Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale właśnie z tego jest ta beka.

Kupujesz najszybsza kartę a i tak musisz używać tych samych technologii co tańsze karty które pogorszą jakość obrazu aby gry działały lepiej.

A ty piszesz jakby RTX 5090 to był jakiś mesjasz Premium gamingu.

No nie jest, jest tylko ciut szybszy od 4090, i z tego jest właśnie kolejna beka.

Ogólnie jest beka z Blackwella. Była od samego początku.

Ja ci nie bronie się cieszyć z tej kart, panie jesteś zadowolony i to jest najważniejsze.

Ale nie ma co zaklinać rzeczywistości.

Myślisz ze jak ja kupie RTX 5080 24GB to będę nagle pisał jakie to super karty nie sa, dla mnie dalej to gówno będzie w złotym papierku.

Ale jak to mówią „jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma”.

Natomiast mojego zdania o Blackwellach to nie zmieni.

Mam w sumie nadzieje ze Superki nie wyjdą, wtedy nie będzie kusiło i poczekam do tego Rubina co wybuchnie :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Zawsze jest wybór. 4K off, RT/PT off i od razu lżej. Entuzjaści dostali 4090, a entuzjaści pro dostali 4090+ (5090). 

Może napiszemy do NVIDIA jako społeczność IThardware, że co oni tam odp.., że przy serii 60x0 żądamy +100% czystej mocy obliczeniowej, bo inaczej, bo inaczej.. no właśnie, nic inaczej. Albo kupujesz albo nie kupujesz jak nie chcesz. Zawsze też możemy potupać nóżkami.

+100% więcej mocy to już będzie prawie 60fps na 6090 w takim Cronosie. Miód z malinami.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To idz graj w Borderlands 4 z TAA czy tam TSR. Widzisz jak gry wygladaja obecnie, tak czy siak bedziesz musial uzyc DLAA czy DLSS Q, Kiedys gierki nie mialy jeszcze DLAA, najlepszy był DLSS Q. Obecnie DLAA jest najlepsze, no i tez najbardziej obciazajace grafike, wedlug mnie za bardzo do tego co ma do zaoferowania, DLSS Q jest takim idealnym srodkiem, a wlasnie nawet DLSS P daje rade. 

5080 24GB to nawet nie ma daty premiery. 

5090 to jest za drogie. 

A DLSS UP, to jest dla mnie ciekawostka, malo sie o tym gada i chcialem tu taki temat dac, ja gram na DLSS Balance w 4k prawie zawsze na 5080

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Ale gry tak wyglądają bo masa loków zamiast pokazać środkowy palec i nie grac w nie (nie kupować) to idzie i kupuje najdroższe karty żeby "ratować" skopaną optymalizacje.

Mam wam kółkiem na czerwono zaznaczyć kto jest "dumbass" ? :E

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale gry tak wyglądają bo masa loków zamiast pokazać środkowy palec i nie grac w nie (nie kupować) to idzie i kupuje najdroższe karty żeby "ratować" skopaną optymalizacje.

Mam wam kółkiem na czerwono zaznaczyć kto jest "dummass" ? :E

No ja to napewno, kupilem NFS Unbound, bardzo drogo w pelnej cenie, po czym w niego w ogole nie pogralem, bo zewnetrzny ekran robil jakis lag, i cial fps na pol, meczylem sie z tym z 6h poczym domyslilem sie ze to przez podpiety ekran,(normlanie z tym nie bylo prolbemu) po czym nie moglem grac dopolki tego nie naprawia, zwrocic gry tez nie moglem bo juz minelo 2h przy probie zorientowania sie o co chodzi z tym ekranem.  Jak to naprawili NFS mial juz cene 75% off...

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Masz rację powinniśmy to wszystko olać. Nie kupować nowych gier i kart, a tylko płakać na forum. Codziennie każdy z nas powinien wrzucić tutaj post rozgrzeszający.

Jako pierwszy w ramach rozgrzeszenia bije się w pierś za zakup 5090 i moje zadowolenie, i publicznie wyznaje:

Je.. GAMING Je.. NVIDIA! 

Chciałbym z tego miejsca przeprosić również 4090:

Panie 4090. Wszedłeś w gaming 4K z wielką klasą pokazując środkowy palec 3090 jak prawdziwy mistrz rasteryzacji. Szacun. Spoczywaj w pok.. wróć. Miało być wypoczywaj w spokoju. Na półce. Obok pudełka po 1080 Ti. Jeżeli będzie Ci smutno to pogadaj z @lukadd. On zagwarantuje Tobie dodatkowe wsparcie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano

Taka jest prawda czy komuś się to podoba czy nie :D

Gdyby to gówno się nie sprzedawało od razu by postawiło te korporacje do pionu.

I mowie tu i o grach jak i sprzęcie.

Kupując rozwaloną grę na premierę pokazujesz ze ci to pasuje.

Kupując kartę za milion cebulionow która ma mizerne przyrosty generacja do generacji, pokazujesz ze ci to pasuje.

