Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja o gruszkach ty o jabłkach%-) 

Tak karty sa wydajne a co wiecej najwydajsze jakie można kupić.

Ja pisze o tym, ze karty sa na tyle dobre na ile Nvidia potrafiła. Doszła do sciany i wiecej nie mogła.

Gdyby niewielki przyrost generacyjny był wyrachowany (bo nie ma konkurencji i wiecej nie musieli) to nie zrobili by topu z poborem na limicie wtyczki.

Chciałbym sie mylic i zobaczyć potężne wzrosty w następnej generacji ale moze sie okazać, ze jesteśmy blisko limitu aktualnej technologii i taka tendencja sie utrzyma

Jak faktycznie pójdą w chiplety to będzie się dokładać więcej rdzeni cuda mniej żyłowanych. Jakiś większy uzysk będzie to można i u innych przebierać. Jak faktycznie dowalą cenę na budowę nowych fabryk w połowie drogi do ich ribbonfet/nanosheet w tsmc to może lepiej czekać na jakieś przetestowania u dostawców bo co wafel to wafel :E

20 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Niezłe te UV na 4090 ma, jestem zaskoczony jak ładnie zjechał z poborem energii. :O 

Musisz ogarnąć jak się ta topka z Ady wyciąga tych watów w lwiej części z gier. Okolice 300W bez wchodzenia w jakieś quake 2 rt 450 czy co fabryka dała :E

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

Ile musieliby dać mocy, żeby można było grać bez dlss Q w 4K z PT? Ile by nie dali narzekaniom końca nie będzie, a najwięcej będą narzekać Ci co nigdy tych kart w swoich obudowach nie mieli i mieć nie będą.

BTW: ja już nie tylko w gry i zaczynam ostatnio mocno interesować się programem Stability Matrix + Stable Diffusion.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja o gruszkach ty o jabłkach%-) 

Tak karty sa wydajne a co wiecej najwydajsze jakie można kupić.

Ja pisze o tym, ze karty sa na tyle dobre na ile Nvidia potrafiła. Doszła do sciany i wiecej nie mogła.

Gdyby niewielki przyrost generacyjny był wyrachowany (bo nie ma konkurencji i wiecej nie musieli) to nie zrobili by topu z poborem na limicie wtyczki.

Chciałbym sie mylic i zobaczyć potężne wzrosty w następnej generacji ale moze sie okazać, ze jesteśmy blisko limitu aktualnej technologii i taka tendencja sie utrzyma

W takim Doom the dark ages 4090 jest szybsze od 3090 o ładny kawal. 3090 jest 10% za 4070. Ponad 2x wolniej. Ciezko o powtorke z takiego wzrostu wydajnosci. Natomiast juz tu wkleiałem 5090 vs 4090 w VR, potrafi byc 100% lepsza. Nv sie tym nie chwali bo pod VR nie ma MFG, i ich karty po prostu duzo lepiej komercyjnie wygladaja przy porownywaniu FGx2 vs MFGx4. Dlatego nabrali wody w usta i jest cicho na temat VR, ale wzrost wydajnosci jest imponujacy. Juz pisalem, ze jak masz 240Hz monitor i 4090 a nie 5090 to sporo tracisz. Majac 360hz jeszcze wiecej. Jedyny problem jest z tym, ze 4090 kupowali ludzie za 6500-7500zl co za taka wydajnosc bylo niezlym dealem, teraz porwujesz wydajnosc sprzed 3 lat do tej co oferuje karta za 11-13tys zlotych (najczestrza cena w sklepach) no i to po prostu nie wyglada tak imponujaco. Zbyt drogie GPU

14 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Musisz ogarnąć jak się ta topka z Ady wyciąga tych watów w lwiej części z gier. Okolice 300W bez wchodzenia w jakieś quake 2 rt 450 czy co fabryka dała :E

Tak, wlasnie sprawdzilem u siebie, na tym video co wkleiles. No mega roznica, Mi pokazuje 370-380W na 5080, a jemu na 4090 290-300w xD FPS taki sam, ale jakie temperatury i jak malo papu bierze, mowie jestem zaskoczony jak dobre UV ma, bo OC 4090 maja z reguly raczej symboliczne, a UV po prostu zmienia ta karte o 180 stopni

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

RTX 4090 to przeszłość, teraźniejszość to RTX 5090, a przyszłość to RTX 6090. :faja:

Dokładnie tak. 4090 ma dwa narzędzia do podniesienia fps-ów w grze. Dla mnie jest to DLSS Q na ekranie 4K czyli przeskalowany obraz z 1440p i do tego FG x2, który ma swoje wady, ale powiedzmy, ze swoje zadanie spełnia i gra staje się płynniejsza. Niestety te 2 ficzery nie wystarczaja juz, zeby w kazdej grze cieszyć się płynnością bez zastrzeżeń w najbardziej wymagających scenariuszasz. 

