor doskonale pokzuje jak falszywy jest ten test i nic dziwnego, ze przy takim poborze tempy i rpm sa ok.  

Fałszywy to pojęcie względne. Jak patrzymy na jakieś realne scenariusze w gameplayu różnie bywa. 

Jak gram na 5070ti UV na codzień to też w większości tytułów pobór mam niższy (czasem sporo), a w syntetycznym furmarku/OCCT itd. jest gorzej. Nie bronię Ventusa bo sam nieraz jadę tą serię, jednak odnośnie GPU mądrze ktoś kiedyś powiedział "Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione". Tu akurat cena taka, że jak brałem 5070ti za 3900zł i miał alternatywę w postaci miętusa 5080 za 4370zł, pewnie bym z ciekawości przynajmniej na test wziął miętusa i próbował go ujarzmić. No masochizm trochę ale "Cena Czyni Cuda"

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie raczej tylko na pewno. Placac z gory podpisujesz umowe ze sklepem internetowym i jest to zakup na odleglosc. Sklep wtedy jest tylko punktem odbioru. Wtedy czy sie stoi czy sie lezy wzrot sie nalezy. W ME robilem tak kilka razy. Zakup przez internet, a odbior i wzrot stacjonarnie.

Każdy sklep ma to inaczej a do ME wszystkiego też nie zwrócisz stacjonarnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. No to patrz na to (komputronik):
mitus.png.dc0ea56646a64ced06e2087829775337.png

xD 

Z tego co widziałem jakiś polak testował to gpu i akurat 5080 w tej wersji miało przeważnie 1100-1300 RPM w grach AAA.

Wymienic paste na dobrego PTMa do przewiewnej obudowy karta ujdzie, w takiej cenie jest naprawde ok, PLUS ma lepsze chlodzenie niz zwykły a zwykły ma lepsze chlodzenie niz shadow. Ktos juz pisal ze plus ma wiecej rurek cieplnych. Ale znowu trafic np Aours Master w cenei 5500-5800zl tez dobry deal.