Panowie to jest wina nas konsumentów a nie korporacji, korporacja robi to co ma robić, drenuje nas z kasy a my się dajemy. TAKA JEST PRAWDA.

• Upvote 4
Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@Kadajo

Masz rację powinniśmy to wszystko olać. Nie kupować nowych gier i kart, a tylko płakać na forum. Codziennie każdy z nas powinien wrzucić tutaj post rozgrzeszający.

Jako pierwszy w ramach rozgrzeszenia bije się w pierś za zakup 5090 i moje zadowolenie, i publicznie wyznaje:

Je.. GAMING Je.. NVIDIA! 

Chciałbym z tego miejsca przeprosić również 4090:

Panie 4090. Wszedłeś w gaming 4K z wielką klasą pokazując środkowy palec 3090 jak prawdziwy mistrz rasteryzacji. Szacun. Spoczywaj w pok.. wróć. Miało być wypoczywaj w spokoju. Na półce. Obok pudełka po 1080 Ti. Jeżeli będzie Ci smutno to pogadaj z @lukadd. On zagwarantuje Tobie dodatkowe wsparcie.

W ramach solidarnosci rowniez nie powinienes uzywac MFGx3 i x4. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Taka jest prawda czy komuś się to podoba czy nie :D

Gdyby to gówno się nie sprzedawało od razu by postawiło te korporacje do pionu.

I mowie tu i o grach jak i sprzęcie.

Kupując rozwaloną grę na premierę pokazujesz ze ci to pasuje.

Kupując kartę za milion cebulionow która ma mizerne przyrosty generacja do generacji, pokazujesz ze ci to pasuje.

Panowie to jest wina nas konsumentów a nie korporacji, korporacja robi to co ma robić, drenuje nas z kasy a my się dajemy. TAKA JEST PRAWDA.

Nie przeplacilem za 4070Ti, przeplacilem za 5080, ale nieznacznie, karta jest dobra.
Przeplacilem za niektore gry NFS Unbound, Alan Wake 2, ale tez nie za wszystkie dla przykladu High on Life było genialna gra, warta kazdej ceny. Ogolnie gry za 100-150zl warto kupowac wedlug mnie. Jak cos kosztuje 300+ to lepiej uwazac

Opublikowano

się wtrącę: jak się ma 5080tkę i się uważa High on Life za świetną grę, to się powinno w nią grać w VR przez mod UEVR.

Tyle tu gadania o tym, że szkoda wydawać kasy na szybsze karty, a niektórzy jak już je mają, to marnują grając w jakieś płaskie gierki ;)

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

się wtrącę: jak się ma 5080tkę i się uważa High on Life za świetną grę, to się powinno w nią grać w VR przez mod UEVR.

Tyle tu gadania o tym, że szkoda wydawać kasy na szybsze karty, a niektórzy jak już je mają, to marnują grając w jakieś płaskie gierki ;)

Pomóz mi to zrobic to Ci bede lajkowal kazdego posta jutro

Probowałem, ale inject nie chcial zadzalac, byc moze przez ten steamroom, obraz sie zawieszal

Opublikowano

Jak chcesz mieć te 30% to warto. Zwłaszcza na początku życia produktu jak złapiesz za msrp takiego tuf lub gaming. Złotówka tania póki co. 

Szczury 1 na 4090 w 1440p z wszystkim z poziomu gierki(łącznie z skalą rozdzielczości) nie utrzymuje 120kl. Można 144hz wymaksować na tej 5090

Opublikowano
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

5070TI to chyba najbardziej udany model z rodziny Blackwell.

No widzisz, jeden glos rozsądku. Nowa technologia, tani, ma MFGx4 udany nastepca

Tak samo DLSS 4 tez jest niesamowity. Zamiast narzekac na DLSS UP
Zrzutekranu2025-10-25121933.png.73301bc075d017f08cdf47addb509054.png
Pozytywnie nastawieni ludkowie, powinni byc pod przepotęznym wrazeniem, że z 11% rozdziałki potrafi tak bardzo podgonic natywna. A Ci narzekja, że gowno. Niech se kupią Radeony i graja na FSR ciekawe czy beda mieli lepiej

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@areczek1987

Nie warto. 4090 to król i koniec. Potem za symboliczną dopłatą dokona się zakupu 6090, który stanie się prawdziwym królem czystej rasteryzacji. NVIDIA wg przecieków wraz z premierą Rubina kończy wsparcie dla DLSS i MFG.

Dopiero co podawałem 5090 master do odbioru na podlasiu za 8500...

12 minut temu, sideband napisał(a):

Chciałbym żeby w najbliższych latach topowe karty weszły na TDP 1000W+ szybko majstry zmienią zdanie :hihot:

Jestem za. Wreszcie mobilizacja by wystawić chłodzenie jak nie całego pc do innego pomieszczenia :lol2: ten ich kozacki cooler się do tego idealnie nadaje.