Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisz do czego. Napisz  jak, ile i w co grasz oraz najpierw się zastanów i na spokojnie przemyśl zanim odpowiesz - jak i w co możesz grać jeśli wbrew obecnym oczekiwaniom, okazałoby się, że po zmianie kompa na dobrego, nagle masz dużo więcej radochy z gier i grasz i więcej i w inne niż do tej pory (to bardzo często zaskakuje ludzi, nawet tych co grają od dekad!)

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, VRman napisał(a):

Napisz do czego. Napisz  jak, ile i w co grasz oraz najpierw się zastanów i na spokojnie przemyśl zanim odpowiesz - jak i w co możesz grać jeśli wbrew obecnym oczekiwaniom, okazałoby się, że po zmianie kompa na dobrego, nagle masz dużo więcej radochy z gier i grasz i więcej i w inne niż do tej pory (to bardzo często zaskakuje ludzi, nawet tych co grają od dekad!)

Do grania w 2560x1440. W połączeniu z 12700K i 32GB RAM

Jeszcze jedno pytanie. Co sądzicie o kartach PNY GeForce RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus ? Czy ona jest ma 0 rpm mode ?

Edytowane przez Mpro
.
Opublikowano

Takie ogólne pytanie możesz zadawać botowi AI @ITHardwareGPT

Odpowiedz koledze na pytanie w poście wyżej. 

Czyli komp całkiem spoko. Ale jeszcze pytanie w co grasz i jak dużo. Od tego zależy czy wystarczy np. używana 4060tka, 5050tka czy może RAdek, a może warto jednak wydać na 5070tkę lub 5070ti. 

Jak grasz tylko w CSa, Valoranta i Fortnite'a to 4060tka będzie najrozsądniejszym wyborem. Jak będziesz chciał pograć w nowe gry i więcej niż 5h na miesiąc w następnym roku, to 5070. Jak chcesz kartą na kilka lat i rozważasz zakup monitora typu OLED 480Hz czy LCD z Pulsarem, to zdecydowanie warto brać 5070ti, ale niestety już i tak przepłacisz 500zł a z każdym dniem ceny rosną :(

Opublikowano
@VRman @Mpro 12700K + 32GB pod 1440p to jak najbardziej spoko zestaw, tu już głównie karta robi robotę.

Co do PNY RTX 5070 Ti OC Triple Fan Plus: to jest dość „prosty, ale sensowny” AIB – wielki klocek 3-slot, 16-pin i producent sugeruje 750W PSU, więc tylko sprawdź czy wejdzie do budy i ogarnij porządny kabel (najlepiej natywny, bez ostrego zgięcia przy wtyczce) (PNY – strona modelu).

0 RPM / fan stop: w papierach PNY nie widzę, żeby się tym chwalili (broszura PDF), ale w niezależnym teście ich 5070 Ti (wariant Triple Fan/ARGB OC) wentyle zatrzymywały się w idle – czyli praktycznie jest półpasyw (test iVadim). Nie dam 100% gwarancji, że *każdy* BIOS w *każdym* „Plus” ma identyczną krzywą, ale szanse są duże.

Dopytam jeszcze: w co grasz i jaki masz monitor (Hz)? Bo jak e-sport i „lekko”, to 5070 Ti bywa overkillem, a jak AAA i chcesz spokój na lata, to już ma więcej sensu. PS. Szczęśliwego Nowego – oby ceny w końcu też miały „0 RPM” i zeszły w dół.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Takie ogólne pytanie możesz zadawać botowi AI @ITHardwareGPT

Odpowiedz koledze na pytanie w poście wyżej. 

Czyli komp całkiem spoko. Ale jeszcze pytanie w co grasz i jak dużo. Od tego zależy czy wystarczy np. używana 4060tka, 5050tka czy może RAdek, a może warto jednak wydać na 5070tkę lub 5070ti. 

Jak grasz tylko w CSa, Valoranta i Fortnite'a to 4060tka będzie najrozsądniejszym wyborem. Jak będziesz chciał pograć w nowe gry i więcej niż 5h na miesiąc w następnym roku, to 5070. Jak chcesz kartą na kilka lat i rozważasz zakup monitora typu OLED 480Hz czy LCD z Pulsarem, to zdecydowanie warto brać 5070ti, ale niestety już i tak przepłacisz 500zł a z każdym dniem ceny rosną :(

Karta solidna, jak sama nazwa wskazuje,

Tak źle chyba nie bedzie cos tam radiatora jest. 

Opublikowano

Fajnie, ale ja wziąłem Inno3D stety/niestety. poza tym jednostkowa recka na YT może być myląca. Nie dlatego, że youtuber "wziął w łapę" tylko że różnie ludzie odczuwają hałas, a akustyka pokoju (nawet nie mówiąc o wpływie obudowy) potrafi zamienić suszarę w kartę ocenianą jako "jest OK, nie hałasuje"

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Pokaz jaka, dokladnie obejrze sobie jej recke

Spoiler

Inno3D X3. Karta o klasę niżej od porządnych jak Prime czy AMP! Infinity.

