Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Brolly napisał(a):

Weź ty mnie nie denerwuj :E 

Czaje się jak garbaty do lekarza na 5070 TI Super ale krążą ploty że 6xxx ma mieć duży skok wydajności.

Tym czasem mój 3060 dławi się na ultra w 1440p, jak kupię najpierw monitor 3440x1440 to na średnich będę grał :blant:

Czymaj mnie bo nie wyczymie   8:E  nie ma uja we wsi że będę czekał conamniej rok ze zmianą GPU na łeb chory nie jestem.

HOLD!:jupi:

Pamiętaj, że czekamy na te zapowiedziane na 1-2 kwartał 2026r. monitory 34"/39" RGB OLED 21:9 165Hz 5120x2160 a do tego potrzeba przynajmniej RTX6080:hihot:

Dlatego ja spokojnie przeczekam na PS5 PRO... i wtedy składam PC z duetem 6080 i 10800X3D.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, hubio napisał(a):

A jak myślicie: jest sens przejścia z RTX 3080Ti na takiego 5080S do grania w 4K ?

Te 16GB w 4k to na styk, a są tytuły, gdzie po włączeniu RT, PT i DLSS alokuje ponad 18GB. Cyberpunk 18-22GB

Opublikowano
2 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Te 16GB w 4k to na styk, a są tytuły, gdzie po włączeniu RT, PT i DLSS alokuje ponad 18GB. Cyberpunk 18-22GB

Przecież on jak byk napisał o "5080S" czyli wersji Super, która będzie miała 24GB RAMu... więc co Ty pleciesz o 16GB:hihot:

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Czas i cena działają cuda. :hihot:

Dokladnie, mnie wyszla 4500 z groszami plus gra  ale gdybym mial rozwazac kupno za 6000zl-6500zl to w zyciu bym jej nie kupil.  

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Przecież on jak byk napisał o "5080S" czyli wersji Super, która będzie miała 24GB RAMu... więc co Ty pleciesz o 16GB:hihot:

Wszystko to plotki i domysły. Jak faktycznie będzie 24GB Vram, to jak najbardziej będzie to dobra opcja

Opublikowano
7 godzin temu, PaVLo napisał(a):

I co z tego ze alokuje jak cyberek dziala rownie dobrze na 12gb vram w 4k :hihot: 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Dokladnie, mnie wyszla 4500 z groszami plus gra  ale gdybym mial rozwazac kupno za 6000zl-6500zl to w zyciu bym jej nie kupil.  

Moim zdaniem jak komuś dziś siedzącemu na jakimś 3080 faktycznie brakuje mocy i czuje potrzebę zmiany to nie ma co się zastanawiać tylko brać teraz za ~4.5k 5080 16GB, grać i się bawić.
Jak coś za ~półtora roku można będzie zmienić na 6080.

A ci co czekają na 5080Super bo 24gb vram w większości skończą jak zwykle. Superki wyjdą pod koniec roku, będzie słaba dostępność ceny w sklepach na start 6-7k, czyli żaden sens takiej dopłaty dla samego vramu. Ceny zlecą pewnie dopiero na wiosnę/lato 2026, czyli już miesiące przed premierą kolejnej generacji :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

A ci co czekają na 5080Super bo 24gb vram w większości skończą jak zwykle. Superki wyjdą pod koniec roku, będzie słaba dostępność ceny w sklepach na start 6-7k, czyli żaden sens takiej dopłaty dla samego vramu. Ceny zlecą pewnie dopiero na wiosnę/lato 2026, czyli już miesiące przed premierą kolejnej generacji :E 

Obecne superki wyglądają jak ostatni skok na kasę :E A ten VRAM totalnie niepotrzebny.

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, lukadd napisał(a):

Moim zdaniem jak komuś dziś siedzącemu na jakimś 3080 faktycznie brakuje mocy i czuje potrzebę zmiany to nie ma co się zastanawiać tylko brać teraz za ~4.5k 5080 16GB, grać i się bawić.
Jak coś za ~półtora roku można będzie zmienić na 6080.