Dochodzimy teraz do momentu w którym chawalimy 4090 za to jaka byla na premiere 3 lata temu i jak pieknie odskoczyla karcie 3090. Pytam szczerze. Jakie to ma teraz znaczenie? Żadne! Jak ja posmyramy po tensorach i bedziemy chwalic to magicznie mocy jej nie przybedzie. Niedomaga juz i tyle. 

Jest teraz 5090, ktory dorzuca 25-40% we flat grach (+MFG do obslugi high refresh) i VR nawet grubo ponad 50% dzieki znacznie wyzszej przepustowosci pamieci. To jest teraz krol wydajnosci czy komus to sie podoba czy nie. Owszem mozemy sobie narzekac jaki blackwell jest zly i jaka Ada wspaniala. Nazwijcie sobie 5090 -> 4090 Ti to moze niektorym zylka w dupie przestanie prezyc.

BTW: przy dobrym zagraniu i wykorzystaniu sytuacji mozna bylo przeskoczyc z 4090 na sensowna 5090 za 2-3k.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Nie zawsze dało się przeskoczyć, ja nie mogłem, przez chore 570W poboru mocy, nie dał bym rady tego schłodzić w budzie sff.

W mocno obciążające gry 4090 muszę underwoltować, albo otwierać bok budy, przy czym mówimy o karcie z limitem 450W.

Z tego względu 5080 był totalnym rozczarowaniem, zeby chociaż na stock wyprzedzał 4090 o te 10% inaczej by to wyglądało 

Opublikowano
9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Tylko wiesz że to jest cos jak w tym alan waku 10fps vs 26fps

Wrzuciłem 4k, ale w niższej rozdziałce zależności i kop dość podobne, dalej mega duże. 1440p z dlssq masz 30 do 74fps.

Wydajność 3090ti osiągała zwykła 4070 wtedy w AW2 rt :E

Opublikowano
8 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

..no bo przecież powinienem kupić i narzekać jakie gówno kupiłem. Ja należe do świadomych konsumentów i wiem czego chce, a potem to mam. 

Najśmieszniejsze jest to jak ludzie pierd.. w stylu:

"kupił gre za 300 zł to teraz musi chwalić" poziom myślenia na etapie szkoły podstawowej.

Jedynie co robisz to lizesz sie po jajkach i tyle ;) Ale to juz chyba kady tutaj dobrze widzi. 

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jedynie co robisz to lizesz sie po jajkach i tyle ;) Ale to juz chyba kady tutaj dobrze widzi. 

A Wy dalej tylko narzekajcie i bijcie się po jajkach.

31 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

chore 570W poboru mocy

chore na papierze, w rzeczywistosci 350-450 max.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

A Wy dalej tylko narzekajcie i bijcie się po jajkach.

chore na papierze, w rzeczywistosci 350-450 max.

Jak grasz w lajtowe gry to bedzie 350-450W, jak grasz w dociskające, na stocku bedzie się odbijał od limitu, miałem 5090 na teście ze sklepu przez 2 tygodnie, w cp2077, alanie czy cronosie z kagańcem na 400-450w nie ma szału w porównaniu do 4090

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie no bez jaj... Widać ze to AI bo w DOOM'a nie gra.

:hihot:

Był o tym news :P Battlefield 6 na chłodzeniu wodnym :P to nie AI

4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Dokładnie tak. 4090 ma dwa narzędzia do podniesienia fps-ów w grze. Dla mnie jest to DLSS Q na ekranie 4K czyli przeskalowany obraz z 1440p i do tego FG x2, który ma swoje wady, ale powiedzmy, ze swoje zadanie spełnia i gra staje się płynniejsza. Niestety te 2 ficzery nie wystarczaja juz, zeby w kazdej grze cieszyć się płynnością bez zastrzeżeń w najbardziej wymagających scenariuszasz. 

Dochodzimy teraz do momentu w którym chawalimy 4090 za to jaka byla na premiere 3 lata temu i jak pieknie odskoczyla karcie 3090. Pytam szczerze. Jakie to ma teraz znaczenie? Żadne! Jak ja posmyramy po tensorach i bedziemy chwalic to magicznie mocy jej nie przybedzie. Niedomaga juz i tyle. 

Jest teraz 5090, ktory dorzuca 25-40% we flat grach (+MFG do obslugi high refresh) i VR nawet grubo ponad 50% dzieki znacznie wyzszej przepustowosci pamieci. To jest teraz krol wydajnosci czy komus to sie podoba czy nie. Owszem mozemy sobie narzekac jaki blackwell jest zly i jaka Ada wspaniala. Nazwijcie sobie 5090 -> 4090 Ti to moze niektorym zylka w dupie przestanie prezyc.

BTW: przy dobrym zagraniu i wykorzystaniu sytuacji mozna bylo przeskoczyc z 4090 na sensowna 5090 za 2-3k.