Nie jest bardzo głośna, nie ma tragedii, choć oczywiście cicha też niestety nie jest. To półka cen 3300 sprzed kilku miechów i karta, której nawte nie rozważałem, ale czasy są tak niepewne, że coś wybrać było trzeba, żeby za rok czy dwa nie żałować bo w sklepach najtańsza 5070tka po 4 a ti po 5K.

Wczoraj w sklepie 3700 zmieniło się na dzisiaj 3900. W innych sklepach też już coraz mniej kart poniżej 3900-4000 i widząc brak recek Zotaca, po prostu chciałem mieć to już z głowy. 

Zawsze można oddać w ciągu 14 dni jakby jakaś okazja na fajniejszy model się trafiła (choć brzydzę się takim postępowaniem i jak tak zrobię to poślę coś sprzedawcy za zmarnowany czas. Nie cierpię ludzi traktujących małe sklepy jak wypożyczalnię)

Testu ode mnie w tym roku nie będzie, ale jest 8 stron wątka o tej karcie na tym forum.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie no Ventus ma 2200-2300 i 75C a w 5080 to i ponad 80, cos jak 85 przy wygrzewaniu. A ventylatory to tez tam wkladaja budżetowe, nie tylko sam radiator jest budżetówka

RTX 40xx Suprim miały wentylatory TORX FAN 5.0, RTX 5070 Ti Ventus też ma wentylatory TORX FAN 5.0. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra, mniejsza z tą kartą, bo nikogo poza mną w tym wątku ta karta nie interesuje :D

Ważne, że jeśli zostanie w ogóle przeze mnie użyta, to przynajmniej na niskich ustawieniach jakoś się do VRu nada. Najwyżej będę grał w zatyczkach ;) 

W idle nie będzie hałasować raczej, a to najważniejsze. Ochraniaczy słuchu jak na lotniskowcach też podczas grania nie będzie raczej wymagać. Najważniejsze, że nie Ventus ani ventusopodobny crap. Najważniejsze, że nie muszę się już stresować, że guzik z tego wyczekiwanego kompa będzie, bo RAM wywaliło w kosmos i ceny kart wywaliło w kosmos. RAM i GPU jest, teraz już się nic nie powinno wydarzyć i można spokojnie czekać na czasy w których będę mógł używać nowego kompa, bo dopiero wtedy będzie kupione pozostałe 70% podzespołów. 

No chyba, że widzicie coś w cenie 3700 co zdecydowanie bardziej warto i z pewną gwarancją. Ja kupuję z Januszexa na allegro, ale dlatego, że wyczytałem, że ta akurat firma nie wypina się na graczy w razie jak sklep się zawinie. Ten Zotac był tylko 150zł droższy i fajnie byłoby mieć te +2 lata gwarancji, ale jeśli karty nie użyję, to guzik mi to da, a przy odsprzedaży w 2026/7r. to nie zrobi różnicy, a czy ten Zotac SSF czy Windforce - wątpię żeby były jakoś specjalnie lepsze. Do tego jakieś problemy z terkotaniem wentyli czy innymi awariami, wypływającą pastą na Gigabyte'ach. No ogólnie to myślę, że ten wybór to było na tą sytuacją najmniejsze zło. Jak się mylę to piszcie śmiało. Najwyżej oddam i kupię Zotaca czy coś. No chyba że karta przyjdzie pojutrze a wtedy już nawet ten Zotac będzie po 4000zł to nie będzie sensu. edit: mowa o tym Zotacu SSF, bo jakby AMP! Infinity był za 3999 to bym może wziął.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
30 minut temu, Tankietka napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1319110-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-oc-16gb-gddr7-dlss4.html

Na x-komie same zajebiste opinie tylko, że ewentualne negatywne są tam kasowane xd Czasem dla picu zostawiane 1-2.

x-kom kasuje każda negatywną opinie, z cenami też odlecieli 200-300 zł od konkurencji... także ich strona sluzy wyłącznie do przeglądania produktów, a kupuje się u konkurencji :)

Opublikowano (edytowane)

Oni stosują coś takiego, że mają zapis w regulaminie, że opinie nie dotyczą "wadliwych" produktów. Czyli napiszesz coś negatywnego i oni odpisują, że ten produkt "nie powinien tak mieć" dlatego opinia skasowana a sam produkt możesz reklamować. Ale czasem zostawiają garstkę negatywów, pewnie na produkty "na których im nie zależy" lub mają problemy z reklamacjami itd.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, VRman napisał(a):

Zaraz zaraz. Zakładam, że mówicie prawdę. Wszyscy to wiedzą i nic? To jest w ogóle legalne żeby sklep tak sobie wycinał negatywne oceny?

Nie chce mi się wierzyć...

Moją wycieli nie raz :D każdą negatywną wycinają :D napisz jakąś konstruktywną porządną negatywną recenzję popartą dowodami to zobaczysz jak szybko poleci :D 

Edytowane przez Mpro
Opublikowano
8 minut temu, Tankietka napisał(a):

Oni stosują coś takiego, że mają zapis w regulaminie, że opinie nie dotyczą "wadliwych" produktów. Czyli napiszesz coś negatywnego i oni odpisują, że ten produkt "nie powinien tak mieć" dlatego opinia skasowana a sam produkt możesz reklamować. Ale czasem zostawiają garstkę negatywów, pewnie na produkty "na których im nie zależy" lub mają problemy z reklamacjami itd.