Mówiłem że nie było po co tego brać na premierę. Cena wysoka i nie było nowych gier.

Teraz ceny spadły i wydają grę za grą.

Opublikowano
44 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

I co z tego ze alokuje jak cyberek dziala rownie dobrze na 12gb vram w 4k :hihot: 

Nie zgadzam się. Sprawdzałem to osobiście gdy upgrade'owałem kompa z 4070ti 12GB do TUF'a 4090. Zestaw na AM4 5800x3D 32GB DDR4. Oczywiście najnowszy DLSS ustawiony na Balanced. RT+PT on. To wszystko na oledzie C2 120Hz. Cyberpunk na bardzo podstawowych modach czyli LUT+ENV i tekstury podstawowe HD Re-work. 

Przy tych ustawieniach VRAM zapchany pod korek ofc.

Po przesiadce na 4090 mikro-stutter praktycznie wyeliminowany i brak sekundowego laga/freeza po wczytaniu save'a. Zresztą, właściciel sam przyznał że teraz to się gra :D 

Opublikowano (edytowane)

Przeszedlem tak cala gre bez modow i działalao dobrze takze moze twoje mody potrzebuja wiecej zasobow ;) A 16gb to juz w zupelnosci wystarczajace jest do tej gry do 4k. Przy DLSS P nawet nie zatyka pelnego 12gb vram. 

Zreszta kazdy co ma karte 12gb moze sobie wlaczyc skalowanie jak nie ma monitora 4k i sprawdzic dzis jak to działa ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Na default - vanilla game - nie próbowałem bo gość miał już to poinstalowane a nie włączałem w sumie bez modów bo po co skoro nie będzie grał w czystą grę. Możliwe, że na golasie jest OK, ale tutaj były podstawowe mody. Textury wiadomo że dopychają ale ten HD re-work to nie wiem czy jest nawet 2K.

Ja u siebie lecę wszystkie możliwe tekstury 4K i łyka 24GB. 

BTW, testowałem też tekstury 8K i nawet na panelu 4K jadło prawie że 30GB lol.

Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 13:42, Brolly napisał(a):

Czaje się jak garbaty do lekarza na 5070 TI Super ale krążą ploty że 6xxx ma mieć duży skok wydajności.

Śledzę chyba wszystkie plotki. Gdzie niby było, że ma być duży postęp? W AI to tak, na pewno. W końcu 99,999% R&D jest zaprzężona do tego. 

• Upvote 1
Opublikowano

12K PLN za 5090 TUF'a w PL to chyba cena mniej więcej premierowa. Teraz spojrzałem na szybko i najtaniej za 11500 do wyrwania. 

Kurde, w ubiegłym tygodniu kupiłem 5090 Astral LC OC za 4 stówki więcej. Do tego Borderlands 4 i Apple TV na 3m-ce :D 

Biorąc pod uwagę że mamy koniec wakacji to chyba na obniżki się nie zanosi ;/ 

Opublikowano
18 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie zgadzam się. Sprawdzałem to osobiście gdy upgrade'owałem kompa z 4070ti 12GB do TUF'a 4090. Zestaw na AM4 5800x3D 32GB DDR4. Oczywiście najnowszy DLSS ustawiony na Balanced. RT+PT on. To wszystko na oledzie C2 120Hz. Cyberpunk na bardzo podstawowych modach czyli LUT+ENV i tekstury podstawowe HD Re-work. 

Przy tych ustawieniach VRAM zapchany pod korek ofc.

Ja gram w Cyberka i w 4k z modem na tekstury z DLSS i MFG i RT(na 5080) i gra działa ok. Nie widzę problemów z 16 GB VRAM.

Natomiast grając w Indianę czy Dooma miałem problem z MFG. Po jakimś dłuższym czasie VRAM się zapychał i przestawał działać MFG (problem z VRAM był wyświetlany w konsoli). Trzeba było raz na jakiś czas uruchomić gry ponownie.

• Thanks 3