To też zależy jaka wersje sobie kupiles. Jak Ventusa, który tam waży w porywach 1.7kg mierzone na biegunach (np arktycznym) vs Astral który wazy 3kg i to na rowniku(to masz w stopce), to mozesz sobie pozwolic na OC karty. I u CIebie ta wydajnosc rzeczywiscie jest odczuwalna. 

Natomiast wyobrazam sobie, że kazdy spodziewal sie wiecej czystej mocy obliczeniowej, ona bardzo wzrosla ale w obliczeniach A.I.. Bo to sa w teorii przynajmniej pierwsze GPU, których architektura była tworzona z mysla o A.I. a nie o grach, jak mialo to miejsce przy Adzie. 

Swoja droga, AMD tutaj tez nie pomaga, bo nie maja odpowiedzi przez co nv jest sama dla siebie wiatrem sterem i żaglem

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast wyobrazam sobie, że kazdy spodziewal sie wiecej czystej mocy obliczeniowej, ona bardzo wzrosla ale w obliczeniach A.I.

Jest jak jest. Można płakać na forum przez 300 stron jaki to Blackwell zły (Ada po tuningu/faceliftingu dla wrażliwych), a można było zrobić sprawny przeskok na 5090, gdy 4090 schodziła po 9k nawet (sam sprzedałem za 8,4k, a gdybym poczekał to poszłaby jeszcze kilka stówek drożej) i cieszyć się wyższą wydajnością w 4K, której już niestety brakuje momentami 4090, a jak wiemy w 4K mocy nigdy za wiele. Ja nie odczuwam tych 100W poboru więcej, które tak niektórzy tutaj piętnują. Takie jest moje zdanie i finalnie jestem zadowolony z decyzji, która nie ma nic wspólnego z pucowaniem jajek.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jest jak jest. Można płakać na forum przez 300 stron jaki to Blackwell zły (Ada po tuningu/faceliftingu dla wrażliwych), a można było zrobić sprawny przeskok na 5090, gdy 4090 schodziła po 9k nawet (sam sprzedałem za 8,4k, a gdybym poczekał to poszłaby jeszcze kilka stówek drożej) i cieszyć się wyższą wydajnością w 4K, której już niestety brakuje momentami 4090, a jak wiemy w 4K mocy nigdy za wiele. Ja nie odczuwam tych 100W poboru więcej, które tak niektórzy tutaj piętnują. Takie jest moje zdanie i finalnie jestem zadowolony z decyzji, która nie ma nic wspólnego z pucowaniem jajek.

4k 4k 4k 4k...Nie samym 4k czlowiek zyje. Ludzie maja TVki i monitory 8k... tak tylko wspominam. 

Poza tym, przy uzywaniu Path tracingu, 4k DLAA to nawet nvidia nie poleca, i to nie przez wzglad na FPS, a na to, ze robi szum, i czesto najlepszym rozwiazaniem jest DLSS performance. 
AlanWake2DLAA.thumb.png.3e30507a3d1bd2f1d285b3205c34bdc4.png
(góra)To jest 4k DLAA, maximum x4

AlanWake2P.thumb.png.ca7806b8b0c9a251378c9e62faf59617.png
To jest 4k DLSS P maximum x4

Różnice sa naprawde małe. Powiesz, że ok ale w takim KCD2 różnice sa bardzo duze, no tak tam sa bo nie ma PT. Ale FPS na 4090 czy 5080 w 4k ultra jest naprawde wysoki. Generalnie 4090 starczy obecnie do kazdej gry. Nie ma co sie oszukiwac. A to, że gra bedzie działac lepiej na 5090 to jasne i masz te wlasnie pod high refresh MFGx4 gdzie to jednak sporo daje

Opublikowano (edytowane)

Zależy czego kto oczekuje.

To nie 4090 w niektórych grach nie starcza do 4K (edit: poprawiłem)

To 5090 w niektórych grach nie starcza do 1440p.

Bo na przykład ktoś chce grać w HFR.

Tymczasem 4090tka a nawet 5090tka nawet do 60fps w 4K nie doskakuje. No i nie mówię o PT, tylko o grach na Unreal Engine. Tutaj często 4090 już ociera się o jakieś żałosne 3x fps, a 5090tka nawet nie 50. Z PT 5090tka ma 27fps w grze sprzed 5 lat. 

Czyli nawet do bieda-HFRu 120fps przydałoby się ze 2x większa moc niż 5090.

Do 240fps 4x.

A prawdziwy HFR to 480 wiec 8x.

Z PT to 16x.

PS. Błagam, nie róbcie porównań upscallerów na obrazie statycznym, bo wychodzą potem takie bzdury jak "nie widzę różnicy między 4K DLAA a DSR balanced".

Szcególnie gdy mowa o 5090tkach. Posiadaczy takich kart stać na to, aby nie kisić się na średniowiecznych VA.

Edytowane przez VRman