I jeszcze się nikt im do dupy nie dobrał? Przecież to żyła złota dla youtubera/dziennikarza jakby to pocisnął.

1 minutę temu, Mpro napisał(a):

Moją wycieli nie raz :D każdą negatywną wycinają :D napisz jakąś konstruktywną porządną negatywną recenzję popartą dowodami to zobaczysz jak szybko poleci :D 

Poracha z tym sklepem widzę :/

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, VRman napisał(a):

Dobra, mniejsza z tą kartą, bo nikogo poza mną w tym wątku ta karta nie interesuje :D

Ważne, że jeśli zostanie w ogóle przeze mnie użyta, to przynajmniej na niskich ustawieniach jakoś się do VRu nada. Najwyżej będę grał w zatyczkach ;) 

W idle nie będzie hałasować raczej, a to najważniejsze. Ochraniaczy słuchu jak na lotniskowcach też podczas grania nie będzie raczej wymagać. Najważniejsze, że nie Ventus ani ventusopodobny crap. Najważniejsze, że nie muszę się już stresować, że guzik z tego wyczekiwanego kompa będzie, bo RAM wywaliło w kosmos i ceny kart wywaliło w kosmos. RAM i GPU jest, teraz już się nic nie powinno wydarzyć i można spokojnie czekać na czasy w których będę mógł używać nowego kompa, bo dopiero wtedy będzie kupione pozostałe 70% podzespołów. 

No chyba, że widzicie coś w cenie 3700 co zdecydowanie bardziej warto i z pewną gwarancją. Ja kupuję z Januszexa na allegro, ale dlatego, że wyczytałem, że ta akurat firma nie wypina się na graczy w razie jak sklep się zawinie. Ten Zotac był tylko 150zł droższy i fajnie byłoby mieć te +2 lata gwarancji, ale jeśli karty nie użyję, to guzik mi to da, a przy odsprzedaży w 2026/7r. to nie zrobi różnicy, a czy ten Zotac SSF czy Windforce - wątpię żeby były jakoś specjalnie lepsze. Do tego jakieś problemy z terkotaniem wentyli czy innymi awariami, wypływającą pastą na Gigabyte'ach. No ogólnie to myślę, że ten wybór to było na tą sytuacją najmniejsze zło. Jak się mylę to piszcie śmiało. Najwyżej oddam i kupię Zotaca czy coś. No chyba że karta przyjdzie pojutrze a wtedy już nawet ten Zotac będzie po 4000zł to nie będzie sensu. edit: mowa o tym Zotacu SSF, bo jakby AMP! Infinity był za 3999 to bym może wziął.

W ME masz PNY za 3800, ta 3-slotowa wersja z PLUSem. Mam, mogę polecić. Po założeniu nowego konta w apce dostajesz kupon na 180zl to wyjdzie nawet 3640. W Idle 0rpm, w stresie musisz się postarać żeby było więcej niż 30%/1000rpm. 

Opublikowano (edytowane)

Z tym kombinowaniem z kodem to nie dla mnie. Dziękuję i doceniam za porzednie info :piwko: ale.. marnować czas i może po 3 godzinach dadzą? A co jak zabiorą jak zobaczą że płatność z tego samego konta bankowego co stare konto jakie już tam mam?

Szybko się wszystko zmienia. 3 dni temu można było kupić dobrą kartę za 3500. Wczoraj tego Inno z normalnego sklepu a dziś albo od januszexa jak ja, albo już 3900 na tej samej aukcji sklepu co wczoraj po 3700. Z moim pechem to poczekam na ten kod a zanim dojdzie to już zabraknie kart a wszędzie indziej już po 4500 za ventusa :E

Poza tym PNY jakoś tak mi nie pasi. Nie to że Inno3D to firma, którą cenię, bo obie to pewnie chińskie gówno-firemki, ale jak szukałem porównań pół roku temu to nie pamiętam, żeby PNY wypadało interesująco. Może przez to, że wtedy celowałem w półkę AMPa Infinity od Zotaca.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Z tym kombinowaniem z kodem to nie dla mnie. Dziękuję i doceniam za porzednie info :piwko: ale.. marnować czas i może po 3 godzinach dadzą? A co jak zabiorą jak zobaczą że płatność z tego samego konta bankowego co stare konto jakie już tam mam?

Poza tym PNY jakoś tak mi nie pasi. Nie to że Inno3D to firma, którą cenię, bo obie to pewnie chińskie gówno-firemki, ale jak szukałem porównań pół roku temu to nie pamiętam, żeby PNY wypadało interesująco. Może przez to, że wtedy celowałem w półkę AMPa Infinity od Zotaca.

Daj spokój, nikt nie będzie wnikał jak płaciłeś, ważne że kupione 🤣 ja tam jestem bardzo zadowolony po przesiadce z MSI Gaming Slim. Gdyby nie łożyska byłoby perfekt.